Bogármese (Bogármese 1.) 63 csillagozás

Lázár Zsófia – Lázár Ervin: Bogármese Lázár Zsófia – Lázár Ervin: Bogármese

Egy mese Csillagszeműről és az erdő megannyi csodabogaráról. Csillagszemű bogár-főhősünk küldetése az, hogy felkutassa a jótékony varázsvirágot, mely beteg Szivárványos barátjának egyetlen gyógyírja lehet. Lázár Ervin és Lázár Zsófia első közös műve.

Eredeti megjelenés éve: 2006

Tagok ajánlása: 4 éves kortól

>!
Central Médiacsoport, Budapest, 2018
80 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789638687722 · Illusztrálta: Faltisz Alexandra
>!
Sanoma, Budapest, 2006
80 oldal · ISBN: 963868772X · Illusztrálta: Faltisz Alexandra

Most olvassa 1

Várólistára tette 10

Kívánságlistára tette 13

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Uzsonna>!
Lázár Zsófia – Lázár Ervin: Bogármese

Aranyos!

Update 2017: korábbi értékelésemet megtódítanám annyival, hogy sok mindent tanulhattam a bogaraktól: barátságot, segítőkészséget, toleranciát. És azt, hogy félre kell dobni az előítéleteket, akár személy vagy ideológia irányában: vegyük a bátorságot és járjunk utána!
Varázsvirág és egy jó barát simogasson minden sajgó testet és lelket!

3 hozzászólás
latinta P>!
Lázár Zsófia – Lázár Ervin: Bogármese

Annyira későn volt már, mire befejeztem a meseregény olvasását, hogy szépen el is aludtam.

    De azért közben mindvégig ott motoszkált bennem: de jó is lehet író gyermekének lenni, akivel annyi mindent át lehet élni. (Még akkor is, ha a finom dorgálás, a fegyelmezés, a „szigorúnak” ható gyermeknevelés sem marad el, akárha ebből a történetből is.) off

    Az viszont biztos, hogy nekem – mint afféle vidéki városban felcseperedettnek – (is) bogárfóbiám volt/van. (Nekem még általános iskolás koromban kötelező volt a cserebogárgyűjtés, az osztállyal együtt mentünk ki a (régi) víztorony közelében lévő kiserdőbe. Nem is tudom, hogyan éltem túl ezt az időszakot.) Meg még biológia órára rovargyűjteményt is kellett (volna) beadni. (Hol voltak akkor az állatvédők, kérdem?!)

    Viszont ahogy teltek-múltak az évek, nagyobb városba költöztem, gyerekeim, unokáim lettek… Így aztán olvastam én mindenfélét a madarakról meg a méhekről, a csigafiúról és a katicalányról meg a barátaikról, úgyhogy bátran kijelenthetem: (egy kissé) akklimatizálódtam.

     Így aztán Lázár Zsófia és Lázár Ervin meséje megvett magának, levett a lábamról.

    Igencsak kedves, aranyos történet ez az idegen(ek) önzetlen befogadásáról; az önfeláldozó szeretetről; a másoknak való segítségnyújtásról; és legfőképpen arról, hogy az előítélettel nem megyünk semmire.

    Ha tehetitek, olvassátok. spoiler

1 hozzászólás
Ferger_Jolcsi P>!
Lázár Zsófia – Lázár Ervin: Bogármese

Szerintem ez egy kellemes kis mese, amiben van bőven tanúlság a segítőkészségről, az összetartásról és a barátságról. Az a rész különösen tetszett, amikor megismerkedett egymással a két bogárka. A zuhogó eső elől menekültek be egyazon gomba alá, amiből egy életre szóló barátság szövődött.

Goofry>!
Lázár Zsófia – Lázár Ervin: Bogármese

Nem az a tipikus lázárervini történet, viszont lecsekkolhattuk, milyen az, amikor az alma nem esik messze a fájától. Ráadásul igazolva láthattuk egy régi mániánkat, miszerint a legparányibb sikerélmény eléréséhez is nagy szükségünk van partnerekre. Merthogy társak nélkül még a legkapitálisabb diadal megélése is csupáncsak a lötyögős lehetetlenséggel megfeleltethető kázus. Egyszóval, ez most csapatmunka vót! :)

gybarbii>!
Lázár Zsófia – Lázár Ervin: Bogármese

Aranyos mese volt a barátságról, kedves kis illusztrációkkal kiegészítve. Esti mesének is tökéletes, mert a fejezetek nem olyan hosszúak, így minden estére juthat egy kis történet a kiskölyköknek! :)

