45. legjobb mese könyv a molyok értékelése alapján

A ​Hétfejű Tündér 297 csillagozás

Lázár Ervin: A Hétfejű Tündér Lázár Ervin: A Hétfejű Tündér Lázár Ervin: A Hétfejű Tündér Lázár Ervin: A Hétfejű Tündér Lázár Ervin: A Hétfejű Tündér

„Az ​Egér az Erdei Kocsma pultján ült, egy borral teli mogyoróhéjat tartott a kezében, és a csillagokról mesélt.” (A hazudós Egér). A gesztenyeorrú cserkesz így mesél: „… egyik szemem mandola, másik szemem mandula, a derekam mandolin” (Mese Julinak). Mikkamakka társaságában ott van az előkelő Okker család leszármazottja és riválisa, a nemes Ultramarin… (Szökevény szeplők; A Kék meg a Sárga). Majom és Hangya reménytelenül vetélkednek, a furfang segíti a gyengébbet (Az igazságtevő nyúl). A rubinszemű hernyó megmenekülése egy kis hangyán múlik, ő azonban nem bukkan elő (A fába szorult hernyó).

Egyik-másik szereplő ismerős a klasszikus állatmesékből. Aesopus és La Fontaine „hőseihez” hasonlóan történetük tanulsága most is több ezer éves bölcsesség – mint minden igaz emberi mondanivaló – de a régi tanulságok ízig-vérig modern „hangszerelésben” jelennek meg; sok a humoros, groteszk elem a mesékben.

A szerző meséinek gyűjteményes kötete a felnőtteket is tiszta, szép… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1973

Tartalomjegyzék

>!
Móra, Budapest, 2016
128 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634155683 · Illusztrálta: Molnár Jacqueline
>!
Móra, Budapest, 2015
126 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634151166 · Illusztrálta: Molnár Jacqueline
>!
Kossuth / Mojzer, Budapest, 2014
ISBN: 9789630981804 · Felolvasta: Csákányi Eszter

15 további kiadás


Kedvencelte 44

Most olvassa 8

Várólistára tette 45

Kívánságlistára tette 27

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
csillagka P
Lázár Ervin: A Hétfejű Tündér

Nem engedem be a szomorúságot! Az év elejét másodszor kezdem Ervin bácsival. Megdöbbentő az a nyelvi tökély ami ezekből a rövid mesékből árad, szerintem simán ver tíz divatos könyvet szókincsben, fantáziában, egyediségben. Nem lehet lemosni az arcomról az idióta vigyort, közben láthatatlanul tanít, példát mutat, és bizony időnkén a könnyem is elered.
Kellett a lelkemnek az a mesegyűjtemény, holnaptól komoly felnőtt leszek (vagy nem) de ma még gyerekként csillogó szemmel csodálkozok rá a sokszínű, pergő, eredeti világra. Hiszen ismeretes, hogy Mikkamakka majdnem mindent tud, amit nem, az Lázár Ervin hozzáadja.
Év eleji depresszió ellen vényre írnám fel, ha orvos lennék, nem csak fiataloknak.

2 hozzászólás
>!
Simiréka I
Lázár Ervin: A Hétfejű Tündér

Lázár Ervin meséivel tizennégy éves koromban ismerkedtem meg. Akkori legjobb barátnőm olvasta fel nekem legelőször A Hétfejű Tündér meséjét. Egyetemista koromban egy gyermekirodalmi szemináriumon Lázár Ervinről tartottam előadást a csoporttársaimnak, és attól a naptól kezdve a tanárnő úgy szólított, Hétfejű Tündér. Akkor nagyon mélyen érintett, nagyon jólesett ez a titulus. Nyilvánvalóvá vált, hogy bennem él a Hétfejű Tündér. Bármikor újraolvasom ezt a mesét ebből a kötetből, mindig elpityergem magam. Hát, ilyen ez. Lázár Ervinnel leginkább pityorogni és jókat nevetgélni lehet. Mindig, az élet minden pillanatában, kortól függetlenül.

>!
gabiica P
Lázár Ervin: A Hétfejű Tündér

Nagyon jó mesék voltak. Kikapcsoltak, tudtam rajtuk nevetni, úgy éreztem, hogy visszatért a gyermekkorom. Azt hiszem, több Lázár Ervin kötetet kellene olvasnom, ugyanis ezek tényleg igazán jó mesék.
Élvezhető a stílus, a szóhasználat, ezáltal fejlesztheti a gyerekeket. Nagyon tetszett!

