Hosszú ​út a sírkertbe (Matthew Scudder 8.) 55 csillagozás

Lawrence Block: Hosszú út a sírkertbe

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Mielőtt Matthew Scudder otthagyta a rendőrséget, hazudott az esküdtszéknek, hogy rács mögé juttasson egy James Leo Motley nevű veszélyes pszichopatát. Tizenkét évvel később a szörnyeteg kiszabadul a börtönből, és nekilát, hogy valóra váltsa régi ígéretét, mely szerint nemcsak Scudder fog fizetni hazugságáért, hanem a „női” is. Motley módszeresen végez Scudder régi ismerőseivel, szeretőivel, barátaival, sőt még idegenekkel is, miközben olyan, akár egy szellem: képtelenség elfogni. Scuddernek minden tőle telhetőt meg kell tennie, különben mindenkit elveszít, aki fontos neki. Minden követ megmozgat, mindenhova elmegy, mindenkivel beszél, ám Motley mindig egy lépéssel előtte jár…

Eredeti mű: Lawrence Block: A Ticket to the Boneyard

Eredeti megjelenés éve: 1990

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2010
276 oldal · ISBN: 9789639868908 · Fordította: Varga Bálint

Enciklopédia 2


Kedvencelte 1

Most olvassa 3

Várólistára tette 21

Kívánságlistára tette 14


Kiemelt értékelések

>!
egy_ember 
Lawrence Block: Hosszú út a sírkertbe

A sorozat egyik legjobb darabja. Az a jelenet, amikor Matt kiönti a kétdekás Early Timest a lefolyóba, ugyanúgy berágja majd magát az agyamba, mint amikor Rob Fleming lemond arról a gyönyörű lemezgyűjteményről.
(És Marcus Aurelius is megkapja a magáét.)

>!
Miestas
Lawrence Block: Hosszú út a sírkertbe

Egyszer szeretnék találkozni Matt Scudderrel egy kávé mellet:-)) Egyszuszra olvastam, a nyolcadik ( nekem hetedik ) kötet után is nagyon jó!

1 hozzászólás
>!
anglee
Lawrence Block: Hosszú út a sírkertbe

Nagyon tetszett, gyorsan elolvastam, kb. háromszor vettem a kezembe a könyvet, és már vége is volt. De még milyen vége! Állam leesett, alig bírtam összekaparászni a padlóról.

Nem tudom, hogy jutott idáig Matt, de minden esetre megoldotta a dolgot, szép nagy pontot tett a végére. Elaine volt a kedvenc szereplőm, imádtam a stílusát!
Vártam volna néhány kiforrott szexjelenetet, ha már mégis csak egy kurváról van szó, de ez elmaradt. Ágyba dőlés, aztán a másnap reggel. Semmi részlet.
Meg mondjuk a végén Motley akaratlanul is mindig a Mötley Crüe jutott az eszembe róla, és háborogtam, hogy hogy lehet egy ilyen elmebetegnek ezt a nevet adni, ami ennyire hasonlít az egyik kedvenc zenekarom nevére!!!, azért eléggé bedurvul, és ott azért lehettek volna szaftos kis részletek, hogy mit csinál pontosan, de akkor már a könyv stílusa erőteljesen átment volna valami pszicho-horror-thriller kategóriába, Csak erős idegzetűeknek! felirattal.

Azt hiszem, azért olvasnék egy könyvet Block korai munkásságából, amikor még a szoftpornóban nyomult :D

Ja, fél csillagot azért vontam le, mert Bernie sokkal jobb fej mint Scudder :D

@k_annamaria 1000 hála és köszönet, hogy olvashattam! :)

>!
k_annamaria P
Lawrence Block: Hosszú út a sírkertbe

Ez az első Block könyv amit olvastam. Nem a legjobb krimi, de azért könnyed kis olvasmány..Nekem hiányzott belőle a fordulat, a történet kicsit egy síkú már az elején lehet tudni, hogy mi lesz a végkifejlet.

>!
nyirog
Lawrence Block: Hosszú út a sírkertbe

Súlyos, sötét és mély krimi. Kicsit eltér a megszokottaktól, mivel Scudder itt most saját magának a megbízója. Egyre jobban kedvelem ezt a mocskos, bűnökkel teli 80-as évek New Yorkját

>!
Ardid
Lawrence Block: Hosszú út a sírkertbe

Szeretem ezt a durva Blockot is. A negatív szereplőket ugyanolyan jól elkapja, mint a pozitívakat. Ezzel a sorozattal sajnos össze-vissza haladok, ezért már sok mindent tudtam a cselekményből.
Valakinek az értékelésében olvastam, hogy azért csillagozza le, mert nem elég modern a világ, amiben játszódik. Szerintem ez a tökéletes kor egy krimihez, ha egész nap a számítógépe előtt ülne és csak bemérné az emberek mobilját nem lenne a könyv ilyen magávalragadó.

