Hosszú ​út a sírkertbe (Matthew Scudder 8.) 63 csillagozás

Lawrence Block: Hosszú út a sírkertbe

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Mielőtt Matthew Scudder otthagyta a rendőrséget, hazudott az esküdtszéknek, hogy rács mögé juttasson egy James Leo Motley nevű veszélyes pszichopatát. Tizenkét évvel később a szörnyeteg kiszabadul a börtönből, és nekilát, hogy valóra váltsa régi ígéretét, mely szerint nemcsak Scudder fog fizetni hazugságáért, hanem a „női” is. Motley módszeresen végez Scudder régi ismerőseivel, szeretőivel, barátaival, sőt még idegenekkel is, miközben olyan, akár egy szellem: képtelenség elfogni. Scuddernek minden tőle telhetőt meg kell tennie, különben mindenkit elveszít, aki fontos neki. Minden követ megmozgat, mindenhova elmegy, mindenkivel beszél, ám Motley mindig egy lépéssel előtte jár…

Eredeti megjelenés éve: 1990

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2010
276 oldal · ISBN: 9789639868908 · Fordította: Varga Bálint

Enciklopédia 2


Kedvencelte 1

Most olvassa 2

Várólistára tette 20

Kívánságlistára tette 13


Kiemelt értékelések

egy_ember>!
Lawrence Block: Hosszú út a sírkertbe

A sorozat egyik legjobb darabja. Az a jelenet, amikor Matt kiönti a kétdekás Early Timest a lefolyóba, ugyanúgy berágja majd magát az agyamba, mint amikor Rob Fleming lemond arról a gyönyörű lemezgyűjteményről.
(És Marcus Aurelius is megkapja a magáét.)

Miestas>!
Lawrence Block: Hosszú út a sírkertbe

Egyszer szeretnék találkozni Matt Scudderrel egy kávé mellet:-)) Egyszuszra olvastam, a nyolcadik ( nekem hetedik ) kötet után is nagyon jó!

1 hozzászólás
anglee>!
Lawrence Block: Hosszú út a sírkertbe

Nagyon tetszett, gyorsan elolvastam, kb. háromszor vettem a kezembe a könyvet, és már vége is volt. De még milyen vége! Állam leesett, alig bírtam összekaparászni a padlóról.

Nem tudom, hogy jutott idáig Matt, de minden esetre megoldotta a dolgot, szép nagy pontot tett a végére. Elaine volt a kedvenc szereplőm, imádtam a stílusát!
Vártam volna néhány kiforrott szexjelenetet, ha már mégis csak egy kurváról van szó, de ez elmaradt. Ágyba dőlés, aztán a másnap reggel. Semmi részlet.
Meg mondjuk a végén Motley akaratlanul is mindig a Mötley Crüe jutott az eszembe róla, és háborogtam, hogy hogy lehet egy ilyen elmebetegnek ezt a nevet adni, ami ennyire hasonlít az egyik kedvenc zenekarom nevére!!!, azért eléggé bedurvul, és ott azért lehettek volna szaftos kis részletek, hogy mit csinál pontosan, de akkor már a könyv stílusa erőteljesen átment volna valami pszicho-horror-thriller kategóriába, Csak erős idegzetűeknek! felirattal.

Azt hiszem, azért olvasnék egy könyvet Block korai munkásságából, amikor még a szoftpornóban nyomult :D

Ja, fél csillagot azért vontam le, mert Bernie sokkal jobb fej mint Scudder :D

@k_annamaria 1000 hála és köszönet, hogy olvashattam! :)

nyirog>!
Lawrence Block: Hosszú út a sírkertbe

Súlyos, sötét és mély krimi. Kicsit eltér a megszokottaktól, mivel Scudder itt most saját magának a megbízója. Egyre jobban kedvelem ezt a mocskos, bűnökkel teli 80-as évek New Yorkját

Ardid>!
Lawrence Block: Hosszú út a sírkertbe

Szeretem ezt a durva Blockot is. A negatív szereplőket ugyanolyan jól elkapja, mint a pozitívakat. Ezzel a sorozattal sajnos össze-vissza haladok, ezért már sok mindent tudtam a cselekményből.
Valakinek az értékelésében olvastam, hogy azért csillagozza le, mert nem elég modern a világ, amiben játszódik. Szerintem ez a tökéletes kor egy krimihez, ha egész nap a számítógépe előtt ülne és csak bemérné az emberek mobilját nem lenne a könyv ilyen magávalragadó.

