Buddha ​szomorú 31 csillagozás

Lázár Ervin: Buddha szomorú

Lázár Ervin új kötete novellákat tartalmaz. Annak az izgalmas művészi kísérletnek az eredményeit, mely már a korábbi novellákban és mesékben s legutóbb A fehér tigris című regényben is megújuló eredetiséggel örvendeztette meg az olvasót, s melynek távolabbi célja egy öntörvényű írói világ megteremtése. Lázár Ervin ezt a világot a valóság, a költészet és a mese elemeiből, vaskos, nyers tényekből s illanóan könnyű anyagból formálja nyugtalanítóan széppé s feszültségekkel teljessé. Írásaiban a valóság és a mese egymásra hat, összefonódik, szétválik, játékuk különös feszültséget teremt; a látszólag könnyű ötlet meglepően és mégis logikusan mély összefüggésekre utal, a groteszk, nemegyszer szürrealista helyzetekből varázslatos és emberi törvényű világ bontakozik ki. Az írói játéknak komoly és egyértelmű funkciója van: egy szépség és emberség után sóvárgó s a gyermeki teljesség-igényt a férfikorban is őrző lélek önkifejezése.

Eredeti megjelenés éve: 1973

Tartalomjegyzék

>!
Szépirodalmi, Budapest, 1973
198 oldal · ISBN: 963150011X

Enciklopédia 1


Kedvencelte 8

Most olvassa 2

Várólistára tette 29

Kívánságlistára tette 22

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Bla IP>!
Lázár Ervin: Buddha szomorú

Be kell ismernem, nekem első kötetem a szerzőtől. Már túl voltam életkorban a meséken, mikor ő ezzel jelentkezett. Innen a hiányosság. Ahogy érzékelem Lázár Ervin jellemző műfaja az elbeszélés és a mese. A szerző harmadiknak megjelent novelláskötete a Buddha szomorú (1973) azonban már az abszurd jegyeit is magán viseli. Rányomja bélyegét ez az író maga teremtette kicsit misztikus világára, amely a gyermekmesékben és a riportokban gyökerezik. Nyelvezete játékosan egyéni, amelyet sajátos humora, iróniája sokszor több jelentésréteggel gazdagít. Írásainak középpontjában mindenkoron a morális értékek problematikája áll. Nekem legjobban tán A masoko köztársaság tetszett…

sztinus>!
Lázár Ervin: Buddha szomorú

Havi novellaolvasós kihívásra olvastam napi egyet belőle. Teljesen jó volt így cseppenként adagolva. Nèha kacagtam, nèha forgattam a szemem, de összességében jól esett.

Zálog>!
Lázár Ervin: Buddha szomorú

A finom ujjú meseszövő álmokból, vágyakból, félelemből vett színekkel fonja össze a valóságot. De Buddha szomorú, talán mert a lét alapja a szenvedés, alapíze a keserű. Szebbet, jobbat nem is kívánhatnék. Még, még!

vikiniki2>!
Lázár Ervin: Buddha szomorú

Nagyon élveztem, olyan gyönyörűek, elképesztőek és furcsák voltak ezek a novellák. Lázár Ervin tényleg gyönyörűen tud mesét és történeteket szőni. Kicsit néhol szomorkás volt, de nagyon jól esett ez a könyv.

btunde P>!
Lázár Ervin: Buddha szomorú

Kedvenceltem, mert van egy-kettő, amit akár naponta elolvasnék, ahogy a gyerekeim kérik hetekig minden este ugyanazt a mesét. A Masoko köztársaság például, az állattörténetek, a horkolásos (nem tudom, mi volt a címe), általában azok, amik valamit személyesítenek meg. Viszont nem adtam öt csillagot, mert terjedelemben kb. felét nagyon untam, egyáltalán nem kötött le, nem is értettem, és különösebben nem is éreztem késztetést, hogy megértsem. De semmiképp nem titulálnám rossznak, inkább azt hiszem, nem a megfelelő hangulatban olvastam őket.

amanda888 P>!
Lázár Ervin: Buddha szomorú

Nehéz értékelnem ezt a könyvet, mert sajnos nagyrészt nem tetszett. Volt pár novella, amelyet megértettem spoiler, és tetszett, de többségében számomra érthetetlenek voltak. Azt biztos, hogy ha nem tudtam volna az írót, akkor is kitalálom, annyira egyediek ezek a szójátékok… Pedig csak egyetlen könyvet olvastam még ezen kívül az írótól.
Azt hiszem, hogy ez most nagy falat volt, visszatérek inkább a gyermekkönyvekhez.