>!
Lobo P
Lawrence Block: Hosszú út a sírkertbe

Matt Scuddernek felelnie kell a döntéseiért amik esetleg mások életébe is kerülhetnek. Ezzel vajon hogy birkózik meg? S még egy menetre ott van az alkoholizmus és Marcus Aurelisus is.
http://olvasonaplo.freeblog.hu/archives/2010/10/03/Lawr…

>!
Bakcsó
Lawrence Block: Hosszú út a sírkertbe

Kriminek nem a legjobb. Sajnálom … Elég gyorsan rájön az olvasó a végkifejletre, sehol egy csavar, sehol egy slusszpoén… Mégis adok Blocknak még egy esélyt.
Ha mindenki szereti, akkor csak több van benne .
A szereplők jellemrajza, leírása, egyszerű. Kb. ennyi, semmi kiemelkedő. A jót majdnem kedvelem, a rosszat majdnem …gyűlölöm? Hát gyűlölni nem gyűlölöm, nem kedvelem. .
Ami megragad , az a főszereplő emberiessége. Nem „superman”, csak egy esendő ember, aki megküzd a saját démonjaival, legyen az akár az alkoholizmus, akár a lelkiismeret. Ez szimpatikus. de ennyi, s nem több.

>!
Memécske
Lawrence Block: Hosszú út a sírkertbe

Talán az egyik legizgalmasabb Scudder volt, amit olvastam :)


Népszerű idézetek

>!
csillagka P

– Nekem soha nem tetszettek a búcsúlevél nélküli öngyilkosságok. Törvényben kéne előírni.
– És mi lenne a büntetés?

152. oldal

>!
Lobo P

Az élet, mondta egyszer valaki, komédia azoknak, akik gondolkodnak, és tragédia azoknak, akik éreznek. Úgy tűnik, ez az eset egyszerre volt komédia és tragédia, még nekünk is, akik nem sokat gondolkodnak és nem sokat éreznek.

138. oldal

Kapcsolódó szócikkek: élet
>!
egy_ember 

… a szeretői mind házasok voltak, kopaszok és zsidók, és mivel én egyik sem voltam, így szabadon lehettünk barátok.

16. oldal

>!
egy_ember 

Végül aludtam, bár nem sokat. Miután felkelt a nap, és besütött a nappali ablakán, kimentem a konyhába kávét főzni. Tósztot készítettem, és két bögre kávé kíséretében megettem

59. oldal

3 hozzászólás
>!
arsenal0522

Aztán felemeltem az üveget, és a fény felé tartottam, pont úgy, ahogy napfogyatkozáskor a napba néz az ember a szeme elé tartott füstös üvegen keresztül.
Néha arra gondoltam, hogy a pia ugyanez. Egyfajta szűrő, amelyen keresztül biztonságban nézhető az, amit a meztelen szem nem bírna.

204. oldal

7 hozzászólás
>!
egy_ember 

… a legtöbben nem azért szoknak le a piáról, mert megszakadnak a röhögéstől.

14. oldal

>!
arsenal0522

Töltöttem magamnak kávét, leültem egy székre, és végighallgattam egy klasszikus piás történetét. Elvesztett munkahelyek, tönkrement kapcsolatok, tucatnyi tartózkodás a detoxban, számtalan beszélgetés az AA-ben. Aztán egy nap valami bekattant neki, és a rohadék most itt állt öltönyben és nyakkendőben, borotvált arccal, frissen nyírt hajjal, és egyáltalán nem úgy nézett ki, mint aki a saját történetét meséli.

141. oldal

>!
arsenal0522

A zene heavy metal volt. Azt hiszem így hívják.

208. oldal

>!
arsenal0522

A világ odakinn mocskos volt, és én az elmúlt pár órában térdig jártam a legmélyebb mocskában. Itt viszont csak egy alkoholista voltam, aki józan akar maradni, mint mindenki más, és ettől lett ez a klubhelyiség a világ legbiztonságosabb helye.

136. oldal


A sorozat következő kötete

Matthew Scudder sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Böszörményi Gyula: Leányrablás Budapesten
Arthur Conan Doyle: Sir Arthur Conan Doyle összes Sherlock Holmes története I-II.
Karen Rose: Sikíts értem
Dan Wells: Nem akarlak megölni
Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij: A Karamazov testvérek
Elizabeth Haynes: A lélek legsötétje
Martina Cole: A madám
Donato Carrisi: Démoni suttogás