39. legjobb meseregény könyv a molyok értékelése alapján
57. legjobb gyermekkönyv iskolásoknak könyv a molyok értékelése alapján

Berzsián ​és Dideki 242 csillagozás

Lázár Ervin: Berzsián és Dideki Lázár Ervin: Berzsián és Dideki Lázár Ervin: Berzsián és Dideki Lázár Ervin: Berzsián és Dideki Lázár Ervin: Berzsián és Dideki

Lázár Ervin meséinek széles és minden korosztályt felölelő olvasótábora most új hősökkel ismerkedhet meg: Berzsiánnal, a költővel s barátaival: Sróf ezermesterrel, Violinnal, a fülrepesztő zenésszel meg a locska-fecske Zsebenci Klopédiával, aki mindig tud valami okosat mondani. A négyük barátságáról, összeveszéséről, kibéküléséről és a kedves Didekivel, no meg a sötét Áttentő Redázzal való találkozásáról szólnak ezek a hasonlíthatatlan Lázár Ervin-mesék, amelyeknek világát Réber László ragyogó, színes illusztrációi elevenítik meg.

Eredeti megjelenés éve: 1979

Tagok ajánlása: 8 éves kortól

Tartalomjegyzék

>!
Móra, Budapest, 2014
122 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631197600 · Illusztrálta: Buzay István
>!
Mojzer, 2013
ISBN: 9789630975940 · Felolvasta: Csankó Zoltán
>!
Osiris, Budapest, 2006
132 oldal · keménytáblás · ISBN: 9633896339 · Illusztrálta: Réber László

5 további kiadás


Enciklopédia 8

Szereplők népszerűség szerint

Berzsián · Zsebenci Klopédia


Kedvencelte 47

Most olvassa 6

Várólistára tette 44

Kívánságlistára tette 23

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

pannik>!
Lázár Ervin: Berzsián és Dideki

Szerettem olvasni, ötletes, egyedi, eredeti mint minden más Lázár Ervintől.
Berzsián fura szerzet, eleinte nem annyira kedveltem, mert tüskés és sarkos kicsit, de aztán megszerettem mert alapvetően jólelkű csak kissé hirtelen :) Barátai szintén egyszeri, megismételhetetlen figurák :D (mint mi mindannyian), életképeik a hétköznapi valóságot a mesével vegyítve vidámságot, komolyságot, tanulságot hordoznak.
A talicska-tv átalakításon hangosan nevettem :D :D
Berzsián szuperképessége elgondolkodtató, egy ilyen képesség áldás vagy átok? Rossz kezekben átok, jó kezekben meg lehet ez is az is, attól függ kordában tudja-e tartani a tulajdonos az indulatait, vérmérsékletét. Berzsián időnként nem tudja. Ebből aztán kerekednek jó kis bonyodalmak. De a barátok ott vannak és segítenek.
Minden részlet ötletes, ez a legnagyobb értéke, hogy annyira frappáns az egész, zseniális. A nevek (Szőrénszőr Tejbajszán, Áttentő Redáz), a foglalkozások (jobblada költő, fülrepesztő zenész, ezeregymester), a helyszínek (Szörpentő Hörpentő a kocsma neve, ahol százféle szörpöt lehet inni), a problémák, a megoldási útvonalak minden minden csupa eredetiség :)

Hintafa>!
Lázár Ervin: Berzsián és Dideki

Érdekes, hogy gyerekként, magamnak elolvasva mennyire nem értékeltem. Most viszont imádtam felolvasni és ahogy figyeltem a fiúk is örömmel hallgatták. Lázár Ervin szövegeit eszeveszettül lehet szeretni.

5 hozzászólás
gabiica P>!
Lázár Ervin: Berzsián és Dideki

Imádtam! Nagyon karakteres és különleges mesék voltak, egyediek és szerethetőek. Élvezettel olvastam mindegyiket.
Humoros volt az egész, teljesen kikapcsolt, megnevettetett. Imádtam a neveket, az ötletességüket. Biztosan elő fogom még venni a jövőben, hiszen szuper történetek voltak.

Goofry>!
Lázár Ervin: Berzsián és Dideki

Kedves Egyedek! Remélem észnél vagytok már! Ma az önmagával birkózó erősről, a lángeszűvé változó alanyi költőről, az önvalóságával mit sem érő barátról, és a virágkoldus jóról mesélek nektek. Ne kérdezzetek közbe! Igen róluk, azaz nem. Nem négy, hanem egy személyről van szó: Berzsiánról. Pszt! Jó igaz, nem csak róla. Lesz itt más is. Szóval, ö, hol is tartottam? Ja igen, figyeljetek már!, a mese végére varázslatos tanulságokkal és egy szeretni való univerzummal köthettek örök időre szóló vígadalmas barátságot. Izé, dalmasvígat. :s Figyeltek? … Tudjátok mit, meséljen nektek A Lázár Ervin!

