A ​betörő, akit szekrénybe zártak (A betörő, aki... 2.) 129 csillagozás

Lawrence Block: A betörő, akit szekrénybe zártak

Mi baj lehet abból, ha az ember elmegy fogorvoshoz? Bernie Rhodenbarr szerint semmi. Aztán amikor a fogorvosi székben ül, pár apróságra derül fény. Egy: a fogszuvasodás őt sem kerülte el. Kettő: a fogorvosa egy ronda váláson van túl. Három: a fogorvos tudja, hogy Bernie betörő. És ha az ember egy fogorvosi székben ül, nincs abban a helyzetben, hogy nemet mondjon. A feladat egyszerű: Bernie-nek be kell törnie az exfeleséghez, ki kell pakolnia a lakást, majd nyomtalanul el kell tűnnie. Eleinte minden jól megy, de az exfeleség váratlanul betoppan, így Bernie a szekrényben keres menedéket. Amikor végre kiszabadul, még több apróságra derül fény. Egy: az exfeleséget valaki leszúrta. Kettő: a szajrét tartalmazó táskát a gyilkos magával vitte. Három: ha nem vigyáz, megint egy gyilkosság gyanúsítottja lesz. Bernie megint nyomozni kezd, sarkában ott vannak a zsaruk, akad egy csinos segítője, és minden jól haladna, ha Bernie tisztában lett volna az olívaolaj különös hatásával.

Betörő a szekrényben címmel is megjelent.

Eredeti mű: Lawrence Block: The Burglar in the Closet

Eredeti megjelenés éve: 1978

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2005
176 oldal · ISBN: 9637118101 · Fordította: Varga Bálint

Enciklopédia 3

Szereplők népszerűség szerint

Oscar Wilde · Ray Kirschmann


Kedvencelte 6

Most olvassa 3

Várólistára tette 17

Kívánságlistára tette 19

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
Hoacin P
Lawrence Block: A betörő, akit szekrénybe zártak

Hát, bevallom, spoiler nem örülnék neki, ha Bernie hozzám törne be. Persze biztos vicces lenne, mert annyira nincs mit elvinni, hogy hoznia kéne valamit, hogy a végén ne távozzon üres kézzel. Például rebarbaralekvárt, aminek aztán a kiürült üvegével a hóna alatt távozhatna. (Na meg annyi megtekintett lakás után kíváncsi lennék, mennyire lepi meg Jürgen, aki egy gázálarcot viselő őzagancs, lámpaernyővel a fején.) Bernie poénos figura, határozottan bírom. Ámde ha ő betör valahová, azonnal hullák bukkannak fel a helyszínen, ő pedig menten nyakig ül a pácban, hogy aztán magánnyomozásokba fogjon értelemszerűen felbukkanó csinos segítőtársával. Jönnek a nyájas rendőrök, az egyik menyétarcú görény, a másik a zsákmány felét követeli, a harmadik meg egy rosszindulatú mosollyal rendelkező ruhásszekrény. Ezekkel a szekrényekkel amúgy jellemzően csak a gond van, mert vagy belezárják az embert, vagy felfedez ott ezt-azt… én a macskát szoktam.
Bernie kalandja könnyed és szórakoztató krimiszösszenet, nem hagy túl mély nyomot, de kellemes kikapcsolódás. New York fél bárkínálatát végiglátogatjuk, van itt pajzán kocsma meg ázottkutyaszagú lebuj… Maigret élvezné a nyomozást. A gyilkosra nem tippeltem volna, a megoldás meg kissé túlcsavart, de sebaj, így is érdekel a többi kötet. Legyünk akármekkora pácban, már szinte nyerésre állunk, ha nem ver agyon egy őrült festőművész, zsaruk felbukkanásakor lesmároljuk a partnernőnket, alkalomadtán négy méter magasból ugrálunk le… és néha lopás helyett magunk visszük a pénzt a feltört lakásokba.

