71. legjobb mese könyv a molyok értékelése alapján
86. legjobb gyermekkönyv könyv a molyok értékelése alapján

A ​manógyár 166 csillagozás

Lázár Ervin: A manógyár Lázár Ervin: A manógyár Lázár Ervin: A manógyár Lázár Ervin: A manógyár

„Akkor ajaj. Meg hajaj. Mert csendes esőben mélabús manócskák születnek, viharban mérgesek, szélben érdesek, zivatarban kotnyelesek, éjjel titokzatosak, holdvilágoson bölcsek, viharoson rosszmájúak, akkor meg, amikor a Rohadtsarok felől jön a rossz idő, rontó-bontók.”

Eredeti megjelenés éve: 1993

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

Tartalomjegyzék

>!
Kossuth, Budapest, 2015
ISBN: 9789630982085 · Felolvasta: Kerekes József
>!
Helikon, Budapest, 2013
48 oldal · ISBN: 9789632274102 · Illusztrálta: Szalma Edit
>!
Osiris, Budapest, 2006
86 oldal · keménytáblás · ISBN: 963389106X · Illusztrálta: Faltisz Alexandra

2 további kiadás


Enciklopédia 12


Kedvencelte 15

Most olvassa 1

Várólistára tette 50

Kívánságlistára tette 38

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

sztimi53>!
Lázár Ervin: A manógyár

Öt csillag. Miért is? Hát lehet valamit nem szeretni, ami kezdetben tündérszoknyakék? A zöld lifictől biztos jobban féltem volna, mint a Rézf@szú bagolytól. Benne van a biztos fogyókúra recept. Eddig csak hurutoldót ismertem, most már Rutoldót is. Széllelbéleltek a helycserés szelek, meg én is egy jó töltött káposzta után. Megtudtam, hogy egy színes világ dolgait a nők igazítják el és a kedvenc szavam ma a babaszomorító. Hát ezért.

14 hozzászólás
dontpanic P>!
Lázár Ervin: A manógyár

Így kell olyan meséket írni, amiknek van tanulsága, de amik mégsem didaktikusak. :)
(És bocsánat, hogy ilyen pragmatikus vagyok, de van egy olyan érzésem, hogy ezek a szösszenetek tökéletesen ideálisak lehetnek biblioterápiás/önismereti munkához. Ki tudja, lehet, hogy egyszer kipróbálom. :))

20 hozzászólás
tgorsy>!
Lázár Ervin: A manógyár

Nagyanyai dorgálásban részesítem önmagamat, mivel még nem olvastam az unokáimnak Lázár Ervint. Gyorsan-gyorsan bepótolandó.

5 hozzászólás
Angele P>!
Lázár Ervin: A manógyár

Olyan élvezettel olvasom minden kis szösszenetét. Én imádom. Fáradt gyermeknek kevésbé ajánlatos. Megkérdezem, na ez most miről szólt? A fáradt gyermek lassú pislantással felnéz és közli: Fogalmam sincs róla, de jó volt azért hallgatni mit föst. :) :)

vighagika>!
Lázár Ervin: A manógyár

Nagyon-nagyon aranyos meséskönyv volt, dehát mi mást is várhattunk volna Lázár Ervintől. :)
Emellett egyébként gyönyörű kiadás (nekem a zöld van meg), nagyon sajnálom, hogy minden körülöttünk lévő gyermek kinőtt már a mesékből. spoiler

Goofry P>!
Lázár Ervin: A manógyár

( emberek! egyszer a kezetekbe fog kerülni egy ilyen könyv, egy ilyen, amelyben Aromó helyett Ar mó van írva, és akkor ha még nem tudnátok, hát majd megtudjátok, hogy mi az élet titka. )

1 hozzászólás
clarisssa P>!
Lázár Ervin: A manógyár

Mondhatnám, hogy: hát, ez olyan cuki, hogy belehalok, de az a baj, hogy nemcsak cuki, hanem kedves, kellemes, szellemes, jellemes, simogató, megnyugtató, kacagtató, sírogtató, nevettető, nyekegtető, és tudja a manó, mi minden más is még ez a könyv! Remélem, sok ilyen, kicsiknek és nagyoknak is szóló mesére bukkanok még!

