Mesék ​felnőtteknek 27 csillagozás

Lázár Ervin: Mesék felnőtteknek

Lázár Ervinből nem lehet kinőni! Szerencsére nem is kell: akik meséin nőttek fel, és ma is lázárervint olvasnak gyerekeiknek, különösen élvezni fogják ezeket a felnőtteknek írt, tündérien abszurd novellákat, amelyeket Kern András ad elő – vagy inkább kelt életre. Az első és utolsó elbeszélést pedig maga a szerző olvassa fel nekünk.

Tartalomjegyzék

>!
Parlando, 2009
ISBN: 9789638692115 · Felolvasta: Kern András

Kedvencelte 4

Várólistára tette 24

Kívánságlistára tette 18

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

sztimi53>!
Lázár Ervin: Mesék felnőtteknek

Itt gondolkoztam, hogy mit írjak, azon kívül, hogy rajongok, mert tanult mollyégáim már mindent megírtak róla, amit lehet. És akkor beugrott, az, amit a tesóm mondott mindig, amikor Lázár Ervint olvasott. Az hogy, nem tudom Lázár Ervin mit szedett, de én is kérek!

2 hozzászólás
madárka>!
Lázár Ervin: Mesék felnőtteknek

Nem találok szavakat. Mindenesetre elég kínos volt hazafelé utazni a buszon, miközben az utolsó történeten (amit egyébként Lázár Ervin olvasott fel) potyogtak a könnyeim, és tiszta libabőr lettem. Soha nem fogok kinőni Lázár Ervinből. *-*

pakita>!
Lázár Ervin: Mesék felnőtteknek

Nagyon tetszettek ezek a mesék is, Lázár Ervin szójátékai, a nevek, amiket kitalál egyszerűen szenzációsak.

jevus>!
Lázár Ervin: Mesék felnőtteknek

Mesék felnőtteknek? Szerintem Lázár Ervin minden könyve felnőtteknek szól. Épp csak úgy teszünk, mintha „a gyerek miatt” olvasnánk. Most valóban, a téma egy kicsit komolyabb, de a stílus épp olyan, mint a mesékben: csodálatos szójátékok, hihetetlen nevek, és képtelen történetek.

worsi P>!
Lázár Ervin: Mesék felnőtteknek

„a vacogási ügyekkel megbízott főfáznok” … tényleg nem lehet kinőni Lázár Ervinből!

Black_Venus>!
Lázár Ervin: Mesék felnőtteknek

Most akkor töredelmesen bevallom, hogy amikor kicsi voltam, megnéztem a kaposvári színházban a Berzsián és Dideki c előadást, és annyira utáltam, hogy soha többé nem mentem a Lázár Ervin könyveinek a közelébe. (Ne kérdezzétek meg, hogy miért utáltam, egyszerűen a halálba bosszantott, valszeg nem volt humorérzékem hozzá, vagy mi.) De azóta valamilyen mértékben (ki)fejlődött ez az előnyös tulajdonságom, mert ez most nagyon tetszett, és majd olvasni is fogok tőle mást is, mert szemmel jobban megjegyzem ezeket a különös fordulatokat, mint füllel. És ezek ugye pont olyanok, amiket jól lehet alkalmazni feszültebb pillanatokban.
És úgy, de úgy kikiáltanék én is egy köztársaságot! A szemem egy rebbenésével.
Köszönet érte @worsi nak!

1 hozzászólás
Miamona>!
Lázár Ervin: Mesék felnőtteknek

Ezek valóban felnőtteknek szóló mesék, úgy vannak megírva, hogy a gyermeki én-ek súlya alatt ne rogyjon meg a felső réteg, csak a felnőtt- alatt. Ők könyörtelenül a pincébe huppannak, ahol a sötét hatására kénytelenek jól körülnézni… magukban (is), és hogy mik vannak ott (a teljesség igénye nélkül): félpár zoknik, szamárfülek, csalfa múzsák, ledér szeretők, elfeledett barátok, soha meg nem írt történetek, még ránk nem mért- és már ránk mért ütések… melyekkel kénytelen vagyunk szembenézni, különben távoli, elfulladó sercegéssel valami kialszik… És azt nem akarjuk, ugye? :)

Letta>!
Lázár Ervin: Mesék felnőtteknek

Első találkozásom Lázár Ervinnel…imádom :)
Nem is sejtettem, hogy ekkora dolgokat talált ki :)

latinta P>!
Lázár Ervin: Mesék felnőtteknek

Szép keretes szerkezet: az író kezdi A ház cíművel, és fejezi be a Múzsával. És közben a régi jó Esti mese aláfestő zenéjének modern hangszerelésű variációival záródnak le az egyes történetek.
Tanulságosak, szeretnivalók.

MagyarIldikó>!
Lázár Ervin: Mesék felnőtteknek

Az első 6 mese egyáltalán nem tetszett, fontolgattam is, hogy félbehagyom, de a második hat annyival melegebb és szerethetőbb volt, hogy emiatt állíthatom: tetszett. :)


Népszerű idézetek

krlany IP>!

– Nem is vacakolok tovább, munkára! – kiáltott az író, és papírt fűzött ócska Ideál típusú, traktor nagyságú írógépébe.

Ők ketten

sztimi53>!

És ebben a pillanatban eszembe jutott Lahertiolainen Dzsongobalszurjan.

2 hozzászólás
sztimi53>!

