A ​kapitány lánya 55 csillagozás

Leah Fleming: A kapitány lánya

New ​York sugárútjaitól az angliai Lichfield macskaköves utcáin át Toscana hullámzó dombjaiig a Kapitány lánya három generáció történetét öleli fel. A sodró lendületű romantikus történet főhőse két asszony, akik igencsak különböző társadalmi osztályhoz tartoznak, ám mindketten a legendás tengerjáró hajó, a Titanic túlélői.
Egyikük, az egyszerű angol szövőnő, May Smith férjével és kislányával elindul, hogy a lehetőségek hazájába, Amerikába települjön. Ám amikor az „elsüllyeszthetetlen” Titanic jéghegynek ütközik, May minden álma darabokra törik. Az utolsó pillanatban a tengerbe ugrik családjával, de amint elengedi férje kezét, szeretteit messzire sodorja a víz. A zavarodott nőt behúzzák egy mentőcsónakba, ahol Celeste Parkes, az első osztály egyik utasa veszi szárnyai alá. Néhány perccel később a Titanic kapitánya May karjába ad egy pokrócokba bugyolált kislányt. May és Celeste megmenekül, és erős, élethosszig tartó barátság szövődik közöttük. Ugyanolyan mély barátság, mint… (tovább)

Eredeti mű: Leah Fleming: The Captain's Daughter

Eredeti megjelenés éve: 2012

>!
Alexandra, Pécs, 2012
544 oldal · ISBN: 9633570326 · Fordította: Keresnyei Klára

Kedvencelte 6

Most olvassa 3

Várólistára tette 67

Kívánságlistára tette 40

Kölcsönkérné 9


Kiemelt értékelések

>!
matraimelinda
Leah Fleming: A kapitány lánya

Hiteles történelmi háttér, hiteles, -imitt-amott- kitalált szereplőkkel. A történetvezetés olyan finom szövésű, mint az olasz csipkék, úgy keresztezik egymást, fonódnak egymásba a fontosabb események. Pici, de elhanyagolható hibája a könyvnek: közepe tájékán át kell verekednie magát az olvasónak, de aztán a végére maga a story mindenért kárpótol, sokáig felejthetetlen marad. Érdekes, ahogyan két család életének történései szétválnak, majd ismét egymásba kapaszkodnak. A második világháború borzalmai részek bemutatásánál a helyszínek, a szereplők, ill. az egyes egyéni emberi sorsok alakulása számomra sajátos hatással bírt. Még akkor is maradandóan nyomot hagyó a regényfolyam, ha a szereplők, ill. némely események, történések kicsit kozmetikáztak, persze a jó ízlés határain belül. Az olaszországi toszkán tájábrázolások, hangulatok, ízek, hagyományok, szokások bemutatása példás és magától értetődő. Történelmi korrajzba ágyazott családregénynek tekinthetjük a művet.

>!
boszii I
Leah Fleming: A kapitány lánya

Hát, igen.
Egy szavam nincsen, komolyan mondom, de úgy érzem, már nem nagyon húzhatom tovább, hogy megírjam az értékelést, mert különben, ha elmúlik a hatása, akkor körülbelül még ennyire se leszek képes rá.
Bár lehet, hogy most sem lesz teljesen összeszedett, mindenesetre igyekszem.
Ez egy gyönyörű történet, és mindenkinek ajánlom, hogy olvassa el. Annyira, de annyira szívszaggatóan szép!
És nem tudok eleget mondani róla anélkül, hogy ne spoilereznék, pedig azt nem akarom, nem jobban, mint a fülszövegben van.
Csodálatos szálak, családok, nemzedékek történeteit öleli fel, és különböző társadalmi rétegek sorsát fonja össze.
Kihagyhatatlan!!! Bakancslistára vele ;)

