Öregapó ​madarai 42 csillagozás

Lázár Ervin: Öregapó madarai Lázár Ervin: Öregapó madarai

Doktor Hertelendi Róbert, Öregapó seregélye nem mindennapi madár volt. A megtévesztésig híven tudta utánozni a szekérnyikorgást, a rigófüttyöt, kotkodácsolásával még a baromfiudvart is zavarba hozta. Kár, hogy egy tavaszon nem tért vissza, a gyerekeknek, Öregapó barátainak már nem volt szerencséjük megismerkednsi vele. A meghitt beszélgetések, közös kirándulások során mégis sok érdekességet tudnak meg a madarak életéről. Arról, hogy miért nem szabad baglyot lőni, hogy valóban halálmadár-e a kuvik, arról, hogy messziről hogyan lehet megkülönböztetni egymástól a gólyát és a gémet, meg hogy mi történik, ha egy fészekbe véletlenül két kakukktojás kerül.
A mű derűs világát híven tükrözi a szép, színes illusztráció.

Eredeti megjelenés éve: 1974

Tagok ajánlása: 5 éves kortól

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Bölcs Bagoly

>!
Móra, Budapest, 2018
54 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634158356 · Illusztrálta: Bódi Kati
>!
Móra, Budapest, 2017
54 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634158356 · Illusztrálta: Bódi Kati
>!
Móra, Budapest, 1984
30 oldal · ISBN: 9631136582 · Illusztrálta: Balogh Péter

4 további kiadás


Most olvassa 1

Várólistára tette 16

Kívánságlistára tette 25


Kiemelt értékelések

>!
Zsuzsanna_Makai 
Lázár Ervin: Öregapó madarai

Nagyon tetszett! Nagyon szerethető volt!
Melengette a szívemet!
2 hete voltam otthon, a gyerekkorom Balaton-partján, amikor felemlegette a gyerekkori emlékeket, mégközelebb került hozzám ez a könyv, mint addig.

>!
Gelso P
Lázár Ervin: Öregapó madarai

Véletlen találkozás ez a könyv, férjem gyerekszobájában bukkantam rá, miközben gyerekeimnek való olvasmányok után kutattam… és vele együtt régi érzések ébredtek fel, nosztalgiáztam… bár ilyen formában a könyvet még nem olvastam, de a tartalma 80%-ig ismert volt – talán egy alsós olvasókönyv tartalmazhatta a benne lévő történeteket, azoknak részleteit, mert a történetekkel visszaszálltam az időben, a régi osztálytársaim közé, amikor egyikünk a másik után olvasott, és felidéződött bennem a tanórák menete, ki hol ült (már nem emlékszem), osztálytársaim hangja hangos olvasáskor, a tanterem berendezése, a zöld tábla a falon, a folyosó, körtáncok az udvaron, akadályverseny fegyveres erők napján, számháború madarak fák napján… olvastam és tisztán emlékeztem Öregapó meséire a kakukkról, a padlás baglyairól, a bogarakat karóba húzó tövisszúró gébicsről – ennek a madárnak a nevét azóta sem felejtettem el –, a kereplős seregélyriogatásról, de legfőképpen doktor Hertelendi Róbertről, a beszélő seregélyről…még máig hallom, ahogy xy osztálytársam olvassa hangosan a címet: „Doktor Hertelendi,a seregély”
Nagyon kedves könyv, kár, hogy alsós koromban nem került kezembe.

Szeretnék látni én is egy lappantyút…
Nem tudtam, hogy a gyurgyalagot – gyurgyóka-nak is nevezik, a kis őrgébics pedig szőriszarka, és én eddig úgy tudtam, hogy az ökörszem a legkisebb madár itthon – de nem, mert a királyka (de az meg ugyanaz). A madarak vadászterülete a revír. És hogy a gólya mindig nyújtott nyakkal repül, míg a szürkegém nyaka repülés közben S alakban meghajlik.

A legszebb madarak számomra pedig még mindig a gyurgyalag, a gólya és a piciny énekesmadarak… meg a gyönyörű vízimadarak…

                            
Kihívásokra:
1/ Dömdödöm – olvassunk Lázár Ervint! (1.)
2/ Magyarok előnyben

15 hozzászólás
>!
dianna76 P
Lázár Ervin: Öregapó madarai

Ezt a könyvet már az illusztrációkért is megéri fellapozni. Annyira élethűen vannak benne ábrázolva a madarak, hogy valami csoda. A szöveg pedig úgy tanít, és vezeti be az olvasót a madárvilágba, hogy nem érzi azt közben az ember, hogy ismeretterjesztést olvas. Nagyon jó!

>!
Móra, Budapest, 2017
54 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634158356 · Illusztrálta: Bódi Kati
>!
kolika
Lázár Ervin: Öregapó madarai

Látom az ajánlást, hogy 4 éves kortól ajánlott, de bevallom, hogy felnőttként is tanultam is ebből a rövid könyvből. A tövisszúró gébicsről pont az volt újdonság számomra, amiről a nevét kapta. Na, meg a gólya és szürkegém között sem tudtam volna különbséget tenni messziről, de most már tudom, hogy mit kell figyelni.
A könyv rövidsége miatt inkább figyelem felkeltő hatással volt rám, s ez alapján a neten is utánanéztem a madaraknak.
Doktor Hertelendi Róbert és Gyöngyös kutya kalandjairól még olvastam volna.

