Lázár Ervin „csodaíró”. Csodálatos ez a képessége, hogy könyvei mindenkihez szólnak. Olyan természetesen bánik tollal-papírral, mint akinek nincs természetesebb közege, mint a betű. És csodaíró, mert csodákat ír le: gyerekangyalokat, emberarcú virágokat, kikiáltásukat ünneplő csodaköztársaságokat, hét napkoronggal dicsekvő égboltokat. Csodakertjének legizgalmasabb titka – ha irodalmiasan akarunk fogalmazni: a naiv mese elegyítése az intellektuális groteszkkel, és ha egyszerűen akarunk fogalmazni: a titok nyitja az, hogy Lázár Ervin jó író.
A Masoko Köztársaság 17 csillagozás

Eredeti megjelenés éve: 1981

Nem mese ez… de az. Nem tudom hogy csinálja, de édesbús történeteiben ott van a szeretet, legyen szó, gyerekekről, felnőttekről, szerelemről, csalódásról, bánatról, életről, halálról… a szeretetet mindig beleírta, nem fennhéjázóan, nem magamutogatón, csak olyan édesbúsan. Egyszerűen, ahogy Dömdömöm verse…
Bocs. Ez nem az a mese… bár itt is vannak kisfiúk, meg kislányok, meg kék lovak… és szeretet.

Ha nem lenne a fejem olyan kápos, akkor leírhatnám, milyen is a helitica vagy a katikopter, illetve hogy a várkisasszony és várkisember Cincin vagy Lumpur felé indultak-e. De én olyan kuka vagyok, hogy még a retemetesz (vagy remeteszesz?) -ről sem tudom, mi fán terem. Ha ilyen lennék, akkor talán én is megmenthettem volna a várost a bozontos szemöldökűtől, de nem. Kérdezzék inkább Parmerozpazepan Pozmerozpozipult vagy Lahertiolainen Dzsongolbalszurjant! Ez utóbbi különös ismertetőjele, hogy zöld keménykalapja van és a mellényzsebében hordja a Himaláját.

Van benne jó pár olyan történet, ami szívmelengető (például a Csapda), meg csodajó, de volt két vagy három olyan, ami nekem annyira nem illenek ebbe a kötetbe! És minden új novellakezdéskor kicsit féltem, hogy most mi lesz. Mosolygás vagy gyomorösszeugrás.
Szerentém majd megszerezni, de ha legközelebb olvasom, ezeket a történeteket át fogom lapozni.

Az Óhegy utcában ugyanis egészen mások az éjszakák, mint bárhol a világon.
300. oldal - Egy úr, zöld köcsögkalapban

A népgyűlés második napirendi pontként megválasztotta a tisztségviselőket. A népes csoport – a köztársasági elnök, a főzsonglőr, a főbíró, a füstügyi attasé, a főröhögnök, a belügyminiszter, a főcipőreköpő, a bánatügyi miniszter, a marháskodások főelőadója, a csámcsogási biztos, a külügyminiszter, a vacogási ügyekkel megbízott főfáznok és valamennyinek a helyettese, alhelyettese és legalább helyettese – ott szorongott a kályha mellett. És ott szorongott az az egyén is, akit azért választottak, hogy napozzon és fütyörésszen.

A borbély, ha bendzsózott, kicsit soványabb lett, és talán magasabb is. A szemén látszott, hogy most nem a műhelyt látja, hanem valami különöset, olyant, ami talán még itt a városban sincs. Veréb megpróbálta kitalálni, mit láthat ilyenkor a borbély. Lovakra gondolt leggyakrabban, meg nagy, ringó víztükörre, és volt egy dal, amitől mindig nyár lett. Ez olyan volt, mintha mezítláb járt volna a porban. A por sütötte a talpát, és körül akácfák álltak.
74. oldal - Veréb a Jézus Szívében