Az Északi Salétromfény alá piros ceruzával ezt firkantotta:
KUDARC MÚZEUM
Alája tűzött egy koszlott vasúti jegyet, egy telefirkált papírszalvétát, egy hervadt ibolyacsokrot, egy fél pár autóskesztyűt, egy oklevélfélét, egy katonagombot, egy lány fényképét fejjel lefelé, két gumibabát, egy kitépett folyóiratlapot és egy rozsdás pengét. A másik szabad falrészre ugyanazzal a piros ceruzával ezt írta:
SIKER KIÁLLÍTÁS
Ez alá a felirat alá csak egy kitépett irkalap került, rajta a Masoko Köztársaság térképe. A térképen részletesen feltüntette az ország minden hegyét, fennsíkját, növényzetét, múzeumát, salétromfényét és kiállítását. A Rongy-fennsík közepére saját magát is berajzolta.

sztimi53>!

Az államalapításra készülő népgyűlés elhatározta, hogy az ünnepélyes aktus idejére lezárja az államhatárokat. Megkereste hát albérleti szobája kulcsát, és bezárta az ajtót. Az ablakot is becsukta.
A fekete pofájú, hideget lehelő vaskályha mellé állt – innen tekinthette át legjobban a terepet –, és kikiáltotta a Masoko Köztársaságot. Nagyon szerényen, hejehuja nélkül kiáltotta ki, még a kiáltást is szeme parányi tágulásával helyettesítette. De ez mit sem változtatott a tényen: A Masoko Köztársaság kikiáltatott.

4 hozzászólás
sztimi53>!

A Masoko Köztársaságot északról egy zöld-sárga hernyóféleségekkel bepingált fal határolta, bal felső részén salétrom marta hámló folttal, kelet felől egy ugyanilyen fal, közepén barna keretű, piszkos ablak, dél felől is fal, kályhalyukkal és ajtóval, a nyugati határt jórészt eltakarta az ágytámla: egy szekrény és Krisztus az Olajfák hegyén. Krisztus kék lepelbe burkolózott, kékek voltak a sziklák és a fenyők is, Krisztus saruja is kék volt.
Más országokkal ellentétben a Masoko Köztársaságnak alul és felül is voltak határai – nevezetesen egy rongyszőnyeggel borított hajópadló és egy koszos, hámló mennyezet. Ez azonban ne tévesszen meg senkit, magától értetődő, hogy a fent említett függőleges határokon belül a Masoko Köztársaság a Föld centrumáig, illetve az égig ér.
A népgyűlés második napirendi pontként megválasztotta a tisztségviselőket. A népes csoport – a köztársasági elnök, a főzsonglőr, a főbíró, a füstügyi attasé, a főröhögnök, a belügyminiszter, a főcipőreköpő, a bánatügyi miniszter, a marháskodások főelőadója, a csámcsogási biztos, a külügyminiszter, a vacogási ügyekkel megbízott főfáznok és valamennyinek a helyettese, alhelyettese és legalabb helyettese – ott szorongott a kályha mellett. És ott szorongott az az egyén is, akit azért választottak, hogy napozzon és fütyörésszen.
Később kiderült, hogy a Masoko Köztársaság elfelejtett pénzügyminisztert kinevezni. Az államkassza tüzetes átvizsgálása szentesítette ezt a feledékenységet. A minisztertanács viszont kooptált egy földművelésügyi minisztert, mert a Köztársaság ablakában egy kaktusz virított.
Püspököt, rendőrkapitányt, adószedőt és vezérigazgatót nem neveztek ki.
Ezek után a kormány megtekintette a Masoko Köztársaságot.

A középen elterülő Rongy-fennsíkról indult el tekintete, és végigpásztázott a kétajtós és négylábú hegységek sorozatán, az ágy baleári dombvidékén, az éppen apállyal küszködő Plélavrador tengeren, és megállapodott a Masoko Köztársaság egyetlen természeti tüneményén, az északi határon ragyogó Salétromfényen.

Ronnie>!

…a lusta embernek tökmindegy, min tűnődik, csak mozdulnia ne kelljen…

Állattörténeteim

Ronnie>!

Gerzson ijedten menekült a mennyezet felé, abban a pillanatban biztos csalódott a világban, amely durva gesztusaival foszlányokra zúzza a pókzsenialitást.

Állattörténeteim

Ronnie>!

Akárhányszor elanyátlanodva, félálomban ücsörögtem az ágy szélén, Gerzson serényen összekötött a mennyezettel. Gondolhattam volna arra is, hogy mindez lustaságomat kipellengérező ironikus pókgesztus, de valahogy ez akkoriban eszembe sem jutott.

Állattörténeteim

Ronnie>!

Árgus szemmel figyeltem, mikor pattog a kis fekete pötty a mérhetetlen, fehér fürdőkádprérin, hogy végre kéjes élvezettel ráereszthessem a vizet. Nem volt ment némi szadizmustól az elképzelés, ahogy kétségbeesetten küszködik a lefolyó szörcsögő örvényében, s percek múlva már a főcsatorna bűzös poklában úszik.
Röhintettem is kettőt.

Állattörténeteim


Hasonló könyvek címkék alapján

Bächer Iván: Hatlábú
Tóth Krisztina: Vonalkód
Spiró György: Álmodtam neked
Háy János: Házasságon innen és túl
Szabó Magda: Tündér Lala
Szabó Magda: Az ajtó
Janikovszky Éva: A lemez két oldala
Bodor Ádám: Sinistra körzet
Vámos Miklós: Hogy volt
Karácsonyi csillagok