A ​betörő, aki Spinozát olvasott (A betörő, aki... 4.) 128 csillagozás

Lawrence Block: A betörő, aki Spinozát olvasott

A betörőből tisztes antikváriussá lett Bernie Rhondebarr nem sokat filozofál bűnözői karrierjén. Imád betörni, jól csinálja, nincs ezen mit gondolkodni. Egy éjjel azonban betör egy puccos házba, és megdöbbenve látja: megelőzték. Ennek ellenére sikerül a Pudliművek mellett éjszakánként betörőtanoncként tevékenykedő Carolyn segítségével ellopnia egy nagyon értékes érmét. Hogy másnap reggel aztán megtudja: utánuk még valaki betört a házba, és megölte a tulajdonos feleségét. A rendőrök persze szokás szerint meg vannak győződve róla, hogy Bernie a gyilkos. Eljön hát az ideje annak, hogy Bernie először alaposan elgondolkodjon, Spinoza és kollegái tanácsát kérje, és a változatosság kedvéért csak ez után cselekedjen.

Eredeti megjelenés éve: 1980

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2007
190 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789637118593 · Fordította: Varga Bálint

Enciklopédia 7

Szereplők népszerűség szerint

Bernie Rhodenbarr


Kedvencelte 4

Most olvassa 4

Várólistára tette 26

Kívánságlistára tette 20

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

Woland>!
Lawrence Block: A betörő, aki Spinozát olvasott

Block tíz kötetes betörő-sorozatából már ötön túl vagyok, és azt kell mondjam, Bernie-t nem lehet megunni. Kedvenc betörőnk ezúttal egy fülest kap Carolyntól, akinek eb-kuncsaftjának gazdijai az ebbel együtt elutaznak egy éjszakára, így szabad a rablás – szó szerint. Mindketten felhúzzák a tenyerén kivágott gumikesztyűt, és már indulhat is a buli. Mire azonban odaérnek, a lakás már fel van forgatva, egyedül a széffel nem bírtak el. Bernie-nek ez is gyerekjáték, és amit benne talál, igen értékes holmi. Csak aztán sajnos már megint közbe jön egy hulla, Bernie pedig újfent gyanúba keveredik – aztán persze végigolvashatjuk, kedvenc főhősünk hogy bogoz ki megint egy rejtélyt, amit a rendőrség nem tud megoldani.

Könnyed, lehetetlen kis könyv, ötletes krimi sok humorral és jó stílussal megírva, annyira gördülékeny, hogy tényleg nincs hol abbahagyni – az ember mindig “még pár oldalt” szeretne olvasni belőle. Könnyen függőséget okoz, igazi kikapcsolódás egy munkával telt hosszú nap után.

Frank_Spielmann I>!
Lawrence Block: A betörő, aki Spinozát olvasott

Bernie most nem is volt igazán bajban, ami nem akkora gáz, mert az előző 4 kötetben eleget gyanúsították meg gyilkosságal, most viszont csak egy kicsit, és alibije is volt, meg minden – viszont csavarosabb lett a krimi-szál, Carolyn sem tűnik már olyan ostobácskának, végre megismerjük Denise Raphaelsont is, akibe bele is zúgtam (:P), egy cigarettázó gebe művésznőnél nincs is jobb, akihez képest még én is két lábbal állok a földön. Nem tudtam kitalálni, ki a gyilkos (illetve, mivel kettő volt, az egyikre rájöttem, mert gyanús volt az ember, meg ellenszenves is), bár nem is igen akartam. Mondjuk nem is lehetett – a Bernie-regények egyik kedvenc technikai megoldása, hogy fontos dolgokat, illetve hát a megoldást, hogy ne derüljön ki semmi előre, így jelez a szerző: „És akkor elmondtam neki mindent.”, vagy „Leesett XY álla, mikor elárultam neki, mi is történt valójában”. De ez nekem tetszik, jópofa, már lehet sejteni, hogy hohó, kulminál a regény, nemsokára minden kiderül, juhé!

@Aurore azt mondta, neki ez tetszett eddig legjobban a szériából, és lehet hogy ez az oka annak, hogy nekem is. De még van hátra 6 könyv, illetve a 11. kötet, ami remélhetőleg még idén megjelenik magyarul.

És nem, nem unom még, annyira nem, hogy nem bírtam tovább, és kihoztam a könyvtárból a következő részt… Ennyire utoljára a Harry Potterért rajongtam, amit nem is merek újraolvasni, nehogy elvesszen a rajongás.

