Döfés ​a sötétben (Matthew Scudder 4.) 67 csillagozás

Lawrence Block: Döfés a sötétben

Kilenc hosszú év telt el azóta, hogy a gyilkos utoljára lecsapott. Kilenc éve mészárolt le nyolc fiatal nőt brutális módon jégcsákányával. És kilenc év elteltével bízza meg Matthew Scuddert az utolsó áldozat, Barbara Ettinger apja, hogy kapja el lánya gyilkosát. Scudder elindul a rég kihűlt nyomokon, hogy megtalálja a gyilkost, aki vagy halott, vagy eltűnt – vagy türelmesen vár, hogy ismét öljön. Mindeközben Scuddernek nemcsak nyomoznia kell, hanem megküzdeni saját démonaival is, amelyek legalább olyan veszélyesek, mint a rég eltűnt gyilkos.

Eredeti megjelenés éve: 1981

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2007
190 oldal · ISBN: 9789637118739 · Fordította: Varga Bálint

Enciklopédia 1


Kedvencelte 1

Várólistára tette 11

Kívánságlistára tette 11


Kiemelt értékelések

Bla IP>!
Lawrence Block: Döfés a sötétben

Matt Scudder ismét megoldja – színvonalas krimi a noir-ok közül. Nagyon kemény, s más arcát láttatja New York-nak, mint a betörős világ. Valósághű, hihető történet, jó karakterek, Matt közben önmagával is küzd, s nem tűnik győztesnek…Néhány óra színvonalas kikapcsolódás – harmadik Block krimim volt.

2 hozzászólás
Márta_Péterffy P>!
Lawrence Block: Döfés a sötétben

Block nagyon jól ír, elrepített New Yorkba, még ha ez a városnak a régebbi arca is, hihetetlen hogyan tudja ábrázolni az író. Lehet, ma ez noir, nekem mondjuk lélektani krimi.
A karaktereket remekül ábrázolja, a történet sem rossz, de annyira szomorú, sajnos.
Talán azért volt nekem egyszerre érdekes is, meg idegen is, mert én a Bernie regényeket olvastam, az antikvárius betörő a nagy kedvenc. Nyilván tudtam, hogy ez más lesz, de mégis…

kvzs P>!
Lawrence Block: Döfés a sötétben

Klasszikus noir krimi: lecsúszott főhős egy bűnös városban. A szereplők közül mindenkinek van valami sötét folt az életében, amit titkolni szeretne. Scudder pedig mindig ráérez ezekre.
Nagyon tetszik, hogy a nyomozás klasszikuson a lehetséges szálak, és nyomocskák aprólékos feltárását jelenti, ahol sokszor vannak vakvágányok, és néha csak a vakszerencse segít megoldani az ügyet.

Niko_oka>!
Lawrence Block: Döfés a sötétben

Az ironikus humor még mindig zseniális, és Block továbbra is jó szélben vitorlázik. Valamiért úgy éreztem, ezúttal szándékosan kerülgeti a magasabb tajtékokat, és a biztonságos vizekre hajt. Ha a lendülete megmarad, jó viszonyt ápolunk a jövőben is!

Balázs_Erőss>!
Lawrence Block: Döfés a sötétben

Block könyveivel könnyű haladni, mert szórakoztatóan (még ha nem is mindig izgalmasan) mesél. New York ott élt körülöttem, akár a kettes metrón utaztam, akár a busztól baktattam hazafelé.
Nemrég egy ismerősöm azt mondta, hogy azért szereti a könyveit, mert azok olyanok, mint Columbo hadnagy, mert Scudder szépen kiokoskodja a bűnügyeket anélkül, hogy a legmodernebb technikai frincfrancokkal tevékenykedne. (Igaz, ez a könyv is 1981-ben íródott (ez tény), amikor Magyarországon hétfőnként még tévéadás se volt (asszem).)
Kissé abszurdabb a megoldás és kissé skandinávabb a gyilkos is, mint amit Blocktól eddig megszoktam, de belefér.

viidori I>!
Lawrence Block: Döfés a sötétben

Tudjátok mire jöttem rá? Nemcsak a főhős karaktere sötétebb és nyomottabb, mint a betörős sorozatban. Nemcsak a bűntettek hatnak brutálisabban és nem csak a hangulat más.Hanem New York is egy egészen más arcát mutatja nekünk a Scudder sorozatban. És én ezt nagyon élvezem.
Egyébként sodró lendületű kis krimi ez, ami most a gyilkosság mellett a főhősét is eléggé a középpontba helyezi. Ráadásul 20 év után megtudtam, hogy mért SoHo a SoHo. Már megért, nem? :)

