A ​kapitány lánya 64 csillagozás

Leah Fleming: A kapitány lánya

New ​York sugárútjaitól az angliai Lichfield macskaköves utcáin át Toscana hullámzó dombjaiig a Kapitány lánya három generáció történetét öleli fel. A sodró lendületű romantikus történet főhőse két asszony, akik igencsak különböző társadalmi osztályhoz tartoznak, ám mindketten a legendás tengerjáró hajó, a Titanic túlélői.
Egyikük, az egyszerű angol szövőnő, May Smith férjével és kislányával elindul, hogy a lehetőségek hazájába, Amerikába települjön. Ám amikor az „elsüllyeszthetetlen” Titanic jéghegynek ütközik, May minden álma darabokra törik. Az utolsó pillanatban a tengerbe ugrik családjával, de amint elengedi férje kezét, szeretteit messzire sodorja a víz. A zavarodott nőt behúzzák egy mentőcsónakba, ahol Celeste Parkes, az első osztály egyik utasa veszi szárnyai alá. Néhány perccel később a Titanic kapitánya May karjába ad egy pokrócokba bugyolált kislányt. May és Celeste megmenekül, és erős, élethosszig tartó barátság szövődik közöttük. Ugyanolyan mély barátság, mint… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2012

>!
Alexandra, Pécs, 2013
544 oldal · ISBN: 9789633572825 · Fordította: Keresnyei Klára
>!
Alexandra, Pécs, 2012
544 oldal · ISBN: 9633570326 · Fordította: Keresnyei Klára

Kedvencelte 8

Most olvassa 3

Várólistára tette 88

Kívánságlistára tette 48

Kölcsönkérné 8


Kiemelt értékelések

matraimelinda>!
Leah Fleming: A kapitány lánya

Hiteles történelmi háttér, hiteles, -imitt-amott- kitalált szereplőkkel. A történetvezetés olyan finom szövésű, mint az olasz csipkék, úgy keresztezik egymást, fonódnak egymásba a fontosabb események. Pici, de elhanyagolható hibája a könyvnek: közepe tájékán át kell verekednie magát az olvasónak, de aztán a végére maga a story mindenért kárpótol, sokáig felejthetetlen marad. Érdekes, ahogyan két család életének történései szétválnak, majd ismét egymásba kapaszkodnak. A második világháború borzalmai részek bemutatásánál a helyszínek, a szereplők, ill. az egyes egyéni emberi sorsok alakulása számomra sajátos hatással bírt. Még akkor is maradandóan nyomot hagyó a regényfolyam, ha a szereplők, ill. némely események, történések kicsit kozmetikáztak, persze a jó ízlés határain belül. Az olaszországi toszkán tájábrázolások, hangulatok, ízek, hagyományok, szokások bemutatása példás és magától értetődő. Történelmi korrajzba ágyazott családregénynek tekinthetjük a művet.

Baba082>!
Leah Fleming: A kapitány lánya

Letehetetlen könyv ami a Titanic indulásával kezdődik, és 1960-ban ér véget.
Láttam negatív kritikát is a könyvről, nekem semmi kivetnivalóm nincs a könyv ellen, ami majdnem 50 évnyi történést mesél el 500 oldalon keresztül. Nyilván nem egy Dosztojevszkij, de nem is Fejős Éva színvonalon megírt kötet. Lektűr, az igaz, de nem a silányak közül való.
Határozottan élvezettel olvastam a könyvet, a szereplőket megkedveltem, még úgy is, hogy nem kafkai mélylélektannal fárasztja olvasóját Leah Fleming.
Érződik a könyvből, hogy valóban utánajárt az írónő a dolgoknak, viszont igyekezett a fikció és a valóság elfogadható elegyét kiadni a kezéből. Szerintem sikerült neki, hiszen semmi hihetetlen nincs abban, hogy egy hajótörött új életet kezd, amiben erősebb már, mint a balesetet megelőzőben, illetve azt is teljesen el tudom képzelni, ami a másik női főszereplővel történik, csak azt most nem írom le ide, nem szeretném lelőni a poént.
Mindenkinek ajánlom a kötetet, akit érdekelnek a történelmi alapokon nyugvó regények, a romantika szó bár szerepel a fülszövegben, de az a helyzet, hogy pontosan ugyanannyi a könyvben az enyelgés, amennyi egy átlag normális ember életében, úgyhogy nem lányregényről van szó. Sírni se muszáj rajta, mert nem sajnáltatja az írónő túl a szereplőit, kiben mennyi az empátia, annyira fogja megérinteni a történetben szereplő két nő sorsa.

Or_Sheet>!
Leah Fleming: A kapitány lánya

Bár végig olvastam, visszatekintve unalmas, sok helyen hiteltelen, a Titanic katasztrófájának ábrázolása pedig harmat gyenge. Peidg én is csak amiatt fogtam a kezembe.

Véda P>!
Leah Fleming: A kapitány lánya

Ebből annyira jó sztorit lehetett volna kerekíteni…! És annyira nem lett az!

