Kisangyal 41 csillagozás

Lázár Ervin: Kisangyal Lázár Ervin: Kisangyal Lázár Ervin: Kisangyal

Nem mindennap fordul elő a modern irodalom életében, hogy az írói eredetiség, a magas esztétikai minőség egybeessen a nagyérdemű olvasóközönség körében kivívott népszerűséggel. Hogy az olvasók kedvtelve és évtizedeken át nem lankadó, szíves érdeklődéssel olvassák is egy kortárs elbeszélő képzeletünket fellobbantó „meséit”; mert közben ösztönösen érzik, hogy nem mese az, amit a kezükben tartanak, hanem egyfajta halálosan komolyan veendő látlelete a közös emberi létnek, amit az író, a lélek ősi természetgyógyásza azért vetett papírra, hogy szívünkben megtisztulva elviselhessük azt, amin változtatnunk egyébként nem lehet. Válogatottan jó írások Lázár Ervin e kötetbeli elbeszélései.

Eredeti megjelenés éve: 1997

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Osiris könyvtár - Irodalom Osiris

>!
Osiris, Budapest, 2006
274 oldal · ISBN: 9633897548
>!
Osiris, Budapest, 2002
222 oldal · puhatáblás · ISBN: 9633792843
>!
Osiris, Budapest, 1997
222 oldal · puhatáblás · ISBN: 9633792843

Enciklopédia 4


Kedvencelte 3

Várólistára tette 28

Kívánságlistára tette 21

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Paulina_Sándorné P>!
Lázár Ervin: Kisangyal

Szeretek novellákat, rövid történeteket olvasni az írótól. Volt olyan írása, amely nagyon tetszett, megfogott. Szegény kutyának milyen komoly nevet adtak. :-) Történetei között voltak olyanok, amik elgondolkoztattak.

Izolda P>!
Lázár Ervin: Kisangyal

Úgy látom, Lázár Ervin felnőtt írásaival már csak ez lesz: pár nagyon tetszik (Bokszlegenda, Q, Foci, Kézfogás, Általános leszerelés), pár nagyon nem (pl. Hiripi és Hiripa). Az Anyajegyet meg konkrétan nem tudtam elolvasni, a 3 bekezdésnél egyszerűen felfordult a gyomrom…
Azért összességében pozitív a mérleg.

>!
Osiris, Budapest, 2006
274 oldal · ISBN: 9633897548
WolfEinstein>!
Lázár Ervin: Kisangyal

Ezzel is úgy vagyok, mint a novelláskötetekkel általában: külön tudom értékelni a műveket. Vannak, amik nagyon tetszettek, mint például a Galamblövő, a Q, az Állattörténeteim, vannak olyanok, amik egyáltalán nem fogtak meg, mint az Öt szentimentális történet, az Illés-mese vagy az Ők ketten, aztán van benne olyan, amihez nekem is kellett gyomor, de teljesen kiütött, ilyen az Anyajegy és a Mit tettél, Forrai Lőrinc!. Vannak benne olyanok, amiken érezni Lázár Ervin megszokott, játékos stílusát a nyelvi humorral, és vannak olyanok, amik úgy tűnnek, hogy azért kellett megírnia, mert kikívánkozott, nyomasztotta valami élmény. Alapvetően jó gyűjtemény, amiből sok esetben az irodalomról nem sok újat tudunk meg, de Lázár Ervinről annál többet.

renta P>!
Lázár Ervin: Kisangyal

Amilyen szívfacsaróan tudott írni Lázár Ervin a gyerekeknek, olyan gyomorszorítóan a felnőtteknek… Meg nagyon meg is tudta simogatni a felnőtt ember gyermek-lelkét (és még talán a felnőtt-lelkét is)…

egrikelemenfruzsi>!
Lázár Ervin: Kisangyal

Egy nagyon-nagyon pozitív csalódás. Le sem lehetett tenni a novellás kötetet szinte. Lázár Ervin nekem mindig is „A négyszögletű kerek erdő” volt, most már ennél sokkal több.