Lynn>!
Lázár Zsófia – Lázár Ervin: Bogármese

Aranyos mese arról, hogy az ember bogár mit meg nem tesz a barátjáért.
Sokféle bogarat vonultat fel, mindnek személyisége van, méghozzá olyan, amit simán el is tudok képzelni pl: spoiler és tetszett, hogy a főszereplő bogár művészlélek.
A beteg Szivárványost nem csak orvosok gyógyítják, hanem egy természetgyógyász is spoiler, így az arra fogékony gyerek és felnőtt beszélgethet arról, hogy vajon tévedhetetlenek-e az orvosok vagy néha érdemes esélyt adni az alternatív vonalnak.
Szépek a rajzok, olyanok, amiket mesélés nélkül is érdemes böngészni, mert sok témához adhatnak alapot. Szerintem nagyon fontos, hogy ne csak felolvassuk a mesét, hanem a mesékhez kapcsolódóan beszélgessünk is a gyerekekkel.

Adrirawia>!
Lázár Zsófia – Lázár Ervin: Bogármese

Összehasonlítva a négyszögletű kerek erdővel ez a könyv mérföldekkel jobban tetszett. És egy kicsit meg is könnyeztem, mert apukámat juttatta eszembe. Aki ugyanolyan gyorsan ment, mint a főszereplő fiúcska apukája. Aki, ha kicsi voltam, a nyakába vett, még emlékszem hogy a tiszai tűzijáték során a nyakából nézhettem a fényeket. Vagy ha elvitt valamilyen gyerekprogramra.
A mese pedig tényleg jobban tetszett, mint amit olvastam Lázár Ervintől, lehet hogy annak köszönhető, hogy a lánya is beletette a magáét. Annyira kedves, aranyos mese, hogy hihetetlen. Az illusztrációk pedig rettentő aranyosak voltak.

Natalie_Danaisz I>!
Lázár Zsófia – Lázár Ervin: Bogármese

Összebújva olvastuk estéről-estére a kisfiammal. Aztán egyszer megkérdezte, hogy én mit gondolok, hogy létezik-e valójában ilyen gyógyító virág. Tudom, hogy neki mindig igazat fogok mondani mindenről amit érzek, vagy gondolok, ezért megosztottam vele a nagy titkot, hogy én már találkoztam is vele. És tudom, hogy most már ő is nagyon várja a csodát.

olvasóbarát>!
Lázár Zsófia – Lázár Ervin: Bogármese

Tetszett a kötet a kerettörténettel együtt: a felnőtt – gyermek kapcsolat, a tolerancia, az újszerű és környezetbarát feladok megfogalmazása, a mesében elengedhetetlen próbatételek újszerűsége, az egymásra való odafigyelés, a segítségnyújtás érdekében kifejtett erőfeszítések mind, mind nagyon jól megoldott. Tetszett az is ahogyan a természetgyógyászatot együtt kezeli az orvos gyógyító munkájával, és főként amikor a bogarak, akiken Csillagszemű segített mellé álltak és közösen keresték fel a (nem is olyan nagyon) gonosz, házsártos, kiállhatatlan szarvasbogarat.
Faltisz Alexandra képei nagyon színesek, kreatívak, jól illeszkednek a szöveghez.

koviki>!
Lázár Zsófia – Lázár Ervin: Bogármese

Nem értem a viszonylag alacsony %-ot, szerintem ez egy helyes könyv, jópofa szereplőkkel, izgalmas történettel. Esti mesének is tökéletes, mert a rövid részek miatt könnyű eleget tenni a „léccicsakmégegyrészt” kérésnek.:)


Népszerű idézetek

gybarbii>!

Előbb-utóbb úgyis mindenki belebotlik abba, akivel találkoznia kell. Az életben legalábbis így van, a mesében sincs másként.

13. oldal

Lovely>!

Jobb hagyni, hogy a dolgok kiforrják magukat. Előbb-utóbb úgyis mindenki belebotlik abba, akivel találkoznia kell. Az életben legalábbis így van, a mesében sincs másként.

13. oldal

luthienlovemagic IP>!