– De mi az, hogy 5-nél több csillagot nem lehet rá adni!? – szólt, vagyis inkább durrogott, morrogott, furrogott Mufurc, mert ezt a kötetet még ő is imádta.

>!
Osiris, Budapest, 2006
86 oldal · keménytáblás · ISBN: 963389106X · Illusztrálta: Faltisz Alexandra
konyvolvaso >!
Lázár Ervin: A manógyár

Aranyos, kedves mesék. A világ dolgait a nők igazítgatják el. -ez inkább felnőtteknek való., de hathatós. Mintha nőnapi ajándéknak szánná.

Judyt IP>!
Lázár Ervin: A manógyár

Igazán aranyos, kedves, megmosolyogtató és szórakoztató kis mesék ezek. Megkedveltem a kis szereplőket és imádtam, ahogy színessé vált a világ.
Holnap reggel, munkába menet meg is nézem majd magamnak a Rákos-patakot és elképzelem, hogy milyen lehetett, amikor még nem volt kerek a világ és minden csupa fehér volt. :)

>!
Századvég, Budapest, 1993
60 oldal · ISBN: 9637911820 · Illusztrálta: Faltisz Alexandra
bonnie9 +SP>!
Lázár Ervin: A manógyár

Lázár Ervin valahogy kimaradt a gyerekkoromból – vagy csak nem emlékszem rá. Azaz így nem teljesen igaz, Bruckner Szigfridet nagyon szerettem, a Feleki – Dajka-féle előadásban. Mikkamakka és Dömdödöm csupán fogalomként él a fejemben, de nem tudom őket mihez kötni. Gyermekirodalom órán pedig határozottan emlékszem, hogy nem akartam hétfejű tündérekről hallani.
Ez (http://moly.hu/idezetek/112973) az idézet viszont már annyiszor jött szembe molyon, hogy beadtam a derekam, mert kíváncsivá tett.
A könyvtárban megvolt mindkét illusztrátor kötete, én most a 2013-ashoz nyúltam, barátságosabbnak tűnt.
Mivel azt hittem, az egész kis vékonyka könyv mind a manógyárról szól, így picit csalódott lettem, hogy az mindössze a legelső kis mese.
A manógyár: sajnáltam, hogy ilyen rövid. Többet szerettem volna tudni a gyárról, a manókról, egy-egy kis manó történetéről.
A zöld lific: ez is tetszett. Szeretem, ha egy történetben a szörnyekről kiderül, hogy ártalmatlanok és valójában nagyobb félőlények, mint mi.
A soványító palacsinta: ötletes történet lett volna egy egészséges életmódra nevelésnek egyébként imádom a palacsintát, de a végén a királylány viselkedése nem tetszett.
A csomag: ez tündéri, akarom mondani manói. Szeretem, mikor a legegyszerűbb, legapróbb dolgok valóban kinccsé válnak. Az erkélyen a virágládában tartok néhány kavicsot, ki tudja egyszer, hátha! :) Én bízom a kavicsaimban.
Sírós Frukk: én értem, de nem tudom a gyerekeknek hány évesen esik le.
Széllelbélelt: ez jó. A családban nagy kedvencek a házi szóhasználatban keletkezéstörténetek.
Zsiga föstő fest: szintén dobogós holtversenyben A csomag-gal.
Szervusz, Mufurc: olyan, mint a Sírós Frukk. Nekem világos a mondanivaló, de nem tudom, a kisebbeknek is az-e velük még nem teszteltem, ez most magamnak olvasás volt. Ráadásul utolsó történet és a vége cseppet sem boldog érzést hagy az emberben.
Illusztráció: A borítója csábítóbb, gyerekbarátabb számomra az előző kiadásokéinál. Viszont belül többet vártam. A meglévő rajzok tetszenek, de a legizgalmasabb részek kimaradtak. Megnézném, hogyan is fest egy esős, szeles vagy éjjeli manó, milyen ábrázata van a lificnek, a bákásznak, a konkónak.
Lázár sajátos szavai: eddig tetszetős.
Első ismerkedős élménynek jó volt! :)

>!
Helikon, Budapest, 2013
48 oldal · ISBN: 9789632274102 · Illusztrálta: Szalma Edit

Népszerű idézetek

Aquarius>!