„Ace ujjatlan pólót viselt, arcán pedig üres kifejezést. Olyan volt, mint egy matróz, aki egyszer eltévedt, majd meg akarta találni a hajóját, de végül megunta a keresgélést, és most igyekszik a legtöbbet kihozni egy rossz helyzetből.”

1 hozzászólás
>!
PandaSára P
Lawrence Block: A betörő, akit szekrénybe zártak

Nagyon olvasmányos, üdítően vidám könyv. Nagyon tetszik benne a szokatlan szereposztás, miszerint egy betörő az, aki kénytelen, hogy saját magáról lemossa a gyanút, kinyomozni egy gyilkosságot. Bernie-vel ez volt az első találkozásom, de egészen biztosan a sorozat többi darabját is el fogom olvasni, mert laza, könnyed és okos, elvégre megoldja a bűntényt.
Elvben kitalálható lett volna, ki a gyilkos, én mégsem sejtettem :)

>!
modus_operandi
Lawrence Block: A betörő, akit szekrénybe zártak

Ez egy hajszállal jobban tetszett, mint az első kötet. És nemcsak azért mert itt több hulla volt (Még véletlenül sem!), a szereplők hihetetlenek voltak, a gyilkos furfangos és agyafúrt, de a „mi” kedves, szerethető Bernie-nk is hozza a formáját. A bűnöző, aki kénytelen lemosni magáról a bűncselekmény árnyékát.. amit természetesen nem ő követett el. Nagyon csavaros volt a sztori, a kit-miért-hol-hogyan többszöri így-úgy megmagyarázása még engem is bevitt a dzsungelbe. Azért a minden jó, ha a vége jó itt sem marad el. spoiler

>!
FreeAngel
Lawrence Block: A betörő, akit szekrénybe zártak

Ismét szuperül szórakoztam, talán még jobban is tetszett, mint az első rész. Visz magával a történet és az írás stílusa, a humor továbbra is folyamatos és fergeteges, nagyon tetszett. Krimirajongóként és „ősrégi” Agatha Christie-rajongóként külön kiemelném az 54. oldalon megbújó utalást, miszerint: „Hacsak nem az Orient expresszen utazol, akkor egy hullára egy gyilkos jut.” Persze csak annak esik le, aki tudja, hogy ez AC regényére való utalás és ismeri is azt, de nekem nagyon tetszett!! :PP
A történet pörgős volt, érdekes, vicces és izgalmas. Mi kell még egy jó krimihez?? :))

>!
minnie
Lawrence Block: A betörő, akit szekrénybe zártak

Szeretem, hogy totál kiszámíthatatlan, hogy mi lesz a vége. Szeretem, hogy az egész bűnügy humorral van fűszerezve. És még mindig imádom szeretem Bernie-t! :)

>!
Frank_Spielmann I
Lawrence Block: A betörő, akit szekrénybe zártak

Bernie fogorvoshoz megy. A fogorvos meg tud róla egy nagyon fontos dolgot… Huhh, csodálom, hogy Bernie már (!) nem dohányzik, mert ilyen stresszhelyzetekben nagyon jól eshet egy cigaretta, még akkor is, ha az ember úgy hiszi, ez az utolsó, amit életében szív. (Akkor már nem is kell foglalkozni a tüdőrákkal meg az ön és környezetében élők egészségével.) De nem, sőt, a nők viszonylag nehezen tudják elcsavarni a fejét. Egy biztos, nem hasonlít rám: csak annyiban, hogy mindkettőnknek jó szövege van (ha akarjuk).

9 hozzászólás
>!
Vivarumba
Lawrence Block: A betörő, akit szekrénybe zártak

A könyv feléig egy picit unatkoztam, aztán valahogy csak elkapott a sorozatokra jellemző gépszíj. Volt benne egy-két olyan momentum (a nagyvárosi élet pillanatképei: kocsmai jelenetek, a portások természetrajza, stb.), ami bizakodásra ad okot. Ha Bernie ismét a közelembe kerül kap még egy esélyt. Viszont ha már az átlagos krimik közül kilógó sorozat, akkor engem jobban szórakoztat a csajosan infantilis Agatha Raisin vagy a régi Kínában játszódó Van Gulik féle történetek.

