A ​betörő, akit szekrénybe zártak (A betörő, aki... 2.) 154 csillagozás

Lawrence Block: A betörő, akit szekrénybe zártak

Mi baj lehet abból, ha az ember elmegy fogorvoshoz? Bernie Rhodenbarr szerint semmi. Aztán amikor a fogorvosi székben ül, pár apróságra derül fény. Egy: a fogszuvasodás őt sem kerülte el. Kettő: a fogorvosa egy ronda váláson van túl. Három: a fogorvos tudja, hogy Bernie betörő. És ha az ember egy fogorvosi székben ül, nincs abban a helyzetben, hogy nemet mondjon. A feladat egyszerű: Bernie-nek be kell törnie az exfeleséghez, ki kell pakolnia a lakást, majd nyomtalanul el kell tűnnie. Eleinte minden jól megy, de az exfeleség váratlanul betoppan, így Bernie a szekrényben keres menedéket. Amikor végre kiszabadul, még több apróságra derül fény. Egy: az exfeleséget valaki leszúrta. Kettő: a szajrét tartalmazó táskát a gyilkos magával vitte. Három: ha nem vigyáz, megint egy gyilkosság gyanúsítottja lesz. Bernie megint nyomozni kezd, sarkában ott vannak a zsaruk, akad egy csinos segítője, és minden jól haladna, ha Bernie tisztában lett volna az olívaolaj különös hatásával.

Betörő a szekrényben címmel is megjelent.

Eredeti megjelenés éve: 1978

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2005
176 oldal · ISBN: 9637118101 · Fordította: Varga Bálint

Enciklopédia 3

Szereplők népszerűség szerint

Oscar Wilde · Ray Kirschmann


Kedvencelte 7

Most olvassa 3

Várólistára tette 22

Kívánságlistára tette 21

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

Kovaxka P>!
Lawrence Block: A betörő, akit szekrénybe zártak

Bernie remek figura, már-már rejtői regényalak. Kedvenc betörőm ezúttal is hullákba botlik és gyanúba keveredik, de kiokoskodja és kinyomozza magát belőle. Közben vicces is nagyon. Van benne fordulat, légyott és kocsmázás, ráadásul mindez New Yorkban. Engem megvett kilóra, jöhet a következő kaland!

Totti86 >!
Lawrence Block: A betörő, akit szekrénybe zártak

Bernie Rhodenbarr még mindig egy szeretni való figura. Hiába bűnöző, mégis vannak elvei. Őt idézve: „A becsületességnek sok formája van.” Bernie pedig talpig becsületes fickó. Csak hát betörő.
Ebben a részben néhány részlet, körülmények, módszerek, megoldások kissé sántítottak, de ez megbocsátható. Pontosan azért, mert Bernie karaktere annyira szimpatikus, hogy élvezzük minden kalandját, minden percét, amit a hivatásával járó zűrös események sodrában tölt.
Ahogy befejeztem a könyvet, az volt az első gondolatom, hogy nagy szerencse, hogy ez a könyv ennyire nagy hangsúlyt fektet az önreflexióra, a humorra, az élet visszás helyzeteire. Ezeknek köszönhetően lehet csak félig komolyan venni. És emiatt tudtam szemet hunyt afelett is, hogy a rejtélyek kulcsa ennyire bonyolult volt, egy mezei betörő, nyomozói háttér nélkül mégis kibogozta. Ezt egy komolyabb sztoriban tuti nem lehetne eljátszani. De hamar túlléptem rajta. A megoldás tetszett, a lezárás profi volt, Bernie-re pedig újabb kalandok várnak, és biztos vagyok benne, hogy azok is legalább ilyen élvezetesek lesznek.