jeges_varga>!
Lawrence Block: Hosszú út a sírkertbe

Lawrence Blocknak három élete van, legalábbis ahogyan mi ismerjük. Ha Bernie Rhodenbarr fizimiskáját ölti magára, könnyed eleganciával söpör végig a biztonságosnak hitt tehetős otthonok háztáján, remek humorral vértezi fel magát, és az élet valamennyi területéhez van valami hozzáfűznivalója. Bernie Blockkal bárhol, bármiről el lehet csevegni, biztosan kellemes élményben lesz részed. Keller bőrében Block kegyetlen gyilkos, mégis azt kívánod, ha valaki végez veled, csakis ő legyen az. Keller amennyire erkölcsileg követhetetlen példával jár elő a munkaerőpiacon, legalább annyira szerethető figura. Ritkán szól, amikor pedig beszél, van mondandója, a bélyegekről biztosan. Matt Sudder ruházatában Block a legsebezhetőbb, bármennyire is tökös figura. Matt rendőr volt, de egy eltévedt lövedéke gyermeki életet oltott ki, ez hosszú időre taccsra vágta. Odalett a házassága és alaposan a pohár fenekére nézett. Később azonban sikerült a bourbont száműznie az étrendjéből. Azóta rendszerint AA gyűlésekre jár, olykor kapcsolatokat próbál létesíteni a női nem kedves képviselőivel, de rendre be kell látnia, hogy magányos típus.

Elsőként Matt Scudderrel találkoztam a Block univerzumban, mégis Keller volt a szerelem az első látásra. Bernie eleinte kicsit unalmas volt nekem, de eszes kis figura, hamar belopta magát a szívembe. Scudder mindig megtartotta a pár lépés távolságot. Sötéten látja New Yorkot, persze az is lehet, hogy valóban mocskos egy hely. Mindenesetre sosem eresztem el, nehogy valami baja legyen. Ezúttal valóban keménynek kellett lennie…

Matt Scudder mielőtt otthagyta volna a rendőri köteléket, úgy tizenkét évvel ezelőtt, hamisan tanúskodott azért, hogy rács mögé juttasson egy James Leo Motley nevű veszélyes bűnözőt. Motley valódi pszichopata volt, nőket erőszakolt meg, és bevallása szerint meg is ölte őket. Scudder nem akarta megvárnia azt, hogy egyik közeli barátja, Elaine Mardell is hasonlóan végezze. Tisztában volt az amerikai igazságszolgáltatás defektjeivel, ezért a kezébe vette az ügyet. Motley nem élt példamutató életet a börtön falain belül sem, ezért kicsit tovább érezhette az Állam vendégszeretetét, mint ahogyan előre megítélték azt neki. Szabadulása idejére, ha meg is változott, cseppet sem az előnyére. Motley nem az a típus, aki könnyen felejt. Elhatározta, hogy végez Scudder „nőivel” (ezt a kategóriát pedig sajátságosan tágan értelmezi), végül az ex zsarut sem hagyja továbbélni.

A Hosszú út a sírkertbe a legjobb opusz a Scudder szériából, ezt ki merem jelenteni. Tudjuk a gyilkos kilétét, ismerjük a mozgatórugóit, még ha az egész izomköteg léte egy nagy rejtély. Hogyan hordhat a föld a hátán egy ekkora állatot, akinek a mellkasában dübörgő kis kütyübe semmi szeretet nem szorult bele. A nyomozás nem a gyilkos kilétét kutatja, hanem a hollétét. Igazán hátborzongatóvá attól a klausztrofób közegtől válik a könyv, amibe Scudder szorul bele, hiszen sejti, tudja ki áll a kegyetlen gyilkosságok között, de titkon végig reménykedik abban, hogy téved. A város egyetlen szegletében sem érezheti biztonságban magát. Amikor pedig bebizonyosodik, hogy amit sejtett, az maga a színtiszta valóság, önmaga lidérceivel is meg kell küzdenie, ráadásul le kell győznie egy nálánál sokkal erősebb embert.

Scudder Block hősei közül azzal emelkedik ki, hogy ő az egyetlen, aki – ha kénytelen is, de – hajlandó a jellemfejlődésre. Nem véletlen, hogy egy Marcus Aurelius kötettel a zsebében járja New York utcáit. Persze nem ért egyet mindenben a filozófus-császár elmélkedéseivel, de utóbb be kell látnia, hogy van némi igazság az évezredes bölcsességben. A Hosszú út a sírkertbe nyomasztó krimi, és egészen megdöbbentő véget ér, ami nem biztos, hogy segíti Sudderben végleg letisztázni a történteket. Remélhetjük, hogy a későbbiekben minden a helyére kerül.

