Öregapó ​madarai 90 csillagozás

Lázár Ervin: Öregapó madarai Lázár Ervin: Öregapó madarai

Doktor Hertelendi Róbert, Öregapó seregélye nem mindennapi madár volt. A megtévesztésig híven tudta utánozni a szekérnyikorgást, a rigófüttyöt, kotkodácsolásával még a baromfiudvart is zavarba hozta. Kár, hogy egy tavaszon nem tért vissza, a gyerekeknek, Öregapó barátainak már nem volt szerencséjük megismerkednsi vele. A meghitt beszélgetések, közös kirándulások során mégis sok érdekességet tudnak meg a madarak életéről. Arról, hogy miért nem szabad baglyot lőni, hogy valóban halálmadár-e a kuvik, arról, hogy messziről hogyan lehet megkülönböztetni egymástól a gólyát és a gémet, meg hogy mi történik, ha egy fészekbe véletlenül két kakukktojás kerül.
A mű derűs világát híven tükrözi a szép, színes illusztráció.

Eredeti megjelenés éve: 1974

Tagok ajánlása: 5 éves kortól

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Bölcs Bagoly Móra

>!
Móra, Budapest, 2021
54 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634158356 · Illusztrálta: Bódi Kati
>!
Móra, Budapest, 2018
54 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634158356 · Illusztrálta: Bódi Kati
>!
Móra, Budapest, 2017
54 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634158356 · Illusztrálta: Bódi Kati

5 további kiadás


Enciklopédia 5


Kedvencelte 9

Most olvassa 1

Várólistára tette 35

Kívánságlistára tette 62

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

konyvolvaso>!
Lázár Ervin: Öregapó madarai

Mindenkinek érdemes elolvasni aki szeretne még többet megtudni a környezetünkben felbukkanó madarakról. Nagyon sok információt lehet összegyűjteni a madárfajtákról, ismertetőjelükről.A hangulat is tetszett ahogy öregapó mesél, szinte abban a pillanatban mentem volna ki megnézni, hogy vajon itt a városban melyiket sikerül megtalálnom.

Zsuzsanna_Makai>!
Lázár Ervin: Öregapó madarai

Nagyon tetszett! Nagyon szerethető volt!
Melengette a szívemet!
2 hete voltam otthon, a gyerekkorom Balaton-partján, amikor felemlegette a gyerekkori emlékeket, mégközelebb került hozzám ez a könyv, mint addig.

Gelso>!
Lázár Ervin: Öregapó madarai

Véletlen találkozás ez a könyv, férjem gyerekszobájában bukkantam rá, miközben gyerekeimnek való olvasmányok után kutattam… és vele együtt régi érzések ébredtek fel, nosztalgiáztam… bár ilyen formában a könyvet még nem olvastam, de a tartalma 80%-ig ismert volt – talán egy alsós olvasókönyv tartalmazhatta a benne lévő történeteket, azoknak részleteit, mert a történetekkel visszaszálltam az időben, a régi osztálytársaim közé, amikor egyikünk a másik után olvasott, és felidéződött bennem a tanórák menete, ki hol ült (már nem emlékszem), osztálytársaim hangja hangos olvasáskor, a tanterem berendezése, a zöld tábla a falon, a folyosó, körtáncok az udvaron, akadályverseny fegyveres erők napján, számháború madarak fák napján… olvastam és tisztán emlékeztem Öregapó meséire a kakukkról, a padlás baglyairól, a bogarakat karóba húzó tövisszúró gébicsről – ennek a madárnak a nevét azóta sem felejtettem el –, a kereplős seregélyriogatásról, de legfőképpen doktor Hertelendi Róbertről, a beszélő seregélyről…még máig hallom, ahogy xy osztálytársam olvassa hangosan a címet: „Doktor Hertelendi,a seregély”
Nagyon kedves könyv, kár, hogy alsós koromban nem került kezembe.

