A ​betörő, aki zabot hegyezett (A betörő, aki... 9.) 89 csillagozás

Lawrence Block: A betörő, aki zabot hegyezett

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A ​New York-i Paddington Hotel lakója, az irodalmi ügynök Anthea Landau úgy dönt, hogy árverésre bocsátja a titokzatos és legendás Gulliver Fairbornnal folytatott levelezését. A nyilvánosságot kerülő szerző meg akarja akadályozni, hogy személyes levelezése napvilágra kerüljön. Bernie Rhodenbarr ezen okból vett ki egy szobát a Paddingtonban. Hogy megakadályozza a levelek napvilágra kerülését. Be is tör Anthea Landau szobájába. Hogy az idős asszonyt holtan találja. Alig bír elmenekülni a rendőrök elől a tűzlépcsőn és egy szobán keresztül, ahol csendben zsebre rak pár értékes ékszert. Pár pillanat múlva már csattan is a bilincs a csuklóján. Amikor végre megint szabadlábon van, megtudja, hogy az ékszereket úgy lopták el valaki mástól. Nincs mit tenni, Bernie-nek tisztára kell mosnia a nevét, meg kell oldania pár gyilkosságot, meg kell találnia egy rivális ékszertolvajt és az ékszerek jogos tulajdonosát, vissza kell szereznie az eltűnt leveleket, és mindezt úgy, hogy Gulliver Fairborn… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1999

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2009
258 oldal · ISBN: 9789639868588 · Fordította: Varga Bálint

Enciklopédia 5

Szereplők népszerűség szerint

Bernie Rhodenbarr


Kedvencelte 2

Most olvassa 3

Várólistára tette 33

Kívánságlistára tette 20

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

modus_operandi>!
Lawrence Block: A betörő, aki zabot hegyezett

Ahogy az már lenni szokott ebben a betörő-sorozatban Bernie nevű főszereplőnk még el sem kezdte cseppet sem törvénytisztelő tevékenységét, már belecsöppen egy kalandba. Neveztesen egy hullába. Majd kattan a bilincs és Bernie-nek megint nyomoznia kell. Pedig ő ártatlan. Megint. Na nem a lopásban, hanem a gyilkolásban.
Noha a krimiszál még a szokásosnál is zavarosabb volt és Block most már tényleg úgy csűri-csavarja a történetet, hogy szerintem ő maga sem érti a végét, a folyamatos Zabhegyező- és Salinger-utalások miatt igazán habos-babos krimi lett, de hozzáteszem, hogy bár viccesen, de azért méltón hódol Salinger emlékének, amikor már vagy százszor elismételte minden szereplő, hogy mekkora hatással volt a Senki gyermeke az életére.
Mínusz fél csillag, mert bár aranyos volt, de a Bogartos és a Temetni veszélyes A betörő, aki, .. volt eddig a kedvencem. De azért jó volt. Tényleg!
Egyszer bár tényleg írna Block egy olyan sztorit, ahol Bernie-t nemcsak látszólag gyanúsítják meg egy gyilkossággal, hanem el is követne egyet. Csak a poén kedvéért.

Frank_Waters I>!
Lawrence Block: A betörő, aki zabot hegyezett

A Bogartos után a legjobb Bernie. Elgondolkoztam rajta, hogy ez vajon ponyva-e. Rájöttem, hogy nem érdekel. Ha ponyva, akkor inkább olvasok jó ponyvát, mint rossz szépirodalmat. Ha van értelme a megkülönböztetésnek. Popzene és komolyzene? Ugyan már. A Deep Purple már a 60-as években elmosta a határt.

Most éppen Jerry Salinger életének egy kis részlete fogta meg Blockot, egyrészt az eltűnése, másrészt a Joyce Maynarddal folytatott kapcsolata. Persze nem írhatta, hogy Salinger, mert ő még élt akkor, mikor ez megjelent, meg hát akkor nem használhatta volt a fantáziáját. Van helyette Gulliver Fairbornunk, aki szerintem sokkal normálisabb, mint Salinger, és még jobb fej is. (Viszont szintén magas és jóképű.) A Zabhegyezőből A senki gyermekei lesz. Valószínűleg a fordító is bevetette magát, mert két ital kap it főszerepet: a rozswhisky (lásd: catcher in the RYE), és a zabsör. Hehe.

