Valaki ​ismeri a nevemet 63 csillagozás

Lawrence Hill: Valaki ismeri a nevemet

Ezek ​a felszabadítók azt mondják, azért hoztak engem Angliába, hogy segítsek megváltoztatni a történelem menetét. Nos, ezt majd meglátjuk. De ha ilyen sokáig éltem, kell, hogy legyen valami oka.

Miután még gyerekként elrabolták Afrikából, hogy rabszolgaként Dél-Karolinában dolgozzon, Aminata Diallo csak a szabadulására tudott gondolni és arra, hogyan juthatna vissza szülőfalujába. Először egy indigó-kereskedőhöz került, aki felismerte a fiatal lány páratlan intelligenciáját. Később, már felnőtt nőként, elszakadt férjétől és gyermekétől és a Függetlenségi Háború káoszában találta magát.

Manhattan-ben Aminata segít a „Négerek könyvét” megírni, amely azon feketék nevének listája, akiknek szolgálataikért az angol király szabad elvonulást ígért Új-Skóciába. Amikor a brit rabszolga-felszabadítók új „kalandokat” keresve eljutnak Sierra Leone-ba, Aminata közreműködik abban, hogy 1200 új-skóciai fekete költözhessen vissza Afrikába. Aminata tevékenysége felnyitja a brit… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2007

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Arany pöttyös könyvek

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2013
592 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633733967 · Fordította: Farkas János
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2013
592 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633733950 · Fordította: Farkas János

Kedvencelte 11

Várólistára tette 137

Kívánságlistára tette 105

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

>!
Bea_Könyvutca P
Lawrence Hill: Valaki ismeri a nevemet

Nagyon megható és megrázó volt Aminata története, aki a sok megpróbáltatás, kegyetlenség után is képes volt felállni, és menni tovább egy jobb világ felé. Olvastam már pár könyvet, amiben a rabszolgaság állt a történet középpontjában, de még egyikben sem követhettem így teljesen végig egy emberi sorsot.
Aminata elbeszélésének köszönhetően betekintést kapunk a törzsi Afrika világába, mindennapjaiba, megismerhetjük boldog, kiegyensúlyozott gyermekkorát és a szüleit, akiknek emléke nagyon sokat segítette őt hosszú utazása során. Aztán látjuk azt is amikor az emberkereskedők elragadják, és keresztül hurcolják fél Afrikán, aztán eladják, így kerül Aminata egy Amerikába tartó rabszolga hajóra.
Aminata pozítív világszemlélete, erős személyisége segítí őt abban, hogy legyen ereje átélni a kegyetlenségeket.
A regény finoman át volt a szőve a kor történelmével, megismerhettük a rabszolgatartó Amerikát, és beleláthattunk a függetlenségi háború eseményeibe is.
Elkeserítő volt, hogy Aminata és a többi felszabadított rabszolga hiába bízott újból és újból a britekben, végül mégsem kapták meg azt, amit ígértek nekik, a szabadságot, függetlenséget. Csodáltam Aminatát az erejéért, és a méltóságáért, amivel az élet által rá mért csapásokat fogadta, és elborzasztott az, hogy az emberek milyen kegyetelenségeket voltak képesek az idők során más emberekkel szemben elkövetni.
Bővebben képekkel: http://konyvutca.blogspot.hu/2015/06/lawrence-hill-vala…

4 hozzászólás
>!
ZsúésKrisz_Olvas
Lawrence Hill: Valaki ismeri a nevemet

"Ki ne szeretné a női sorsokat feldolgozó könyveket. Sírunk és nevetünk, izgulunk, aggódunk, vagy éppen megdöbbenünk miközben olvassuk őket, de egy biztos, sosem elég belőlük.
Én most éppen lenyűgözve érzem magam. Először is azért, mert ezt a könyvet egy férfi írta, de ennek még csak a nyomát sem találom benne, inkább mintha Aminata Diallo mesélte volna nekem, itt a szobában, mellettem."
További értékelésem itt olvashatod:
https://zsuolvas.blogspot.hu/2018/02/lawrence-hill-vala…

