A ​halál völgyében (Matthew Scudder 2.) 98 csillagozás

Lawrence Block: A halál völgyében Lawrence Block: A halál völgyében

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Jerry Broadfield azt hiszi magáról, hogy jó zsaru. De amikor megkeresi a manhattani különleges ügyészt, hogy kipakoljon a rendőrségi korrupcióról, kollegái érthető módon megneheztelnek rá. Jerryt ez egészen addig nem nagyon érdekli, amíg egy halott prostituáltat nem találnak a lakásában.
Mondhat bármit, senki nem hisz neki. Kivéve Matthew Scuddert, aki ugyan nem kedveli Jerryt, de számára az igazság mindennél fontosabb, így nyomozni kezd. Akár a zsaruk akarata ellenére is. Scudder sejti, hogy nehéz dolga lesz. Azt is sejti, hogy ha meg akarja találni a gyilkost, akkor New York legmélyebb bugyraiba kell alászállnia, mert egy ártatlan emberen valakinek segíteni kell. Még akkor is, ha ezt senki sem akarja.

Eredeti megjelenés éve: 1976

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2005
176 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789637118074 · Fordította: Pék Zoltán

Enciklopédia 3

Helyszínek népszerűség szerint

Hold


Kedvencelte 2

Várólistára tette 26

Kívánságlistára tette 11

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Bla IP>!
Lawrence Block: A halál völgyében

Egy kőkemény minimalista krimi a Matt Scudder sorozatból. Nagyon tetszett! Marlove és Archer utódjának éreztem Scudder-t.

vargarockzsolt>!
Lawrence Block: A halál völgyében

– Tudod, a gyilkosság más. Elvenni egy ember életét, ez teljesen más. Az ilyet senkinek nem lenne szabad megúszni. Soha de soha. – mondja a regény főhőse, Matt Scudder, és ez egészen vicces, mert pár év múlva Lawrence Block megírja a Bérgyilkos sorozatát, ahol a főhős lelkiismeretfurdalás nélkül gyilkol, és mi olvasók, szurkolunk neki. De ott még nem tartunk, és nem azért nem igazán jó ez a krimi, mert hiányzik belőle az erkölcsileg autista gyilkos, hanem…
A kiinduló helyzet olyan jól van kitalálva, hogy egy nap alatt elrepültem az utolsó oldalig, igaz, egyre inkább kiábrándulva.
Szóval úgy kezdődik, hogy egy zsaru dalolni készül a korrupt kollégáiról, ami aztán meglehetős bonyodalmakhoz vezet, amit csak testülettől kilépett Matt tudhat megoldani. A történet és a stílus erős Chandler utánérzés – eltekintve attól, hogy Chandlernél más lett volna a gyilkos, szerintem pont itt van a baj, Block visszariadt a kézenfekvő megoldástól, ami mögé kellő lélektani indoklást is megírhatta volna. Na, mindegy. Egynek, időtöltésnek jó volt.

Niko_oka>!
Lawrence Block: A halál völgyében

Nagyon rendben van ez a sorozat. Bevallom őszintén, sokkal rosszabbra számítottam. Még mindig semmi „extra”, és sok a hasonlóság más főszereplőkkel, de az értékelésem biztosan más, ha ezt olvasom előbb. Sőt, szinte szégyellem, hogy Block eddig kimaradt az életemből…

kvzs P>!
Lawrence Block: A halál völgyében

Vannak olyan alapvető erkölcsi törvények, amiket akkor sem lehet megszegni, ha az ember az erkölcsöt már hírből sem ismeri. Scrudder számára ez a törvény úgy szól, hogy gyilkosságot megúszni nem lehet. Ez -és némi megélhetési támogatás-indítja el a nyomozását, ami alatt betekintést nyer a rendőrségi korrupció egy újabb szintjére, a szexuális perverziók és kiszolgálóik világába, és megcsillan előtte egy jobb élet lehetősége.
Maga a nyomozás nem túl összetett és bonyolult -mellékszálak nem igazán vannak-, de talán a gyilkos kiléte nem is olyan fontos, mint a regény hangulata. Az pedig erős.