Talán ebben a kötetben sikerült minden részletet a helyére tennie Blocknak, nincs is felesleges jelenet vagy történés, minden a bűnügyhöz kapcsolódik, mert persze hullánk az van, szerencsére. Salinger- és Block-rajongóknak kötelező.

Woland>!
Lawrence Block: A betörő, aki zabot hegyezett

Klassz kis bűnügy volt. Bár pár dolgot már jó előre sejtettem, még mindig lenyűgöz Bernie humora, és hogy tényleg egy krimit kapunk a végére. Bernie Poirot-t meghazudtoló kis összeröffenést szervez a végén, és akkor – ahogyan az lenni szokott – minden kiderül. Block könnyed regényei tényleg kikapcsolódást nyújtanak, igazi kis egynapos olvasmányok.

Emmi_Lotta I>!
Lawrence Block: A betörő, aki zabot hegyezett

Volt már ékszer, festmény, érme, baseballkártya, könyvritkaság stb. Ezúttal levelek. A hajsza most levelek megkaparintásért folyik. A gyilkosságok tettesét mindig Bernie találja meg.
Az előző nyolc rész színvonalát ez a krimi is eléri – bár az első száz oldalt kissé unalmasnak találtam –, most előre ki tudtam találni, ki a gyilkos. A meglepetést inkább az indíték okozta, és az számomra nem tűnt elég meggyőzőnek.
A kavarodás és a zűrzavar most is hatalmas, de jobban követhető, mint egyes előző részekben.
Szerintem Block indokolatlan túlzásba esett azzal, hogy a regény leszbikus szereplőinek a számát háromra növelte.

4 hozzászólás
Aurore>!
Lawrence Block: A betörő, aki zabot hegyezett

Szeretnék csatlakozni az előttem szólóhoz (http://moly.hu/ertekelesek/1504259), akinek szeretném megköszönni a párhozamos olvasást, mert az külön élvezet volt nekem. :) Na jó, nem egészen szeretnék csatlakozni, de majdnem mégis. Tartalmilag legalábbis. Mert azt hiszem, épp jókor olvastam (olvastuk) ezt a könyvet, azaz nem sokkal a Salingerről készült dokumentumfilm megtekintése után (szintén majdnem együtt), így már azonnal tudtam (tudtuk), mi a dörgés.

Bizony, bizony, hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy J.D. Salinger (Gulliver Fairborn) nevezetű nagyon sikeres író, aki megírta a Zabhegyezőt (A senki gyermekeit), ami „mindenkinek megváltoztatta az életét”. Utána írt másokat is, de mindenkit csak az az első sikeres könyve érdekelt. Ez a sikeres író igencsak kényes volt a magánéletére, viszont nem vetette meg a meglehetősen fiatal leányzók, pl. Joyce Maynard (Alice Cottrell) társaságát, s ez utóbbival pár évet együtt is élt, amiről aztán könyv is készül(t). A valós és a fiktív személyeknek még az összeismerkedésük is kísértetiesen hasonló. Persze van egy csomó eltérés is, de ezekről most nem szeretnék, mert az már cselekményleírásnak minősülne. Amit eddig írtam, az nem az, annak bárki utánanézhet vagy egy Salinger életrajzban vagy pedig a már fentebb emlegetett dokumentumfilmben. Már ha rájött valaki arra, ami nem volt nehéz, tudniillik hogy „A betörő, aki zabot hegyezett” az a Zabhegyező c. könyvre és azon keresztül pedig Salingerre utal. Szóval ez a könyv homage to Salinger, azaz tisztelgés Salinger előtt, ami azért valljuk be, szép Blocktól.