Szeretnék látni én is egy lappantyút…
Nem tudtam, hogy a gyurgyalagot – gyurgyóka-nak is nevezik, a kis őrgébics pedig szőriszarka, és én eddig úgy tudtam, hogy az ökörszem a legkisebb madár itthon – de nem, mert a királyka (de az meg ugyanaz). A madarak vadászterülete a revír. És hogy a gólya mindig nyújtott nyakkal repül, míg a szürkegém nyaka repülés közben S alakban meghajlik.

A legszebb madarak számomra pedig még mindig a gyurgyalag, a gólya és a piciny énekesmadarak… meg a gyönyörű vízimadarak…

                            
Kihívásokra:
1/ Dömdödöm – olvassunk Lázár Ervint! (1.)
2/ Magyarok előnyben

15 hozzászólás
Garbai_Ildikó P>!
Lázár Ervin: Öregapó madarai

Jó lett volna nekem is egy ilyen hatalmas tudású Öregapó gyermekkoromban.. vagy akár most is..
Tanulságos és élvezetes ezt a könyvet olvasni bármilyen életkorban..

Csoszi>!
Lázár Ervin: Öregapó madarai

Nagyon szép és igényes kiadvány. Az illusztrációk élethűek. Felnőttként is élvezetes volt olvasni a különböző madarakról spoiler. Némelyikről még nem is hallottam. Csodálatos lenne meglesni ezeket a madarakat a természetben.

szelesteirita P>!
Lázár Ervin: Öregapó madarai

Lázár Ervin csodálatosan ír a madarakról. Öregapó a szívem csücske, végtelenül bölcs.

És nagyon szépek az illusztrációk, részletgazdagok és nagyon valóságosak.

Lovely_Angel21>!
Lázár Ervin: Öregapó madarai

Ez a könyv egy csoda! ❤
A nagypapám emléke miatt figyeltem fel rá (neki egy örvös galambja volt, aki mindig visszatért hozzá).
Rengeteg információt és tudást ad át ez a könyvecske játékos és felfedező formában. Gyerekeknek tökéletes és igazán hasznos ajándék! Nem csak az a cuki leülős, végiglapozzuk aztán mehet a többi közé fajta, hanem van mélyebb tartalma és át is ad valamit. Lehet aztán menni a gyerkőccel madárlesre és erősíteni a családi köteléket, meg persze emlékeket szerezni, ami a legfontosabb! ❤ A madárvilág szép és árnyaltabb oldalát is említi: megtanítja, hogy egyaránt óvni kell minden állatot! Nincs hasznos vagy haszontalan, csupán élő!

Boglinc P>!
Lázár Ervin: Öregapó madarai

Gyerekként kimaradt ez a kötet, pedig Lázár Ervint, és a madarakat is nagyon szerettem már akkor is. Egy ismerősömnél jött szembe, és az illusztrációkkal fogott meg leginkább.

Jó élmény volt az olvasása, a régi idők és gyerekkorom emlékeit hozta fel vennem. Szerintem minden korosztály számára érdekes és kedves kötet ez, amiből sokat lehet tanulni a minket körülvevő madarakról.

dianna76 P>!
Lázár Ervin: Öregapó madarai

Ezt a könyvet már az illusztrációkért is megéri fellapozni. Annyira élethűen vannak benne ábrázolva a madarak, hogy valami csoda. A szöveg pedig úgy tanít, és vezeti be az olvasót a madárvilágba, hogy nem érzi azt közben az ember, hogy ismeretterjesztést olvas. Nagyon jó!

>!
Móra, Budapest, 2017
54 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634158356 · Illusztrálta: Bódi Kati

Népszerű idézetek

Amrita IP>!

Doktor Hertelendi Róbert, foglalkozására nézve seregély.

22. oldal

Kapcsolódó szócikkek: seregély
1 hozzászólás
Amrita IP>!

Kell a madár az embernek. Még annak is, aki nem tud róla.

27. oldal

Amrita IP>!

Hát káros madár a kakukk? Ha semmi más hasznot nem hajtana, mint hogy tavasszal megszólal, akkor is óvni kellene. Mit ér a tavasz kakukkszó nélkül?

23. oldal

Kapcsolódó szócikkek: kakukk
Caledonia_Valley P>!