>!
Zsuzsanna_Makai
Lázár Ervin: A Hétfejű Tündér

Nagyon cuki volt, nagyon szerettem. Különösen kedvenceim voltak: Az igazságtevő Nyúl, A hazudós Egér, Szurkos kezű királyfiak, Két Reggel, Nagyapa meg a csillagok, A kislány, aki mindenkit szeretett (attól függetlenül, hogy milyen hülye vége lett), A nagyravágyó feketerigó

>!
Jaumijau
Lázár Ervin: A Hétfejű Tündér

Lázár Ervin megmutatja Csodaországot, azt a világot, ami bennünk, és körülöttünk van. Csak le kell pókhálózni róla a rémálmainkat, és figyelni, fülelni. Menni, csodát keresni, és csodára lelni. Nem tökéletességre, csak apró varázslatra várni, és megtalálni. Zsebre tenni, hogy későbbre is jusson. Mert Csodaország nem rózsaszín, hanem ezerszínű. Ahol az éjszaka sötét, de a csillagok pont ezért olyan gyönyörűk.

"Ne várj nagy dolgot életedbe,
Kis hópelyhek az örömök,
Szitáló, halk szirom-csodák.
Rajtuk át Isten szól: jövök.'
/Reményik Sándor/
http://moly.hu/karcok/178193

134 hozzászólás
>!
nagyange P
Lázár Ervin: A Hétfejű Tündér

Kis történetek, amelyek a képzelet szárnyán a végtelenbe repülnek. Mind hordoz egy tanulságot, nagyon komoly tanulságokat. Csak ki kell bogozni ebből a szürrealista hálóból.

>!
Milli88 P
Lázár Ervin: A Hétfejű Tündér

Aranyos, ízig-vérig magyar mesekönyv. Visszaköszönnek régi jó barátok és megismerkedik az olvasó új ismerősökkel.
A két kedvenc mesém Az igazságtévő nyúl és A hazudós egér voltak.
Minden mesének megvan a maga bája és tanulsága. Az egyetlen mese, amivel nem tudtam mit kezdeni, és számomra kicsit bizarr volt, az A kislány, aki mindenkit szeretett. A vége elég morbidra sikeredett.

>!
gab001 P
Lázár Ervin: A Hétfejű Tündér

Már nagyon régen szerettem volna olvasni Lázár Ervintől, s most végre eljött ennek is az ideje. Tanulságos, kedves történetek vannak ebben a könyvben, melyek időnként egymásra épülnek a visszatérő szereplők miatt. Leginkább az író humora tetszett, nem bírtam megállni mosolygás nélkül. Éppen ezért felnőtt fejjel is élvezhető. Ugyanakkor jó emlékeztető, hogy a szeretet milyen fontos, s mennyire könnyen elfelejtjük ezt.

>!
Szamღca
Lázár Ervin: A Hétfejű Tündér

Elfelejtettem ertekelni.
Nagyon-nagyon tetszett. Imadtam Lazar Ervin szojatekait; jetkossagat a nyelvvel. A hatalmas szokincset. A novellak kozott voltak viccesek de volt par torokszorito is pl. A kislány, aki mindenkit szeretett
Vagy egyszeruen leleksimogato: Nagyapa meg a csillagok
Ezt is tobbszor lehet olvasgatni miko az ember csak ugy kellemes kikapcsolodasra vagyik. :)

>!
mandris
Lázár Ervin: A Hétfejű Tündér

Lázár Ervin ismét kellemes perceket nyújtott nekem ezekkel a mesékkel. Mind szellemes, fantáziadús, poénos, felnőttek által is teljes mértékben értékelhető, és a végén még a csavar sem marad el. És felejthetetlenek az ige- és melléknévhalmozásai is.


Népszerű idézetek

>!
chhaya P

Hát, mondhatom nektek, nincs annál csúnyább, mint amikor virágok veszekednek.

Virágszemű

Kapcsolódó szócikkek: virág
1 hozzászólás
>!
Esmeralda P

– És mi lesz – kérdezte suttogva –, mi lesz, ha Nagyapa meghal?
– Ó, te bikfic – nézett rá megrovóan Mikkamakka –, hát nem tudod, hogy Nagyapa sohasem hal meg? Az lehet, hogy egyszer már nem jár ki az almafáival beszélgetni. Meg talán veled se beszélget, velem se. De minden éjjel veszi a létráját, összeszedi a lehullott csillagokat, és mind visszaszegezi az égre. Mindörökké, a világ végezetéig.
Bizony, Babó Titti, ilyen nagyapád van.

70. oldal, Nagypapa meg a csillagok

Kapcsolódó szócikkek: Mikkamakka
5 hozzászólás
>!
Stone

Nagyapa napközben olyan, mint minden más öregember. Azaz egészen mégsem olyan, mert fütyörészni szokott, és beszélget az almafáival. Kedveseket mondhat nekik, mert az almafák majdnem mindig mosolygósak.

