36. legjobb mese könyv a molyok értékelése alapján

A ​Négyszögletű Kerek Erdő 729 csillagozás

Lázár Ervin: A Négyszögletű Kerek Erdő Lázár Ervin: A Négyszögletű Kerek Erdő Lázár Ervin: A Négyszögletű Kerek Erdő Lázár Ervin: A Négyszögletű Kerek Erdő

Lázár Ervin klasszikus meséje Mikkamakka, Ló Szerafin, Szörnyeteg Lajos, Bruckner Szigfrid, Kisfejű Nagyfejű Zordonbordon, Vacskamati, na és persze Dömdödöm közös életéről a Négyszögletű Kerek Erdőben…

Eredeti megjelenés éve: 1985

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

Tartalomjegyzék

>!
Móra, Budapest, 2018
166 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634156154 · Illusztrálta: Réber László
>!
Móra, Budapest, 2017
166 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634156154 · Illusztrálta: Réber László
>!
Móra, Budapest, 2016
164 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634155409 · Illusztrálta: Réber László

12 további kiadás


Enciklopédia 15

Szereplők népszerűség szerint

Dömdödöm · Mikkamakka · Vacskamati · Bruckner Szigfrid · Ló Szerafin · Szörnyeteg Lajos · Aromo · Maminti · Kisfejű Nagyfejű Zordonbordon · Nagy Zoárd


Kedvencelte 175

Most olvassa 20

Várólistára tette 86

Kívánságlistára tette 80

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

>!
ÁrnyékVirág
Lázár Ervin: A Négyszögletű Kerek Erdő

Néha, szerencsére nem nagyon gyakran, de előfordul, hogy engem is meglátogat a Szomorúság. Ilyenkor általában beborul az ég, olyan nyúlós és ködös lesz minden, és szürke, de nem szép szürke, hanem csúf, szomorú szürke. A minap megint szürkülni kezdett a világ körülöttem, nem volt íze a teámnak sem, a képernyőm sem villogott-pillogott olyan barátságosan, ahogy szokott, hanem csak úgy ímmel-ámmal, kedvetlenül. Tudtam, hogy közeledik a Szomorúság, de mielőtt ideért volna, gyorsan előkaptam a polcról a Négyszögletű kerek erdőt, szabadon eresztettem a szobában Vacskamatit, Szörnyeteg Lajost, Ló Szerafint, Csodabruckner Csodaszigfridet, Mikkamakkát, Aromot és persze Dömdödömöt, és a Szomorúság úgy eliszkolt, hogy híre-pora sem maradt.

4 hozzászólás
>!
gabiica P
Lázár Ervin: A Négyszögletű Kerek Erdő

Imádtam! Korábban teljes egészében nem ismertem ezt a mesét, csupán részleteket, de már azok is nagyon megfogtak. Imádtam a szavakat, a neveket, a játékosságukat, számomra egyszerűen hihetetlen, milyen alkotó Lázár Ervin, milyen jól összerakta ezt a mesét.
Biztos vagyok benne, hogy a jövőben újra és újra elő fogom venni, hiszen ez tényleg kultikus mű kis országunkban. Nagyon szuper volt! Élvezetes, jól lehetett vele haladni, imádnivaló.

>!
Bogas P
Lázár Ervin: A Négyszögletű Kerek Erdő

sziretem e lazárvent
szeritem e lezarvánt
száretim e lezervant
szarátem i lezervent
szeratám e lizervent
szeretam á lezirvent
szeretem a lázervint

1 hozzászólás
>!
ziara P
Lázár Ervin: A Négyszögletű Kerek Erdő

Nagy hiányosságomat pótoltam ennek a könyvnek az elolvasásával. Az írója ráadásul Tolna megyei, így emiatt is „kutya kötelességem” volt, ráadásul érdekelt is. Most egyedül olvastam, és azt hiszem Adélkának, aki májusban lesz öt éves, még sok lenne ez a sok furcsa név, nyelvi lelemény és megfogalmazás. Lázár Ervin és Réber László maradandót alkottak ezzel a kötettel is, fontos dolgokról szól, sziporkázó magyar nyelven.