Most térjünk rá a krimi részére. Block hozza a megszokott minimális gyilkosság számot, számomra egy olyan tettessel, aki ugyan gyanús volt nekem bizonyos szempontból, de nem olyan szempontból, ééértitek. Bernie rájön, kideríti, betör ide meg oda, hogy elhelyezzen egy vagy két tárgyi bizonyítékot itt vagy ott, azért, hogy minden szép kerek legyen. Talán olyan szempontból okozott nekem „csalódást” (ha ezt annak lehet nevezni), hogy 1. tudtam követni az eseményeket, 2. nem hiányzott közben nagyon lényegi információ, 3. tudtam követni a magyarázatot, 4. a magyarázat előtt nem (csak azután) hangzik el a híres „Tudják, hogy miért…” mondat, 5. Bernie nem azt teszi a trófeával, amit már megszokhattunk tőle, hanem szentimentális lesz. Vagy öregszik, vagy pedig ez a Fairborn Salinger előtti tisztelgés része.

Öregszik ez a Larry is, azt hiszem. :P

P.S. Azért az érdekelne, hogy vajon Jerry írógépére is igaz volt-e, hogy „Az e teteje eltömődött, a g meg egy kicsivel feljebb üt a többinél.”
P.P.S. Az Agavéra meg haragszom a szokásosnál több nyomdahiba miatt, GRRRR!!!

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2009
258 oldal · ISBN: 9789639868588 · Fordította: Varga Bálint
5 hozzászólás
Sheeana>!
Lawrence Block: A betörő, aki zabot hegyezett

Szimpatikus az antikvárium tulajdonos főszereplő, jó karakterek, lendületes történet. Jók a dumák, és a könyves utalások. Egyedül a rendőr nyomozó beszédmódját érezetem természetellenesen kimódoltnak, bár ez lehet, hogy a fordító hibája. Lehetett volna más módon is érzékeltetni a rendőr alulműveltségét, mint a sok -ol, -öl-lel.De összességében tetszett.

minnie>!
Lawrence Block: A betörő, aki zabot hegyezett

Az előző kötet nagyon magasra tette a lécet, az elején picit unatkoztam, de aztán a végére beindult és kifejezetten tetszett. És ebbe a Paddington Hotel-be szívesen elmennék.. neeeem.. nem a maci miatt… :)))

AnZsu_01 P>!
Lawrence Block: A betörő, aki zabot hegyezett

Azt hiszem ezen a részen már érződik kissé az, hogy fogy Block írói kreativitása a témában, kicsit talán túl is bonyolította a sztorit. Ugyanaz a séma, Berniere ismét gyilkosság gyanúja vetül, holott abban pont ártatlan, így ismét csak nyomozni kezd, hogy tisztázza magát. A humora továbbra is olyan, mint amit megszoktunk tőle, az elmúlt 8 rész alatt. Szerencsére azonban ez annyira magával ragadó és szórakoztató, hogy akár önmagában ezért megéri olvasni. A Bernie mellett felbukkanó karakterek is rendben vannak és én imádtam a sok könyves utalást is, meg is jött a kedvem a Zabhegyező elolvasásához.
A fél csillagos levonás azért jár, mert ebben a részben Block már-már teljesen követhetetlenre kuszálta a szálakat

viidori I>!
Lawrence Block: A betörő, aki zabot hegyezett

„Ez a szép New Yorkban. Itt minden megvan” -Na és Kukutyin?!
***
Én mindig azt mondom, hogy a Bernie könyveket nem a krimi szál miatt olvasom, így most már meg sem próbálom követni a machinálást meg ügyeskedést meg bonyolódást, úgy sem tudom összerakni, meg nem is akarom, engem tökéletesen leköt a karakterek lendülete és az elmés kis párbeszédek.Nem kell ennél több, hacsak nem egy kis rozswhisky.
Egészségünkre!

xeral>!
Lawrence Block: A betörő, aki zabot hegyezett

Bernie ismét bajba kerül :) az egyiknek lehetne ez a címe, a sorozatban. Általában akció közben valahogy képbe járul egy-egy bűntény során és persze rögtön le is tartóztatják. Főhősünk egyébként nagyon szeretni való karakter, de azért nem szeretném, ha meglátogatna, amíg nem vagyok itthon. Szóval mivel képben van a rendőrségnél, ezért, ha feltűnik a helyszínen óhatatlan, hogy bevigyék egy kis kihallgatásra. Természetes itt is segítségre lesz az eset felderítésében, hiszen neki is érdeke, és a szokásos humoros formában teszi.


