A halál völgyében (Matthew Scudder 2.) 98 csillagozás

Jerry Broadfield azt hiszi magáról, hogy jó zsaru. De amikor megkeresi a manhattani különleges ügyészt, hogy kipakoljon a rendőrségi korrupcióról, kollegái érthető módon megneheztelnek rá. Jerryt ez egészen addig nem nagyon érdekli, amíg egy halott prostituáltat nem találnak a lakásában.
Mondhat bármit, senki nem hisz neki. Kivéve Matthew Scuddert, aki ugyan nem kedveli Jerryt, de számára az igazság mindennél fontosabb, így nyomozni kezd. Akár a zsaruk akarata ellenére is. Scudder sejti, hogy nehéz dolga lesz. Azt is sejti, hogy ha meg akarja találni a gyilkost, akkor New York legmélyebb bugyraiba kell alászállnia, mert egy ártatlan emberen valakinek segíteni kell. Még akkor is, ha ezt senki sem akarja.
Eredeti megjelenés éve: 1976

– Tudod, a gyilkosság más. Elvenni egy ember életét, ez teljesen más. Az ilyet senkinek nem lenne szabad megúszni. Soha de soha. – mondja a regény főhőse, Matt Scudder, és ez egészen vicces, mert pár év múlva Lawrence Block megírja a Bérgyilkos sorozatát, ahol a főhős lelkiismeretfurdalás nélkül gyilkol, és mi olvasók, szurkolunk neki. De ott még nem tartunk, és nem azért nem igazán jó ez a krimi, mert hiányzik belőle az erkölcsileg autista gyilkos, hanem…
A kiinduló helyzet olyan jól van kitalálva, hogy egy nap alatt elrepültem az utolsó oldalig, igaz, egyre inkább kiábrándulva.
Szóval úgy kezdődik, hogy egy zsaru dalolni készül a korrupt kollégáiról, ami aztán meglehetős bonyodalmakhoz vezet, amit csak testülettől kilépett Matt tudhat megoldani. A történet és a stílus erős Chandler utánérzés – eltekintve attól, hogy Chandlernél más lett volna a gyilkos, szerintem pont itt van a baj, Block visszariadt a kézenfekvő megoldástól, ami mögé kellő lélektani indoklást is megírhatta volna. Na, mindegy. Egynek, időtöltésnek jó volt.

Vannak olyan alapvető erkölcsi törvények, amiket akkor sem lehet megszegni, ha az ember az erkölcsöt már hírből sem ismeri. Scrudder számára ez a törvény úgy szól, hogy gyilkosságot megúszni nem lehet. Ez -és némi megélhetési támogatás-indítja el a nyomozását, ami alatt betekintést nyer a rendőrségi korrupció egy újabb szintjére, a szexuális perverziók és kiszolgálóik világába, és megcsillan előtte egy jobb élet lehetősége.
Maga a nyomozás nem túl összetett és bonyolult -mellékszálak nem igazán vannak-, de talán a gyilkos kiléte nem is olyan fontos, mint a regény hangulata. Az pedig erős.

„ – Még egy italt?
– Csak egy gyűszűnyit.”
A sorozat első része valamivel erősebb volt, ezúttal elég gyengus a történet, nem igazán kidolgozott, nem túl logikus módon, esetleges hirtelenséggel jutunk el végül a gyilkos személyéhez.
Az erőssége talán az, hogy nagyon autentikusan árasztja magából a nyüzsgő, korrupt nagyváros bohém, alkoholgőzös hangulatát a megfáradt, lecsúszott (ex-)zsaru szemszögéből. Bár fontos hangsúlyozni, hogy ez szigorúan a 70-es évek-re vonatkozik. Egészen szürreális volt például a főszereplő kálváriája a telefonálással és a telefonfülkékkel, ilyen könyveket olvasva döbben rá az ember, hogy a mennyire megváltoztatták a mindennapi életet a mobil/okostelefonok, napjainkban ez a regény így, ebben a formában létre sem jöhetett volna,
Összességében egy felejthető könyv, ennek ellenére érződik, hogy a szerző nem ír rosszul, tetszik a humora, és ügyesen használja az iróniát is. Nincs kizárva, hogy valamikor majd folytatom a sorozatot.

Mondhattok bármit, ez egy jó könyv volt. Még, ha nem csak a többi Scudderhez mérem, akkor is. Lehet, hogy magam minősítem vele, de nem vágtam, hogy ki lehetett a gyilkos, és hogy miért is gyilkolt. Tény és való, hogy nem a legjobb könyve amit eddig olvastam, de a színvonalat hozta. Márpedig én kedvelem a történeteit.
és itt: http://turumputty.blogspot.com/2011/03/halal-volgyeben-…

Nem volt ez rossz igazán, csak olyan érzésem volt, mintha hiányozna a könyv fele. A történet nagyon kapkodós volt, csapongott, számomra a végéig teljes mértékben követhetetlen volt a nyomozás is, ami nem is volt igazán nyomozás. A hangulat még mindig jó, és követi az előzményben felvázoltakat, de hiányzott a kibontás, hiányoztak a kis információmorzsák, emlékdarabkák, vagy hosszabb bemutatások. A karakterekről se tudtam meg sokat, mire valakit megjegyeztem magamnak, jött is a következő.
Az apák bűnei után hasonlóan erős folytatást vártam, és azt sajnos nem kaptam meg, de azért még folytatom a sorozatot, mert Scudder karaktere elviszi a hátán a történeteket.

-Értem, mire gondolsz. A napok el se akarnak múlni, bezzeg az évek repülnek.
Bólintott. – Mindig bolondnak hittem a nagyanyámat. Azt mondogatta, hogy az idő egyre gyorsabban megy, ahogy öregszünk. Vagy bolond, vagy engem tart hiszékenynek. Hogyan alkalmazkodhatna az idő az ember korához? Pedig tényleg más. Egy év az én életemből három százalék, Saráéból tíz, hát persze, hogy neki vánszorog, nekem meg repül. Ő sietteti, én meg azt kívánom, bárcsak kicsit lelassulna. Jaj, Matthew, nem nagy mulatság megöregedni.
52. oldal, 6. fejezet

-Hello. Tudod, ki beszél?
-Azt hiszem.
-Kérted, hogy hívjalak vissza.
-Aha. Emlékszem. Valami baj van a telefonoddal?
-Fülkéből hívlak.
-Akkor jó. Az én telefonom elvileg tiszta. Egy kis hawaii macskát fizetek, aki hetente kijön poloskát keresni. Eddig egyet se talált, de talán csak nem tudja, hol kell keresni. Én honnan tudjam? Nagyon kis macska. Szerintem mindene csupa tranzisztor.
-Vicces egy nőszemély vagy.
41. oldal, 6. fejezet

– Néha mintha érezném a hold vonzását. Butaság, mi?
– Nem biztos. A tenger is érzi. Ettől van a dagály. És az is kétségtelen, hogy befolyásolja az ember viselkedését. Ezt minden zsaru tudja. A holddal a bűnözési gyakoriság is változik.
– Komolyan?
– Aha. Főleg a bizarr bűncselekmények száma ugrik meg ilyenkor. Teliholdkor különös dolgokra képesek az emberek.
– Például?
– Például nyilvánosan csókolóznak.
![]() | Matthew Scudder sorozat · Összehasonlítás |