2 hozzászólás
>!
Dün SP

Két Reggel

Egyszer két Reggel találkozott a Tejúton.
– Jó reggelt, Reggel! – mondta az egyik, s megemelte halványkék fényekből szőtt kalapját.
– Adjon isten! – mondta a másik barátságos, rubinpiros mosollyal.
– Hova-hova? – kérdezte az első, és megigazította magán fénylő, drágaköves köpenyét.
– A Földre. A Földre megyek – mondta a másik átszellemülten.
A fényekből szőtt kalapú erre elkomorodott, még a kalapja is halványabb lett hirtelen, s a drágakövei mintha elfelejtették volna a csillogást.
– Még hogy a Földre! – mondta baljóslatúan. – Ne ám, hogy úgy legyen!
– Márpedig az úgy van! Ma lesz a Földön május első vasárnapja, igaz?
– Igaz.
– Nahát akkor! Ma én fogok lent derengni és pitymallani.
– Azt szeretném látni – kiabált a társa –, május első vasárnapjára én megyek! Még hogy derengeni és pitymallani! Kerengeni és nyilallani fogsz, édes barátom. Ma én ragyogok fel a Földön.
Ezzel futásnak eredt. De a másik sem volt rest, elgáncsolta, puff nagyot esett, csak úgy porzott a Tejút. Nosza, összeverekedtek, tépték egymást. Hajnaldarabok, pitymallatrongyok, derűfoszlányok röpködtek körülöttük.
Végre aztán az egyik győzött – ki tudja, melyik; a verekedés előtt egyforma szépek, daliásak voltak, utána meg egyforma rongyosak, töpörödöttek –, s ment a Földre, hogy fölváltsa az éjszakát.
Az emberek meg kinéztek az ablakon, és azt mondták: „Hű, de ronda reggelre virradtunk!”
És nem is lett jókedvük egész nap.

62-63. oldal

4 hozzászólás
>!
Dün SP

– Csend legyen! – kiáltott Mikkamakka. – Ki következik?
– Én – mondta Vacskamati. – Egy egészen rövid verset írtam.
– Halljuk!

Szerda ablakában
csütörtök ül,
és ordít
csütörtökül.

Egy darabig csend volt, aztán Szörnyeteg Lajos megkérdezte:
– Miért csütörtökül ordít?
– Mert csütörtök – mondta Vacskamati –, ha péntek lenne, péntekül ordítana.
– Idegen nyelveket nem tud? – akadékoskodott Bruckner Szigfrid.
– Nem – mondta Vacskamati –, ez egy műveletlen csütörtök.

119-120. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Bruckner Szigfrid · Mikkamakka · Szörnyeteg Lajos · Vacskamati
2 hozzászólás
>!
Jaumijau

Mert ismeretes, hogy Mikkamakka majdnem mindent tud. Avagy: majdnem tud mindent. Esetleg: mindent majdnem tud.

Nagyapa meg a csillagok

Kapcsolódó szócikkek: Mikkamakka
>!
madárka

– És mi lesz – kérdezte suttogva –, mi lesz, ha Nagyapa meghal?
– Ó, te bikfic – nézett rá megrovóan Mikkamakka –, hát nem tudod, hogy Nagyapa sohasem hal meg? Az lehet, hogy egyszer már nem jár ki az almafáival beszélgetni. Meg talán veled se beszélget, velem se. De minden éjjel veszi a létráját, összeszedi a lehullott csillagokat, és mind visszaszegezi az égre. Mindörökké, a világ végezetéig.

1 hozzászólás
>!
Lahara ISP

– Jó, jó, de ennek semmi értelme sincs. Mi az, hogy kimerülő kutyaól? – szólt Aromo. – Kimerülhet egy zseblámpaelem vagy esetleg egy hegymászó, de egy kutyaól!
– Esetleg elfárad – vetette közbe Vacskamati. – Miért ne fáradhatna el egy kutyaól?
– Vagy a kutya nagyon nyomja belülről – kelt Bruckner Szigfrid is Ló Szerafin védelmére.

Kapcsolódó szócikkek: Aromo · Bruckner Szigfrid · Ló Szerafin · Vacskamati
>!
Stone

– Hát Kos létedre elég alacsony műveltségű vagy – mérgelődött az Egér.

8 hozzászólás
>!
palastim

Ha három lábon gyábokorsz, a kálán pugra nem tudsz menni.

102. oldal


Enciklopédia 17

Szereplők népszerűség szerint

Mikkamakka · Vacskamati · Bruckner Szigfrid · Ló Szerafin · Szörnyeteg Lajos · Aromo · Medve Medárd


Hasonló könyvek címkék alapján

Varró Dániel: Túl a Maszat-hegyen
Laár András: A Csőevő Duhajka meséi
Bálint Ágnes: Frakk, a macskák réme
Alan Alexander Milne: Micimackó
Janikovszky Éva: Bertalan és Barnabás
Adamik Zsolt: Bibedombi szörnyhatározó
Mosonyi Aliz: Mesék Budapestről
Dániel András: Kicsibácsi és Kicsinéni (meg az Imikém) visszatér (bár el se ment)
Palásthy Ágnes: Elrabolták a siklót
Bodor Attila: A ló, aki édességet tüsszentett