Kantele>!
Lázár Ervin: Buddha szomorú

Bevallom, nekem ez nagyon tetszett. Az elején még nem egészen tudtam hová tenni Lázár Ervin stílusát, csak valami homályos gyerekkori emlékem maradt meg, hogy mintha olvastak volna tőle meséket, de az valahogy nem ilyennek tűnt.
Eszméletlenül szép megfogalmazása van a történeteknek, egy nagyon egyedi írói stílussal vegyítve, szürreális és varázslatos meséket mondva el. Meglepett ez a kis könyvecske.
Kedvencem a Tűz, A bolond kútásó és az Öt szentimentális történet, de igazából a legtöbbet újra meg újra előszedném.
(És rajongok a címéért. Nagyon.)

Habók P>!
Lázár Ervin: Buddha szomorú

Szeretem Lázár Ervint és most sem csalódtam benne. Szomorúbb, mint a megszokott-szeretett gyerekkönyvei, de ugyanúgy elgondolkodtat, elszomorít, felderít.

zsofi017>!
Lázár Ervin: Buddha szomorú

Bár ez a könyv sem az én „stílusom”, mégis tetszett ez a világ. Annyira fantáziadús és mozgalmas, hogy tényleg nem tudok rá rosszat mondani. Nagyon jó. (Persze egy-két novella picit gyengébb, de a legtöbb zseniális.) Mintha egy álomvilágban játszódna. Némelyiknél azt vettem észre, mintha úgy olvasnám magamban, mint egy mesét. Teli volt olyan elemekkel, amik meséssé tették (volna) de azért a tartalom miatt mégis inkább felnőtteknek való,


Népszerű idézetek

Zálog>!

Szeretnék visszamenni. Lehet valahonnét visszamenni?

Soha.

Utazás 106.o.

volna>!

Az erdőben az üvegburacsend halk pukkanással lefoszlott rólam, a madárhangok, levélneszek bőrömhöz értek.

Öt, hat, hét

volna>!

– Kéklő kékló – mondta a gyerek.

Ló a házban

Angele>!

    – Van egy kitűnő barátom – szólt az Arc –, bizonyos Sándor. Ő már megmondta.
    – Milyen Sándor? – kérdezte a másik.
    – Petőfi. Petőfi Sándor. Ő már megmondta. A harc hiábavaló, de harcolni kell. Csak a harc, amely úgyis hiábavaló, az az egyetlen, ami nem hiábavaló.
    – Na jó – mondta a másik –, valamelyikünk részeg.

Kantele>!

Az arcán mindig éjszaka volt. Csillagtalan, holdtalan.

Habók P>!

Apró szemű eső volt – magányosoknak való.

Egy úr, zöld köcsögkalapban

Kapcsolódó szócikkek: eső
Boniii>!

– A barátság csak az árulás lehetőségével ér valamit. Minden érzelem csak az árulás
lehetőségével ér valamit – mondta kissé hangosan Illés Ézsaiás.

Játék álarcban

gwyneira>!

A tollal törődni kell. Tintát kell adni neki. Általában mindennel törődni kellene. Hogy ne hagyjanak cserben a dolgok.

105. oldal

Angele>!

Szeretném elmondani az arcát. Persze… az ő arcát vagy az enyémet? Szóval azét, aki a szögletes orrú lánnyal ült. De a szögletes orrú lánnyal ülő férfi arca nem elmondható. Arc. Ennyit mondhatok róla.


Hasonló könyvek címkék alapján

Talamon Alfonz: Talamon Alfonz művei
Komor Zoltán: Néhány reggel, néhány éj és minden tárgy magánya
Szív Ernő: Összegyűjtött szerelmeim
Gabriel García Márquez: Tizenkét vándor novella
Morsányi Bernadett: A sehány éves kisfiú és más (unalmas) történetek
Décsy Eszter: Ördöggerinc
Fekete I. Alfonz: A mosolygó zsonglőr
Jordan Radicskov: Kecskeszakáll
Komor Zoltán: Fekete Múzsák
Komor Zoltán: Klotyó-Krisztus a kenyér-fülbemászó ellen