– Nálunk is sokféle szorgalmas bogár él – felelt a Csillagszemű elgondolkodva. – Például a hangyák. Mondjuk nekem nem tetszik, hogy munka közben olyan fegyelmezettek, mint a robotok, és hozzájuk sem lehet szólni, de hát tudod, én művész vagyok. És gyűjtögetni muszáj, ugye. De csak éppen annyit, amennyit megeszünk, nem?

16. oldal

luthienlovemagic IP>!

De a Csillagszemű meg a Szivárványos nemhogy egymás lábára nem léptek, de még csak látni sem látták egymást, mert egyikük a gomba bal oldalára, másikuk meg a jobb oldalára araszolt be az eső elől. Kicsit komikus volt, ahogy egymásról mit sem sejtve sóhajtoznak és rázogatják magukról a vizet, de ki mert volna közbeavatkozni? Én biztosan nem. Mégsem kiabálhattam be a mesébe, hogy „hé, ti ketten! tessék észrevenni egymást!” Jobb hagyni, hogy a dolgok kiforrják magukat. Előbb-utóbb úgyis mindenki belebotlik abba, akivel találkoznia kell. Az életben legalábbis így van, a mesében sincs másként.

12-13. oldal

latinta P>!

    Én akkor menekültem el, amikor azt kezdték rebesgetni, nem csak a masírozás és a gyűjtögetés lesz kötelező, hanem a szürkeség is. A színes bogarakat egyszerűen összeterelik, és lefújják szürkére egy nagy festékszóróval.

18. oldal

gybarbii>!

Egy szeszélyes áprilisi napon az apu meg én gombászni indultunk az erdőbe.

(első mondat)

gybarbii>!

Még jó öt percig csendben gyalogoltunk, összeszorítottam a szám, és elhatároztam, jó leszek, mint egy angyal. De sajnos nem olyan gyerek voltam, aki képes sokáig csendben maradni.

7. oldal

olvasóbarát>!

A hernyó rövidesen mély, öntudatlan álomba zuhant. Testét lassan finom, fátyolszerű anyag fonta körül, ami aztán átlátszatlan burokká vastagodott. Egy ideig semmi sem történt. Aztán a burok egyszer csak mozgolódni kezdett, majd megrepedt. a Csillagszemű tátott szájjal bámult. A repedés először keskeny volt, mint a Csillagszemű csápja, aztán szélesebb lett, már olyan vastag volt, mint egy fűszál, aztán mint egy harangvirág szára, végül a burok szétpattant, és egy csodaszép, fekete alapon piros mintás pillangó repült ki belőle.

66-67. oldal

Izolda P>!

– Be kell állnod a csapatunkba! – folytatta a galacsinhajtó. – Kell még egy bogár, hogy esélyünk legyen megnyerni ezt a mérkőzést, különben három hétig újra ezeké a pöffeszkedő alakoké lesz a grund, és nem lesz hol játszanunk! – bökött az óriás galacsinhajtók felé.
– Mi az, hogy nem lesz hol játszanotok? Itt van az egész erdő, nem elég? – értetlenkedett a Csillagszemű.
A lőcslábú lehorgasztotta a fejét.
– De mi ragaszkodunk a grundhoz. Régen együtt játszottunk ott mindannyian, míg össze nem vesztünk.
– Hát béküljetek ki! – javasolta a Csillagszemű.
– Jó, jó, kibékülünk, de előtte meg kell nyernünk a meccset, és szükségünk van egy cserebogárra!

56. oldal

latinta P>!

    – Aztán találkozol a galacsinhajtókkal! Nekik is segítened kell! Nélküled elveszítenének egy nagyon fontos focimeccset!
    A Csillagszemű kesernyésen felnevetett.
    – Elment az eszed? Gyerekkoromban futballoztam utoljára, azóta csak a tévében láttam focilabdát!

37. oldal


A sorozat következő kötete

Bogármese sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Kozári Dorka: Marcsi szeretetre vágyik
Bodor Attila: A tél menyasszonya
Berg Judit: A Nádtenger télen
Timo Parvela: Miú és Vau
Mechler Anna: Olina és a varázsszirmok
Kolozsi Angéla: Bódog és Szomorilla
Berg Judit: Tündérnaptár
Révész Emese: Simi és a rendetlen betűk
Bombicz Judit: Csodák könyve
Kiss Judit Ágnes: Zsálya hercegnő és az öregnek hitt herceg