41. legjobb mese könyv a molyok értékelése alapján

Bab ​Berci kalandjai 112 csillagozás

Lázár Ervin: Bab Berci kalandjai Lázár Ervin: Bab Berci kalandjai Lázár Ervin: Bab Berci kalandjai Lázár Ervin: Bab Berci kalandjai

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

“… ​Bab Berci nem szerette a füvek, fák, madarak némaságát. Csak a füvek, fák, madarak csendjét szerette. Megvárta, míg fölzengett a bizakodó csönd, és máris az orránál tartott: persze, e miatt a túlméretezett szörnyeteg miatt van minden, e miatt a tokmányorr miatt, e miatt az uborkaorr miatt… mit orr?! Ormány! Egy bánatos, vöröslő hegycsúcs, egy Kilimandzsáró, egy Popocatépetl, egy Mohendzsodáro, nem, a Mohendzsorádo az nem hegy, az egy romváros, mindegy, akkor is ez az ormány, ez az oka mindennek! Ahogy a nátha észreveszi, rikoltva felkiált, felkiáltván rikolt, és egyetlen rohammal boldogan benn terem, ez kell nekem, ez az én otthonom, rikogat a nátha, Bab Berci orra nekem egy kastély, egy katedrális, Bab Berci orra az én váram, ordibálja elragadtatottan, és soha többé semmilyen fortéllyal kiűzni nem lehet. Na igen. Bab Berci egy lepedőnyi kockás zsebkendőt húzott elő, és nagyot tüsszentett bele. Ettől már meg sem rezdült az erdő, megszokta már Bab Berci tüsszögését, mondhatnánk… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1989

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

Tartalomjegyzék

>!
Móra, Budapest, 2016
120 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634150381 · Illusztrálta: Buzay István
>!
Móra, Budapest, 2008
ISBN: 9789631185553 · Felolvasta: Mikó István
>!
Osiris, Budapest, 2006
120 oldal · ISBN: 9633893828 · Illusztrálta: Réber László

2 további kiadás


Enciklopédia 4

Szereplők népszerűség szerint

Bab Berci


Kedvencelte 19

Most olvassa 4

Várólistára tette 8

Kívánságlistára tette 7


Kiemelt értékelések

>!
Goofry P
Lázár Ervin: Bab Berci kalandjai

címzett:
– Bab Berci; Bercikháza: Széljárta Fák tere 1. / isz.: 43 1/2. –

Kedves, buborkaorrú és ecetespillantású barétocskám,
úgy gondoltam megírom levelem, ennél jobb dolgom úgysem lehet.

Nézd öregem, sokfajta formájú bab van, nemdebár?, mert van aprótermetű Jankó, szánalmas englis Bean és még sorolhatnám. De ilyen bercisen, tizenkét mesebeli kalanddal gyomorbajt-gyógyító, segítőkész, barátságos, megértő, jószívvel megvert, az nagyon nagy ritkaság. Fogadd hát baráti jobbomat! Igen, mindenkinek megvan a maga baja. Engem pölö gyakori hasfájás gyötör, sok a savam, így mondják az analitikusok. Ezért, mikor nem figyelek oda a megfelelő összpontosítással, hamar kereket oldok. Amikor meg nagyon odahatok, hát akkor is, juszt is. De hát emberek vagyunk, nem?, te állat! (Büff. Ó, asav!). És barát nélkül a legnagyobb szomorúság is csak olyan, mint a dagadt erszényét csörgető kofalárma! Hiábavaló.
Jól mondta ezt a szomormosollyával esendő pygmalion, aki téged a saját képére, meg minden… De tudja ezt minden emberformájú fauna is. Minden humanoid vonással megvésett is. Csakhogy néha kisebb dolgunk is nagyobb minthogy… Hagyjuk, most éppen jó a hasam, és igazából csak ennyit akartam: az értékalapú barátság fontos. Ha pedig valahol valamit/valakit marni kell csak szólj. Itt leszek, ha még itt leszek… de ezt mindenesetre, és amíg el nem feledem, most még kivételesen

feladom:
– Goofry –
– Csikorahas –
– Széllelbél Lelt fasor 101. –
– isz.: 007. –

3 hozzászólás
>!
Zsuzsanna_Makai 
Lázár Ervin: Bab Berci kalandjai

„Én mondtam neki, hogy az emberekkel nem lehet büntetlenül jót tenni – mondta Bab Berci a cédulának.”