>!
smetalin
Lawrence Hill: Valaki ismeri a nevemet

A rabszolgaságról, szerintem sok embernek egyből Isaura ugrik be, vagy mostanában már Django. Ez a könyv mélyebb bepillantást eredményez az 1750 években elhurcolt afrikaiak sorsáról. Rengeteg szörnyűségen kellett átesniük, és sokan már az óceán átkelését sem élték túl. Nagyon szépen fogalmaz az író, szomorú történet bontakozik ki előttünk, egy 11 évesen elrabolt kislány élettörténetét ismerhetjük meg, mennyi szenvedést és megaláztatást kellett kiállnia, bár szerintem Ő még a szerencsésebbek közé tartozott, hiszen olyan emberhez került, aki nem korbácsolta, emberszámba vette, és még tanította is.
Végig nyomon követjük Aminata rögös életét, a rengeteg utazását és fájdalmát!

3 hozzászólás
>!
Mariann_ P
Lawrence Hill: Valaki ismeri a nevemet

" A múltad nem számít,
a jelenben láthatatlan vagy,
a jövőddel pedig nem te rendelkezel. "

Rabszolgasors….
Nagyon távoli időszakba vezet el bennünket ez a könyv.
Sok-sok, vagy inkább rengeteg szenvedés .
Elképzelni sem tudjuk, hogy mit éltek át emberek (itt egy fiatal lány szemszögéből látjuk )
Ha éppen túlélnek egy hajóutat, ami az őshazából visz Amerikába.
Ott újabb szörnyűségek, megaláztatások…
Mégis úgy érzem, hogy ez nem egy lehúzó könyv.
Főhősnőnk megtanulja a szülésnél segédkezést, megismeri a gyógynövények hatását, megtanul olvasni, írni , ezáltal kicsit kiemelkedik a többiek közül.
Volt rossz és jó gazdája, megérte a szabadságot , „csak” a szeretteit veszítette el.
A hite végig vele maradt.

Aki elégedetlen a sorsával, vagy megerősítést vár, hogy tényleg jó időben jó helyre született, az bátran vegye a kezébe vaskossága ellenére.

>!
Gyöngyi0309 P
Lawrence Hill: Valaki ismeri a nevemet

Alapjában véve nem szeretem a rabszolgaság témáját, noha sajnos nem divatjamúlt, ma is létező intézmény. Sajnos én inkább a struccpolitikát folytatom.
Szkeptikusan álltam neki a történetnek, eleinte nem is nagyon tetszett, de aztán beszippantott. Borzalmas, de egyben gyönyörű történet egy olyan nőről, aki keresztbe-kasul szelte az óceánt, sehol nem lelvén a hazáját, illúziókat kergetve.
Nem is tudom, hogy lehet épp ésszel azt elviselni, ami Aminatának jutott osztályrészül, ráadásul úgy, hogy mindvégig gyűlölet helyett remény volt a szívében. Akár igaz történet is lehetne. Elgondolkodtató és mélyenszántó, olyan könyv, aminek befejezése után megtanuljuk becsülni a saját életünket, gazdagságunkat, szabadságunkat.

>!
Bíborszél
Lawrence Hill: Valaki ismeri a nevemet

Ambivalens: csodálatos és szörnyű -ami az élettörténetet illeti.
Az emberi faj egyik leggonoszabb tette a rabszolgatartás, na és persze a kereskedelem. Nem tudom, melyik volt szörnyűbb, szabadnak születni, majd egyik napról a másikra rabbá és szolgává válni, vagy pedig beleszületni. A tehetetlen düh uralta az érzéseimet, de hősnőnk kifinomult értelmi és érzelmi intelligenciája sokszor finomított ezen.
Rengeteg törtenelmi kutatómunka látszik, gyönyörű nyelvezettel és fordítással.

3 hozzászólás
>!
kratas P
Lawrence Hill: Valaki ismeri a nevemet

Ismét egy könyv, amit mindenkinek el kellene olvasnia.
Aminata története – bár ő csak a regény kedvéért született meg – nagyon részletes kutatómunka eredményének köszönhető, de a történelmi tényeken kívül mást is ad az olvasónak: erőt.