>!
Uzsonna
Lázár Ervin: A Négyszögletű Kerek Erdő

2012. november 17. (újraolvasás kapcsán jött gondolatok)
Foglalkozáshoz vettem elő a könyvet felfrissíteni az élményeket, de még utána egy nappal is itt ragadtam a Négyszögletű Kerek Erdő tisztásán, újra és újra megpakolván lelkemet és szívemet e mesék kincseivel.
Én csak főiskolás koromban találkoztam először Lázár Ervin írásaival (piacon, olcsó pénzért hívogatott a Bikfi-bukfenc-bukferenc c. kötet, ami ugyebár ennek a könyvnek a része), így nem tudom, hogy rám hogyan hatottak volna gyerekkoromban. Tény az, hogy megfertőződtem akkor, és nem tudok kedvenc „lázárervintörténetet” választani, mert mindegyik gyönyörűség számomra. Mindegyik egy tiszta, csiszolt gyémánt.
Jó volt most pénteken látni, hogy a harmadikos gyerekek is szeretik és élvezik ezeket a csodameséket, mesecsodákat, velük együtt még jobb volt felkutatni az erdő titkait.

2015. május 4.
Ismét jól éreztem magam e szögletes kerekségben, és a mai csoportom is, akikkel együtt „barangoltunk” ma a „rengetegben”, úgy tűnik, hogy szintén a rajongók közé tartoznak. Kíváncsi voltam, hogy ki a gyerekek kedvenc szereplője, a szavazás eredménye: mindegyiket lehet szeretni, kit ezért, kit azért, nem lehet kiemelni igazán egyiket sem. Még a Kisfejű Nagyfejű Torzonborzont is szeretik! :-)
Öröm volt látni, hogy élményként élték meg a történeteket, és nagy-nagy szeretettel beszéltek ezekről.

2016. december 15.
Hiába, no, az egyik legjobb dolog a világon, süttetni a hasunkat a nappal.
Körülbelül így éreztem magam olvasáskor, azzal a különbséggel, hogy ezen történetekből áradó szeretet-napfény a szívemet melengette meg igazán. Nem tudom megunni a kitudjahanyadik újraolvasásnál sem, s örömmel loholok mindig a gyerekforma macska és a medveforma férfi nyomában ebbe a kincsekkel teli erdőbe, hogy felvértezzem magam a szomorúság ellen, és tudatosítsam újra és újra, hogy nem kell a rizsa, dömdödöm!
*És most egy évig tovább loholok a medveforma férfi nyomában, elolvasom az összes művét! Ez volt a kezdet.*

2 hozzászólás
>!
Stone P
Lázár Ervin: A Négyszögletű Kerek Erdő

Csuda jó volt újra köztük lenni! Emlékszem a tévéjátékokra is. Azt hiszem gyermekként azt az oldalát, ami az irónia fele volt nem élveztem, mert nem értettem, nekem ez egy mesevilág volt, érdekes nevű érdekes szereplőkkel, de most újra belekeveredve az erdőbe, már áthallani mást is. Lázár Ervin meg imád játszani, gyanítom, és dobálózik, bukfencezik a szavakkal, rak rájuk szalagokat, dauervízben megúsztatja őket, kirakja a napra, hogy megzöldüljenek, aztán lefesti kékre, hogy sárga legyen, majd rápakol egy kis hamisságot, ragzik a végük és egyébként is az egész dömdödöm…

10 hozzászólás
>!
Goofry P
Lázár Ervin: A Négyszögletű Kerek Erdő

Uccu neki, ismételten beugrok a páratlan formájú vadonunk furmányos kvalitású lakóihoz. – Szasztok régi jó pajtások! – Meg hát ugye a hocinesze: tudniillik a Lázár -féle erdei mesketefolyam a meglévő életörömöm erősbíti föl, olyannyira hogy ez aztán mindig előcsalja belőlem a derűlátón játszi kölköt. Bár igaz ugyan, hogy nemcsak a móka és a kacagás zajlik e szent helyen, és időnként a lét viszontagságai is elő-előadják magukat az állati történetekben szertelenül hömpölygő smúzolások folyamán, mégsem indokolt mellre szívnom a dolgot. Hiszen a furánfodrosbodros neveken játszó humanoid szerzetek jóravaló tanulsággal honorálják meg látogatásomat. Köcce nektek cimborák! És való igaz, hogy a Százholdas Pagonyban is jó a hacacáré, ám ez az erdősség mégiscsak közelebb esik hozzám! :)

