39. legjobb mese könyv a molyok értékelése alapján

Berzsián ​és Dideki 188 csillagozás

Lázár Ervin: Berzsián és Dideki Lázár Ervin: Berzsián és Dideki Lázár Ervin: Berzsián és Dideki Lázár Ervin: Berzsián és Dideki Lázár Ervin: Berzsián és Dideki

Lázár Ervin meséinek széles és minden korosztályt felölelő olvasótábora most új hősökkel ismerkedhet meg: Berzsiánnal, a költővel s barátaival: Sróf ezermesterrel, Violinnal, a fülrepesztő zenésszel meg a locska-fecske Zsebenci Klopédiával, aki mindig tud valami okosat mondani. A négyük barátságáról, összeveszéséről, kibéküléséről és a kedves Didekivel, no meg a sötét Áttentő Redázzal való találkozásáról szólnak ezek a hasonlíthatatlan Lázár Ervin-mesék, amelyeknek világát Réber László ragyogó, színes illusztrációi elevenítik meg.

Eredeti megjelenés éve: 1979

Tartalomjegyzék

>!
Móra, Budapest, 2014
122 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631197600 · Illusztrálta: Buzay István
>!
Mojzer, 2013
ISBN: 9789630975940 · Felolvasta: Csankó Zoltán
>!
Osiris, Budapest, 2006
132 oldal · ISBN: 9633896339 · Illusztrálta: Réber László

5 további kiadás


Enciklopédia 4

Szereplők népszerűség szerint

Berzsián · Zsebenci Klopédia


Kedvencelte 41

Most olvassa 7

Várólistára tette 28

Kívánságlistára tette 13

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Hintafa P
Lázár Ervin: Berzsián és Dideki

Érdekes, hogy gyerekként, magamnak elolvasva mennyire nem értékeltem. Most viszont imádtam felolvasni és ahogy figyeltem a fiúk is örömmel hallgatták. Lázár Ervin szövegeit eszeveszettül lehet szeretni.

2 hozzászólás
>!
Chöpp P
Lázár Ervin: Berzsián és Dideki

Az egyik kedvencem. Nagyon sokszor fogom még lapozgatni, az hét szentség!

3 hozzászólás
>!
Goofry P
Lázár Ervin: Berzsián és Dideki

Kedves Egyedek! Remélem észnél vagytok már! Ma az önmagával birkózó erősről, a lángeszűvé változó alanyi költőről, az önvalóságával mit sem érő barátról, és a virágkoldus jóról mesélek nektek. Ne kérdezzetek közbe! Igen róluk, azaz nem. Nem négy, hanem egy személyről van szó: Berzsiánról. Pszt! Jó igaz, nem csak róla. Lesz itt más is. Szóval, ö, hol is tartottam? Ja igen, figyeljetek már!, a mese végére varázslatos tanulságokkal és egy szeretni való univerzummal köthettek örök időre szóló vígadalmas barátságot. Izé, dalmasvígat. :s Figyeltek? … Tudjátok mit, meséljen nektek A Lázár Ervin!

>!
Frank_Spielmann I
Lázár Ervin: Berzsián és Dideki

Mesét mindig jó olvasni. Lázár Ervint pedig még sokkal jobb.

Amikor egy zseni mesét ír (nincs kétségem afelől, hogy Lázár Ervin az volt), akkor hatalmas jót tesz az olvasóival: mosolygásra készteti, elvarázsolja, meg-megnevetteti, gyerekké teszi újra, néha cinkosan rákacsint a (magát) felnőtt(nek mondó) olvasóra, játszik a nyelvvel, és valamiképpen óriási élményt ad. Nem lehet elfelejteni. Vagy ha az ember elfelejti, akkor előveszi újra a könyvet, és tádámm, újra ott van a mesevilág kellős közepén, és sosincs egyedül, nem lehet már többé magányos ("Nincs többé magány!", lásd Vonnegut Börleszkjében), legyen ott mellette akár Berzsián, a hirtelen haragú költő, akár Dömdödöm, aki nem tud mást mondani, csak hogy dömdödöm, akár Áttentő Redáz, akiben már túlcsordul a sötétség… Egy olyan mesevilágban, ahol a „gonosz” szereplők is szerethetők.

Gyerekeknek írni nem könnyű dolog. Mesét írni még nehezebb, hiszen az nem csak a gyerekeknek szól, hanem a mindenkiben élő gyerekhez. Fő szabály: ne nézzük le a gyereket. Ne gondoljuk, hogy hülyébb nálunk, hiszen nem az. Sőt: több is, mint egy felnőtt: tisztábban lát, őszintébb, nyíltabb, nincsenek meg még benne azok az előítéletek, amik egy felnőttben már kikezdhetetlenül megkövesedtek. Nos, és pont így kell írni nekik, nekünk. Tisztánlátón, őszintén, nyíltan, buta előítéletek nélkül, tehát szórakoztatóan.

