Bérgyilkos ​inkognitóban (Bérgyilkos 4.) 54 csillagozás

Lawrence Block: Bérgyilkos inkognitóban

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

J. P. Keller nyugodt, eseménytelen életet él. A lakásában ott áll egy szupermodern tévé, minden reggel megveszi az újságot, sokat dolgozik a bélyeggyűjteményével. Érthető, ha vonakodva mond igent az utolsó melóra, a legutolsóra, elvégre most már végleg szeretne visszavonulni. Megérkezik hát Des Moines-ba, és miközben bélyeget vásárol, Ohio állam éppen a városban tartózkodó kormányzóját megölik. Minden bizonyíték Kellerre mutat, az ország összes rendőre őt keresi. Csapdába csalták, és ugyan milliói vannak egy bankszámlán, még arra sincs pénze, hogy alsónadrágot vegyen. Egy baseballsapkával a fején vezet, rajta Homer Simpson, a kocsija egy Nissan, színe átlagos, az út végtelen, a pénze véges, arca egy gyilkosé. Nem így tervezte nyugdíjas éveit. Legrosszabb álmaiban sem. Ebből az álomból azonban nem tud felébredni, mert ez a valóság…

Eredeti megjelenés éve: 2008

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2008
264 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639868113 · Fordította: Varga Bálint

Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 23

Kívánságlistára tette 6


Kiemelt értékelések

>!
Bla IP
Lawrence Block: Bérgyilkos inkognitóban

J.P Keller lehet, hogy bérgyilkos, s érdekei védelmében akár más életének kioltásától sem riad vissza, ha ez szükséges, e tevékenységét azonban „csak” munkának tekinti. S mikor valakik csőbe húzzák, ráadásul szinte teljesen anyagi forrás nélkül marad, s mindenét elvesztve menekül – szimpatikus emberré válik. Ezt az együttérzésemet a későbbiekben sem vesztette el – s nem csak azért mert bélyeggyűjtő – s e tevékenységnek magam is hódolok, bár csak amatőr vagyok Kellerhez képest – hanem mert ember voltát, magatartását függetleníteni tudja korábbi munkájától.
Szerintem jó krimi, méltón ünnepelte vele a szerző 70. szülinapját. S dicséret illeti az AGAVE-t gyorsaságáért!

>!
vargarockzsolt P
Lawrence Block: Bérgyilkos inkognitóban

Ez „csak” egy krimi, egy sorozat negyedik darabja, az előzményeket érdemes elolvasni hozzá, de külön is érthető. Szerintem sokkal gyengébb (kicsit hollywoodi, romantikus!), mint a korábbiak, de a „Keller” rajongóknak ez is kötelező.

>!
Shinzo P
Lawrence Block: Bérgyilkos inkognitóban

Méltó befejezés lett, és ezzel egy újabb kedvenc sorozat. Block valami hihetetlen módon tudja csűrni-csavarni a történetet, néhányszor majdnem szívinfarktust kaptam, aztán persze voltak vidám pillanatok is, és a végén megint összeállt teljes egésszé. Keller most már végleg visszavonul, igaz, nem teljesen önszántából, de stílusosan… és természetesen minden szálat elvarrva. Összességében remek kikapcsolódás volt, krimi rajongóknak maximálisan ajánlom.

>!
takacsot
Lawrence Block: Bérgyilkos inkognitóban

Legjobb Keller regény.

Teljesen szakít akorábbi regények szerkezetével. De ez jót tett neki. A harmadik után majdnam feladam a sorozatot, de ezt a könyvet le sem tudtam tenni.

>!
kharoon
Lawrence Block: Bérgyilkos inkognitóban

A történet lezárása. Szakított az eddigi formával, ez egy hosszabb lélegzetű, inkább feszültséggel, semmint hangulattal operáló történet, és a karakterek is kicsit veszítettek képregényszerű bájukból. Személy szerint nekem kevésbé volt szimpatikus, mint az eddigiek, de nem a nem létező hiányosságok miatt, hanem inkább mert megszerettem a korábbi humoros, együgyű Kellert, aki ebben a „kicsit más” kontextusban már nem is olyan humoros és szerethető. Ezekkel együtt is nagyon jó könyv, remekül szórakoztam.

>!
gater
Lawrence Block: Bérgyilkos inkognitóban

Ez a rész is jó volt, de végével valahogy nem voltam teljesen megelégedve, tény hogy ez volt a legkorrektebb befejezés de nekem nem tetszett.