4 hozzászólás
>!
dontpanic P
Lázár Ervin: A Négyszögletű Kerek Erdő

Kedves Mikkamakka!

Nem is tudom, hol kezdjem.

Először is köszönöm, hogy gyerekkorom óta ismerhetlek. Emlékszem, amikor a nappali (akkor) hatalmas(nak tűnő) szobanövényei között játszottam négyszögletűkerekerdőset, a Bojtorján bakelit lemezét hallgatva. Azok a szobanövények még megvannak egyébként, most már kicsit kisebbnek tűnnek, és nem játszom már közöttük, de még jó, hogy itt van nekem a könyv, aminek a segítségével bármikor vendégsége tudok menni ebbe a furcsa erdőbe.

Aztán, amit még köszönök… hogy be- és elfogadtad Vacskamatit, minden vacskamatiságával együtt. Tudod, ismertem Vacskmatikat én is. Sok bánatot okoztak nekem, és bár tudtam, hogy ez nem ellenem irányul, hanem vacskamatiságukból adódik, mégis fájt. Elváltak útjaink, mert én nem virág voltam, hanem egy ember, a maga gyengeségeivel és apró sértettségeivel. De mindig szeretni fogom a Vacskamatijaimat, és egy kicsit mindig fájni fog a szívem, amiért elhagytam őket, elhagytuk egymást. Ugye vigyázol a te Vacskamatidra és nagyon sokszor mondod neki, hogy „nem, nem haragszom rád”?

Azt is köszönöm, hogy bár ki tudja, milyen fák nőnek eredendően a te erdődben, de mindig van hely ott egy otthontalan fenyőfának, Nagy Zoárdnak. Bár én nem sétáló fenyőfa vagyok, hanem egy egyhelyben álló ember, mégis úgy érzem, sok közös van bennünk. Nekem is vannak gyökereim, bár kevésbé láthatóak, és engem is lekötnek. Nekem nem kell lábat varázsolni, mert már vannak lábaim, de néha nehezen indulok el, és néha még otthon is honvágyam van. Nagy Zoárd haza akart találni, de téged talált meg és a Négyszögletű Kerek Erdőt. Köszönöm, hogy maradhatott.

Aromo, a fékezhetetlen agyvelejű nyúl is ott lakik nálad, és őt is értem, mert nekem is mondták már, hogy nem vagyok elég jó nyúlfutásban, én pedig nem tudtam, hogy sírjak-e vagy inkább nevessek, mert hát nézzetek már rám! Ki ne lenne jó nyúlfutásban, ha nem éppen én. De te tudod, hogy Aromónál és nálam senki sem lehet jobb nyúlfutásban. Köszönöm, hogy megérted ezt.

Dömdödöm mindenki szívében különleges helyet foglal el, hát persze, hogy az enyémben is. Mert kimond helyettünk mindent. Olyan nagyon irigylem őt. Olyan nagyon szeretném olyan sok embernek azt mondani, hogy dömdödöm, és várni, hogy elhiggyék, hogy tényleg, hogy megértsék, úgy, ahogy az van, de nem megy, mert engem nem Dömdödömnek hívnak, az én számból ez úgysem hangzana hitelesen. Így csak reménykedem, hogy úgy is tudják.

Köszönöm, hogy befogadtad őket, és a többieket is. Mamintiből, a kicsi tündérből szerettem volna valamivel többet látni, de talán ő nem akarta mutatni magát. Talán szeret elbújni, szeret kevesebbet mutatni, mint ami benne van, és talán nem gyávaságból teszi ezt, hanem őszinte szerénységből. Mert ő tudja, mi rejlik benne, és ez éppen elég, nem kell azt állandóan mutogatni. Szeretnék tanulni tőle.