2010. decemberi blogbejegyzés

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2010
276 oldal · ISBN: 9789639868908 · Fordította: Varga Bálint
Lobo P>!
Lawrence Block: Hosszú út a sírkertbe

Matt Scuddernek felelnie kell a döntéseiért amik esetleg mások életébe is kerülhetnek. Ezzel vajon hogy birkózik meg? S még egy menetre ott van az alkoholizmus és Marcus Aurelisus is.
http://olvasonaplo.freeblog.hu/archives/2010/10/03/Lawr…

Bakcsó>!
Lawrence Block: Hosszú út a sírkertbe

Kriminek nem a legjobb. Sajnálom … Elég gyorsan rájön az olvasó a végkifejletre, sehol egy csavar, sehol egy slusszpoén… Mégis adok Blocknak még egy esélyt.
Ha mindenki szereti, akkor csak több van benne .
A szereplők jellemrajza, leírása, egyszerű. Kb. ennyi, semmi kiemelkedő. A jót majdnem kedvelem, a rosszat majdnem …gyűlölöm? Hát gyűlölni nem gyűlölöm, nem kedvelem. .
Ami megragad , az a főszereplő emberiessége. Nem „superman”, csak egy esendő ember, aki megküzd a saját démonjaival, legyen az akár az alkoholizmus, akár a lelkiismeret. Ez szimpatikus. de ennyi, s nem több.

Memécske>!
Lawrence Block: Hosszú út a sírkertbe

Talán az egyik legizgalmasabb Scudder volt, amit olvastam :)


Népszerű idézetek

csillagka P>!

– Nekem soha nem tetszettek a búcsúlevél nélküli öngyilkosságok. Törvényben kéne előírni.
– És mi lenne a büntetés?

152. oldal

Lobo P>!

Az élet, mondta egyszer valaki, komédia azoknak, akik gondolkodnak, és tragédia azoknak, akik éreznek. Úgy tűnik, ez az eset egyszerre volt komédia és tragédia, még nekünk is, akik nem sokat gondolkodnak és nem sokat éreznek.

138. oldal

Kapcsolódó szócikkek: élet
egy_ember>!

… a szeretői mind házasok voltak, kopaszok és zsidók, és mivel én egyik sem voltam, így szabadon lehettünk barátok.

16. oldal

egy_ember>!

Végül aludtam, bár nem sokat. Miután felkelt a nap, és besütött a nappali ablakán, kimentem a konyhába kávét főzni. Tósztot készítettem, és két bögre kávé kíséretében megettem

59. oldal

3 hozzászólás
arsenal0522>!

Aztán felemeltem az üveget, és a fény felé tartottam, pont úgy, ahogy napfogyatkozáskor a napba néz az ember a szeme elé tartott füstös üvegen keresztül.
Néha arra gondoltam, hogy a pia ugyanez. Egyfajta szűrő, amelyen keresztül biztonságban nézhető az, amit a meztelen szem nem bírna.

204. oldal

7 hozzászólás
egy_ember>!

… a legtöbben nem azért szoknak le a piáról, mert megszakadnak a röhögéstől.

14. oldal

arsenal0522>!

Töltöttem magamnak kávét, leültem egy székre, és végighallgattam egy klasszikus piás történetét. Elvesztett munkahelyek, tönkrement kapcsolatok, tucatnyi tartózkodás a detoxban, számtalan beszélgetés az AA-ben. Aztán egy nap valami bekattant neki, és a rohadék most itt állt öltönyben és nyakkendőben, borotvált arccal, frissen nyírt hajjal, és egyáltalán nem úgy nézett ki, mint aki a saját történetét meséli.

141. oldal

arsenal0522>!

A zene heavy metal volt. Azt hiszem így hívják.

208. oldal

arsenal0522>!

A világ odakinn mocskos volt, és én az elmúlt pár órában térdig jártam a legmélyebb mocskában. Itt viszont csak egy alkoholista voltam, aki józan akar maradni, mint mindenki más, és ettől lett ez a klubhelyiség a világ legbiztonságosabb helye.

136. oldal


A sorozat következő kötete

Matthew Scudder sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

John Sandford: Borotvaélen
Ed McBain: A szélhámos
Robin Cook: Génhiba
Jonathan Lethem: Árva Brooklyn
Lee Child: Éjféli szállítmány
Darynda Jones: Második sírhant
Sue Grafton: B mint betörő
John Dickson Carr: Mutatvány a sötétben
Sara Paretsky: A testművésznő
Richard Aleas: Az elveszett kislány