Hát nem tetszett! Sokat kínlódtam vele, ezért is tartott ilyen sokáig, egy hónap alatt olvastam el a 120 oldalt, gyakorlatilag szánalmas. Néha már-már bájos volt, néha már-már szerethető volt, de valami miatt mégsem tetszett.

>!
Chöpp 
Lázár Ervin: Bab Berci kalandjai

Egy nagyon kedves tanárom, aki klinikai pszichológus idézgetett, anekdotázott folyton ebből a Lázár Ervin kötetből. Már nagyon régen terveztem, hogy magam is átadom újra magam Lázár Ervin csodálatos fantáziájú, sziporkázó mesélő kedvének. Amilyen hosszú ideig kellett várni az élményre, annyira frenetikus volt! Volt, amit értettem, volt, amit csak éreztem. Mély pszichológia és emberismeret bújik meg Bab Berci történetei mögött. Bárcsak egy hozzá értő kielemezné egyszer nekünk!

>!
Aurore 
Lázár Ervin: Bab Berci kalandjai

Tudjátok, élt egyszer Európában, nem is olyan régen, egy kövérkés, mongolképű nagy varázsló. Ennek a varázslónak volt a legeslegjobb szíve minden varázslók közül az egész világon. Azt vette a fejébe, hogy ahány ember csak él a közelében (vagy esetleg még élni fog), azt ő mind boldoggá fogja tenni, még akkor is, ha ezt csak egyetlen percre képes megtenni, mint kollégája, Nuuszi Kuuszi. Sokat törte a fejét azon, hogy milyen módszerrel érhetné el a dolgot, elvégre nem mehet oda egyenként mindenkihez, hogy megkérdezze: „Elnézést, megengedné, hogy boldoggá tegyem egy percre?”. Nohiszen, az emberek kinevették volna, gurultak volna, hemperegtek vagy gurguláztak, esetleg gurgeregtek vagy hempuláztak volna a nevetéstől! Látszott, hogy ez nem jó megoldás. Azt találta ki, hogy történeteket fog írni, melyekbe egy paránykát csepegtet a saját vételenül jóságos lelkéből. Így, amikor azokat valaki elolvassa, egy rövid időre minden baját elfelejti, kacaghat és röhincsélhet, és ami a ráadás és a lényeg, úgy érezheti, mintha egy kályhát gyújtottak volna be a szíve környékén, s az bizseregne, fickándozna, fölengedne.

PS. Senilis senilitas, közben és utólag jöttem rá, hogy ez a könyv engem egyszer már bizonyosan megmelengetett.

>!
Móra, Budapest, 1989
104 oldal · ISBN: 9631163563 · Illusztrálta: Réber László
>!
dianna76 P
Lázár Ervin: Bab Berci kalandjai

Lágy szívvel, de megadom az öt csillagot. Már – a 2016-os kiadásnak – a kivitelezése is megérdemli. Nagyon szép, és öröm kézbe venni.
A szöveg is jópofa. Féltem kicsit, mert a Lázár Ervintől általam olvasott egy db. könyv nem tetszett. Hát, talán rossz volt a választás! Mert, hogy Bab Berci történetei nagyon szórakoztatóak voltak. Már az első oldal első sorain mosolyognom kellett. Tetszett, hogy némelyik mese végén kérdés is volt. Egy kis gondolkodásra késztetés! A sok szinonima szó pedig… Mindig tanul az ember. A vicces nevekbe időnként beletört a nyelvem. Szóval ez a könyv még nyelvi gyakorlatnak is jól jöhet.
A kőfaragós történet a kedvencemmé vált. Szerintem nagyon szép volt. A meséken, humoron túl azért komoly, ill. kemény dolgok is akadtak a könyvben. Magára hagyott csecsemő, alkoholista anya… Jajjj!!
Bab Bercinek szívesen írnék levelet, ha tudnám hová címezzem. Bár, várjunk csak! Hiszen végül lett neki címe. Az pedig milyen jó lenne, ha a valóságban is létezne sok-sok ellentolvajnagy. Talán kicsit szebb lenne a világ!
Az eredeti könyv Réber László rajzaival jelent meg. Azonban úgy gondolom, hogy az idei kiadás érdekes, modern illusztrációi is tetszetősek. Szerintem Buzay István munkája méltó utódja lett Réberének.