4 hozzászólás
Boszika87>!
Leah Fleming: A kapitány lánya

Pár évvel ezelőtt olvastam ezt a könyvet. :)
Akkor is nagyon tetszett, nem véletlenül akartam egy saját példányt és újra olvasni. :)
Magába szippantott a történet. 24 óra leforgása alatt kiolvastam.
Titanic története, amúgy is kedvenc témám az írónő az alapötlethez hozzá adott egy remek történetett és szereplőket. :)
Több szálon fut a történet, de mikor a szálak eggyé válnak az a szívszorító befejezés.
Imádtam az egész történetet. :)
Ajánlom mindenkinek! :)

agivagyok>!
Leah Fleming: A kapitány lánya

Ez a könyv teljesen elvarázsolt. Olvastam pár véleményt, legtöbb embernek talán az lehetett vele a baja, hogy túl sok mindennel próbált foglalkozni ez a könyv. Ezzel ugyan egyet értek, viszont szerintem épp ez tette annyira érdekessé. Az, hogy a Titaniccal kezdődött minden, engem teljesen elvarázsolt. May és Celeste barátsága nagyon szép volt, nem tudom, hogy manapság képes lenne-e bárki erre, hogy havi 1-2 üzenetváltással ilyen szoros kapcsolatban maradjon valakivel, akár egy évtizedig. Néha azt kívánom, bárcsak akkor éltem volna. Aztán mindkét világháború, a női jogokért való harcolás, a családi problémák, egy elveszett kislány története… egyszerűen mindenből pontosan elég volt ebben a történetben. A szereplőket is nagyon szerettem, talán főleg Roddy-t, aki hihetetlen gyorsan vált felnőtté. Az utolsó száz.. pár oldalon menthetetlenül sírtam, de nem szomorúságomban. De most úgy érzem, semmi sem tudja pótolni az űrt, amit az okozott, hogy végeztem ezzel a könyvvel.

bogancs213>!
Leah Fleming: A kapitány lánya

Fordulatokban gazdag, csodaszép történet szeretetről és összetartozásól.

Szidi86>!
Leah Fleming: A kapitány lánya

Nagyon tetszett ez a könyv. Jó volt a történelmi háttér, mindig érdekelt ez a téma.
A közepét talán egy kicsit nehéz volt olvasni, de a vége az cselekmény dús volt.
Érdekes volt ahogy a családok története egymásba fonódtak, sok véletlen miatt vagy a sors szólt közbe. Szereplők karakterei jól ki voltak dolgozva. Mondjuk én végig azt hittem, hogy Roddy és Ella a végén egymásra talál, főleg amikor Ella férje eltünt a háborúban, de akkor meg nem vette volna feleségül Ella fél testvérét Pattit és akkor nem derültek volna ki a dolgok. Akit kifejezetten utáltam az Celest férje volt, megérdemelte a verést a fiától.
Jó kis családregény volt ez!!

dsophie>!
Leah Fleming: A kapitány lánya

Nem igazán vagyok a romantikus műfaj kedvelője, de erre a könyvre azt kell mondanom, hogy ennek ellenére tetszett.
Hála a jó égnek nem lett túl csöpögős, de azért az utolsó pár oldal a legkeményebbek szívét is kicsit megcsavarhatja :)
A Titanicos rész tetszett talán a legjobban, illetve a vége… Szívesebben olvastam volna még a hajóról és a körülményekről.

csilla0923>!
Leah Fleming: A kapitány lánya

Gyönyörű történet! Minden egyes oldalát szerettem, alig bírtam letenni.
Igaz, kicsit félrevezető ez a nagy titanicos borító meg a fülszöveg…. :) Nagyon örülök neki, hogy nem a Titanic sztoriját olvashattam újra századszorra, hanem csak egy fordulópontot, ívet adott a történetnek.
Gyönyörűen kidolgozott, érzelmekkel teli, fordulatos családregény. Kevés ilyen kincs van a műfajban, de ez az!


Népszerű idézetek

szofia1209>!

…A szeretet olyan edény,mely mindig újra és újra tölti önmagát, és sosem szárad ki.

323. oldal

szofia1209>!

Fiam, te életben vagy és lélegzel , míg másokat elragadott a halál. Az én korlátolt elmém számára a miért megmagyarázhatatlan rejtély; nem tudom, miért menekül meg az egyik és veszik el a másik. Eltelik egy kis idő, s választ kapunk minden kérdésünkre.

93. oldal

D_Krisztina>!

– Per favore, mit tegyek? – kérdezgette a körülötte állókat és mindenkit, aki meghallgatta. Várj, imádkozz, őrizd meg a nyugalmadat, és remélj, mondta a fejében egy hang.

78. oldal, 22. fejezet

D_Krisztina>!

Ám a gyász, ahogy egyszer valaki megjegyezte, örök társ, mely a kandalló és az ember között üldögél, megakadályozva, hogy eljusson hozzánk a meleg.

501. oldal, 120. fejezet

agivagyok>!

Hogyan változtathatja meg egyetlen nap az ember egész életét? Pedig megtörtént, és mostantól fogva semmi nem lesz olyan, mint azelőtt.

410. oldal

agivagyok>!

– Mi ketten összetartozunk, a szavamat adom. Sosem válunk el. Halálunk órájáig.

31. oldal

D_Krisztina>!

A régi szólás jutott eszébe: a nagymama tartsa nyitva a pénztárcáját, és csukva a száját.

456. oldal, 112. fejezet

agivagyok>!

– No meg a lányok imádják az egyenruhás pasikat.

423. oldal

Szelén P>!

Jóval korábban érkeztek. A bőröndök, vászontáskák és csomagok között állva, fél szemmel a terrakottszínű torony óráját lesve May Smith figyelte, hogyan telik meg a peron utasokkal, miközben a motor távolról hallatszó morajára fülelt. Érezte az égő szén jellegzetes szagát, a kormot és a meleget, mely jelzi, hogy a londoni vonat befut a Trinity Streetre.

(első mondat)


Hasonló könyvek címkék alapján

Julia Quinn: A vikomt, aki engem szeretett
Lorraine Heath: A vikomt asszonya
M. G. Brown: Csak egy pillantás volt
Kimberley Freeman: Parázs-sziget
Kathryn Hughes: A levél
Elinor Glyn: Érdekházasság
Jennifer Ashley: Hart hitvese
Jojo Moyes: Tengernyi szerelem
Virágos gyertyák