25 hozzászólás
egy_ember>!
Lawrence Block: A betörő, aki Spinozát olvasott

Néhány napja együtt iszogattunk JP Kellerrel és Matt Scudderrel a Library bárban, a 7. utcán, nem messze a Marble temetőtől. Az én ízlésemnek kicsit puccos hely, de Matt szereti, és hát aznap este ő fizetett. Scudder és Keller bourbont ittak, én meg elszopogattam egy-két hideg Budweisert, mert később még találkozóm volt Pete Nowakkal, és vele jó, ha józanul tárgyal az ember. Nowak látszólagos nyugalma és tunyasága ellenére akkorákat tud robbanni, mint egy öreg Ford hátulja.
Hét körül befutott JP cimborája Bernie Rhodenbarr, valami bélyegeket hozott neki, és mivel nem volt más dolga leült közénk egy italra. Évekkel ezelőtt találkoztam már vele, de nem nagyon emlékeztem rá. Rendeltünk még egy kört, és ahogy oldódott a kezdeti feszélyezettség, kiderült, hogy nagyon jól megértjük egymást Bernie-vel. Remekül elbeszélgettünk könyvekről, festményekről, dzsesszről, és amikor indulnom kellett Pete Nowakhoz, felajánlotta, hogy elkísér, mert ők régi haverok.
Nowakkal végül minden simán ment, köszönhetően talán Bernie jelenlétének is. Azt hiszem, jóban leszünk.

4 hozzászólás
vöri P>!
Lawrence Block: A betörő, aki Spinozát olvasott

Ha Bernie Rhodenbarr nem lenne, ki kéne találni – nagy szerencse, hogy Block már megtette. Eddig sem tudtam napirendre térni a telefonálási mániája fölött, de ez a tárcsázóváll a csúcs.
Mindegyik kötet tetszett eddig, általában a krimikben valahogy sosem maga a krimi része szokott érdekelni, de szerintem ebben a sorozatban azért ezzel sincsen probléma, de a lényeg természetesen Bernie, akit kötetről kötetre egyre jobban megkedvelek, főleg amióta könyvesboltja van.

voltam>!
Lawrence Block: A betörő, aki Spinozát olvasott

Könnyed, humoros, szórakoztató. Bernie szenzációs figura, csak szeretni lehet. Pedig betörő, de mégis. Újdonsült antikvárius énje mellett igyekszik háttérbe szorítani a betörőt, de ez csak hellyel-közzel sikerül, amit azért nem igazán bánunk, hiszen így keveredik újabb és újabb kalamajkába. Ráadásul ezúttal egy olyan ügyet kell – kényszer szülte nyomozóként – megoldania, ami az olvasás melletti másik hobbim, a numizmatika rejtelmeibe kalauzol. Azon már egyre kevésbé akadok fenn, hogy ezt az ügyet is amúgy Poirot módjára göngyölíti fel. Azaz szép lassan, módszeresen összeporszívózza az információ-morzsákat, de ezeket csak részben osztja meg a nyájas olvasóval, majd a végén összetrombitálja az érintetteket (olyanokat is, akikről addig nem is nagyon olvashattunk), majd lerántja a leplet mindenkiről, aki megérdemli és jótékony homályban hagyja azokat, akik szerinte ezt érdemlik.

modus_operandi>!
Lawrence Block: A betörő, aki Spinozát olvasott

Azt hiszem, 4 kötet után elmondhatom, hogy Block remek karakterekkel operál és nem véletlenül töretlen ennek a sorozatnak a sikere: itt van mindjárt a kedves, udvarias Bernie, a betörő-antikvárius, Carolyn, a leszbikus tanítvány..és mindig oly rendíthetetlen korrupt Ray, a zsaru, aki gyakran megkerüli az igazságszolgáltatást, ha egy kis pénz üti a markát.
Sajnos megint meghalt(ak) valaki(k) és Bernie-nek nyomoznia kell..és ezt megint nagyon agyafúrtan teszi, nem spórolva ki a humort a történetből.
spoiler
Tényleg mindenki olvasson Tőle, ha két nehezebb de nem súlyban regény között egy kis szusszanást akar tartani. Megéri!

FreeAngel>!
Lawrence Block: A betörő, aki Spinozát olvasott

Ahhoz képest, hogy olyan olvasói véleményt is olvastam, miszerint ez bonyolultabb, mint az eddigiek, számomra sokkal érthetőbb volt a végén a „csavaros rész”, amikor kibogozzák a szálakat.
Ilyen helyzetben (és szerepben) Bernie még sohasem fejtette meg a rejtélyt, de nekem talán eddig ez tetszett a legjobban.
Ami megnyugtató még számomra, hogy hála Istennek, nincsen Morton-lábam és bár a mutatóujjam nekem is mindkét kezemen hosszabb, mint a hüvelyk, talán tárcsázóvállam sem lesz… :))

Esmeralda P>!
Lawrence Block: A betörő, aki Spinozát olvasott

Ez rendben volt, kellemes krimi, se túl nem bonyolított, se el nem varrt.