1 hozzászólás
>!
Paulina_Sándorné
Lázár Ervin: Bab Berci kalandjai

Tetszettek a történetek. Nekem néhol Bab Berci az agresszív kismalacot juttatta eszembe, főleg az első történetnél. Sokat mosolyogtam olvasás közben.

>!
Dün SP
Lázár Ervin: Bab Berci kalandjai

Annyira szeretem Lázár Ervin meséit így felnőtt fejjel, hogy valószínűleg gyermekként rajongtam volna őket. Bab Berci történetei is olyan szeretni valóak, vele örültem, hogy viszonylag sok emberrel találkozott a könyv végére, ahhoz képest, hogy a néptelen Széljárta Fák terén él, szerettem még a mogorvább karaktereket is – pl. Rimapénteki Rimai Péntekhet is ezen kijelentéséért: Vedd tudomásul, hogy mindig szívesen látlak. Egy föltétellel. Ha nem jössz hozzám látogatóba. Érted?! és nekem is varázsolhatna bármit Nuuszi Kuuszi, akkor is ha egy szempillantás múlva eltűnne és… folytathatnám napestig, de inkább csak magamban gondolászok tovább a szereplőkre. :)

>!
Móra, Budapest, 1989
104 oldal · ISBN: 9631163563 · Illusztrálta: Réber László
>!
pikkupilvi P
Lázár Ervin: Bab Berci kalandjai

Tünkány legyek, ha nem lett azonnal kedvenc ez a mesekönyv!

>!
Izolda +SP
Lázár Ervin: Bab Berci kalandjai

Szeretem Lázár Ervin meséit, kellemesen furák, egyediek. Ezek is azok. És a legjobb, hogy a végén összeérnek a szálak. :)

>!
malenca
Lázár Ervin: Bab Berci kalandjai

mint minden Lázár Ervin: 5 az 5-ből és egy nagy puszi!!!


Népszerű idézetek

>!
Aurore

– Nem foglalkozom ficni-fecni könyvekkel meg újságokkal. Ha én teremtek egy verset, akkor nagy titokban elvetem.
– Elveted? Mint egy magot? A földbe?
– Pontosan – bólintott Pálinkós Gyurka. – És ha jó az a vers, akkor kikel. Rügyezik, kibomlanak a levelei, virágzik, áradnak benne a nedvek, zöldell, fénylik, ragyog. És akkor már kit érdekel, hogy ki vetette? Az a fontos, hogy az emberek magukba szívják belőlük a ragyogást.

Bab Berci Pálinkós Gyurka repülőgépét várja

>!
csauperjel

    – Szabadna tudnom – kérdezte Bab Berci –, mi volt az a tizenegy nagyon előkelő növény, amiből ezt főzted? Vagy titok?
    Rimapénteki Rimai Péntekh egykedvűen megrántotta a vállát.
    – Megmondhatom. – Föltette a szemüvegét, a földről fölemelt egy fecnit, arról olvasta: – Lófarkfű, bábaguzsaly, cindrót, orsósarok, macskafarokfű, zsonga, békarokka, pörgyefű, sikár, cinmosófű és siklófű.
(…)
    – Ne haragudj – mondta [Bab Berci] –, amikor ezeket a növényeket gyűjtötted, nem tűnt fel neked, hogy nagyon hasonlítanak egymásra?
    Az emberiség jótevője felkapta a fejét.
    – De – mondta fölvillanyozva –, de föltűnt. Mondhatnám, hogy szinte teljesen egyformák voltak.
    – Azt, hogy „szinte”, nyugodtan el is hagyhatod – mondta Bab Berci. – Mert teljesen egyformák voltak. Ugyanis amiket felsoroltál, az mind egytől egyig zsurlót jelent.