1 hozzászólás
>!
Barnus
Lawrence Block: A betörő, akit szekrénybe zártak

Üdítően humoros és könnyed krimi volt a sok Agatha Christie után.

>!
Woland
Lawrence Block: A betörő, akit szekrénybe zártak

Ez már a harmadik Bernie-könyvem, és ismét nem ért csalódás. A betörő… sorozat második része ez egyébként, és főhősünk ismét egy gyilkosság közepén találja magát. Persze neki semmi köze hozzá, ő csak épp ki szerette volna rabolni a hölgyet, aki elől a szekrénybe rejtőzik, majd mire kiszabadul onnan, már egy hullát talál a földön, akinek szívéből fogorvosi szike áll ki. Ha mindez nem lenne elég, a Bernie által összeszedett szajrét elvitte a gyilkos, így a betörőnk üres kézzel távozik a szobából. Mint az várható, hogy mentse az irháját, kénytelen maga eredni a gyilkos nyomába, látogatást tesz pár lakásban, betér egy pár kocsmába, és persze felszed egy csinos kis lánykát is – a végén pedig megoldja a bűntényt, és tisztázza magát.

Igazi vicces, könnyed olvasmány, ajánlom mindenkinek, aki egy kis írott szórakozásra vágyik.


Népszerű idézetek

>!
Frank_Spielmann I

Itt van ez a könyv. A Postban az egekig dicsérték. Hogyan legyünk győztesek. Az egész arról szól, hogyan legyünk önzőek, és törődjünk senki mással, csak magunkkal. Képzeld csak el, vannak olyanok, akiknek ezt könyvből kell megtanulniuk.

Kapcsolódó szócikkek: Ray Kirschmann
>!
Barnus

Az érintett férfi velem egykorú volt, harmincas évei közepén járt, de a haja már erősen ritkult. Ha ilyen gyorsan fut, még kiszalad a maradék alól.

13. oldal

>!
FreeBird

A válaszadás elől kitérve elkaptam a pincér tekintetét, és a levegőben firkálva jeleztem neki, hogy kérem a számlát. Nem először jutott eszembe, vajon melyik vacsoravendég használta először ezt a mozdulatot, és mit szólt hozzá a pincér. A monsieur tollat kér a leves mellé? Eh bien?

72. oldal

>!
Frank_Spielmann I

A férfiak szókincse meglehetősen korlátozott, ha az exfeleségükről van szó.

70. oldal

1 hozzászólás
>!
Aurore

– Honnét hívsz? Ne, ne mondd el! Nem akarom tudni.
– 'Em akarod a zinformácijót?
– Ez meg ki akart lenni?
– Peter Lorre. Tudom, hogy nem az igazi. Bogart sokkal jobban megy, de annyira nem vagyunk jóban, hogy őt vezessem elő neked, Craig.

113. oldal - 13. fejezet (Agave, 2005)

Kapcsolódó szócikkek: Humphrey Bogart
2 hozzászólás
>!
jancsibohi +SP

(…) Talán a testtartás teszi, talán az arckifejezés, talán belső lényük egy olyan szelete, amit külön erre edzenek, de mindegyik zsaru úgy néz ki, mint egy zsaru. Pont.

57. oldal

>!
jancsibohi +SP

Egyszer látnia kellene, hogy a belváros milyen elhagyatott egy vasárnap reggelen. Mintha egy neutronbombát dobtak volna le, és mindenki meghalt, csak az épületek maradtak épen.

167. oldal

1 hozzászólás

A sorozat következő kötete

A betörő, aki... sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

J. D. Robb: Halálos rögeszme
Ross Thomas: Hittérítőragu
Gail Carriger: Soulless – Lélektelen
Janet Evanovich: A szingli fejvadász 1.
David Rosenfelt: Előre megfontolt szándékkal
Julie Garwood: Árnyéktánc
Stephenie Meyer: A Vegyész
Gregory McDonald: Zárt körű gyilkosságok
John Dickson Carr: A sorozatos öngyilkosságok esete