Tánc ​a mészárszéken (Matthew Scudder 9.) 58 csillagozás

Lawrence Block: Tánc a mészárszéken

Matt Scudder szerint senki sem állhat az erkölcs és a törvény fölött pénze, hatalma és befolyása miatt, éppen ezért azonnal igent mond, amikor megbízzák azzal, hogy derítse ki, Richard Thurman valóban megölte-e gyönyörű és terhes feleségét – és még meg is úszta a gyilkosságot. A kérdésre meglehetősen egyszerű a válasz, csakhogy New York nem az a város, ahol az ember bármit könnyen megkaphat. Scudder, amikor még keményen piált, a város minden utcasarkán otthagyott egy darabot a lelkéből, ám ez az ügy mindennél mocskosabb, amit a Nagy Almában megtapasztalt. A nyomokat követve eljut a város szexiparának legaljára, ahol egy fiatal gyerek élete nem más, mint egy árucikk, amit meg lehet venni, tönkre lehet tenni… aztán elpusztítani.

Lawrence Block Scudder-sorozatának kilencedik darabja méltán nyert Edgar Allan Poe-díjat, Matt Scudder pedig megérdemelten lett a modern krimiirodalom egyik legkiemelkedőbb alakja.

Eredeti megjelenés éve: 1991

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2012
324 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155049699 · Fordította: Varga Bálint

Enciklopédia 7

Szereplők népszerűség szerint

Jorge Luis Borges


Kedvencelte 5

Várólistára tette 21

Kívánságlistára tette 13


Kiemelt értékelések

nyirog>!
Lawrence Block: Tánc a mészárszéken

Ahogy azt megszokhattuk, Block ismét mesterművet alkotott. Azt szintén megszokhattuk, hogy a történet nincs túlbonyolítva, gyakorlatilag csak azért van cselekmény, hogy Scudder elmélkedéseit és a szerző New Yorkról alkotott nézeteit fel lehessen fűzni valamire. Mert a főszereplő nem Scudder. És nem a gyilkos. Hanem maga a város. New York, annak minden mocskával és szennyével, sötét sikátoraival, és lezüllött kocsmáival. Egy élő organizmus, ami ráadásul belülről rohad, köszönhetően a benne élő(sködő) homo sapiensenek, aki azzá teszi a várost, ami. És Scudder New Yorkját egy veszélyes szemétdombbá sikerült változtatnia.

Annie_Rider>!
Lawrence Block: Tánc a mészárszéken

Block egyszerre pihentet a szikár stílusával és a cinikus humorával, és elborzaszt, ahogy a bűnről gondolkodik. Scuddernek most se egy furmányos, megmagyarázható okból elkövetett gyilkosságot kell felkutatnia (még csak nem is „kell”, csak úgy csinálja, mert nincs jobb dolga), mint a Poirot regényekben, hanem egy olyat, ami szinte véletlenül történt. Vagy inkább egyenes következménye annak, hogy mindenki rohadék.

A Nyolcmillió halálhoz hasonlóan igazából a város a könyv főszereplője, a kiszámíthatatlan, nyüzsgő, önmagára is veszélyes organizmus, New York, amiben indokolatlanul, véletlenszerűen halnak meg az emberek – a könyv sok jelenete egyáltalán nem is foglalkozik a központi bűnesettel, csak különböző újság- és tévéhíreken mereng, hogy ki hogyan halt meg. Kíméletlen módszer ez, mert így ha Scudder fel is göngyölíti a gyilkosságot, amivel megbízták, marad még nyolcmillió, amivel nem kezdett semmit. Csak a minimalista stílus ment meg mint olvasót, hogy nehogy teljesen belezuhanjak ebbe a világba, és nekem is AA gyűlésekre vagy templomba kelljen miatta járnom.

Amadea>!
Lawrence Block: Tánc a mészárszéken

A szokásos Scudder, ami mindig jót jelent, ugyanis a színvonal továbbra se csökken, sőt. Szegény Matt, szerintem kezd kólafüggő lenni…
Bővebben a blogban.

