A ​betörő, aki úgy festett, mint Mondrian (A betörő, aki... 5.) 119 csillagozás

Lawrence Block: A betörő, aki úgy festett, mint Mondrian

Bernie Rhodenbarr tényleg semmi törvénybe ütközőt nem követett el. Mindössze tette a dolgát. Megkereste egy férfi, hogy becsülje fel a könyvtárát. Bernie elment, felbecsülte, hazaballagott. Nyugodt lelkiismerettel. Csakhogy Carolyn, társa a bűnben, a Pudliművek tulajdonosa, letaglózó hírrel várja: macskáját, Myanmart elrabolták. A váltságdíj meg negyedmillió dollár. Egy használt macskáért. Kisvártatva az is kiderül, hogy a könyvgyűjtemény tulajdonosa gyilkosság áldozata lett, a lakás meg tele van Bernie ujjlenyomataival. Közben pedig boldog-boldogtalan rajta keres egy Mondrian-festményt, ami évtizedekkel ezelőtt tűnt el. És még csak nem is ő lopta el.

Eredeti megjelenés éve: 1983

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2007
210 oldal · ISBN: 9789637118814 · Fordította: Varga Bálint

Enciklopédia 4

Szereplők népszerűség szerint

Bernie Rhodenbarr · Mihail Alekszandrovics Bakunyin


Kedvencelte 4

Most olvassa 2

Várólistára tette 24

Kívánságlistára tette 16

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

vargarockzsolt>!
Lawrence Block: A betörő, aki úgy festett, mint Mondrian

„Mit szoktak mondani Rembrandtról? Kétszáz portrét festett, ebből háromszáz Európában van, ötszáz meg Amerikában.” spoiler „Mondriant nem hamisították ipari méretekben” – de azért Bernie Rhodenbarr, a kedves betörőnk is hozzáteszi a magáét. Nem feltétlenül a saját jószántából, hanem mert elrabolnak egy macskát! Így megy ez, tiszta Rejtő, Lawrence Block úgy kavarja, mint Piszkos Fred a málnaszőrt, kissé zavaros a vége, én nem is értettem mindent, de jól szórakoztam, a szellemes stílus itt fontosabb, mint a különben elég izgalmas sztori.

4 hozzászólás
gyuszi64>!
Lawrence Block: A betörő, aki úgy festett, mint Mondrian

2020/27. otthoni polc

Kedves úribetörő-történet egy elvileg visszavonult bűnözőről, aki illegális tevékenységei közben állandóan kalandokba bonyolódik. (Kár, hogy ezek egy részét a fülszöveg le-poéngyilkolja. Értem én, hogy be kell húzni az olvasót, de cselekményleírással ennek nem sok teteje van. Úgy tűnik, a fülszöveg jó megírása külön szakma – hát akkor szakmabelieket kellene alkalmazni, gondolom.) Bár modern hangvétellel modern témákat olvasunk, a lezárás a klasszikus krimik szabályait követi: egy sereg szereplővel körülvéve a hős mindent (?) megmagyaráz, és nagy finálét rendez.

Egy nagyságrenddel kevesebb volt a vér és az erőszak, mint a szerző Matt Scudder- (alias Liam Neeson) sorozatában, és megjelent a humor is, ezért nekem sokkal szimpatikusabb a betörő Bernie, inkább az ő kalandjaira szavazok.

Két részletet kiemelnék a könyvből. A 106. oldalon Edna Millay költőnő híres sorával találkoztam, ezt korábban a Davis – Hersh: A matematika élménye c. könyvből ismertem. Itt néhány gyönyörű bekezdés szerepel arról (sokszor elolvastatom a diákokkal), hogyan találkozott Thomas Hobbes negyven évesen egy könyvtárban a matematika élményével.

A másik részlet magyar vonatkozású a 158. oldalról: „Megtaláltam az irodát, amit kerestem. A zár az ajtón sokkal kisebb kihívást jelentett, mint a Rubik-kocka.”