Népszerű idézetek

worsi P>!

Rosszkedvű, mint egy bedőlt fenekű hordó, bánatos, mint egy üres éléskamra, lelombozott, mint egy tűzvész utáni lucfenyő, mord, mint egy kiszuperált gőzmozdony, zord, mint egy elhagyatott várrom, keserű, mint az avas olaj, savanyú, mint egy vödör almaecet, letört, mint az elhányt őzagancs, konya, mint egy lehullni készülő falevél, levert, mint egy láz tépte nagybeteg, gyászos, mint egy sebesült holló…

237. oldal (Jó napot)

Kapcsolódó szócikkek: almaecet · falevél · holló
3 hozzászólás
Fabacae>!

Akinek még sohasem tűnt el fél pár zoknija, az akár bele se kezdjen művem olvasásába. Mert akkor nem abba az embercsoportba tartozik, ahová én és a családom, s számára ez a rendkívül súlyos problémakör nem létezik.

Szamárfül

Goofry>!

Nagy hasznára válna az irodalomnak, ha minden író olyan lusta volna, mint én.

220. oldal

Izolda P>!

Kézfogás
Nézzük a tévéhíradót. Éppen két politikus hosszantartó, férfiasnak és barátságosnak szánt kézfogását látjuk.
– Te Apu! – mondja a fiam (tízéves), olyan még nem volt, hogy az egyik politikus annyira megszorította a másik politikus kezét, hogy az felordított fájdalmában?
Sajnos nem ismerem ilyen tüzetesen a diplomácia történetét, de az ötlet elragad. Képzeljék, ahogy az ünnepélyes kísérők között, a tévékamerák kereszttüzében Gorbacsov és Bush kezet ráz, egyszer csak az egyik erőlködéstől eltorzult arccal szorítja, ahogy csak bírja, a másik meg fölordít, fájós kezét a hóna alá kapja, féllábon körbeugrál, s imígyen szól: Te marha!
Nagyon jó!
Esetleg, ahogy kiszállnak a hadihajó nagyságú, felzászlózott, golyóálló autómonstrumokból és elindulnak fölfelé a lépcsőn, valaki az elöl haladó elnök fenekére húz, s amikor az fölháborodva hátrafordul, az összes hátuljövő előrenyújtja a kezét és az ujjait billegtetve zümmög: zíí-zűű, s ha az elnök nem találja el, ki adta a simát, vissza kell mennie az autójába, újból kiszállni, és addig folytatni a játékot, amíg el nem találja.
Vagy az se kutya, ahogy Jelcin és Mitterand mennek az Élysée-palota folyosóján, és egyszer csak a kockás kövezeten Jelcin ugróiskolát kezd játszani. Háromszor féllábra, aztán szétvetett kettőre, megint félre – ez a nyaki – leng a zakója, lobog a haja, újra kettőre, pördülés! Mitterand se hagyja magát, féllábra kap, nosza a kíséret is, háromszor féllábra – dönn-dönn-dönn – szétvetett kettőre – bumm – zeng az Élysée-palota.
– Hallod, Apu, mit kérdeztem?
Hallom, hallom, csak egy picit várj még, ezt megnézem, az ENSZ-ben vagyunk, a Biztonsági Tanács ülésén, a delegátusok a hasukat fogva röhögnek, mert egyiküknek a hátára van tűzve egy cédula „HÜLYE VAGYOK” fölirattal, de akinek a hátára van tűzve, az nevet a legjobban, mert egy másiknak is a hátára 204 van tűzve, de ő meg még jobban, mert ő meg azt hiszi… de nicsak, mindenkinek a hátán ott a fölirat, dőlnek a röhögéstől, azt hiszik, ők maguk kivételek, kipirult arccal, fulladozva nevetnek, de jó kis ülés ez, röhög a Biztonsági Tanács, Karinthy után szabadon.
– Apu!
Most zavarsz, amikor Bush éppen a Kreml elé érkezett, és a szovjet kormányszóvivő közli vele, hogy Gorbacsov elbújt, keresse meg az elnök úr, ha bírja, ne arra tessék, az hideg, hideg, hideg, úgy, föl a lépcsőn, az már jobb, langyos, langyos, most meleg, arra hideg, jaj, megfagyok, melegszik, melegszik, forró, forró, Gorbacsov kiugrik egy kredenc mögül és vérfagyasztó arccal kiáltja: húúú, Bush a szívéhez kap és azt mondja: „Nem ér a nevem, ijesztget a Misa!”
– Apu, volt már olyan?
A képernyőn e pillanatban ér véget a kézfogás, természetesen minden incidens nélkül – sajnos egyik fél sem vette a bátorságot.
– Láthatod – mondom – ezek mindig így fognak kezet.
Zajlik tovább a híradó. Nézzék meg, nincs egy cédula a hátamon?