Miestas>!
Lawrence Block: Tánc a mészárszéken

Legutóbbi kötetében -Tánc a mészárszéken- Block igazán pazar repertoárját vonultatja fel New York alvilágának, mindemellett a jól ismert Matt Scudderhez kapcsolódó jó, és rossz fiúkat sem felejti el beleszőni történetébe. Képzeletben elmehetünk Mattel valamelyik templom alagsorába egy-egy AA gyűlésre, hogy elmesélje alkoholista volt, de már nem az, hogy csak néha esne jól egy-egy pohárral, de kibírja és nem iszik. A világ így is, úgy is szar, akkor meg mi értelme van kábítani magunkat? Scudder már nem mesél a végzetes esetéről, ami azt okozta, hogy otthagyta a rendőrséget. Már nem viszi a fiait kosárlabda meccsekre és nem utal pénzt a volt feleségének gyerektartásra. Nincsenek utcai balhéi, ahol egy-két rosszfiúnak behúz egyet. Vannak viszont elmélkedései az élet dolgairól egy pohár cola vagy ásványvíz mellett, és van egy állandónak tekinthető társa Elaine személyében -vele egy korábbi történetben már szintén találkoztunk-, és van néhány régi cimbora mint például Mick Ballou, akivel el lehet menni a hentesek miséjére, ha épp erre van szükségünk. Matt Scudder rajongóknak erősen ajánlott!

picurka13>!
Lawrence Block: Tánc a mészárszéken

Ez a könyv kihagyhatatlan egy Block rajongó repertoárjából, de egy nem rajongóéból is. Én az voltam, de a könyv végére nagyon megváltozott a véleményem.
Részletek a blogomon:
http://picurka13olvasmanyai.blogspot.hu/2012/07/konyv-l…

Ardid>!
Lawrence Block: Tánc a mészárszéken

A legjobb krimi, amit valaha olvastam.
Véletlenül jutottam hozzá ehhez a könyvhöz (megkaptam valakitől, aki tudja, hogy a betörős sorozat rajongója vagyok), ezért sokáig tologattam, nem szokásom sorozatot a közepéről kezdeni, de ez se zavart. Bernie után nagyon nem ilyen könyvre számítottam, pedig eddig is tudtam, hogy Block zseniális. Alig várom a többi részt!

FruzsinaRacz>!
Lawrence Block: Tánc a mészárszéken

Néha határozottan nem tudtam eldönteni, hogy most egy brutális D. Lehanne könyvet olvasok, vagy egy nyugis, ám lebilincselő Blockot. Ha lehet, eddig ez volt a leg- véresebb, izgalmasabb,és érdekesebb könyve Scudder barátunknak. (és ez a pasi, sosem öregszik meg)
emitt: http://www.turumputty.blogspot.hu/2012/07/meszarszeken-…

1 hozzászólás
viidori I>!
Lawrence Block: Tánc a mészárszéken

Lenyűgöző, hogy minél durvább és megkérdőjelezhetőbb dolgokat tesz Scudder, annál jobban szeretem.

Hiranneth>!
Lawrence Block: Tánc a mészárszéken

Huh. Mit is írjak. Először is, egy remekül felépített regény, legalábbis szerintem. Tetszett az a megoldás is, ahogy a két ügyet bemutatja nekünk, majd lassan összefonja a szálakat. A hangulat teremtésre is csak azt tudom mondani, hogy profi. Szinte magam előtt láttam a pergő képeket, és a legtöbbtől elborzadtam. Tényleg csak az ember képes arra, hogy szórakozásból ekkora aljasságot kövessen el. A szereplők nagy része szimpatikus volt, főleg a detektív rossz fiú haverjai :D. Mondjuk a barátnő jelenlétét annyira nem éreztem fontosnak a történetben, de különösképpen nem is zavart.
A vége pedig…mindenki eldöntheti helyesnek, és megfelelőnek tartja-e a befejezést. Én még nem döntöttem el, egyet is értek vele, meg nem is. :D Éljen a határozottság.
Ami miatt egy fél pont levonást tettem, az az eleje. Nem volt teljesen követhető számomra, hogy mikor ugrunk vissza egy hetet a múltba, és mikor vagyunk a jelenben. Később ez jobban követhető lett, vagy csak én szoktam hozzá, nem tudom.
Mindenesetre aki nem bírja az erőszakot, ne ezt vegye elő a polcáról.

rheinfuss>!
Lawrence Block: Tánc a mészárszéken

Matthew Scudder világa pokoli hely, és csak nagy ritkán érkezik megváltás. De az sem megnyugtató, hanem csak újabb kérdéseket szül.
A regény hozta a szokásos minőséget, fantasztikus párbeszédek, nagyszerű karakterek és végtelenül depresszív, szomorú, vigasztalan hangulat. Nem könnyű olvasmány, de minden sora megéri.