Joshua182>!
Lawrence Block: A halál völgyében

„ – Még egy italt?
– Csak egy gyűszűnyit.”

A sorozat első része valamivel erősebb volt, ezúttal elég gyengus a történet, nem igazán kidolgozott, nem túl logikus módon, esetleges hirtelenséggel jutunk el végül a gyilkos személyéhez.
Az erőssége talán az, hogy nagyon autentikusan árasztja magából a nyüzsgő, korrupt nagyváros bohém, alkoholgőzös hangulatát a megfáradt, lecsúszott (ex-)zsaru szemszögéből. Bár fontos hangsúlyozni, hogy ez szigorúan a 70-es évek-re vonatkozik. Egészen szürreális volt például a főszereplő kálváriája a telefonálással és a telefonfülkékkel, ilyen könyveket olvasva döbben rá az ember, hogy a mennyire megváltoztatták a mindennapi életet a mobil/okostelefonok, napjainkban ez a regény így, ebben a formában létre sem jöhetett volna,
Összességében egy felejthető könyv, ennek ellenére érződik, hogy a szerző nem ír rosszul, tetszik a humora, és ügyesen használja az iróniát is. Nincs kizárva, hogy valamikor majd folytatom a sorozatot.

vargvani>!
Lawrence Block: A halál völgyében

Az apák bűnei úgy felpörgetett, hogy muszáj volt a következő részt is elkezdenem. Sajnos ez nem volt olyan jó. Sok mondanivalóm nincs róla: néha untam, de voltak benne jó részek, Mattnek még mindig nagyon jó észjárása van.

Bal1nt>!
Lawrence Block: A halál völgyében

Hát, nem a legjobb könyve. Nem tudni előre, ki a gyilkos, de pici meglepetést sem okoz. Az Agavének meg üzenem: nem kell minden Blockra ráírni, hogy Scudder alászáll NY legmélyebb bugyraiba, és olyat lát, ami még neki is sok.

FruzsinaRacz>!
Lawrence Block: A halál völgyében

Mondhattok bármit, ez egy jó könyv volt. Még, ha nem csak a többi Scudderhez mérem, akkor is. Lehet, hogy magam minősítem vele, de nem vágtam, hogy ki lehetett a gyilkos, és hogy miért is gyilkolt. Tény és való, hogy nem a legjobb könyve amit eddig olvastam, de a színvonalat hozta. Márpedig én kedvelem a történeteit.
és itt: http://turumputty.blogspot.com/2011/03/halal-volgyeben-…

Amapola P>!
Lawrence Block: A halál völgyében

Elég jó sodrása van, gyorsan fogynak az oldalak (talán csak az alkohol fogy benne gyorsabban).

marcipáncica P>!
Lawrence Block: A halál völgyében

Nem volt ez rossz igazán, csak olyan érzésem volt, mintha hiányozna a könyv fele. A történet nagyon kapkodós volt, csapongott, számomra a végéig teljes mértékben követhetetlen volt a nyomozás is, ami nem is volt igazán nyomozás. A hangulat még mindig jó, és követi az előzményben felvázoltakat, de hiányzott a kibontás, hiányoztak a kis információmorzsák, emlékdarabkák, vagy hosszabb bemutatások. A karakterekről se tudtam meg sokat, mire valakit megjegyeztem magamnak, jött is a következő.
Az apák bűnei után hasonlóan erős folytatást vártam, és azt sajnos nem kaptam meg, de azért még folytatom a sorozatot, mert Scudder karaktere elviszi a hátán a történeteket.


Népszerű idézetek

Stone>!

– A férfiak állatok.
– A férfiak és a nők is, édesem. Mondok én valamit. Mindenki perverz, alapjában mindenkinek megvan az agylövése. Ha nem a szexben, akkor másban. Így vagy úgy, de mindenki dilis. Te, én, az egész rohadt világ.