41-42. oldal, Bab Berci és a csodanektár (Osiris, 2004)

Kapcsolódó szócikkek: gyógynövény · virág
3 hozzászólás
>!
Izolda +SP

Olyan savanyú volt, mint egy hordó savanyú káposzta, és akkorákat tüsszentett, hogy Rimapénteki Rimai Péntekh, aki a közelben lakott, azt hitte, földrengés van.

Bab Berci és a tünkány vagy kicsoda

2 hozzászólás
>!
Uzsonna 

    Odanéz, hát egy felcicomázott nő: aranyfüggők, csirgő-csőrgő karperecek, gyémántos gyűrűk minden ujján, olyikon kettő is, hú, maga a felcicomázott sivárság.

87. oldal, Lapázi Lopez ellentolvajnagy (Móra, 2016)

>!
Chöpp 

Kétségbeesetten sóhajlott föl belőle:
– Ugye, kedves Rimapénteki Rimai Péntekh, nem haltál meg?
A hangra – mintegy varázsütésre – kinyílt Rimapénteki Rimai Péntekh bal szeme. Szúrósan nézett a bal szeme Bab Bercire. De nem találhatta elég szúrósnak, mert segítségül hívta a jobb szemét . Kinyílt az is.
– Mint a mácsonyatüske, úgy szúr a szemed – kiáltotta boldogan Bab Berci.

39. oldal, Bab Berci és a csodanektár

Kapcsolódó szócikkek: Bab Berci
>!
csillagka P

[…] Bab Berci nem szerette a füvek, fák, madarak némaságát. Csak a füvek, fák, madarak csendjét szerette.

Bab Berci és a tünkány vagy kicsoda

Kapcsolódó szócikkek: Bab Berci
>!
Carmilla 

– Mit gondolsz, miért tanulmányoztam át a világ valamennyi illemkódexét?! Azért, hogy még véletlenül se csináljak semmit úgy, ahogy előírják.
Bab Berci áhítattal nézte a nagy előadót, aki ettől kétségtelenül átszellemültebb lett.
– Mert csak a sapkabojt, a kéztartás, a majomvigyor, a nadrágszín, az ülésrend, a mézmáz, csak az a fontos, a szívem bezzeg nem érdekel senkit.

Bab Berci ránéz Rév Zoli pálinkájára

Kapcsolódó szócikkek: Bab Berci
>!
madárka

– Egyszer puszta véletlenségből, magam sem tudom, hogyan – mondta szörnyülködve Pálinkós Gyurka –, rím került az egyik versembe. Belebetegedtem. Két hétig lebegtem élet és halál között.
– Ne haragudj, én azt hittem, hogy a versbe rím is kell.
– Ember, hol élsz te?!

Bab Berci Pálinkós Gyurka repülőgépét várja

>!
madárka

Lehet, hogy nem is tündér volt ez, hanem boszorkány. Vagy a kettőnek a keveréke. Persze lehet, hogy ez egy boszordér volt. Vagy tünkány.

Bab Berci és a tünkány vagy kicsoda

2 hozzászólás
>!
Izolda +SP

Világított mind a harminchárom szeplője, mint egy-egy szentjánosbogár, vörösesbarna haja göndörkéiből szikrák pattogtak.

Bab Berci a városban


Hasonló könyvek címkék alapján

Varró Dániel: Túl a Maszat-hegyen
Békés Pál: A Bölcs Hiánypótló
Bodor Attila: A ló, aki édességet tüsszentett
Alan Alexander Milne: Micimackó
Michael Bond: A medve, akit Paddingtonnak hívnak
Miloš Macourek: Matyi és Sári az iskolában
Vlagyimir Ljovsin: Nullácska a tengeren
Szabó Magda: Tündér Lala
Bálint Ágnes: Tündér a vonaton
Bodó Béla: Brumi Mackóvárosban