>!
Baba082 P
Leah Fleming: A kapitány lánya

Letehetetlen könyv ami a Titanic indulásával kezdődik, és 1960-ban ér véget.
Láttam negatív kritikát is a könyvről, nekem semmi kivetnivalóm nincs a könyv ellen, ami majdnem 50 évnyi történést mesél el 500 oldalon keresztül. Nyilván nem egy Dosztojevszkij, de nem is Fejős Éva színvonalon megírt kötet. Lektűr, az igaz, de nem a silányak közül való.
Határozottan élvezettel olvastam a könyvet, a szereplőket megkedveltem, még úgy is, hogy nem kafkai mélylélektannal fárasztja olvasóját Leah Fleming.
Érződik a könyvből, hogy valóban utánajárt az írónő a dolgoknak, viszont igyekezett a fikció és a valóság elfogadható elegyét kiadni a kezéből. Szerintem sikerült neki, hiszen semmi hihetetlen nincs abban, hogy egy hajótörött új életet kezd, amiben erősebb már, mint a balesetet megelőzőben, illetve azt is teljesen el tudom képzelni, ami a másik női főszereplővel történik, csak azt most nem írom le ide, nem szeretném lelőni a poént.
Mindenkinek ajánlom a kötetet, akit érdekelnek a történelmi alapokon nyugvó regények, a romantika szó bár szerepel a fülszövegben, de az a helyzet, hogy pontosan ugyanannyi a könyvben az enyelgés, amennyi egy átlag normális ember életében, úgyhogy nem lányregényről van szó. Sírni se muszáj rajta, mert nem sajnáltatja az írónő túl a szereplőit, kiben mennyi az empátia, annyira fogja megérinteni a történetben szereplő két nő sorsa.

>!
Or_Sheet
Leah Fleming: A kapitány lánya

Bár végig olvastam, visszatekintve unalmas, sok helyen hiteltelen, a Titanic katasztrófájának ábrázolása pedig harmat gyenge. Peidg én is csak amiatt fogtam a kezembe.

>!
Véda MP
Leah Fleming: A kapitány lánya

Ebből annyira jó sztorit lehetett volna kerekíteni…! És annyira nem lett az!

4 hozzászólás
>!
agivagyok
Leah Fleming: A kapitány lánya

Ez a könyv teljesen elvarázsolt. Olvastam pár véleményt, legtöbb embernek talán az lehetett vele a baja, hogy túl sok mindennel próbált foglalkozni ez a könyv. Ezzel ugyan egyet értek, viszont szerintem épp ez tette annyira érdekessé. Az, hogy a Titaniccal kezdődött minden, engem teljesen elvarázsolt. May és Celeste barátsága nagyon szép volt, nem tudom, hogy manapság képes lenne-e bárki erre, hogy havi 1-2 üzenetváltással ilyen szoros kapcsolatban maradjon valakivel, akár egy évtizedig. Néha azt kívánom, bárcsak akkor éltem volna. Aztán mindkét világháború, a női jogokért való harcolás, a családi problémák, egy elveszett kislány története… egyszerűen mindenből pontosan elég volt ebben a történetben. A szereplőket is nagyon szerettem, talán főleg Roddy-t, aki hihetetlen gyorsan vált felnőtté. Az utolsó száz.. pár oldalon menthetetlenül sírtam, de nem szomorúságomban. De most úgy érzem, semmi sem tudja pótolni az űrt, amit az okozott, hogy végeztem ezzel a könyvvel.

>!
D_Krisztina
Leah Fleming: A kapitány lánya

Kicsit sokáig tartott, de elolvastam. :)
Nagyon szeretek mindent, ami kicsit is a történelemmel kapcsolatos, ebben a könyvben pedig van belőle minden. Picit gyengének találtam a leírásokat, talán 4 csillagot kellett volna adnom, mindegy, ez már így marad. Ami nem tetszett az egészben, hogy nem tudtam elképzelni a szereplőket, nagyon gyorsan haladt az egész történet. Az egyik lapon az egyik szereplő még 2 éves volt, a másikon már 12 aztán 20, stb. Egyszóval nem tudtam még a főszereplőket se magam elé képzelni, így teljesen beleélni se tudtam magam a sztoriba. Sajnálom, mert jó könyv lett volna, így viszont hiányérzetem maradt utána.

>!
bogancs213
Leah Fleming: A kapitány lánya

Fordulatokban gazdag, csodaszép történet szeretetről és összetartozásól.