Szóval, Mikkamikka, köszönök mindent. Köszönöm, hogy pajtásként tudsz tanítani, nem is tanítasz te, csak élsz, a szó nemes értelmében. Köszönöm, hogy időről-időre elmehetek hozzád vendégségbe, és ha néha el is felejtem, amiket ott látok, és újra meg újra megbántódom a Vacskamatijaimon vagy esetleg lekicsinylően kinevetem a dicsekvő Bruckner Szigfridjeimet, akkor is tudom, hogy a Négyszögletű Kerek Erdő engem is visszavár. Mert pont ez a lényeg. Te úgyis értesz.

Persze a köszöngetéseimre úgyis csak legyintenél, hagyjam már ezt a monológot, menjünk inkább csavarogni, mondanád. Tudod mit, felejtsd is el, amiket itt összehordtam, neked úgyis kár magyaráznom, hisz te vagy az, aki ezeket a dolgokat szavak nélkül is sokkal jobban el tudod mondani. Menjünk inkább bárányfelhőt bodorítani, jó?

>!
gybarbii
Lázár Ervin: A Négyszögletű Kerek Erdő

Tudom, hogy ezt nehéz elhinni, de én tegnapig nem ismert a Négyszögletű Kerek Erdő lakóinak történeteit… Valahogy engem elkerült a könyv kiskoromban, ahogy anyukámat is annak idején.
De most jó volt megismerkedni Mikkamakkával és kis csapatával, Dömdödömöt szerettem a legjobban! :) A történetek tanulságosak voltak, ha lesz kisgyerekem, biztos, hogy Lázár Ervint olvasunk esti mesének majd, és együtt álmodozunk arról, hogy pár év múlva bárányfelhő-bodorítók leszünk! :)

>!
csillagka P
Lázár Ervin: A Négyszögletű Kerek Erdő

Nem engedem be a szomorúságot, főleg ma nem, mivel ma van az év legdepressziósabb napja ( Angol tudósok szerint: Január első munkanapja) ezért reggel felkeltem, meghallgattam a híreket és eldöntöttem bizony vidám leszek, megpuszilgattam a lányomat, elmondtam a páromnak, hogy még huszonöt év után is úgy szeretem mint amikor először megfogta a kezem, és elkezdtem keresni akkor mit is olvassak.
Nem sokáig tartott mivel kizártam a szomorúságot, olyan társak kellettek aki szintén nem szeretnének vele foglalkozni, így jutottam el a Négyszögletű kerek erdőbe.
Egyszerűen elvarázsolt, részleteket többször láttam belőle és a Dömdödöm versét még néha idézni is szoktam barátaimnak,de egyszerre most volt először szerencsénk egymáshoz.
Kedvenc szereplőm Maminti lett, és nagyon tudtam értékelni Kisfejű Nagyfejű Zordonbordon mesterkedéseit.
Hihetetlen nyelvi leleménnyel megírt kis történetek. Fantasztikus mesék, nem tudom miért nem ezt meséltem anno a lányomnak, sajnálom, hogy kimaradt.

>!
Osiris, Budapest, 2005
172 oldal · ISBN: 9633897068 · Illusztrálta: Réber László

Népszerű idézetek

>!
Dün SP

Én nem bánnám, ha néha-néha meglátogatna a Szomorúság. Mondjuk, havonta egyszer. Vagy inkább félévenként. Elüldögélhetne itt. Még be is sötétítenék a kedvéért. Összehúznám magam. És sajogna, sajogna a szívem.