Hoacin>!
Lawrence Block: A betörő, akit szekrénybe zártak

Hát, bevallom, spoiler nem örülnék neki, ha Bernie hozzám törne be. Persze biztos vicces lenne, mert annyira nincs mit elvinni, hogy hoznia kéne valamit, hogy a végén ne távozzon üres kézzel. Például rebarbaralekvárt, aminek aztán a kiürült üvegével a hóna alatt távozhatna. (Na meg annyi megtekintett lakás után kíváncsi lennék, mennyire lepi meg Jürgen, aki egy gázálarcot viselő őzagancs, lámpaernyővel a fején.) Bernie poénos figura, határozottan bírom. Ámde ha ő betör valahová, azonnal hullák bukkannak fel a helyszínen, ő pedig menten nyakig ül a pácban, hogy aztán magánnyomozásokba fogjon értelemszerűen felbukkanó csinos segítőtársával. Jönnek a nyájas rendőrök, az egyik menyétarcú görény, a másik a zsákmány felét követeli, a harmadik meg egy rosszindulatú mosollyal rendelkező ruhásszekrény. Ezekkel a szekrényekkel amúgy jellemzően csak a gond van, mert vagy belezárják az embert, vagy felfedez ott ezt-azt… én a macskát szoktam.
Bernie kalandja könnyed és szórakoztató krimiszösszenet, nem hagy túl mély nyomot, de kellemes kikapcsolódás. New York fél bárkínálatát végiglátogatjuk, van itt pajzán kocsma meg ázottkutyaszagú lebuj… Maigret élvezné a nyomozást. A gyilkosra nem tippeltem volna, a megoldás meg kissé túlcsavart, de sebaj, így is érdekel a többi kötet. Legyünk akármekkora pácban, már szinte nyerésre állunk, ha nem ver agyon egy őrült festőművész, zsaruk felbukkanásakor lesmároljuk a partnernőnket, alkalomadtán négy méter magasból ugrálunk le… és néha lopás helyett magunk visszük a pénzt a feltört lakásokba.

„Ace ujjatlan pólót viselt, arcán pedig üres kifejezést. Olyan volt, mint egy matróz, aki egyszer eltévedt, majd meg akarta találni a hajóját, de végül megunta a keresgélést, és most igyekszik a legtöbbet kihozni egy rossz helyzetből.”

1 hozzászólás
Szelén>!
Lawrence Block: A betörő, akit szekrénybe zártak

Nagyon olvasmányos, üdítően vidám könyv. Nagyon tetszik benne a szokatlan szereposztás, miszerint egy betörő az, aki kénytelen, hogy saját magáról lemossa a gyanút, kinyomozni egy gyilkosságot. Bernie-vel ez volt az első találkozásom, de egészen biztosan a sorozat többi darabját is el fogom olvasni, mert laza, könnyed és okos, elvégre megoldja a bűntényt.
Elvben kitalálható lett volna, ki a gyilkos, én mégsem sejtettem :)

modus_operandi>!
Lawrence Block: A betörő, akit szekrénybe zártak

Ez egy hajszállal jobban tetszett, mint az első kötet. És nemcsak azért mert itt több hulla volt (Még véletlenül sem!), a szereplők hihetetlenek voltak, a gyilkos furfangos és agyafúrt, de a „mi” kedves, szerethető Bernie-nk is hozza a formáját. A bűnöző, aki kénytelen lemosni magáról a bűncselekmény árnyékát.. amit természetesen nem ő követett el. Nagyon csavaros volt a sztori, a kit-miért-hol-hogyan többszöri így-úgy megmagyarázása még engem is bevitt a dzsungelbe. Azért a minden jó, ha a vége jó itt sem marad el. spoiler

FreeAngel >!
Lawrence Block: A betörő, akit szekrénybe zártak

Ismét szuperül szórakoztam, talán még jobban is tetszett, mint az első rész. Visz magával a történet és az írás stílusa, a humor továbbra is folyamatos és fergeteges, nagyon tetszett. Krimirajongóként és „ősrégi” Agatha Christie-rajongóként külön kiemelném az 54. oldalon megbújó utalást, miszerint: „Hacsak nem az Orient expresszen utazol, akkor egy hullára egy gyilkos jut.” Persze csak annak esik le, aki tudja, hogy ez AC regényére való utalás és ismeri is azt, de nekem nagyon tetszett!! :PP
A történet pörgős volt, érdekes, vicces és izgalmas. Mi kell még egy jó krimihez?? :))