>!
Szindy
Leah Fleming: A kapitány lánya

Nagyon tetszett ez a könyv. Jó volt a történelmi háttér, mindig érdekelt ez a téma.
A közepét talán egy kicsit nehéz volt olvasni, de a vége az cselekmény dús volt.
Érdekes volt ahogy a családok története egymásba fonódtak, sok véletlen miatt vagy a sors szólt közbe. Szereplők karakterei jól ki voltak dolgozva. Mondjuk én végig azt hittem, hogy Roddy és Ella a végén egymásra talál, főleg amikor Ella férje eltünt a háborúban, de akkor meg nem vette volna feleségül Ella fél testvérét Pattit és akkor nem derültek volna ki a dolgok. Akit kifejezetten utáltam az Celest férje volt, megérdemelte a verést a fiától.
Jó kis családregény volt ez!!

>!
csilla0923
Leah Fleming: A kapitány lánya

Gyönyörű történet! Minden egyes oldalát szerettem, alig bírtam letenni.
Igaz, kicsit félrevezető ez a nagy titanicos borító meg a fülszöveg…. :) Nagyon örülök neki, hogy nem a Titanic sztoriját olvashattam újra századszorra, hanem csak egy fordulópontot, ívet adott a történetnek.
Gyönyörűen kidolgozott, érzelmekkel teli, fordulatos családregény. Kevés ilyen kincs van a műfajban, de ez az!


Népszerű idézetek

>!
szofia1209

…A szeretet olyan edény,mely mindig újra és újra tölti önmagát, és sosem szárad ki.

323. oldal

>!
szofia1209

Fiam, te életben vagy és lélegzel , míg másokat elragadott a halál. Az én korlátolt elmém számára a miért megmagyarázhatatlan rejtély; nem tudom, miért menekül meg az egyik és veszik el a másik. Eltelik egy kis idő, s választ kapunk minden kérdésünkre.

93. oldal

>!
D_Krisztina

– Per favore, mit tegyek? – kérdezgette a körülötte állókat és mindenkit, aki meghallgatta. Várj, imádkozz, őrizd meg a nyugalmadat, és remélj, mondta a fejében egy hang.

78. oldal, 22. fejezet

>!
D_Krisztina

Ám a gyász, ahogy egyszer valaki megjegyezte, örök társ, mely a kandalló és az ember között üldögél, megakadályozva, hogy eljusson hozzánk a meleg.

501. oldal, 120. fejezet

>!
agivagyok

Hogyan változtathatja meg egyetlen nap az ember egész életét? Pedig megtörtént, és mostantól fogva semmi nem lesz olyan, mint azelőtt.

410. oldal

>!
agivagyok

– Mi ketten összetartozunk, a szavamat adom. Sosem válunk el. Halálunk órájáig.

31. oldal

>!
D_Krisztina

A régi szólás jutott eszébe: a nagymama tartsa nyitva a pénztárcáját, és csukva a száját.

456. oldal, 112. fejezet

>!
agivagyok

– No meg a lányok imádják az egyenruhás pasikat.

423. oldal

>!
boszii I

Jóval korábban érkeztek. A bőröndök, vászontáskák és csomagok között állva, fél szemmel a terrakottszínű torony óráját lesve May Smith figyelte, hogyan telik meg a peron utasokkal, miközben a motor távolról hallatszó morajára fülelt. Érezte az égő szén jellegzetes szagát, a kormot és a meleget, mely jelzi, hogy a londoni vonat befut a Trinity Streetre.

(első mondat)


Hasonló könyvek címkék alapján

Jane Austen: Büszkeség és balítélet
Cecelia Ahern: Ahol a szivárvány véget ér
Anne Brontë: Wildfell asszonya
Jane Austen: Emma
Daphne du Maurier: A francia kalóz szeretője
Gárdonyi Géza: Ida regénye
Ángela Becerra: A megtagadott szerelmekről
Naomi Lane Babson: Szegény kis Barackvirág
Corinne Hofmann: Afrikai szeretők
Julia Quinn: Mr. Bridgerton csábítása