Népszerű idézetek

Frank_Waters I>!

– […] Tudod, vannak olyanok, akik mindig csak keveset isznak, és te nagyon szeretnéd tudni, hogy miért.
– Aztán egyik este sokat isznak, és kiderül.

158. oldal

4 hozzászólás
egy_ember>!

Ismerve a Paddington sajátos elképzeléseit a takarításról, könnyen lehet, hogy nem csak az én ujjlenyomataimat találják meg, hanem Mark Twainét is.

51. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Bernie Rhodenbarr · ujjlenyomat
Frank_Waters I>!

– Egyedül? Tudod, hogy mit mondanak arról, aki egyedül iszik?
– Tudom. De még mindig jobb, mintha egyedül lettem volna, és még csak nem is iszom.

171. oldal

egy_ember>!

Sok bár- és kocsmatulajdonos kifejezetten goromba a piás vendégekkel, mintha nem azért árulna alkoholt, hogy az ember megigya. Mit képzelnek, hogy csak úgy idejönnek, mindenféle italokat rendelnek, aztán meg hagyják, hogy hasson magukra? De tényleg. Szégyen és gyalázat. lehet távozni, és máshol folytatni ezt a türhetetlen viselkedést.

134. oldal

BrigiHudacsko I>!

– Azok a rohadt irodalomtörténészek – ingatta a fejét. – Minden mondatot szétszednek, amit az ember ír, mert valami rejtett mondanivalót keresnek. Ha maguk is írnának, akkor tudnák, hogy ez nem így működik. Éppen elég meló értelmet vinni az írásba. Ki képes foglalkozni a rejtett mondanivalóval?

188. oldal

2 hozzászólás
egy_ember>!

– Remek választás – mondta a recepciós, ahogyan a pincér szokta, amikor az ember a báránysültet választja zsályás újborgonyával. Mégis, melyik akkor a rossz választás? És ha van rossz választás, miért teszik rá egyáltalán az étlapra?

16. oldal

Kapcsolódó szócikkek: báránysült
egy_ember>!

A zongoristáról azt tartották, hogy homoszexuális, bár két felesége is volt, akiktől több gyermeke, illetve azoktól több unokája is született. A primadonnáról azt tartották, hogy mindkét nemet kedvelte. És a pletykák szerint mindketten lefeküdtek Edgar Lee Horvathtal, akiről köztudott, hogy soha nem feküdt le senkivel. Kivéve persze a mackóit.

13. oldal

egy_ember>!

– Egy úriember soha nem beszéli ki a hölgyeit.
– Tudom, éppen ez az oka, hogy nem barátkozom Fülöp herceggel. Szóval? Mi történt?

70. oldal

Amapola P>!

—… És van tizennégy puha kötésű kiadásom is.
— Hogy tudjon adni a barátainak?
Döbbenten nézett rám. Nem tudom, melyik feltételezés borította ki jobban: az, hogy barátai vannak, vagy az, hogy könyveket adjon nekik. Feltehetően mindkettő.

110. oldal

1 hozzászólás
viidori I>!

– Ez egy olyan hotel, Bernie?
– Olyan, amilyenben házasságtöréseket szoktak elkövetni? Miért, van másféle hotel is?


A sorozat következő kötete

A betörő, aki... sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Steve Berry: A Romanov-jóslat
Stephen King: A halálsoron
Andrew Gross: Egy kém Auschwitzban
Hász Róbert: Fábián Marcell pandúrdetektív tizenhárom napja
Riley Sager: Várj, amíg sötét lesz
J.D. Barker: Szíve helyén sötétség
Chuck Palahniuk: Harcosok klubja
Anne Frasier: A testszámoló
Dennis Lehane: Viharsziget
Stephen King: Mr. Mercedes