>!
mazsof
Lawrence Hill: Valaki ismeri a nevemet

Lawrence Hill regénye egy újabb tökéletes példáját mutatja be a – számomra felfoghatatlan – emberi kegyetlenkedéseknek… Bár maga a történet kitalált, számos kutatómunkán alapszik, így nem kevésbé értékes vagy hiteles, mint egy „valós” történelmi regény. A gyermekként Afrikából elrabolt Aminata Diallo története a rabszolgaság intézményét mutatja be őszinte brutalitással. Mindenkinek olvasnia kéne!

>!
Amilgade
Lawrence Hill: Valaki ismeri a nevemet

Megdöbbentő és felkavaró! Ilyenkor elgondolkozom azon, hogy a fehér ember mennyi civilizációt, társadalmat tett tönkre. Persze azt sem kell elfelejteni, hogy a feketék a saját fajtársukat árulták a rabszolgakereskedőknek. Lassan hömpölyögve folynak a szavak Amintata szájából, és mi olvasók vele együtt éljük át a poklot. Remélem többen is el fogják olvasni ezt a csodálatos emlékezést.

>!
gabriel93
Lawrence Hill: Valaki ismeri a nevemet

Kegyetlen könyv. Soha az életben nem fogom tudni megérteni hogyan lehet ennyire kegyetlen – és nem csak egy ember, hanem egy egész társadalom, sőt az emberiség 80%-a. Hogy van bárkinek is szive ilyet tenni egy emberi élőlénnyel. Ennyire kutyába se venni azt, hogy ő is pont ugyan olyan ember, mint az aki megalázza őt.

„Börtönbe zárva álltunk, meztelenül, sajgó tagokkal, vérző sebekkel a testünkön, szorosan egymás mellett az ürüléktől és vizelettől bűzlő homokban.”

És nézd ember mire vagy képes, és még csak érzést sem kelt benned. És mindennek ellenére szegény gyermek fel sem fogja mennyire elnyomják.
Igen, erre mondják, hogy a szükség nagy úr és az ember mindent megtesz, hogy életben maradjon.
A könyvben meglátjuk mekkora hatalom, erő, előny valamint erény a tudás. Bármin átsegít, csakúgy mint a szeretet, csak e mellett a szegény nő mellett nem lehettek ott a szerettei.
Nagyon kemény könyv, rengeteg mindenre megtanit.

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
dianna76 P

– Hát nem egy csodálatos menekülés a való világ elől az olvasás? – kérdezte.

442. oldal

>!
ZsúésKrisz_Olvas

(…) ezt jelenti a rabszolga lét. A múltad nem számít, a jelenben láthatatlan vagy, a jövőddel pedig nem te rendelkezel.

>!
dianna76 P

– A férfinépnek nem szükséges mindent tudnia. Sőt, vannak dolgok, amikről egyáltalán nem kell tudniuk.

543. oldal

>!
gabriel93

Kiderült, hogy nekem volt igazam. A csirke értékesebb, mint az ezüst.

271. oldal

>!
mrsp

Vágyom arra, hogy magamhoz öleljem a gyermekeimet és az ő gyermekeiket, ha egyáltalán léteznek. Hiányoznak, mint ahogyan a kezem-lábam is hiányozna, ha nem volnának.

12. oldal

>!
gabriel93

Szavainkat messzebbre sodorja a víz, mint ameddig az ember eljut a parton.

176. oldal

>!
gabriel93

Néhányan rendkívüli szépség forrásaként, Isten létezésének bizonyítékaként tekintenek a naplementére.

15. oldal

>!
gabriel93

Tartsd nyitva a szemed és a füled, de ne bízz senkiben, csak magadban!

95. Old


Hasonló könyvek címkék alapján

Toni Morrison: Könyörület
Toni Morrison: A kedves
Sue Monk Kidd: Szárnyak nélkül szabadon
Colson Whitehead: A föld alatti vasút
John Fowles: A francia hadnagy szeretője
Alex Haley: Gyökerek
Alejo Carpentier: Földi királyság
Francine Rivers: Hang a szélben
Kate Quinn: A császár szeretője
Margaret Mitchell: Elfújta a szél