Valaki ​ismeri a nevemet 48 csillagozás

Lawrence Hill: Valaki ismeri a nevemet

Ezek ​a felszabadítók azt mondják, azért hoztak engem Angliába, hogy segítsek megváltoztatni a történelem menetét. Nos, ezt majd meglátjuk. De ha ilyen sokáig éltem, kell, hogy legyen valami oka.

Miután még gyerekként elrabolták Afrikából, hogy rabszolgaként Dél-Karolinában dolgozzon, Aminata Diallo csak a szabadulására tudott gondolni és arra, hogyan juthatna vissza szülőfalujába. Először egy indigó-kereskedőhöz került, aki felismerte a fiatal lány páratlan intelligenciáját. Később, már felnőtt nőként, elszakadt férjétől és gyermekétől és a Függetlenségi Háború káoszában találta magát.

Manhattan-ben Aminata segít a „Négerek könyvét” megírni, amely azon feketék nevének listája, akiknek szolgálataikért az angol király szabad elvonulást ígért Új-Skóciába. Amikor a brit rabszolga-felszabadítók új „kalandokat” keresve eljutnak Sierra Leone-ba, Aminata közreműködik abban, hogy 1200 új-skóciai fekete költözhessen vissza Afrikába. Aminata tevékenysége felnyitja a brit… (tovább)

Eredeti mű: Lawrence Hill: Someone Knows My Name

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Arany pöttyös könyvek

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2013
592 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633733967 · Fordította: Farkas János
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2013
592 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633733950 · Fordította: Farkas János

Kedvencelte 11

Most olvassa 3

Várólistára tette 106

Kívánságlistára tette 102

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

>!
Zsófi_és_Bea P
Lawrence Hill: Valaki ismeri a nevemet

Nagyon megható és megrázó volt Aminata története, aki a sok megpróbáltatás, kegyetlenség után is képes volt felállni, és menni tovább egy jobb világ felé. Olvastam már pár könyvet, amiben a rabszolgaság állt a történet középpontjában, de még egyikben sem követhettem így teljesen végig egy emberi sorsot.
Aminata elbeszélésének köszönhetően betekintést kapunk a törzsi Afrika világába, mindennapjaiba, megismerhetjük boldog, kiegyensúlyozott gyermekkorát és a szüleit, akiknek emléke nagyon sokat segítette őt hosszú utazása során. Aztán látjuk azt is amikor az emberkereskedők elragadják, és keresztül hurcolják fél Afrikán, aztán eladják, így kerül Aminata egy Amerikába tartó rabszolga hajóra.
Aminata pozítív világszemlélete, erős személyisége segítí őt abban, hogy legyen ereje átélni a kegyetlenségeket.
A regény finoman át volt a szőve a kor történelmével, megismerhettük a rabszolgatartó Amerikát, és beleláthattunk a függetlenségi háború eseményeibe is.
Elkeserítő volt, hogy Aminata és a többi felszabadított rabszolga hiába bízott újból és újból a britekben, végül mégsem kapták meg azt, amit ígértek nekik, a szabadságot, függetlenséget. Csodáltam Aminatát az erejéért, és a méltóságáért, amivel az élet által rá mért csapásokat fogadta, és elborzasztott az, hogy az emberek milyen kegyetelenségeket voltak képesek az idők során más emberekkel szemben elkövetni.
Bővebben képekkel: http://konyvutca.blogspot.hu/2015/06/lawrence-hill-vala…

4 hozzászólás
>!
ZsúésKrisz_Olvas
Lawrence Hill: Valaki ismeri a nevemet

"Ki ne szeretné a női sorsokat feldolgozó könyveket. Sírunk és nevetünk, izgulunk, aggódunk, vagy éppen megdöbbenünk miközben olvassuk őket, de egy biztos, sosem elég belőlük.
Én most éppen lenyűgözve érzem magam. Először is azért, mert ezt a könyvet egy férfi írta, de ennek még csak a nyomát sem találom benne, inkább mintha Aminata Diallo mesélte volna nekem, itt a szobában, mellettem."
További értékelésem itt olvashatod:
https://zsuolvas.blogspot.hu/2018/02/lawrence-hill-vala…

