A ​fehér tigris 187 csillagozás

Lázár Ervin: A fehér tigris Lázár Ervin: A fehér tigris Lázár Ervin: A fehér tigris Lázár Ervin: A fehér tigris Lázár Ervin: A fehér tigris Lázár Ervin: A fehér tigris

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Lázár Ervin mindmáig egyetlen regénye először 1971-ben látott napvilágot. A fehér tigris egy csodás elemre épülve ábrázolja a korunkbeli (és mindenkori) hétköznapi ember erkölcsi próbatételét. Mit kezd az ölébe hullott mesés és korlátlan hatalom birtokában? Sajnos, nem tud úrrá lenni az emberi természet rossz erkölcsi beidegződésein, és jobbik énünk vágyainak a valóra váltása helyett a nyers erőszakot gyakorolja.

Eredeti megjelenés éve: 1971

>!
Trend, 2022
240 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786156469014
>!
Trend, Budapest, 2022
240 oldal · ISBN: 9789636032531
>!
Osiris, Budapest, 2006
172 oldal · keménytáblás · ISBN: 9633898951

4 további kiadás


Enciklopédia 1


Kedvencelte 18

Most olvassa 5

Várólistára tette 100

Kívánságlistára tette 61

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Gyula_Böszörményi IP>!
Lázár Ervin: A fehér tigris

Nehezen birkóztam vele, pedig értem, és jó könyv, szép szöveg, csak… Nem tudom. Olvassátok, szerintem ez a varázslatos, búskomor történet, mely maga a tündérmesébe csomagolt realitás sokaknak bejön. Nekem valami ugyan hiányzott belőle, de fontos mű. Kicsit úgy éreztem, a szerző egy nagyon személyes, csakis számára érthető, átlátható történetet mond el, amibe nekem illetlenség belekukkantanom.

eme>!
Lázár Ervin: A fehér tigris

Abban a pillanatban, mikor besurrant a Sárkányba a hófehér szőrű tigris, tudtam, hogy én ezt a könyvet szeretni fogom. És tényleg: nem bírtam letenni, olvastam a Városról, a Főnökről, Makos Gáborról, Erzsébetről, Adrienről, és persze a Tigrisről, mint kisgyerek a királyfiról, királykisasszonyról és a hétfejű sárkányról. Pár szereplő, a tér és idő pár halványan körülhatárolt darabkája, világos és gördülékeny cselekményvezetés – és kész is a kerek egésszé varázsolt világ. Nem mesevilág Tündérországa, hanem egy szürke, hétköznapi, megszokott univerzum, amelybe az elbeszélő belebűvöli azt, ami ritkán, de talán létezik, még akkor is, ha a szemnek láthatatlan: a sérthetetlen, kortalan, hatalmas erejű, hófehér tisztaságú tigrist. A tigrist, akitől mindenki fél, aki néha teher, néha létszükséglet annak, akihez hozzászegődik, a tigrist, akiben végtelen lehetőségek bújnak meg, ha fel tudjuk ismerni őket. Makos Gábor mintha mindvégig érthetetlenül állna tigrise mellet, mintha nem tudná, nem értené, mit vár az el tőle, miért jelent meg mellette, mihez kellene kezdenie vele. Körbe-körbe jár, ösvényt taposva háza körül, kiúttalan, meddő, lázas keresésében. Majd mikor végre otthagyja az ösvényt, és elszánja magát a lépésre, rossz útra tér. A tigris pedig egyre gyengébb, betegebb, szürkébb, míg végül… vége.
Kérdezhetnénk: nem lehetett volna másfelé lépni, más utasítást adni a tigrisnek, megőrizni fehérségét? Miért kellett Makosnak ezt az utat választania? De láttatok ti már fehér tigrist? Olyant, amelyik végül nem szürkül el? Ritka, mint a fehér holló…

2 hozzászólás
ppeva P>!
Lázár Ervin: A fehér tigris

Sokat töprengtem ezen a fehér tigrises történeten.
Mintha valakit, egy találomra kiválasztott embert egy tündér váratlanul megajándékozna valamilyen földön túli képességgel, valami csodával, mi pedig azt figyelnénk, mire használja, mit tud kezdeni vele, hogy él vele, és hogy él vele vissza.
Először azt se tudja, mi történt vele. Aztán kétségbe esik, mert elveszíti a korábbi unalmas, egyszerű, de jól belakott életét. Később kezdi felismerni, hogy tehetne is valamit, majd mivel igazi álma, igazi terve és tartása nincs, a többiek félelmét, meghunyászkodását, a hatalmat kezdi élvezni. Egészen addig, amíg szép lassan elsorvad a csoda, és már sem a régi élete, sem az új nem élhető tovább.
Azért lehet, hogy ha nem Lázár Ervin írta volna, az én mesém is tovább tartott volna a csillagaim száma valamivel alacsonyabb lett volna…

lenne P>!
Lázár Ervin: A fehér tigris

A velünk lévő tiszta lények; az állatok és a gyermekek olyanokká válnak, mint mi. Ezért kell a jóra nevelni magunkat és nem azért, hogy mi jobbak legyünk. Mi már nem leszünk azok, de a világ mindig kap új esélyt, hátha velük sikerül fehérebb lenni.
Szégyelltem magam, miközben olvastam. Örülök, hogy elkezdtem, de örülök, hogy vége.