>!
nagy_anikó
Lawrence Block: Bérgyilkos inkognitóban

A négy kötet közül ez tetszett a legjobban. Kerekebb történet. Keller élete hosszú bújkálás után normális mederbe terelődik. Nem fél a kétkezi munkától sem, visszakapja elveszettnek hitt vagyonát, barátját, rátalál a szerelem. Kiegyenlíti múltbeli számláit. Új tiszta lappal indul. Szóval happy end. Számomra ez volt a legjobb befejezés.

>!
Ardid
Lawrence Block: Bérgyilkos inkognitóban

Méltó lezárása a sorozatnak.
Izgalmas, zavaros, szerethető.

>!
meseanyu MP
Lawrence Block: Bérgyilkos inkognitóban

Bernie után Keller is kedvenc lett. Érdekes lesz úgy olvasni a többi részt, hogy az utolsóval kezdtem. :-)

>!
bumbi0531
Lawrence Block: Bérgyilkos inkognitóban

Csalódtam Block könyveiben, most először. Alig bírtam végigolvasni, vontatott volt, semmi (szó szerint semmi) nem történt sok tíz oldalon keresztül.


Népszerű idézetek

>!
Shinzo P

Azt megfigyelte, hogy az egyik csapat gyorsabban haladt, mint a másik. Néhány játékos két vagy három ütőt is kihúzott a táskából, mire eldöntötte, melyiket akarja használni, aztán nekiállt bemelegíteni vele, lóbálta és lengette az ütőt, végül a levegőbe szórt egy marék füvet, hogy lássa, merről és milyen erővel fúj a szél. Mások meg egyszerűen odaléptek a labdához, köszöntötték (Helló labda!), és már ütötték is.
A jobb játékosok nyilván gyorsabbak a rosszabbaknál, mert a rosszabbaknak többet kellett ütniük. Keller nem nagyon látta, mit csinálnak a gyep közepén a lyuk körül, csak annyit, hogy marha sok időbe telik nekik.

>!
Julos

Ugyan megesküdni nem mert volna rá, de nagyon úgy tűnt neki, hogy manapság sokkal kevesebb az utcai telefon, és csak idő kérdése, hogy teljesen eltűnjenek. Ma mindenkinek van mobiltelefonja. Hamarosan neki is be kell szereznie egyet, vagy meg kell tanulnia füstjeleket eregetni.

69. oldal

>!
Szekrényes_Miklós

A Pokol angyalai, fickók, akiknek nagyjából egyforma mennyiségű seb és tetoválás van a testén, igazi gonosztevők, akik a fogukkal nyitják ki a sörösüveget – na, ezek mind Eviannal öblítették le az édes kaliforniai zsemlét.

68. oldal

>!
zsófcsa

Legjobb barátját megölték, ellopták a bélyeggyűjteményét, és Kellernek állandóan rajtuk járt az esze, mégis arra lett figyelmes, hogy a gondolatok nem olyan gyakran jelennek meg, napról napra halványulnak, hogy lassan a múlt részeivé kezdjenek válni. A kettős veszteség fájdalommal és sajnálattal töltötte el, még mindig égett a helyük, ám a napjait úgy élte, hogy egy kicsivel mindig távolabb került tőlük.
Szóval ez azt jelenti, hogy semmit sem kell elfelejteni. Ha az ember egy kicsit enged a szorításán, akkor az emlékek maguktól ellebegnek a végtelenbe.

119. oldal

>!
amnaen

Ahogy Keller a Katrina hurrikán pusztításának nyomait keresve vezetett körbe New Orleansban, úgy érezte magát, mint egy turista szeptember 11. után New Yorkban, aki a járókelőktől kérdezi, merre van a Ground Zero.

>!
amnaen

Keller elővette a bélyegcsipeszét zakója zsebéből, és óvatosan kiemelte a filacsíkból a bélyeget, ami Norvégia végtelen Postakürt-sorainak egyik darabja volt.

>!
Beja

Hatszáz dollárt szépen a zakója zsebébe rakott, majd visszament, hogy még egyszer megnézze a bélyegeket. Nem is férhetett hozzá kérdés: a bélyegek mennek vele haza. – És ha készpénzzel fizetek? – kérdezte? – Akkor kapok valami kedvezményt?


Hasonló könyvek címkék alapján

Böszörményi Gyula: Nász és téboly
R. Kelényi Angelika: Bűnös örömök városa
Stephen King: A halálsoron
Arthur Conan Doyle: Sir Arthur Conan Doyle összes Sherlock Holmes története I-II.
Carrie Cooper: Ügynök tűsarkúban
Terry Hayes: Nevem Pilgrim
Dan Wells: Nem akarlak megölni
Chris Carter: Halállista
Lars Kepler: A bosszúálló
Agatha Christie: Gyilkosság az Orient expresszen