FZolee P>!
Lawrence Block: A betörő, aki Spinozát olvasott

Bernie történetén továbbra se kell nagyon gondolkodnom, csak olvasom, és pörögnek az oldalak.
Humoros, könnyed, és hálistennek végre nem gyanúsítják Bernie-t gyilkossággal, üdítő változatosság :) Cinkostársát, Carolynt nagyon megkedveltem, ketten jó párost alkotnak. Az előző részhez hasonlóan történt a tettes leleplezése, ismét egy helyre lett csődítve mindenki, azonban ezt most nem éreztem annyira erőltetettnek, emiatt csak fél csillagot vontam le.


Népszerű idézetek

egy_ember>!

Az ilyen napokon szinte lehetelen minden vásárlóra figyelni,és biztos vagyok, hogy az a bölcsészkinézetű, egyenes hajú lány ellopta Sartre A lét és a semmi című könyvét. Annál nem is kell nagyobb bűntetés, mint hogy elolvassa.

86. oldal

Frank_Spielmann I>!

…biztos vagyok, hogy az a bölcsészkinézetű, egyenes hajú lány ellopta Sartre A lét és a semmi című könyvét. Annál nem is kell nagyobb büntetés, mint hogy elolvassa.

86. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Jean-Paul Sartre
OlvasóMókus>!

Ezen a nőn minden vagy fekete volt, vagy vörös. Biztos voltam benne, hogy a kedvenc madara a fekete rigó és a vörös légykapó. Kedvenc szerzője pedig Stendhal.

113. oldal

Frank_Spielmann I>!

Az különösen kellemetlen, ha az embert olyan bűncselekménnyel vádolják, amit ténylegesen el is követett.

50. oldal

6 hozzászólás
Frank_Spielmann I>!

…levettem a polcról egy magas poharat, az aljára löttyintettem egyujjnyi whiskyt, rá tejet, és összekevertem. Nincs is ennél jobb lefekvés előtti ital: a tej megnyugtatja a gyomrot, a whisky meg roncsolja a májat.

125. oldal

8 hozzászólás
egy_ember>!

A törvény nem tiltja, hogy hazudjak a rendőröknek, de feltűnően nem örülnek neki.

86. oldal

egy_ember>!

Fél hat körül leraktam a könyvet, amit olvastam, és elkezdtem kiterelni a vevőket a boltból. A könyv szerzője Robert B. Parker volt, a hőse pedig egy Spenser nevű magánnyomozó, aki keresztneve hiányát fizikai erejével pótolta. Minden második fejezetben vagy körbefutotta Bostont, vagy mindenféle súlyokat emelt, vagy egyéb más módokon próbálkozott szívinfarktust kapni. De ha azt nem, hát legalább egy helyre kis sérvet. Már csak az olvasásban kimerültem fizikailag.

(első mondat)

egy_ember>!

A srác tésztaképe egyértelműen arról árulkodott, hogy soha nem volt még napon, és a vodka szagtalan voltát kiemelő reklámok élő cáfolataként állt előttünk.

27. oldal

hogica>!

Testalkata olyan mint egy tűzcsapé, ami a kutyakozmetikai üzletágban kifejezetten hasznos lehet.

10. oldal

1 hozzászólás
kávésbögre P>!

Nagyon jól nézett ki, és ezt meg is mondtam neki. Carolyn megköszönte, aztán a macskákhoz fordult. – Legyetek jók – mondta nekik. – Ha hív valaki, írjátok le a nevét, és mondjátok meg neki, hogy visszahívom.

18. oldal


A sorozat következő kötete

A betörő, aki... sorozat · Összehasonlítás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Darynda Jones: Első sírhant
John Dickson Carr: A sorozatos öngyilkosságok esete
Jeff Lindsay: Drága, dolgos Dexter
Stephen King: Aki kapja, marja
Raymond Chandler: Örök álom
Jeffery Deaver: Az acél csók
John Dickson Carr: A London Bridge rejtélye
Rita Falk: Sertésfej al dente
M. C. Beaton: Agatha Raisin és az életveszélyes esküvő
Gabriel Wolf: Something Sickly Unique