Chöpp >!
Lázár Ervin: Berzsián és Dideki

Az egyik kedvencem. Nagyon sokszor fogom még lapozgatni, az hét szentség!

3 hozzászólás
Frank_Waters I>!
Lázár Ervin: Berzsián és Dideki

Mesét mindig jó olvasni. Lázár Ervint pedig még sokkal jobb.

Amikor egy zseni mesét ír (nincs kétségem afelől, hogy Lázár Ervin az volt), akkor hatalmas jót tesz az olvasóival: mosolygásra készteti, elvarázsolja, meg-megnevetteti, gyerekké teszi újra, néha cinkosan rákacsint a (magát) felnőtt(nek mondó) olvasóra, játszik a nyelvvel, és valamiképpen óriási élményt ad. Nem lehet elfelejteni. Vagy ha az ember elfelejti, akkor előveszi újra a könyvet, és tádámm, újra ott van a mesevilág kellős közepén, és sosincs egyedül, nem lehet már többé magányos ("Nincs többé magány!", lásd Vonnegut Börleszkjében), legyen ott mellette akár Berzsián, a hirtelen haragú költő, akár Dömdödöm, aki nem tud mást mondani, csak hogy dömdödöm, akár Áttentő Redáz, akiben már túlcsordul a sötétség… Egy olyan mesevilágban, ahol a „gonosz” szereplők is szerethetők.

Gyerekeknek írni nem könnyű dolog. Mesét írni még nehezebb, hiszen az nem csak a gyerekeknek szól, hanem a mindenkiben élő gyerekhez. Fő szabály: ne nézzük le a gyereket. Ne gondoljuk, hogy hülyébb nálunk, hiszen nem az. Sőt: több is, mint egy felnőtt: tisztábban lát, őszintébb, nyíltabb, nincsenek meg még benne azok az előítéletek, amik egy felnőttben már kikezdhetetlenül megkövesedtek. Nos, és pont így kell írni nekik, nekünk. Tisztánlátón, őszintén, nyíltan, buta előítéletek nélkül, tehát szórakoztatóan.

Egy ilyen mese többet ér ezer „mély” és „lélekemelő” szépirodalmi regénynél. De az igazán nagy művekben ott van a mese: A Mester és Margaritában, a Faustban (boszorkányok vannak itt, ördögi fortélyok, jó és rossz örök harca), a Candide-ban, a Gépnarancsban, az Esti Kornélban, Agatha Christie-nél is, az Amerikai Psycho-ban is (messze van a realitástól, hogy megússza ezt a sok durva gyilkosságot), Vonnegutnál, Shakespeare-nél (egy cím: Téli rege, eredeti címben mese), a Cyrano-ban, Karinthy-nál, a Galaxis Útikalauzban, A nagy Gatsby-ben, a disztópiákban (1984, Szép új világ, Fahrenheit 451 stb.), Móricznál, Mikszáthnál, Jókainál, Rejtőnél, Asimovnál, Szerb Antalnál… És folytathatnám a sort, de minek, így is túl hosszú lett.

A lényeg: a mese az író ember (homo skribus) legértékesebb terméke.

4 hozzászólás
polite_menace>!
Lázár Ervin: Berzsián és Dideki

Hát ez nekem nagyon tetszett! Teljesen imádtam, Berzsiánban annyira láttam magam, ami egy egészen nem várt fordulat volt. Szégyen szemre ez csak a második könyvem volt Lázár Ervintől (kiskoromban csak a Szegény Dzsoni és Árnika volt az életemben, az viszont nagyon), de ezután biztos, hogy viszonylag rövid időn belül többre (ha nem az összesre) sort kerítek.

Izolda P>!
Lázár Ervin: Berzsián és Dideki

Lassan minden Lázár Ervint olvastam. Ez kedvencem. A legjobb szereplők, a legjobb történetek, mesejók. Megnevettet, tanulsága van, de nem szájbarágja, humoros, szellemes, összekacsintós. Zseniális.

(A MEK-en kevesebb mese van fent, mint a DIÁ-n! (Juhéé, van még!))