Egy ilyen mese többet ér ezer „mély” és „lélekemelő” szépirodalmi regénynél. De az igazán nagy művekben ott van a mese: A Mester és Margaritában, a Faustban (boszorkányok vannak itt, ördögi fortélyok, jó és rossz örök harca), a Candide-ban, a Gépnarancsban, az Esti Kornélban, Agatha Christie-nél is, az Amerikai Psycho-ban is (messze van a realitástól, hogy megússza ezt a sok durva gyilkosságot), Vonnegutnál, Shakespeare-nél (egy cím: Téli rege, eredeti címben mese), a Cyrano-ban, Karinthy-nál, a Galaxis Útikalauzban, A nagy Gatsby-ben, a disztópiákban (1984, Szép új világ, Fahrenheit 451 stb.), Móricznál, Mikszáthnál, Jókainál, Rejtőnél, Asimovnál, Szerb Antalnál… És folytathatnám a sort, de minek, így is túl hosszú lett.

A lényeg: a mese az író ember (homo skribus) legértékesebb terméke.

4 hozzászólás
>!
Izolda +SP
Lázár Ervin: Berzsián és Dideki

Lassan minden Lázár Ervint olvastam. Ez kedvencem. A legjobb szereplők, a legjobb történetek, mesejók. Megnevettet, tanulsága van, de nem szájbarágja, humoros, szellemes, összekacsintós. Zseniális.

(A MEK-en kevesebb mese van fent, mint a DIÁ-n! (Juhéé, van még!))

2 hozzászólás
>!
pingvin1
Lázár Ervin: Berzsián és Dideki

Aranyos, nagyon élveztem, jókat nevettem rajta :-)))
Kacifántos nevek, remek szójátékok, kacagtató történetek de szomorkásak is, valamennyi nagyon tetszett!

>!
Mojzer, 2013
ISBN: 9789630975940 · Felolvasta: Csankó Zoltán
>!
borga
Lázár Ervin: Berzsián és Dideki

Csuda egy társaság.
Berzsián a költő-bika, aki rendre depis, hirtelen haragú, átkai megfogannak, de tulajdonképpen jólelkű, csak néha mintha szégyellné, ezért vívódik magában sokat, de egészen sajátos jobbladákkal örvendezteti meg a környezetét, és úgy tisztelik a város lakói, hogy lábujjhegyen járnak, amikor épp költenie kell. És a végén megvilágosodik.
És Violin, a fülnyűvő zenész, akinek elszabadult kantátája meggyógyította a világot, Sróf mester, aki játszi könnyedséggel javítja meg a talicskát, hogy szemcsementes legyen rajta a tv-adás, és a tv-t, hogy ne nyikorogjon a kereke, és Zsebenciék locska-fecske és titokban Berzsiánba szerelmes leánya, Klopédia, aki mindig megmenti (magától is) Berzsiánt.
És a fő helyük a Hörpentő nevű szörpentő, ahol 99-féle szörpöt lehet inni Vinkóci Lőréncnél.
Olyan emberiek, tálentumosak, nagyszívűek, de gyengék is.
Szeretnivalóak. Felnőtteknek is.
Egyértelműen épp ideje volt, hogy nem épp nyeretlen kétéves létemre elkezdjek olvasni Lázár Ervint, úgyhogy ezúton is köszönetem a kihívásért, ami erre vitt, @Bogi__ .

>!
klaratakacs P
Lázár Ervin: Berzsián és Dideki

Talán az egyik első igazi, papírlapos könyvem volt, amit kaptam és nagyon-nagyon sokszor elolvastam. Ma elolvasva örülök, hogy ezzel találkoztam elsők között. Ez a szókincs, szójáték, nyelvi gyönyörűség. Voltak mondatok, szavak, amiket kétszer-háromszor elolvastam, mert jólesett kimondani hangosan is. Nevettem a nagy négyessel, szomorkodtam Berzsiánnal, voltam újra a szörpentőben és gyönyörködtem a régről agyamba vésett rajzokban.
Felnőttként is élmény, olvassátok.