120. oldal

Niko_oka>!

Ha egy férfi megüt, azt elhagyom. – Keserűen elmosolyodott. – Legalábbis szeretném ezt hinni. Igaz, valaha azt gondoltam, hogy az olyan férfit is elhagynám, aki megcsal. Miért nem ismerjük soha annyira magunkat, mint hisszük, Matthew?

49. oldal, 6. fejezet

Niko_oka>!

-Értem, mire gondolsz. A napok el se akarnak múlni, bezzeg az évek repülnek.
Bólintott. – Mindig bolondnak hittem a nagyanyámat. Azt mondogatta, hogy az idő egyre gyorsabban megy, ahogy öregszünk. Vagy bolond, vagy engem tart hiszékenynek. Hogyan alkalmazkodhatna az idő az ember korához? Pedig tényleg más. Egy év az én életemből három százalék, Saráéból tíz, hát persze, hogy neki vánszorog, nekem meg repül. Ő sietteti, én meg azt kívánom, bárcsak kicsit lelassulna. Jaj, Matthew, nem nagy mulatság megöregedni.

52. oldal, 6. fejezet

FruzsinaRacz>!

A napok el sem akarnak múlni, bezzeg az évek repülnek.

78. oldal

Niko_oka>!

-Hello. Tudod, ki beszél?
-Azt hiszem.
-Kérted, hogy hívjalak vissza.
-Aha. Emlékszem. Valami baj van a telefonoddal?
-Fülkéből hívlak.
-Akkor jó. Az én telefonom elvileg tiszta. Egy kis hawaii macskát fizetek, aki hetente kijön poloskát keresni. Eddig egyet se talált, de talán csak nem tudja, hol kell keresni. Én honnan tudjam? Nagyon kis macska. Szerintem mindene csupa tranzisztor.
-Vicces egy nőszemély vagy.

41. oldal, 6. fejezet

Amapola P>!

– Néha mintha érezném a hold vonzását. Butaság, mi?
– Nem biztos. A tenger is érzi. Ettől van a dagály. És az is kétségtelen, hogy befolyásolja az ember viselkedését. Ezt minden zsaru tudja. A holddal a bűnözési gyakoriság is változik.
– Komolyan?
– Aha. Főleg a bizarr bűncselekmények száma ugrik meg ilyenkor. Teliholdkor különös dolgokra képesek az emberek.
– Például?
– Például nyilvánosan csókolóznak.

143. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Hold
Cicu>!

– Október, november, az év legszebb része. De egyben a legszomorúbb is, nem gondolja?
– Szomorú? Hogyhogy?
– Ó, nagyon szomorú. Mert jön a tél.

19. oldal

Cicu>!

Az is elég pocsék, ha az ember tudja, mi bántja. De ha láthatatlan démonok kísértik, azokkal sokkal nehezebb megküzdeni.

22. oldal

Niko_oka>!

Ma már ültem a székén, ittam a whiskyjét, elvettem a pénzét és szeretkeztem a feleségével. Jobb, ha nem sétálok a városban a felöltőjében.

53. oldal, 6. fejezet

Niko_oka>!

Az ilyesfajta tudást intuíciónak nevezzük, mert pontosan nem tudjuk feltérképezni az agy működését. Az csak dolgozik magában, miközben a tudatunk egész mással van elfoglalva.

102. oldal, 14. fejezet


A sorozat következő kötete

Matthew Scudder sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

J.D. Barker: Az ötödik áldozat
J. D. Robb: Halálos menekülés
Jim Butcher: Palástforgató
Greg Iles: Csontfa
Karen Rose: Számolj tízig
J. R. Ward: Az ördög martaléka
Janet Evanovich: A négy fejvadász
Thomas Harris: A bárányok hallgatnak
Ilona Andrews: Magic Burns – Perzselő mágia
Linda Castillo: A halál szava