hencsa06>!
Lázár Ervin: A fehér tigris

Zseniális könyv. Jó példa arra, hogy mivé/milyenné tud válni az ember , ha hatalom kerül a kezébe megfűszerezve egy kis történelemmel és politikával…
Szegény tigrist sajnálom, hogy rossz gazdához szegődött.
A makulátlan tiszta állat , nagyon megszenvedte a rossz döntéseket , mintha ő bűnhődött volna … Gábor lelke= tigris
ismét csak azt tudom, mondani remekmű. Legszívesebben azt írnám, hogy a legjobb könyve amit eddig olvastam , de gyerekkönyvet és felnőtt könyvet nem fair egy kalap alá vonni.

V_rita P>!
Lázár Ervin: A fehér tigris

Lázár Ervin gyermekeknek írott könyveit nagyon szeretjük. Könyvtárban az új könyvek között találtam rá. Egyetlen regénye igy a kíváncsiság győzött, hazajött velem.
A regény a hatalom erejéről szól, ami sajnos az időszerűségét sosem veszíti el.
Makos Gábor mellé egy fehér tigris társul kéretlenül. Mindenhová követi és parancsait teljesíti. Az emberekben félelmet kelt ezáltal elkülönítik a tigrissel együtt a városi nyugalom érdekében. Magányos lesz és később társul hozzá Szolga Erzsébet a mennyasszonya. Később egy vita során összeszólalkozik a város Főnökével és rádöbben, hogy a tigris hatalmat adott Neki. A hatalom által Makos elveszíti önmagát, uralkodik mások felett. Vége felé nekem már nagyon erős volt a hatalom megnyilvánulása. Könnyen olvasható, de az ábrázolása a hatalomnak, hogy mivé teszi az embert és hová jut erőteljesen jelenik meg a műben.

HA86>!
Lázár Ervin: A fehér tigris

Mese felnőtteknek Makos Gáborról; a nyomába szegődő, fenséges külsejű tigrisről, ami teljesíti új gazdája minden óhaját; és egy vérfagyasztó szörnyetegről, az emberi természetről.
Az egyszerű nyelvezet, Lázár Ervin mesélőkedve és egyenes történetvezetése ne tévesszen meg senkit: ez a mese nagyon is összetett, és a kérdések, amelyek a cselekmény előrehaladása során óhatatlanul is felmerülnek az olvasóban, nem válaszolhatók meg tőmondatokban… Nem, mert Lázár Ervin gondolkodásra és önvizsgálatra késztet.
Persze, a könyv végére érve nyilván mindannyian azt mondjuk: 'Én jobb ember vagyok Makos Gábornál. Én másképp cselekedtem volna."
De vajon néztek-e már ránk félelemmel teljes borzongással az emberek; közösítettek-e már ki és akartak-e az életünkre törni úgy, hogy mi semmit sem ártottunk nekik; és vajon volt-e már korlátlan hatalom a kezünkben?
Amíg a válasz mindegyik kérdésre „nem”, addig lehet, hogy mi is Makos Gáborok vagyunk. Csak nem tudunk róla…

Zálog>!
Lázár Ervin: A fehér tigris

Szép ívű, tiszta próza, felesleges sallang nélkül. Lineáris, klasszikus forma, nincsenek álomszerű szójátékok, sem idő- és nézőpontváltások, mégis, elejétől a végéig lekötött, éreztem benne a feszültséget, ami, mint a tigris, bármikor lecsaphat. Meg is tette.
Nagyon tetszik a tigris szimbolikája: többféle szemszögből értelmezhető, mégis egyértelmű mire utal. Jó, hogy Lázár Ervin volt, hogy írt. Én pedig eredetiben, az anyanyelvemen olvashatom.