>!
Amrita I
Lázár Ervin: Öregapó madarai

Azt akartam írni, hogy kissé idejét múlt – ez igaz is, mégis korát meghaladó szemléletű. Benne vannak a madárfészket, bagolyfiókát raboló kiskamaszok, de mégis helyére kerül a dolog, utóbb bánják már. Rövid könyvhöz képes széles körű madaras tudás van benne, a cselekménye soványka, helyette gyönyörködtetnek a madarak. Jó, hogy van ilyen is.

>!
Georginanéven P
Lázár Ervin: Öregapó madarai

Kiskorom tüneményes óvodás kori emléke eme kötet. Csak halványan rémlett, ezért gyorsan elolvastam, hadd elevenítsem fel. Csuda aranyos, miközben végig okos, gyermekek szintjén tudásátadó. Minden kisgyermek házi könyvespolcán a helye.

>!
Paulina_Sándorné P
Lázár Ervin: Öregapó madarai

Nagyon tetszett, aranyos történet volt. Jó pár madarat ismertem, de ezekről is tudtam meg számomra újdonságokat. Jó pár madarat pedig megismerhettem a történet által.

>!
NikoLetti P
Lázár Ervin: Öregapó madarai

Szívet melengető történetek. Nagyon szeretem a madarakat.
Különösen a gólyák tetszettek és a vándormadarak . A hasznos és káros jelzők is megoldódnak a sorok között.
Vallom,minden csak nézőpont kérdése :)
Kincs :)

>!
Sisyll
Lázár Ervin: Öregapó madarai

Egy könyv a játszva tanulásról. Arról, hogy Öregapó, miként ismerteti meg a gyerkőcöket a madarakkal. Bevallom, nem csak a mesében lévő srácok tanultak, hanem én is.
Az ember bármennyire is azt hiszi, hogy ő mindent tud, bizony eljönnek azok a pillanatok, amikor rájön, hogy bizony hiányos az a tudás. A srácok is azt hitték, hogy minden madarat ismernek, aztán rájöttek, hogy mégsem.
Kellemes kis történet. :)

>!
Gedi P
Lázár Ervin: Öregapó madarai

Lázár Ervinesen bájos, Fekete Istvánosan természetbarát, kedvesen tanító ifjúsági szösszenet, madarakról, pusztáról, Öregapókról, régi időkről. Sajnos tényleg kiveszőben az ilyen Öregapó.


Népszerű idézetek

>!
Amrita I

Doktor Hertelendi Róbert, foglalkozására nézve seregély.

22. oldal

1 hozzászólás
>!
Amrita I

Kell a madár az embernek. Még annak is, aki nem tud róla.

27. oldal

>!
Amrita I

Hát káros madár a kakukk? Ha semmi más hasznot nem hajtana, mint hogy tavasszal megszólal, akkor is óvni kellene. Mit ér a tavasz kakukkszó nélkül?

23. oldal

>!
Caledonia_Valley P

Alig-alig látni még ilyen sajátságosan játszadozó, kecses röptű madarat, mint a gyurgyóka vagy gyurgyalag. S ha Öregapó azt mondta, nagyon szép madár, még nem is mondott sokat. Rigó nagyságú, hosszú, hajlott csőre van, a hangja, az igaz, nem valami fülbemászó zene, rekedtes "prr-prrr”-kiáltás, de a színei! Ragyogó, feketével szegett aranysárga torokfoltja, kékeszöld hasa és farka, kárminpiros szeme. S még mennyi színárnyalat van rajta! A gyurgyóka szépségét nem egykönnyű leírni.

>!
padamak

De a legnagyobb műsort a tyúkokkal rendezte. Fölült a baromfiudvar kerítésére, és nekikezdett kotkodácsolni.De szakasztott úgy, mint az igazi tyúk. A baromfinép persze észrevette, hogy itt valami nincs rendjén. Hogy már megint a doktor úr gúnyolódik. Nosza, berzenkedtek, káráltak, futkostak, kergették volna a gézengúzt, ő meg nagy nyugalommal ült a kerítésen, és kotkodált, kotkodált. Mintha örömét lelte volna a baromfiudvar bosszantásában.

22. oldal - Doktor Hertelendi, a seregély (Móra, Budapest, 1984)


Hasonló könyvek címkék alapján

Varga Domokos: Erdei esztendő
Bálint Ágnes: Micsoda pók a vízipók!
Zákányi Zsuzsa: Főső-réti Tücsök Áron
Dala László – Fazekas László – T. Aszódi Éva (szerk.): Kincskeresők 1974
Fésűs Éva: Széllelbélelt mesekönyv
Molnár Sándor – Börcsök Zoltán: Mesélnek a fák
Molnár Andrea: Mesék a természetről
Gergely Edó: Mese az élet virágáról
Bálint Ágnes: Lepke az írógépen
Szigeti Kovács Viktor: Lúna gyermekei