Bemutatkozunk

Kapcsolódó szócikkek: szomorúság
10 hozzászólás
>!
Psyche

Megkérdezték hát a virágot.
– Akarsz Vacskamatinál maradni?
A virágnak szép virághangja volt.
– Igen – mondta.
– De hiszen nem öntözött!
– Tudom – mondta a virág.
– De hiszen nem kapálgatott!
– Tudom – mondta a virág.
– De hiszen rád se nézett!
– Tudom – mondta a virág.
– Aztán meg agyonöntözött.
– Tudom – mondta a virág.
– Agyonkapált.
– Tudom – mondta a virág.
– Sápadt lettél.
– Tudom – mondta a virág.
– Csenevész lettél.
– Tudom – mondta a virág.
– Akkor még miért maradnál nála!? – mordult rá Bruckner Szigfrid.
– Azért, mert szeretem – mondta a virág.
– Miért szereted? – háborgott Aromo.
– Csak – mondta a virág.
Vacskamati táncra perdült, ugrált a virágja körül, alig látott az örömtől.
– Meglátod, rendesen öntözlek, kapállak, törődöm veled ezután – mondta a virágnak.
A virág meg azt mondta:
– Hiszi a piszi.
És olyan boldog volt, amilyen még soha.

Vacskamati virágja

Kapcsolódó szócikkek: Aromo · Bruckner Szigfrid · Vacskamati
17 hozzászólás
>!
Tíci SP

– Aromo úgy meséli, hogy Dömdödöm egyszer nagyon megszeretett valakit. Igen megörült, te is tudod, mennyire megörül az ember annak, ha megszeret valakit. El is indult Dömdödöm, hogy majd odaáll az elé a valaki elé, és azt mondja: szeretlek. Igen ám, de útközben látott két asszonyt. Éppen azt mondta az egyik a másiknak: „Én igazán szeretem magukat, de ha még egyszer átjön a tyúkjuk a kertembe!…” Mi az hogy „de ha még egyszer” – gondolkozott Dömdödöm –, akkor már nem fogja szeretni? Aztán jobban odanézett, s akkor ismerte meg a két asszonyt. Világéletükben gyűlölték egymást. „Ejha!” – mondta Dömdödöm, és odaért a templomtérre. Ott éppen egy zsinóros zekés poroszló püfölt egy rongyos gyereket. „Én szeretem az embereket – ordította a poroszló, és zitty! a somfa pálcával –, de azt nem tűrhetem…!” – óbégatta a poroszló, és zutty! a somfa pálcával. „Már megint ez a szó, már megint ez a szeretni szó!” – mormogott Dömdödöm, és elgáncsolta a poroszlót, s amíg őkelme feltápászkodott, ő is meg a rongyos gyerek is kereket oldott. S úgy futás közben fülébe jut egy beszélgetésfoszlány. Egy fiú éppen azt mondja a másiknak: „Én a világon a legjobban a pirított tökmagot szeretem.” Erre igazán elkeseredett Dömdödöm, de ez nem volt elég, mert akkor meghallotta, ahogy a ligetben egy lány azt mondja egy fiúnak: „Én igazán szeretlek.” Mi az hogy igazán, háborgott magában Dömdödöm. – Akkor talán olyan is van, hogy nem igazán? Ha nem igazán, akkor az már nem is szeretet. S ha szereti, akkor miért kell hozzá az az igazán? Vagy szeret valakit az ember, vagy sem. S akkor elgondolkozott ezen a szeretni szón. Mit is jelent igazából? Mit jelentett annak az asszonynak a szájából? Mit a poroszlóéból? Mit a tökmagevő fiúéból, és mit a ligetbeli lányéból? Mit? De már akkor oda is ért ahhoz, akit megszeretett. Megállt előtte, rápillantott, és azt mondta: „Dömdödöm.” Azóta se hajlandó mást mondani, csak ennyit, hogy dömdödöm.

Bemutatkozunk

Kapcsolódó szócikkek: Aromo · Dömdödöm
29 hozzászólás
>!
jeno

Nagy pironkodva előállt Dömdödöm, akiről mindenki tudja, hogy csak annyit tud mondani, dömdödöm.
Így szavalt:

Dömdödöm, dömdödöm,
dömdö-dömdö-dömdödöm

– Nem ér! – rikoltozott Bruckner Szigfrid. – Akkor én meg azt mondom, hogy:

Prampapam, prampapam,
prampa-prampa-prampapam

– Nono – mondta Mikkamakka –, csak azért kiabálsz, mert nem tudod, mit jelent Dömdödöm verse.
– Miért, mit jelent?
– Azt, hogy mindannyiunkat nagyon szeret.
– Engem is? – kérdezte gyanakodva Bruckner Szigfrid.
– Persze, téged név szerint is megemlített – mondta Mikkamakka.
– Éljen Dömdödöm – kiáltott Bruckner Szigfrid –, adjuk neki az első díjat!
– Adjuk! – kiabálták a többiek.