Alig-alig látni még ilyen sajátságosan játszadozó, kecses röptű madarat, mint a gyurgyóka vagy gyurgyalag. S ha Öregapó azt mondta, nagyon szép madár, még nem is mondott sokat. Rigó nagyságú, hosszú, hajlott csőre van, a hangja, az igaz, nem valami fülbemászó zene, rekedtes "prr-prrr”-kiáltás, de a színei! Ragyogó, feketével szegett aranysárga torokfoltja, kékeszöld hasa és farka, kárminpiros szeme. S még mennyi színárnyalat van rajta! A gyurgyóka szépségét nem egykönnyű leírni.

Kapcsolódó szócikkek: gyurgyalag
padamak>!

De a legnagyobb műsort a tyúkokkal rendezte. Fölült a baromfiudvar kerítésére, és nekikezdett kotkodácsolni.De szakasztott úgy, mint az igazi tyúk. A baromfinép persze észrevette, hogy itt valami nincs rendjén. Hogy már megint a doktor úr gúnyolódik. Nosza, berzenkedtek, káráltak, futkostak, kergették volna a gézengúzt, ő meg nagy nyugalommal ült a kerítésen, és kotkodált, kotkodált. Mintha örömét lelte volna a baromfiudvar bosszantásában.

22. oldal - Doktor Hertelendi, a seregély (Móra, Budapest, 1984)

Boglinc P>!

Ijesztgetős meséket sohasem mon­dott. A pusztától, ahol laktunk, jó fél óra járásra állt magányos háza, de a me­se végeztével hazafelé menet, akármi­lyen sötét volt, sohase féltünk a kukoricatáblák, ligetek, meg szittyós tocsogók között kanyargó úton.

5-6. oldal

Garbai_Ildikó P>!

Évekkel később Öregapó megajándékozott egy könyvvel. Herman Ottó: A madarak hasznáról és káráról. Soha szebb, élvezetesebb könyvet nem olvastam a madarakról. Máig megvan semmi kincsért nem válnék meg tőle. S én is, mint a vándormadarak, minden évben elmegyek arra a tájra, ahol gyerek voltam, ahol Öregapót hallgattam.

30. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Herman Ottó
Boglinc P>!

Nézzétek, a feketerigó már beköl­tözött a városokba. Legtöbbje már el se megy télen, pedig a feketerigó erede­tileg vándormadár.

44. oldal

Kapcsolódó szócikkek: feketerigó
Boglinc P>!

A darvak szabályos V alakzatban repülnek dél felé, mások, mint a seegélyek, nagy, tömött soportokban. És sok van olyan, amelyik egymagában vonul. A ragadozók majd mind. Meg a kakukk is. Méghozzá éjszaka. Mégis odatalál mindegyik. Az is, amelyik azon a nyá­ron született, sohasem járhatta hát meg az utat. Nem tudni, miként csinálják. Ez a madarak nagy titka.

51. oldal

Kapcsolódó szócikkek: kakukk
Boglinc P>!

– Régen rossz lenne szegény madaraknak meg nekünk, embereknek, ha így próbálnánk elintézni a madarakat: ez hasznos, ez meg káros. Ezt irtjuk, ezt meg védjük.
[…] – És a veréb? A verebet se?
– Biztos, hogy ahol sok van belőle, ott nem nagy öröm – mosolygott Öregapó, de gondol el: holnap reggel kilépnél a házból, és észrevennéd, hogy nincs többé veréb. Egyetlen egy se. Eltűntek, mint a kámfor. Mit szólnál hozzá?

28. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Varga Domokos: Erdei esztendő
Bartos Erika: Buda hegyei
Miklya Luzsányi Mónika – Miklya Zsolt: Beszélgető Biblia
Farkas Róbert: Első könyvem a téridőről
Zákányi Zsuzsa: Főső-réti Tücsök Áron
Dala László – Fazekas László – T. Aszódi Éva (szerk.): Kincskeresők 1974
Kemény Kristóf: Focista leszek én is!
Szécsi Noémi: Tetűmese
Nick Bruel: Rossz Cica fürdik
Katharina Brenner: Erdőn-mezőn