1 hozzászólás
Molymacska P>!
Lawrence Block: A betörő, aki úgy festett, mint Mondrian

Az Apák bűnei után nagyon nehéz volt átállni a szerző egy teljesen más stílusára. Mert teljesen más, humoros, kedélyes, művészi, rengeteg utalással más művészetre. Mégis egyszerűen zseniális ez is. Eleinte nem is volt túlzottan krimi hatása, és ennek örültem (igen, a nem krimihatású krimi a kedvenc krimim :D ), utána pedig úgy csordogáltak az események, hogy izgalmas és akciódús sztorit élvezet legyen követni.
Külön pozitívum a macska, amiből rögtön kettő van, és mind a kettő nagyon szőrös és iszonyúan cuki <3 (valószínűleg nélkülük is működött volna a történet, de nekem igenis kellettek a cicák :D )
A borítótervező, bárki is volt, iszonyatosan menőn (és a témához kapcsolódóan iszonyatosan Mondrianosan) alkotta meg a borítót, egy életérzést ad át, és emiatt imádom. Szerintem sose voltam ennyire elégedett egy olyan borítóval, ami alapvetően nem tetszetős, de így a történet után mégis megérthető.
Lawrence Block könyveit még biztosan elő fogom venni. Egyszerűen imádom őket.

modus_operandi>!
Lawrence Block: A betörő, aki úgy festett, mint Mondrian

Bernie Rhodenbarr egyszer végre nem önös érdekből lop mástól, hanem mert a legjobb barátja MACSKÁJÁT AKARJA MENTENI különben a macska jól mek fog haldokolni*! És ha már sajna nincs felesleges negyedmilliója..akkor nem okoz neki sok bűntudatot ellopni azt, ami képvisel ennyit.
Hát megáll az eszem! Tényleg nem lehet megunni ezeket a történeteket..vagyis én még nem jutottam el odáig. Block a krimihumor nagymestere. mert mást egyelőre nem ismerek

*Idézet a könyvből.

Bla I>!
Lawrence Block: A betörő, aki úgy festett, mint Mondrian

Olvastam már az írótól, de Bernie-vel ez az első találkozásom…Egy humoros krimibohózat keretében adja elő magát. Kétségtelen, hogy aranyos a tisztességes betörő, az ilyet tényleg csak kitalálni és kedvelni lehet. Block nem okozott ezzel sem csalódást. Az éjszaka kezdett krimi – bármíly álmos voltam is másnap – kiolvastatta magát, végén már alig tudtam letenni, csak bújtam a könyvet, s bátran, azonnal ajánlottam a feleségemnek is, amikor végeztem. Jól szórakoztam néhány felhőtlen órát, ezt ajánlhatom mindenkinek, aki elolvassa!

1 hozzászólás
papeerzsepi>!
Lawrence Block: A betörő, aki úgy festett, mint Mondrian

Íme egy példa arra, hogy nem kell hosszúnak lennie egy történetnek, hogy kiváló legyen.Humoros párbeszédek, váratlanul felbukkanó hullák, változatos karakterek és szövevényes sztori és még több ugyanabból a festményből. Az egészet úgy imádtam ahogy volt.

Emmi_Lotta I>!
Lawrence Block: A betörő, aki úgy festett, mint Mondrian

Az eddig olvasott öt kötet közül talán ezt találtam a leghumorosabbnak. Bernie továbbra is aranyos, kedves. A Mondrian-festmények körüli kavarodás viszont nagyon próbára tett. Az utolsó 2-3 fejezetet újra kellett olvasnom, hogy felfogjam, melyik kép kihez is került. Miután ezt sikerült tisztázni, a legvége mégis kissé érthetetlen maradt, mert ellentmondások voltak benne.

3 hozzászólás
alaurent P>!
Lawrence Block: A betörő, aki úgy festett, mint Mondrian

Bár eddig mindegyik kötet ugyanarra az elég egyszerű sémára épült, valami mégis visszavonz a sorozathoz. Talán a humora, és a nyelvezete, ami könnyed és szórakoztató olvasmánnyá teszi. Ebben a kötetben kicsit elvesztem a mondriánok között, itt egy hamis, ott egy eredeti, ki tudja ezt követni, szerencsére az írónak és alteregójának sikerült.
Csak azt mondom, jöhet a következő…

nyirog>!
Lawrence Block: A betörő, aki úgy festett, mint Mondrian

Bernie ismét hozza a szokásos vicces figurát, szerethető betörő furábbnál furább barátokkal. A történet nem egy nagy durranás, sőr egy kicsit el is lehet veszni a részletekben, hogy ki mikor mit fest vagy nem fest, de egynek elmegy.

