Nyolcmillió ​halál (Matthew Scudder 5.) 47 csillagozás

Lawrence Block: Nyolcmillió halál

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Matt Scudder küzdelme korántsem ért véget az alkohollal. Az életbenmaradás könnyebbnek tűnik, mint a józanság. Ekkor keresi meg egy prostituált, hogy segítsen neki szakítani a stricijével. Scudder segít, a nőt azonban brutálisan megölik. Gyilkosának felkutatásával nem más bízza meg, mint a nő volt stricije. Scudder ismét lemerül a város legsötétebb, pokoli bugyraiba, ahol az erőszak és a pénz az úr. New York a nyolcmillió halál városa, és ezzel nap mint nap szembesülnie kell.

Eredeti megjelenés éve: 1982

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2007
290 oldal · ISBN: 9789637118746 · Fordította: Varga Bálint

Enciklopédia 2


Kedvencelte 7

Várólistára tette 9

Kívánságlistára tette 14

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Niko_oka>!
Lawrence Block: Nyolcmillió halál

Csak hogy maradjak a korábban megkezdett hasonlatnál: most vagy kifogták a szelet Block vitorlájából vagy kicsit többet képzeltem bele, mint amit valóban tud…
A sorozat kezd egy hatalmas alkoholtengerré változni, amibe úgy érzem, belefulladok. Másról sem olvashattam, mint a főszereplő küzdelméről az alkohollal, és csak mellékesen lett kiegészítve egy mérhetetlenül gyenge krimiszállal. Körülbelül a felétől kezdve már azt éreztem, engem is csak egy pohár ital menthet meg ettől a kínlódástól…
Szögezzük le: ami Harry Hole-nak jól áll, Matthew Scudder esetében nem működik… Mert nem mindegy, hogy egy erős krimivonal mellett van valaki totál eltompulva, vagy a magánéleti válságok teszik ki a könyv 2/3-át. Utóbbival sincs gond, csak akkor tessék rápöccinteni a 'dráma' címkét a krimit meg le
A következő rész címe egyenesen a legrosszabbat sejteti… Ritkán mondok ilyet: csak a kihívás kedvéért küzdök meg vele. Aztán részemről vége ennek a maszatolásnak, ha nem történik számottevő változás.

4 hozzászólás
Balázs_Erőss>!
Lawrence Block: Nyolcmillió halál

Sokkal inkább szól ez az írás az alkoholizmusról és New York sötét oldaláról (úgy általában), mint egy klasszikus értelemben vett bűnügyi történetről. A bűntény csak az a keret, amire egy ember hanyatlásának (és remélhető felemelkedésének kezdetének), illetve a nyolcvanas évek elképesző New York-i bűnözési életének képét ráfestik.
A bűntény feltárása csak egy óvatos kisérő, nem maga a fővonal, és a végén a lezárás olyan, mint ha a 24 című sorozatból csak az első és az utolsó részt néznéd meg. Az elkövetőt elkapják, de a miért és a hogyan felettébb nehézkesen összerakható.
Ha esetleg van a környezetedben olyan, aki többet iszik a normálisnál (Na, ezt határolja be valaki helyesen!), akkor ebből a könyvből sokkal többet megtudhatsz arról, mit él át minden nap, mintha vele beszélnél. Nem ok nélkül van benne az AA magyarországi elérhetősége minden kötet végén.
Kriminek gyengébb, mint átlagos, de Scudder nyomorával összefésülve már érdekfeszítő. Nekem az volt.

Dün P>!
Lawrence Block: Nyolcmillió halál

Ez tűnt eddig a legsötétebbnek a Scudder-sorozatból, de valamiért ez tetszett eddig a legjobban. Scudder is ebben látszott a legemberibbnek, az alkohollal való küzdelmével, meg mindenféle gondolatával. Maga a bűnügy, vagy inkább a megoldása, kissé nyakatekert volt, de ezt már kezdem megszokni Blocktól, egyre könnyebb elintézni egy szimpla szemöldökemelintéssel.

FruzsinaRacz>!
Lawrence Block: Nyolcmillió halál

Ahol bővebben írtam erről a remek könyvről:
http://turumputty.blogspot.com/2010/12/8millionyi-halal…

Mert nekem nagyon tetszett…nem álmodtam csúnya holttestekkel az olvasása során, nem éreztem úgy, hogy csak prostiként van értelme a női létnek, és nem hiszem, hogy olyan lelki sérüléseket szenvedtem, melyek majd csak 40 éves koromban jönnek elő…néha kell ilyen is…

Espresso>!
Lawrence Block: Nyolcmillió halál

„Mindig csak egy nap.” Meg kell köszönnöm Block-nak, éppen próbálok leszokni a dohányzásról… Bár valószínű, hogy Matt-nek nehezebb dolga van…

nyirog>!
Lawrence Block: Nyolcmillió halál

Az már megszokható, hogy a Scudder könyvek igencsak komor és sötét hangulatúak. De ez még a szokásosnál is komorabb. Scudder küzdelme az alkohollal most ért el egy olyan pontot, aminél lejjebb már nem mehet, szinte biztos vagyok benne, hogy innentől kezdve javulni fog az állapota.
Ja és mellesleg volt egy krimiszál is a történetben, de abszolút a háttérben maradt, egyáltalán nem az volt a fontos.