>!
TiszlaviczMarcsi IP
Lázár Ervin: Berzsián és Dideki

Annyira ambivalensek ezzel a könyvvel kapcsolatban az érzéseim, hogy sosem tudtam eldönteni, tetszik-e vagy sem. Zsebenci Klopédia a kedvenc szereplőm, de csak a neve miatt :)

>!
Móra, Budapest, 1979
138 oldal · ISBN: 9631116239 · Illusztrálta: Réber László
>!
postmodjane
Lázár Ervin: Berzsián és Dideki

Ha majd nagy leszek és úgy alakul, hogy gyermekem is lesz, minden évben elolvassuk ezt együtt gyönyörködünk a szavakban és erejükben.


Népszerű idézetek

>!
Dün SP

– A lyukasserpenyő szomorúságból lassan belesüllyedek a hervadtdália állapotba – mondta keserűen, s ahogy kimondta, máris olyan szomorú lett, mint egy hervadt dália.

De itt aztán megmakacsolta magát.

– Ne tovább! – kiáltott, mert jól tudta, a hervadtdália állapot után már csak az elázottzászló, majd a vízzelteltszarvasnyom szomorúság következhet. Azokból pedig napokig nem lehet kikászálódni.

4 hozzászólás
>!
Dün SP

Berzsián költő utálta a rosszkedvet. A mások rosszkedvét is, de a magáét kiváltképp.

(első mondat)

Kapcsolódó szócikkek: Berzsián
>!
legrin SP

– Szomorú hírt kell közölnöm – mondta Berzsián.
– Éspedig? – kérdezte rosszat sejtve Főszakáll.
– Jókedvű vagyok – mondta Berzsián.
– Nem szép tőled – mormogta Alszakáll.

Három szerencsétlen szakáll

Kapcsolódó szócikkek: Berzsián
>!
ArkagyijSztavrogin

A világmindenség összehúzta magát. Na most – gondolta a világmindenség –, mindjárt megszületik egy, az emberiséget ostorozó vers.
Ámde, mint általában, a világmindenség most is nagyot tévedett

Berzsián költő szakít az emberiséggel

2 hozzászólás
>!
Mafia I

A versnemírás a legpocsékabb munka, amit valaha is csináltam.

>!
Frank_Spielmann I

Szegény Berzsián ott maradt a szobájában egy üres papírral. Nagyon üres volt az a papír, nagyon fehér, nagyon ellenséges. Na, te költő – mondta a papír –, írj rám, ha tudsz!

Berzsián költő köszönti mesterét

Kapcsolódó szócikkek: Berzsián
>!
legrin SP

– Úgy hírlik, Berzsián, hogy hirtelen haragú vagy.
– Sajnos, jól hírlik – bólintott Berzsián.

Három szerencsétlen szakáll

Kapcsolódó szócikkek: Berzsián
>!
Aurore

Berzsián költő utálta a rosszkedvet. A mások rosszkedvét is, de a magáét kiváltképp.
Most éppen kiváltképp utálkozott. Mert olyan szomorú volt, mint egy lyukas serpenyő.
– Ha a gazdád szomorú, szomorkodj te is – mondta mérgesen a bajszának, és kackiásról konyára állította.
– Te se különbül – oktatta szép, tömör szakállát, és egy fránya mozdulattal összeborzolta.
Vészjósló tekintettel nézett a bútoraira, de azoknak egy szót sem kellett szólnia – olyan szomorúak voltak, amilyenre csak ódon, barna bútorok képesek.
Kókadtan ült hát szomorú szobája közepén a konya bajszú, borzas szakállú Berzsián.
– Semmi kétség – vigasztalta magát –, ha egyszer szomorúság-világbajnokságot rendeznének, úgy nyernék, mint a pinty. Két testhosszal. Azazhogy két lélekhosszal. Lévén ez inkább a lélek dolga.

7. oldal, Berzsián költő szakít az emberiséggel (Móra, 1979)

>!
Aurore

– Ha a gazdád szomorú, szomorkodj te is – mondta mérgesen a bajszának, és kackiásról konyára állította.

7. oldal, Berzsián költő szakít az emberiséggel (Móra, 1979)

>!
Oriente P

Tocsogott-locsogott körülöttük a kétségbeesés.

43. oldal, Berzsián költő köszönti mesterét


Hasonló könyvek címkék alapján

Varró Dániel: Túl a Maszat-hegyen
Alan Alexander Milne: Micimackó
Bodor Attila: A ló, aki édességet tüsszentett
Michael Bond: A medve, akit Paddingtonnak hívnak
Vlagyimir Ljovsin: Nullácska a tengeren
Bálint Ágnes: Tündér a vonaton
Bálint Ágnes: Az elvarázsolt egérkisasszony
Berg Judit: Rumini és a négy jogar
Kozári Dorka: Marcsi szeretetre vágyik
Szepesi Attila: Piros tojás, tapsifül