A világban mindenkire rá van bízva valami. Valami nagyon fontos.

85. oldal, Az élet titka

8 hozzászólás
bleknajt>!

Neked vajon milyen manód van?

9. oldal, A manógyár (Osiris, 2002)

Kapcsolódó szócikkek: manó
15 hozzászólás
jancsibohi P>!

Látod, ilyenek a nők. Nem tudják pontosan, de a szívük legmélyén érzik.

32. oldal, Zsiga föstő fest (Osiris, 2002)

Kapcsolódó szócikkek: nők
7 hozzászólás
Uzsonna>!

Olyan, mintha álomban járna az ember. Az ég tündérszoknyakék.

(első mondat)

3 hozzászólás
worsi ASP>!

(…) csendes esőben mélabús manócskák születnek, viharban mérgesek, szélben érdesek, zivatarban kotnyelesek, éjjel titokzatosak, holdvilágoson bölcsek, viharoson rosszmájúak, akkor meg, amikor a Rohadtsarok felől jön a rossz idő, rontó-bontók.

I. fejezet, A manógyár

psn>!

És ha azt kérdeznéd, mi ebből a tanulság, hát csak annyi, láthatod, a világ ügyes-bajos dolgait mindig a nők igazítják el.

37. oldal, Zsiga föstő fest (Osiris, 2002)

Aquarius>!

A világ ügyes-bajos dolgait mindig a nők igazítják el.

37. oldal, Zsiga föstő fest

Kapcsolódó szócikkek: nők
Aquarius>!

– Te kétbalkezes, eszetlen félnótás, te babaszomorító, te balga, te szívtelen, hitetlen dinnye, te ocsú!

40. oldal, Szervusz, Mufurc

Uzsonna>!

Tupakka fogott egy ásót, gödröt ásott, beleejtette a kavicsot (vagy talán nem is kavics volt?), betemette, a lajt nagyságú öntözőkannájában hozott egykútnyi vizet, rázúdította az elvetett kavicsra, és Rutoldó döbbenten látta, hogy megmozdul a kavics fölött a föld, kidugja a fejét egy zöld hajtás, szemmel láthatóan nő, már Tupakka térdéig ér, már magasabb is, mint Tupakka. Semmi kétség, ez egy fa, odanézz, már magasabb, mint a kert legöregebb fája, már magasabb, mint a Nagyszederfa, odanézz, csak nő szakadatlan, már majdnem az égig ér, karéjos levelein csodák világítanak, mesék szikráznak, nevetés hallik felőle, sírás, folyók csobogása, erdők zúgása, városok villannak fel a leveleken, kastélyok, udvarházak, hegyek, völgyhajlatok. Zúgott a fa diadalmasan.

A csomag

7 hozzászólás
csillagka P>!

Gyerekkoromban, az alsórácegresi nagyszederfa alatt hallottam egy történetet. Nem hinném, hogy abban a pillanatban, amikor elhangzott, megértettem volna minden ága-bogát. De a gyerekkorban hallott történetek együtt növekszenek velünk: virágot hoznak, kiteljesednek, gyümölcsöt érlelnek. Semmi más nem kell hozzá, csak meg kell őrizni őket. Én őrizgettem máig, éppen itt az ideje, hogy elmondjam.

82. oldal, Az élet titka (Osiris, 2002)

2 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Czernák Eszter: Sárkányovi
Dobos Edit: Tündérmanók meséi
Fésűs Éva: Kukkantó manó és a Kerekerdő titkai
G. Szász Ilona: Cókmók, a morgolódó szekrénymanó
Babos Eszter: A trollok titka
Janits-Szabó Virág: Látó mese
Bálint Ágnes: Vízitündér, vízimanó
Bombicz Judit: Csodák könyve
Baracsi Gabriella: A manókertek titka
Rangáné Lovas Ágnes: A fogrontó manócskák