2 hozzászólás
dianna76 P>!
Lázár Ervin: Berzsián és Dideki

Talán nem ez volt a legjobb Lázár Ervin könyv, amit a kezembe fogtam. De ha azt veszem alapul, hogy első könyves találkozóm az íróval nem volt sikeres… Hát igen, azóta megszerettem a stílusát, a meseszövését, a különleges szereplőit, sajátságos történeteit. Ami legjobban tetszett, hogy Berzsiánnak különleges képességet adott a szerző, amivel nem volt könnyű bánni. Kedvenc fejezetem a Sróf mester szerel lett. Ebből kiderül, hogy mindennek két oldala van, és minden rosszban meg lehet találni a jót is. Amit nehezményezek, hogy a címben említett Didekit csupán a könyv végén ismerhetjük meg. Szeretem Réber László illusztrációit, de ezúttal nem az általa megjelenített figurákat volt szerencsém látni. Viszont nekem Buzay István különleges rajzai éppen olyan tetszetősek egy Lázár Ervin könyvben.

>!
Móra, Budapest, 2014
122 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631197600 · Illusztrálta: Buzay István
pingvin1>!
Lázár Ervin: Berzsián és Dideki

Aranyos, nagyon élveztem, jókat nevettem rajta :-)))
Kacifántos nevek, remek szójátékok, kacagtató történetek de szomorkásak is, valamennyi nagyon tetszett!

>!
Mojzer, 2013
ISBN: 9789630975940 · Felolvasta: Csankó Zoltán

Népszerű idézetek

Dün P>!

– A lyukasserpenyő szomorúságból lassan belesüllyedek a hervadtdália állapotba – mondta keserűen, s ahogy kimondta, máris olyan szomorú lett, mint egy hervadt dália.

De itt aztán megmakacsolta magát.

– Ne tovább! – kiáltott, mert jól tudta, a hervadtdália állapot után már csak az elázottzászló, majd a vízzelteltszarvasnyom szomorúság következhet. Azokból pedig napokig nem lehet kikászálódni.

1. fejezet - Berzsián költő szakít az emberiséggel

4 hozzászólás
Dün P>!

Berzsián költő utálta a rosszkedvet. A mások rosszkedvét is, de a magáét kiváltképp.

(első mondat)

Kapcsolódó szócikkek: Berzsián
legrin P>!

– Szomorú hírt kell közölnöm – mondta Berzsián.
– Éspedig? – kérdezte rosszat sejtve Főszakáll.
– Jókedvű vagyok – mondta Berzsián.
– Nem szép tőled – mormogta Alszakáll.

70. oldal, Három szerencsétlen szakáll (Osiris, 2002)

Kapcsolódó szócikkek: Berzsián
ArkagyijSztavrogin>!

A világmindenség összehúzta magát. Na most – gondolta a világmindenség –, mindjárt megszületik egy, az emberiséget ostorozó vers.
Ámde, mint általában, a világmindenség most is nagyot tévedett

10. oldal, 1. fejezet - Berzsián költő szakít az emberiséggel (Osiris, 2002)

2 hozzászólás
Mafia I>!

A versnemírás a legpocsékabb munka, amit valaha is csináltam.

46. oldal, Berzsián költő köszönti mesterét (Osiris, 2002)

Oriente >!

[…] sokkal nagyobb költő az, aki egész életében egy sort sem ír, mint az, aki egész életében rossz verseket fabrikál.

42. oldal, Berzsián költő köszönti mesterét

Frank_Waters I>!

Szegény Berzsián ott maradt a szobájában egy üres papírral. Nagyon üres volt az a papír, nagyon fehér, nagyon ellenséges. Na, te költő – mondta a papír –, írj rám, ha tudsz!

45. oldal, Berzsián költő köszönti mesterét (Osiris, 2002)

Kapcsolódó szócikkek: Berzsián
pannik>!

Pedig én nem akarok senkinek se rosszat. Ordítok valamit és kész, az ordítással a méreg is kiszáll belőlem.

69. oldal, A fűzfán fütyülő rézangyalát

pannik>!

„Mennyivel könnyebb lenne az életem – gondolta – , ha nem ragaszkodnék ilyen fenemód az igazsághoz.”

92. oldal, Virágkoldusok

Kapcsolódó szócikkek: igazság
Aurore>!

– Ha a gazdád szomorú, szomorkodj te is – mondta mérgesen a bajszának, és kackiásról konyára állította.

7. oldal, 1. fejezet - Berzsián költő szakít az emberiséggel (Móra, 1979)

Kapcsolódó szócikkek: bajusz

Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Janikovszky Éva: Égigérő fű
Bálint Ágnes: Frakk, a macskák réme
Bogáti Péter: Az ágasvári csata
Alan Alexander Milne: Micimackó
L. Frank Baum: Oz, a nagy varázsló
Békés Pál: A Félőlény
Bálint Ágnes: Szeleburdi család
M. Kácsor Zoltán: Utazás Dínómdánomba
Ecsédi Orsolya: Banyavész
Varró Dániel: Túl a Maszat-hegyen