>!
smetalin
Lawrence Hill: Valaki ismeri a nevemet

A rabszolgaságról, szerintem sok embernek egyből Isaura ugrik be, vagy mostanában már Django. Ez a könyv mélyebb bepillantást eredményez az 1750 években elhurcolt afrikaiak sorsáról. Rengeteg szörnyűségen kellett átesniük, és sokan már az óceán átkelését sem élték túl. Nagyon szépen fogalmaz az író, szomorú történet bontakozik ki előttünk, egy 11 évesen elrabolt kislány élettörténetét ismerhetjük meg, mennyi szenvedést és megaláztatást kellett kiállnia, bár szerintem Ő még a szerencsésebbek közé tartozott, hiszen olyan emberhez került, aki nem korbácsolta, emberszámba vette, és még tanította is.
Végig nyomon követjük Aminata rögös életét, a rengeteg utazását és fájdalmát!

3 hozzászólás
>!
Bíborszél
Lawrence Hill: Valaki ismeri a nevemet

Ambivalens: csodálatos és szörnyű -ami az élettörténetet illeti.
Az emberi faj egyik leggonoszabb tette a rabszolgatartás, na és persze a kereskedelem. Nem tudom, melyik volt szörnyűbb, szabadnak születni, majd egyik napról a másikra rabbá és szolgává válni, vagy pedig beleszületni. A tehetetlen düh uralta az érzéseimet, de hősnőnk kifinomult értelmi és érzelmi intelligenciája sokszor finomított ezen.
Rengeteg törtenelmi kutatómunka látszik, gyönyörű nyelvezettel és fordítással.

3 hozzászólás
>!
kratas P
Lawrence Hill: Valaki ismeri a nevemet

Ismét egy könyv, amit mindenkinek el kellene olvasnia.
Aminata története – bár ő csak a regény kedvéért született meg – nagyon részletes kutatómunka eredményének köszönhető, de a történelmi tényeken kívül mást is ad az olvasónak: erőt.

>!
Amilgade
Lawrence Hill: Valaki ismeri a nevemet

Megdöbbentő és felkavaró! Ilyenkor elgondolkozom azon, hogy a fehér ember mennyi civilizációt, társadalmat tett tönkre. Persze azt sem kell elfelejteni, hogy a feketék a saját fajtársukat árulták a rabszolgakereskedőknek. Lassan hömpölyögve folynak a szavak Amintata szájából, és mi olvasók vele együtt éljük át a poklot. Remélem többen is el fogják olvasni ezt a csodálatos emlékezést.

>!
dianna76 P
Lawrence Hill: Valaki ismeri a nevemet

A rabszolgaság intézménye sem kevésbé megdöbbentő, mint a holokauszt. Ugyanúgy egy embercsoport meghurcolásáról van szó, csak másként. Ugyanúgy elvész a szabadság és vele együtt az emberi méltóság is.
Habár a történet nem valós, mégis úgy olvastam, mintha tényleg egy rabszolgaságból szabadult nő mesélné el. Hiszen valaki(k), valahol átélt(ték) mindezt, vagy legalábbis hasonló életutat jártak be. A könyv terjedelme nem kicsi, de könnyen lehetett vele haladni, mert a történet magával ragadja az embert. Bár a gyors kiolvasásához hozzájárultak a kivételesen nyugodt hétvégi éjszakás műszakok is. Azért voltak részek, amiknél lankadt a figyelmem – mint pl. az Amerikába tartó hajóútnál –, de összességében fenntartotta az érdeklődésemet ez a szomorú női sors, hiszen a valóságízén, egy nép kultúráján és a történelmen túl, egy kalandregényt is kaptam általa. Hihetetlen amin keresztülment Aminata, és még hihetetlenebb, hogy volt lehetősége szabadon megöregedni. Mind minden történetben, itt is voltak gonosz szereplők, és olyanok is, akik akár saját életüket kockáztatva is segítettek másoknak. Az ilyen dolgok érzékenyen hatnak rám. Mert azt mutatja, hogy míg világ a világ, lesz emberség is a Földön, még ha csak az emberek egy kis csoportjában is. A regény címe pedig – vagyis az, amit jelent, és ahogy értelmezni kell – meghatott, és elgondolkodtatott.
Amit még értékelek ennél a regénynél, az a szerző belé fektetett munkája, utánaolvasása a történelemnek, hogy minden valóságos legyen. Bár, ahogy írja, vannak a dátumokban csúszások, már ami a történelmi eseményeket illeti.
Ennek a könyvnek az elolvasása után, másként nézek a nádcukorra. Ha éppen azzal édesítem a teámat, biztosan eszembe fog jutni Aminata, és sorstársai.