erlingsan P>!
Lázár Ervin: A fehér tigris

Felnőtt mese, ahol a főhősnek különböző akadályokat kell legyőznie, közben hosszabb rövidebb időre mellé szegődnek a „népmesei” segítők: Káptalan főhadnagy, Szolga Erzsébet (nomen est omen), Bácski fővadász…Lázár Ervin gyerekeknek szóló történetei pozitív kicsengésűek, ha vannak is hibák, bűnök, gyengeségek a végére valahogy lekerekednek a dolgok, de itt? A végben semmi pozitív nincs sőt, a főhős teljes kifordulása, megsemmisülés (morális értelemben mindenképp) és kiűzetése, ha nem is a Paradicsomból, de számára ismert környezetből,
Miért romlik el minden, miért alakul ilyen rosszul Gábor sorsa? Az elején még benne volt, hogy akár pozitív irányba sülnek el a dolgok, drukkoltam is Gábornak, de jött az a bizonyos lejtőn, amin már nem tudott megállni. Talán ott a vadászlesen kezdődött, ahol elijesztette az öreg vadkant. Igen, a hatalom korrumpál, de még nem volt hatalma (vagy legalábbis nem tudott róla), amikor a közösség már kiközösítette, rácsok mögé zárta. “Vannak azonban olyan esetek, amikor puszta helyzetünk folytán áldozatot kell vállalnunk.” mondja Káptalan főhadnagy.
Szinte mindig mások nyomják mélyebbre Gábort, spoiler, mind-mind úgy kezdődött, hogy valaki megkereste Gábort, hogy segítsen. Persze a szabad akarat ott van, és a végső döntés Gáboré, akinek nincs meg a kellő intelligenciája, tartása, tudása, hogy felismerje a jeleket, hogy végeredményben ugyanolyan önkényeskedő lesz, mint akit leváltott.
Igen különleges, hogy 1971-ben, hogy mehetett át ez a könyv a cenzorokon. Azért Adrien korábbi szerelmének esete, ha nem is mondja ki, nyilvánvaló, hogy az ÁVH ténykedésére utal.
Olvasás közben nekem is, olyan érzésem volt, hogy Makos Gábor és a fehér tigris figurája kicsit Gregor Samsa, kicsit Dorian Gray.


Népszerű idézetek

Goofry>!

[…] a leglehetetlenebb dolgoknak is neki kell vágni néha, mert ezekből származnak az ember legcsodálatosabb élményei.

21. oldal

Kapcsolódó szócikkek: lehetetlen
20 hozzászólás
Uzsonna>!

Ha valaki megtanulta ismerni a csendet, soha nem marad egyedül.

82. oldal

karaj>!

Csodálatos út volt, Makos Gábor akkor tanulta meg, hogy a leglehetetlenebb dolgoknak is neki kell vágni néha, mert ezekből származnak az ember legcsodálatosabb élményei.

21. oldal

ÁrnyékVirág>!

Makos Gábor elmosolyodott, arcát a rácshoz szorította.
– Most nagyon magamhoz ölelném – mondta lágy hangon.
Adrien nem válaszolt, lehajtotta a fejét.
– Haragszik? – kérdezte Makos Gábor.
Adrien intett, hogy nem.
– Csak elszomorodtam – mondta –, akit én is szeretnék visszaölelni, az mindig valahogyan egy tigrissel van összezárva.

Gedi>!

A tér tele volt emberekkel, a fehér tigrist mégsem látta senki.

(első mondat)

dontpanic IP>!

– Aki világosan látja a helyzetét, az mindenen átverekszi magát – mondta Makos Gábor.
– Én azt hiszem, éppen ellenkezőleg. Szeretnék sokkal ösztönösebb lenni – válaszolta Adrien, s a rácshoz lépett, megsimogatta Makos Gábor ujjait. A tigris felmordult.

4 hozzászólás
eme>!

senki sem hitt igazán a tigrisben, mégis mindenki látni akarta.

6. oldal

dontpanic IP>!

Az Attila utcát kacskaringós mellékutcákon közelítette meg, kerülte a forgalmasabb helyeket. A tigris élénkebb lett, néha előreloholt, máskor elmaradt tőle. Ez a távolság azonban sohasem volt nyolc-tíz méternél több, Makos Gábor mégis úgy érezte, a tigris megunta őt, s eltűnik valamerre. Ebben, ha a tigris közvetlen közel jött hozzá, reménykedett is, de mikor eltávolodott, összeszorult a szíve, és alig várta, hogy újra visszaforduljon.

2. fejezet

1 hozzászólás
dontpanic IP>!

Puhán, egybemosódva teltek a napok, Makos Gábornak úgy tűnt, mindig vasárnap van.

8. fejezet


Hasonló könyvek címkék alapján

Szerb Antal: Utas és holdvilág
Gion Nándor: Virágos katona
Kosztolányi Dezső: Nero, a véres költő / Édes Anna
Szathmári Sándor: Kazohinia
Esterházy Péter: Harmonia Cælestis
Rejtő Jenő (P. Howard): Vesztegzár a Grand Hotelben / A szőke ciklon
Gárdonyi Géza: Az öreg tekintetes
Rejtő Jenő (P. Howard): A három testőr Afrikában
Szabó Magda: Az ajtó
Albert Camus: Az idegen