A ​valóság íze 5 csillagozás

Lázár Ervin: A valóság íze

    "Azzal ​kezdődött, hogy elkezdtem Alsórácegressel álmodni. Minden éjszaka menetrendszerűen megjelent álmomban a puszta. Bármi volt is az álom cselekménye, ott játszódott a lórédomb mellett, a középsőház tövében vagy a csikókarámnál, s ha nem is közvetlenül a pusztában, legfeljebb a Nagysarokig, az Erzsébetdombig, a Hamarászóig vagy a Ráadásig merészkedett el álmom színtere. Nem távolabb tehát, mint amennyit egy gyerek fél nap alatt körbe tud járni.
    Eleinte szórakoztatott ez az éjszakai színjáték – esténként úgy feküdtem le, mint akinek bérlete van egy folytatásos filmet vetítő moziba.
    Aztán egyre jobban zavart, lassan-lassan lidérccé vált. Hogy miért, annak nem tudtam okát adni. Csak azt éreztem, hogy valami helytelen dolog történik velem, jobban mondva: valami helytelen dolog részese vagyok.
    Dühömben – vagy talán félelmemben – elutaztam az évek óta nem látott Alsórácegresre, hátha a valóságos kép szétrontja az álombélit, hiszen álmomban egy… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2016

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Kötetben eddig meg nem jelent írások

>!
Tolna Megyei Könyvtár, Szekszárd, 2016
344 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789638716736

Enciklopédia 12

Helyszínek népszerűség szerint

Alsórácegrespuszta


Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 9

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Paulina_Sándorné P>!
Lázár Ervin: A valóság íze

Nagyon tetszettek ezek az írások. Néhánynál a nagyapám és a nagymamám jutott eszembe eszembe. Bár eddig jobban a gyerekeknek szóló írásait ismertem, számomra ezek is mesék voltak. Egy régi kor felidézése, mely részben ismerős volt, részben ismeretlen.


Népszerű idézetek

Uzsonna>!

Vannak, akik műveket hagynak maguk után, mások semmit, napok alatt mossa el emléküket az idő. Némelyek hiánya meg kimondhatatlan űrt okoz. Ez a legszörnyűbb, elmennek, s egy világot visznek magukkal.

96. oldal, Valér bácsi emlékműve

Mária P>!

A norvég parasztot szokás a világ “paraszt-elit”-jeként számon tartani. Érdekes módon ezt a besorolást sem az egy főre jutó anyagi javak, sem az iskolai végzettség vagy a gazdaságok technikai fejlettsége határozza meg, hanem egy egészen más jellegű felmérés: egy norvég parasztcsaládra átlagosan hetvenkötetes könyvtár jut.

241. oldal

Kapcsolódó szócikkek: könyvtár · paraszt
Uzsonna>!

Békés csend fészkelődik a mezőn, s az alig mozduló levegő hátán lomhán himbálódzik egy harang basszusa.

73. oldal, Alkonyat

Goofry>!

Kérem, ha tehetik, ami rövid, azt mondják röviden.

336. oldal - Glosszárium

Uzsonna>!

    Ballagtam a Paphegy gerince felé, abban a hitben, hogy pár pillanat múlva kitárulkozik előttem a húsz év előtti puszta. Most látom meg a magtár tetejét, most a fölsőházét, döngték a lépteim, a huszonegynéhány évvel korábbi hazatérések emléke sértetlen volt bennem, a rálátás, a távolság, a domb emelkedésének szöge lám, részemmé lett, húsz évig nem gondoltam rá, hogy ezen a gyalogúton menni mennyire magától értetődő. Megláttam a magtár tetejét, aztán a fölsőházat, a nagyszederfát emlékek koloncaival, kincseivel.

55. oldal, Utazás egy régi puszta körül

Kapcsolódó szócikkek: szülőföld
Uzsonna>!

Ott álltam hát nosztalgiák, emlékek koloncaival kincseivel, elemezhetetlen érzelemkáoszban. Ebből a paphegyi körültekintésből tudtam meg, hogy mennyi mindent tud a láb, a kéz, a szem, a bőr, amiről az észnek sejtelme sincs.

55. oldal, Utazás egy régi puszta körül

Kapcsolódó szócikkek: szülőföld
Uzsonna>!

    Ez a Dunántúl legszelídebb tája, gőgnek nyomát se lelni benne, inkább szemérmes, rejtőzködő, a felületes utazó (ha ugyan akadna itt utazó) talán egyhangúnak találná, de aki minden bokrát, domborulatát, szurdokát ismeri, annak varázslatos. Nekem varázslatos.

55. oldal, Utazás egy régi puszta körül

Uzsonna>!

Azon a télen nem akart megjönni a hó, néhány héttel karácsony előtt még feketében, fagyott göröngyöket didergett a táj.

57. oldal, Asszony, gyermekkel (Az 1988 őszén lebontott Alsórácegres emlékére)

Uzsonna>!

Ez a táj nemcsak elkísért, nemcsak egyszerűen ott volt emlékeim bármikor felidézhető tárházában, hogy aztán gépiesen bármely más tájat összehasonlítsak vele, ez a táj belém ivódott, ott van másfajta döntéseimben is, olyan összefüggésekben is szerepet játszik, amelyekhez már látszólag domboknak, fáknak, réteknek semmi köze sem lehet.

56. oldal, Utazás egy régi puszta körül

Kapcsolódó szócikkek: szülőföld
Mária P>!

Alsórácegrespuszta – ha valaki nem tudná – a világ közepén fekszik. A világ közepe meg tudvalevően Tolna megyében van. Sárszentlőrinctől mintegy négy-öt kilométernyire északra, a Simontornyára vezető földút mentén. Négy lakóház, ugyanannyi istálló, egy magtár, két góré és a nagy szederfa, amit állítólag nem szabad kivágni, mert rajta van a katonai térképen. Úgy kívülről nézvést ennyi volt Alsórácegres.

45. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Heltai Jenő: Veri-e uraságod a feleségét?
Karinthy Frigyes: Görbe tükör
Mikes György: Szálka és gerenda
Nagy Lajos: Élőkről jót vagy semmit
Galsai Pongrác: A besurranó szerkesztő
Efrájim Kishon: Veszett ernyő nyele
Mark Twain: Megszelídítem a kerékpárt
Mihail Bulgakov: Acéltorok
Gárdonyi Géza: Az ezeréves ember
Móra Ferenc: Napok, holdak, elmult csillagok