Frank_Spielmann I>!
Lawrence Block: A betörő, akit szekrénybe zártak

Bernie fogorvoshoz megy. A fogorvos meg tud róla egy nagyon fontos dolgot… Huhh, csodálom, hogy Bernie már (!) nem dohányzik, mert ilyen stresszhelyzetekben nagyon jól eshet egy cigaretta, még akkor is, ha az ember úgy hiszi, ez az utolsó, amit életében szív. (Akkor már nem is kell foglalkozni a tüdőrákkal meg az ön és környezetében élők egészségével.) De nem, sőt, a nők viszonylag nehezen tudják elcsavarni a fejét. Egy biztos, nem hasonlít rám: csak annyiban, hogy mindkettőnknek jó szövege van (ha akarjuk).

9 hozzászólás
Vivarumba>!
Lawrence Block: A betörő, akit szekrénybe zártak

A könyv feléig egy picit unatkoztam, aztán valahogy csak elkapott a sorozatokra jellemző gépszíj. Volt benne egy-két olyan momentum (a nagyvárosi élet pillanatképei: kocsmai jelenetek, a portások természetrajza, stb.), ami bizakodásra ad okot. Ha Bernie ismét a közelembe kerül kap még egy esélyt. Viszont ha már az átlagos krimik közül kilógó sorozat, akkor engem jobban szórakoztat a csajosan infantilis Agatha Raisin vagy a régi Kínában játszódó Van Gulik féle történetek.

1 hozzászólás
Barnus>!
Lawrence Block: A betörő, akit szekrénybe zártak

Üdítően humoros és könnyed krimi volt a sok Agatha Christie után.


Népszerű idézetek

Frank_Spielmann I>!

A férfiak szókincse meglehetősen korlátozott, ha az exfeleségükről van szó.

70. oldal

1 hozzászólás
Frank_Spielmann I>!

Itt van ez a könyv. A Postban az egekig dicsérték. Hogyan legyünk győztesek. Az egész arról szól, hogyan legyünk önzőek, és törődjünk senki mással, csak magunkkal. Képzeld csak el, vannak olyanok, akiknek ezt könyvből kell megtanulniuk.

Kapcsolódó szócikkek: Ray Kirschmann
Barnus>!

Az érintett férfi velem egykorú volt, harmincas évei közepén járt, de a haja már erősen ritkult. Ha ilyen gyorsan fut, még kiszalad a maradék alól.

13. oldal

FreeBird>!

A válaszadás elől kitérve elkaptam a pincér tekintetét, és a levegőben firkálva jeleztem neki, hogy kérem a számlát. Nem először jutott eszembe, vajon melyik vacsoravendég használta először ezt a mozdulatot, és mit szólt hozzá a pincér. A monsieur tollat kér a leves mellé? Eh bien?

72. oldal

Aurore>!

– Honnét hívsz? Ne, ne mondd el! Nem akarom tudni.
– 'Em akarod a zinformácijót?
– Ez meg ki akart lenni?
– Peter Lorre. Tudom, hogy nem az igazi. Bogart sokkal jobban megy, de annyira nem vagyunk jóban, hogy őt vezessem elő neked, Craig.

113. oldal - 13. fejezet (Agave, 2005)

Kapcsolódó szócikkek: Humphrey Bogart
2 hozzászólás
Róka P>!

Különös dolog az emlékezet. Csak hagyni kell, hadd dolgozzon, aztán előbukkan a mélyéről, amit keresünk.

69. oldal


A sorozat következő kötete

A betörő, aki... sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

J. D. Robb: Halálos testvériség
Darynda Jones: Első sírhant
Suzy Cox: The Dead Girls Detective Agency – Halott lányok nyomozóiroda
Réti László: Kaméleon
Janet Evanovich: A négy fejvadász
Julie James: A hamis partner
M. C. Beaton: Agatha Raisin és az életveszélyes esküvő
Gail Carriger: Blameless – Szégyentelen
Julie Garwood: Kegyes halál