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2013
592 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633733950 · Fordította: Farkas János
>!
Catherine_Devereux
Lawrence Hill: Valaki ismeri a nevemet

Ez kemény volt. Olykor megrázó, fájdalmas. Ahhoz képest, hogy E/1-ben íródott, és nincs sok dialógus benne, szórakoztató, és egyszer csak azt veszed észre, hogy már éjfél van és minden szándékodat sutba vágva nem tanultál.
Alapos kutatómunka található mögötte, tanulhat belőle az ember. Továbbá ahhoz képest, hogy fiktív történelmi szereplőről van szó (néhol igencsak érezhető, hogy a valóságban biztos nem így lett volna), az olvasó szépen elhisz mindent.

Ajánlom mindenkinek. Főleg azoknak, akik utálkoznak, vagy az embert a bőrük színe alapján ítélik meg. Bár nekik hiába ajánlanám, nem változtatna a hozzáállásukon semmit. De hátha. Menthetetlenül naiv vagyok.

>!
Oresz
Lawrence Hill: Valaki ismeri a nevemet

A könyvre ez van írva: megkapóan emberi. Tényleg az, ez a két szó teljesen jól jellemzi a könyvet. Aminata Diallo egy igazán szerethető, belevaló főhősnő, aki bármin is megy keresztül feláll és megpróbálja tovább élni azt a életet, amit kapott- nincs is más lehetősége. Nekem ez volt az első könyvem, amiben a rabszolgaságról olvastam, és borzasztónak találom, hogy az emberek hogyan képesek viselkedni saját embertársaikkal… Sajnos ilyen tettekre csak az ember képes…
Szerettem ezt a történetet minden borzalmával és szépségével együtt, bátran ajánlom mindenkinek, aki egy kicsit is komolyabb könyvre vágyna.

4 hozzászólás
>!
szil0214
Lawrence Hill: Valaki ismeri a nevemet

Hihetetlenül jó könyv, teljesen magával ragadott Aminata élettörténete. Elszomorító, hogy mennyi kegyetlenséget követnek el az emberek egymás ellen, csak azért, mert a másiknak jelen esetben fekete a bőre.


Népszerű idézetek

>!
dianna76 P

– Hát nem egy csodálatos menekülés a való világ elől az olvasás? – kérdezte.

442. oldal

>!
dianna76 P

A férfinépnek nem szükséges mindent tudnia. Sőt, vannak dolgok, amikről egyáltalán nem kell tudniuk.

543. oldal

>!
ZsúésKrisz_Olvas

… ezt jelenti a rabszolga lét. A múltad nem számít, a jelenben láthatatlan vagy, a jövőddel pedig nem te rendelkezel.

>!
dianna76 P

Szinte lehetetlen volt bejutni Afrika belsejébe, de nagyon könnyű volt onnan kikerülni.

546. oldal

>!
Gooblin

Amikor valakinek a szemébe nézünk, két dolog történik. Elismerjük a másikban lakozó emberi méltóságot, és kinyilvánítjuk a sajátunkat.

>!
Gooblin

Óvakodj attól az okos embertől, aki helyesnek tünteti fel a gonoszt!

>!
Rhia

Afrika a szülőhazám, de már öt életre eleget vándoroltam, így hát köszönöm, nem kívánok még egyszer költözni.

19. oldal

>!
Rhia

Ne veszítsd el a reményt! Te is létrehozhatsz valami gyönyörűt, de először szabaddá kell válnod.

310. oldal

>!
dianna76 P

Mindig ugyanúgy kezdtem. Kiterítettem a világtérképet, egyik ujjamat arra a a pontra fektettem, amely a falumat, Bayót jelezte, a másikat pedig Londonra, és így szóltam: „Itt születtem, mi most itt vagyunk, és elmondom nektek, mi történt a kettő között.”

572. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Alejo Carpentier: Földi királyság
Margaret Mitchell: Elfújta a szél
Sue Monk Kidd: Szárnyak nélkül szabadon
Francine Rivers: Hang a szélben
Gárdonyi Géza: A láthatatlan ember
Pearl S. Buck: A kínai rabszolgalány
Colson Whitehead: A föld alatti vasút
Upton Sinclair: Rabszolgák
F. Marion Crawford: A bizánci rabszolgalány
Jennifer Chiaverini: Mrs. Lincoln varrónője