Dömdö-dömdö-dömdödöm című fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Bruckner Szigfrid · Dömdödöm · Mikkamakka
1 hozzászólás
>!
Adrienne

– Csend legyen! – kiáltott Mikkamakka. – Ki következik?
– Én – mondta Vacskamati. – Egy egészen rövid verset írtam.
– Halljuk!

Szerda ablakában
csütörtök ül,
és ordít
csütörtökül.

Egy darabig csend volt, aztán Szörnyeteg Lajos megkérdezte:
– Miért csütörtökül ordít?
– Mert csütörtök – mondta Vacskamati –, ha péntek lenne, péntekül ordítana.
– Idegen nyelveket nem tud? – akadékoskodott Bruckner Szigfrid.
– Nem – mondta Vacskamati –, ez egy műveletlen csütörtök.

Dömdö-dömdö-dömdödöm

Kapcsolódó szócikkek: Bruckner Szigfrid · Mikkamakka · Szörnyeteg Lajos · Vacskamati
>!
saxomusic

– Én most adok neked két fenyőtűt, ezekkel feltámasztod a szemhéjadat, hogy be ne csukódjon a szemed. És közben mondogatod: azért sem alszom el, azért sem alszom el…

Szörnyeteg Lajos jaj de álmos

4 hozzászólás
>!
hencsibe

Ha elpusztul a tulok,
szarvából lesz a tülök,
de ha én elpüsztülök,
belőlem nem lesz tulok.

– Hát az biztos – kiabálták a többiek –, mert már most egy nagy tulok vagy!
– Még hogy elpüsztülök – vihogott Bruckner Szigfrid. – Elpüsztülök a rühügéstől.

Dömdö-dömdö-dömdödöm

Kapcsolódó szócikkek: Bruckner Szigfrid
3 hozzászólás
>!
tataijucc P

– Még hogy kutyabengekérget álmosság ellen! – szólt közbe rögtön méltatlankodva Ló Szerafin. – Tudod te, Aromo, mire való a kutyabengekéreg?
– Hogyne tudnám – mondta hetykén Aromo –, mire való lenne?! Hashajtó.
– És te hashajtóval akarod elmulasztani az álmosságát?! – háborogtak a többiek.
– Persze – mondta Aromo –, amíg megy a hasa, úgysem tud elaludni. Világos, nem?

Szörnyeteg Lajos jaj de álmos

Kapcsolódó szócikkek: Aromo · Ló Szerafin
>!
Dün SP

– Úgy döntöttem, hogy az a véleményem, miszerint…
– Ezeket a miszerinteket hagyjuk! – legyintett mérgesen Bruckner Szigfrid. – Egyszer találkoztam egy miszerinttel, és összevissza hazudozott nekem. Elegem van a miszerintekből. Az ámbárokból meg az annak ellenérékből is elegem van. Az ugyebárokról meg az ámbátorokról nem is beszélve.

A fájós fogú oroszlán

Kapcsolódó szócikkek: Bruckner Szigfrid
3 hozzászólás

Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Alan Alexander Milne: Micimackó
Michael Bond: A medve, akit Paddingtonnak hívnak
Bodó Béla: Brumi Mackóvárosban
Sebők Zsigmond: Mackó úr a hullámok hátán
Irene Gook: Lelkek Mezeje
Cressida Cowell: Így védd ki egy sárkány átkát
Bálint Ágnes: Micsoda pók a vízipók!
Holly Webb: Cica a hóban
Bálint Ágnes: Cimborák
Bodor Attila: A ló, aki édességet tüsszentett