203-204. oldal

Dün P>!

– Gyeride, kutyus.
– Hogy beszélsz vele!?
– Mi az, hogy hogy beszélek?
– Először is nem vagy vele pertuban, másodszor pedig van neki tisztességes neve.
– Ne hülyéskedj.
– Bartusek, ne vakarózzon a diákbizottság jelenlétében. Micsoda illetlenség ez. Feküdjön nyugodtan.
– Magázzátok a kutyát!?
– Na hallod. Hát persze, hogy magázzuk.
– Mi a neve?
– Bartusek. Bartusek Géza.
– Ez disznóság. A gondnokról elnevezni!
– Hát ki nevezte el?
– Egy kis tisztelet lehetne bennetek.
– Mit jár a szád, nem mi neveztük el.
– Hát akkor miért Bartusek?
– Bejött kérlek szépen az ajtón, és bemutatkozott. Aszondja Bartusek Géza vagyok.
– Ez, fiam, tud illemet.
– Még az anyakönyvi kivonatát is megmutatta.
– Na, elég volt a cirkuszból, vigyétek el.
– Bartusek, köszönjön a diákbizottságnak. Mit tátja a száját?
– Hülyék.

Bartusek Géza, a kutya

Kapcsolódó szócikkek: kutya
Mafia I>!

Mindenesetre – akár napra is meg tudnám mondani, 1954 őszén, a Ménesi úti kollégium egyik második emeleti szobájában történt – tüllökbe öltözött múzsám kiment az ablakon és soha többé nem jött vissza.

Múzsa

worsi P>!

Ködös őszi esték jutottak eszembe. Ilyenkor Pest csupa sikátor.

Ha okos vagy, mint a kígyó

WolfEinstein>!

Tulajdonképpen miért lenne idegen Istentől a játék? Hogy is írta József Attila? Ha a téren játszanak a gyerekek, Isten közöttük ott őgyeleg. Miért ne?

206. oldal, Foci (Osiris, 1997)

worsi P>!

– Akkor tehát – kezdett bele, de nem tudta ám folytatni, mert az ablakban föltűnt Ófirencia kisasszony, anglasz nyelvtudor, sziri-szúrós szemmel.
– Már megint miféle hablaty és hebehurgyaság folyik itten, amitől nem tudok anglaszul virtuózni, holott!

240. oldal (Hiripa)

WolfEinstein>!

Az emberi természet azért ilyen, hogy legyen mit ne ilyennek hagyni.

139. oldal, Utazás (Osiris, 1997)


Hasonló könyvek címkék alapján

Kosztolányi Dezső: Velence
Gelléri Andor Endre: Szomjas inasok
Sánta Ferenc: Isten a szekéren
Fekete István: Az erdő ébredése
Radnóti Miklós: Erőltetett menet
József Attila: József Attila válogatott versei
Hunyady Sándor: Razzia az „Arany Sas”-ban
Kosztolányi Dezső: Alakok
Gárdonyi Géza: Messze van odáig!
Tömörkény István: Tömörkény István válogatott novellái