BrigiHudacsko I>!
Lawrence Block: Nyolcmillió halál

Hát, hát, hát… Amennyire szeretem Bernie Rhodenbarr kalandjait, Matt Scudder küzdelme az alkohollal, időnként némi nyomozással elegyítve annyira nem izgatott. A végkifejlet is milyen már, ember rá nem jönne magától, hogy ott van a kutya elásva, ahol Block bácsi kiásta. És ha akkoriban lett volna a szereplőknek mobilja, a könyv legalább negyedével rövidebb lenne: oldalanként csak 2x hagytak egymásnak üzenetet vagy ellenőrizték, hogy kereste-e őket valaki. Jaj.

3 hozzászólás

Népszerű idézetek

Dün P>!

– Amikor Heinrich Heine haldoklott, tudod, a német költő…
– Igen?
– Azt mondta, hogy „Isten majd megbocsájt nekem. Ez a munkája.”
– Nem rossz.
– Németül még jobban hangzik.

100. oldal

5 hozzászólás
FruzsinaRacz>!

Nem a dolgok fordultak jobbra – javította ki magát. – Hanem én lettem jobban

21. oldal

arsenal0522>!

– Azért jöttem ide, hogy mentsem a bőröm – mondta. – Aztán kiderült, hogy a lelkemhez van ragasztva.

152. oldal

Dün P>!

– Nem nagyon tetszik a macska neve, és nem tudom, helyes dolog-e megváltoztatni. Szerintem úgyse hallgat rá. Egyvalamit ismer csak fel. Az elektromos konzervnyitó hangját, ami jelzi neki, hogy a vacsora tálalva van.- Elmosolyodott. – T. S. Eliot írta, hogy minden macskának van egy titkos neve, amit csak ő maga ismer. Így aztán szerintem mindegy, hogy én minek hívom.

150. oldal

Kapcsolódó szócikkek: T. S. Eliot
1 hozzászólás
Grapefruitossy P>!

A délután vége felé beültem egy moziba a Time Square-en. Két Clint Eastwood-filmet játszottak egymás után abból a sorozatból, amelyikben a külön utakon járó zsaru azzal intézi el az ügyeket, hogy agyonlövi a rosszfiúkat. A sorokban szinte csak és kizárólag olyan emberek ültek, akiket Eastwood a filmekben agyonlőtt. Vadul éljeneztek, valahányszor kinyírt valakit.

26. oldal

nyzsu>!

Az időzítésem pocsék volt. Mindig késésben jártam egy nappal, mindig kevesebb volt nálam egy dollárral, és rájöttem, hogy nem csak ebben az ügyben. Hanem ez az életem története.

214. oldal

bgabesz I>!

Lekapcsoltam a lámpát, lefeküdtem, és a halott kurván gondolkodtam, meg a sebesült zsarun, meg a nőn, akit a metró elé löktek, aztán azon tűnődtem, miért is gondolja bárki, hogy érdemes józannak maradni ebben a városban.

Grapefruitossy P>!

Azt mondja mindenki, ha az ember megpróbál nem inni, akkor ne menjen bárokba, de én jól érzem magam ott, és a kávé is jó. Ha inni akarok, akkor inni fogok, nem számít, hogy hol vagyok.

22. oldal

Grapefruitossy P>!

A gyűléseken az emberek gyakran mondják: – A legrosszabb józan napom is jobb, mint a legjobb részegen. – Mire mindenki úgy bólogat, mint a műanyag kutyák egy Puerto Rico-i vezette kocsi kalaptartóján. Felidéztem azt az éjjelt Jannél, aztán körbenéztem a cellámban, és azon gondolkoztam, hogy miért jobb ez az éjjel annál, mint amit nála töltöttem.

145. oldal

Grapefruitossy P>!

Mintaszerűen alakította egy alkohol fűtötte beszélgetés érintett résztvevőjének szerepét, amikor is két részeg udvariasan megvárja, amíg a másik befejezi, aztán hangosan beszél saját magához.

115. oldal


A sorozat következő kötete

Matthew Scudder sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Jonathan Lethem: Árva Brooklyn
Raymond Chandler: Örök álom
Richard Castle: Frozen Heat – Dermesztő hőség
Caleb Carr: A Halál angyala
John Dickson Carr: Mutatvány a sötétben
Paul Auster: New York trilógia
Mickey Spillane: Egy magányos éjszaka
Tasmina Perry: Ház medencével
George P. Pelecanos: A nagy leszámolás
Stephen King: Álom doktor