Népszerű idézetek

egy_ember>!

– Maga szerint? Olyan, mint egy gyilkos?
– Túl régóta élek New Yorkban. Nekem mindenki olyan, mint egy gyilkos.

56. oldal

Dün P>!

– (…) Mit is mondtál a véletlenről? Hogy isten így akarja megőrizni anonimitását?
– Ezt mondják.

150. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Isten · véletlen
arsenal0522>!

– Elaine-nel voltam az éjjel, és kimondta a „h” betűs szót.
– Lehülyézett?
– Házasság.
– Ugyanaz.

133. oldal

2 hozzászólás
Dün P>!

– (…) Szóval most éppen egy Borges nevű írótól olvasok egy könyvet. Argentin és vak. Meg halott is…
– De nem volt az, amikor a könyvet írta.
– Nem. Szürreális dolgokat ír, és nem tudom, hogy hol érnek véget az írásai, és hol kezdődik a lázam, már ha érted, miről beszélek. Néha úgy érzem, nem a legmegfelelőbb állapotban olvasom a könyvet, olykor meg úgy, hogy máskor nem is lenne szabad olvasni őt.

201-202. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Jorge Luis Borges
Dün P>!

– Isten – mondtam.
– Vagy aminek hívni akarod. Felsőbbrendű Erő, az Univerzum Kreatív Ereje, a Nagy Talán. Rabelais nevezte így. A Nagy Talán.

322. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Isten
2 hozzászólás
Dün P>!

– Istenemre el kell ismernem, hogy szeretem az italt. A világ szar hely lenne nélküle.
– Azzal együtt is szar hely.
– Az, de a pia segít abban, hogy ezt néha elfelejtsd. Vagy legalábbis kicsit árnyalja a képet. (…) Azt mondják nem lehet napfogyatkozásba nézni szabad szemmel. Csak sötétített üvegen keresztül. Nem veszélyes legalább ennyire szabad szemmel nézni az életet? Nem kell valami sötétített üveg, mert azzal biztonságosabb?

197. oldal

Kapcsolódó szócikkek: alkohol · élet
Miestas>!

– Istenemre, el kell ismernem, hogy szeretem az italt. A világ szar lenne nélküle.
– Azzal együtt is szar hely.
– Az, de a pia segít abban, hogy ezt néha elfelejtsd. Vagy legalábbis árnyalja a képet.

197

nyzsu>!

– Nem tudom, a kávé miért olyan rossz – mondta Durkin. – Tényleg nem értem. Régen volt itt ez a kávéautomata, tudod, apróval működött, és lényegében ihatatlan lé jött belőle. Erre összedobtuk páran a lóvét, és vettünk egy ilyen elektromos gépet, rendes kávét, erre ez az íze. Ha engem kérdezel, ez valamiféle természeti törvény. Ha a rendőrségen dolgozol, akkor szar kávét kell innod.

48. oldal

nyzsu>!

– Kérdezhetek valamit?
– Hogyne.
– Használsz fogselymet?
– Mi van?
– Aszpirin és fogselyem. Azt mondtad, ez van a gyógyszeres szekrényedben. Használsz fogselymet?
– Ó – feleltem. – Ha eszembe jut. A fogorvosom beszélt rá, hogy vegyek.
– Én is így vagyok vele, de soha nem használom.
– Én sem igazán. Az a jó hír, hogy így soha nem fog elfogyni.
– Kurvajó – bólintott. – Egy életre el vagyunk látva fogselyemmel.

51. oldal

Kapcsolódó szócikkek: aszpirin · fogselyem

A sorozat következő kötete

Matthew Scudder sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Stephen King: Mr. Mercedes
Stephen King – Peter Straub: A fekete ház
J. D. Robb: Halálos tisztaság
Douglas Preston – Lincoln Child: Kénköves pokol
Darynda Jones: Első sírhant
Raymond Chandler: Hosszú búcsú
Agatha Christie: Halloween és halál
Caleb Carr: A sötétség angyala
Torey Hayden: Szellemlány
Angela Marsons: Elfojtott sikoly