minnie>!
Lawrence Block: A betörő, aki úgy festett, mint Mondrian

Bernie-re nincsenek szavak, történetenként egyre jobban szeretem. :)
Ez a rész kifejezetten tetszett, művészet, kép lopás, kavarodás, cicák, Carolyn és Bernie.
Különösen kedvelem Carolyn és Bernie beszélgetéseit. :)))
A végére én is megkavarodtam és még egyszer el kellett olvasnom, de Bernie történeteit nem is igazán a krimi szál miatt, hanem a hangulatáért szeretem.


Népszerű idézetek

kávésbögre P>!

– Tudod, hogyan kezdődik a legszomorúbb mondat?
– „Mi lett volna.”

82. oldal

Anibell P>!

A zár az ajtón sokkal kisebb kihívást jelentett, mint a Rubik-kocka.

158.

Kapcsolódó szócikkek: Bernie Rhodenbarr
vargarockzsolt>!

Amikor visszatértünk a boltba, elsőként alaposan körbenéztem, hátha találok még egy holttestet.

126. oldal

1 hozzászólás
vargarockzsolt>!

Két órával később a Bum Rap-ben ültem, és egy Perrier mellett Carolyn Kaisernek meséltem, mi történt.
– Ott álltam, és egyre az járt az eszemben, hogy ha valami Hal Johnson asztalára tartozik, akkor ez az – mondtam.
– Kicsoda?
– Hal Johnson. Egy exzsaru, akit a könyvtár azért alkalmaz, hogy az időben vissza nem hozott könyveket megtalálja.
– És erre egy exzsarut alkalmaznak?
– Az életben nem – feleltem. – Hal Johnson egy James Holding nevű író novellasorozatának főhőse. Elindul egy könyv után, aztán a végén egy komoly bűnténybe botlik.

13-14. oldal

1 hozzászólás
rita_66>!

– … Szerintem egyetlen bábom sem kelt ki. Nem minden hernyóból lesz molylepke.
– Ahogy nem minden varangyból lesz herceg.

14. oldal

Frank_Spielmann I>!

Én, én művész vagyok. Egy művész bármit mondhat. Ez az előnye a művészeknek az úriemberekkel szemben.

49. oldal

Moranzs>!

– Ugye nincsenek nálad poloskák, Bernie?
– Csak egy család lakik valahol a fürdőben. Mi a baj, Carolyn?
– Myanmar a baj.
– Lerohanták a kínaiak?
– Te miről beszélsz?
– TE miről beszélsz?
– A macskámról. Elrabolták.

Frank_Spielmann I>!

– Az van, hogy ő egy politikai és gazdasági leszbikus.
– Milyen leszbikus?
– Úgy gondolja, hogy a feminizmus elkötelezett követőjeként politikai okból kerülnie kell a szexuális kapcsolatot a férfiakkal. A munkája miatt alapvetően nőkkel találkozik, de nem fekszik le velük, mert erre még nincs készen testileg.
– Akkor mi marad neki? Tyúkok?

15. oldal

2 hozzászólás
Frank_Spielmann I>!

Akárki is volt, olyan akcentussal beszélt, mint Peter Lorre, csak nagyon csinált volt. „Nállunk fan a macskája.”

39. oldal

3 hozzászólás
Frank_Spielmann I>!

Bakunyin mondta egyszer, hogy a pusztításra sarkalló a késztetés kreatív.

50. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Mihail Alekszandrovics Bakunyin

A sorozat következő kötete

A betörő, aki... sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

John Dickson Carr: A sorozatos öngyilkosságok esete
Raymond Chandler: Örök álom
M. C. Beaton: Agatha Raisin és az életveszélyes esküvő
Darynda Jones: Első sírhant
Rejtő Jenő (P. Howard): Az elátkozott part
Jeff Lindsay: Drága, dolgos Dexter
Janet Evanovich: A négy fejvadász
Paul Auster: New York trilógia
Agatha Christie: Halloween és halál
Jo Nesbø: Csótányok