1 hozzászólás
kovacsja>!
Lawrence Block: Döfés a sötétben

Block most is hozza a könyveitől elvárt színvonalat. Ez a sztori most az eddigieknél jobban fókuszál Scudderre, mint magára a bűnügyre, amin dolgozik, de a krimi szál így sem elhanyagolható.
Az atmoszférát késsel lehet vágni, a karakterek izgalmasak és életszagúak, miközben Scudder lassan süllyed egyre mélyebbre a saját nyomorába. Rosszabb krimi noirt sose olvassak.

mate55>!
Lawrence Block: Döfés a sötétben

Ízig-vérig amerikai párbeszédes krimi, nagyon erős hangulattal. Kell még hozzá a kocsmák „illata”, az átütő piaszag, és egy alkoholista nyomozó. Néhány elkeseredett figura, és kész a tökéletes krimi, amiben nem csak az izgalom, hanem legfőképpen a karakter dominál.

hfbernadett>!
Lawrence Block: Döfés a sötétben

Block rettentően jó krimiíró, és kitűnő dokumentálója az alkoholizmussal való küzdelemnek. Nem könnyű olvasni a regényeit, amelyek szinte folyamatosan egyre jobbak, egyre nehezebbek.

Zoleee83>!
Lawrence Block: Döfés a sötétben

A szokásos jól megírt, átgondolt Block minőség, a végén még csavart egyet a történeten, de tényleg olvasmányos érdekes krimi, tetszett!
Mivel megvan mindhárom sorozat tőle, folytatom a következőkkel, a kedvenc írómmá vált.

Egyetlen negatívum számomra, hogy Scudder az eddigiekhez képest is túl sokat iszik, gyakorlatilag non-stop, a vége felé már kezd unalmassá válni hogy egy-egy gondolatmenetet folyamatosan a „hol,mit,mennyit,kivel” ittam szakít meg..


Népszerű idézetek

En_Passant>!

De ha egy őrült járkál szabadon az utcán, egy Jégcsákányos vagy az Első Sugárúti Késelő, akkor az emberek egy része fegyvertartási engedélyt kér, a másik fele meg feketén szerez fegyvert. Nem kell sokat várni, amíg az egyik alaposan berúg, és agyonlövi a feleségét. Mert
soha egyetlen ilyen alak sem lőtt még le egy mániákus gyilkost.

nyzsu>!

…volt egy olyan érzésem, hogy a délutánt, vagy legalábbis annak egy részét, a fogorvosi látogatásnál sokkal izgalmasabb módon tölti el. Egy nőnek egészen más a kisugárzása, ha a szeretőjével készül találkozni.

79. oldal

mate55>!

Egy szívesség csak akkor ér valamit, ha az ember viszonozza.

27. oldal

viidori I>!

Az emlékezet szolgai állat: nagyon szeret a gazdájának örömet szerezni.

35. oldal

viidori I>!

Csodálatos, hogyan lesz egyre jobb és jobb a nagyvárosi élet minősége. „Elnézést kérek, uram, meg tudná mondani, merre kell mennem az Empire State Building felé?” "Baszódj meg, te köcsög!" Viselkedési normák a modern nagyvárosban.

63. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Empire State Building
mate55>!

A ház asszonyával kell aludni, és a macskák máris elfogadják az embert.

94. oldal

viidori I>!

Egy barát mindig barát, hogyne, de egy szívesség az mindig szívesség, és sem a rendőrségen, sem azon kívül nincs ingyenebéd.

22. oldal

viidori I>!

– Nem tudok olyat elképzelni, amit valaki ne tett volna meg valahol, valamikor.

85. oldal

kovacsja>!

Lehetett ezt úgy nézni, mint valami kozmikus terv részét, vagy akként is, hogy a világ meg van őrülve. Így vagy úgy, London könnyen alkalmazkodni fog valamelyik verzióhoz.

184. oldal

kovacsja>!

Bementem az Armstrongba. Egy bourbon enyhíti a brandy szorítását. Egy kis bourbon mindennek a szorítását enyhíti.

189. oldal


A sorozat következő kötete

Matthew Scudder sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Caleb Carr: A sötétség angyala
Dot Hutchison: Pillangók kertje
Nora Roberts: Fekete-hegység
Gillian Flynn: Éles tárgyak
Steve Cavanagh: Tizenhárom
J. D. Robb: Halálos bosszú
J.D. Barker: Szíve helyén sötétség
Melinda Leigh: Egy végső búcsú
Freida McFadden: A bosszú otthona
Douglas Preston – Lincoln Child: Titkok háza