A ​betörő, aki parókát viselt (A betörő, aki... 1.) 228 csillagozás

Lawrence Block: A betörő, aki parókát viselt

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Bernie ​Rhodenbarr barátságos fickó, megbízható szomszéd, aki mindig köszön, és elfogadhatóan pókerezik. Választott szakmája viszont sokak szemében nem igazán népszerű. Bernie betörő, aki modern Robin Hood módjára könnyedén szabadítja meg értékeitől New York tehetősebb lakóit. (A szegényektől, állítja Bernie, ugyanis nem lehet mit ellopni.) Bernie azonban nem tökéletes. Néha követ el hibákat. Most például azt, hogy egy ismeretlen megbízásából betör egy tehetős férfi lakásába. Aztán azt, hogy akkor is ott van, amikor a rendőrök rátörik az ajtót. Végül azt, hogy nem veszik észre a hálószobában a frissen megölt férfi holttesttét. Mivel minden afelé mutat, hogy ő a gyilkos, Bernie az egyetlen épeszű megoldást választja: elfut. Abból nem lehet nagy baj. Így veszik kezdetét Bernie Rhodenbarr első kalandja, amelyben meg kell találnia az igazi gyilkost, fel kell kutatnia egy titokzatos kék dobozt, el kell igazodnia korrupt rendőrök és cselszövő nők között, arról nem is beszélve, hogy a… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1977

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2004
184 oldal · ISBN: 9637118012 · Fordította: Varga Bálint

Enciklopédia 6

Szereplők népszerűség szerint

Bernie Rhodenbarr


Kedvencelte 11

Most olvassa 6

Várólistára tette 116

Kívánságlistára tette 78

Kölcsönkérné 9


Kiemelt értékelések

Kovaxka P>!
Lawrence Block: A betörő, aki parókát viselt

Nem is értem, hogy kerülhettük el eddig egymást Lawrence Blockkal?! Épp a zsánerem pedig az ironikus humorával! Bernie is azonnal belopta magát a szívembe, még szerencse, hogy rengeteg lehetőségünk lesz az ismeretség elmélyítésére. Fordulatos történet, 70-es évek, kevés vér, sok ötlet: nekem ennél több nem is kell egy jó krimihez. Beállok a rajongók közé!

gyuszi64>!
Lawrence Block: A betörő, aki parókát viselt

2022/3, 60/212 eddigi értékelés

Már olvastam néhány könyvet a sorozatból, gondoltam érdemes a kezdőkötettel is megismerkedni.
Szórakoztató és nem túl nehéz, a végén meglepően csavaros történet. Nos, a kedves úri betörő, Bernie bemutatkozása teljesen rendben van…

Frank_Waters I>!
Lawrence Block: A betörő, aki parókát viselt

Lett egy újabb kedvencem, és egy újabb sorozat, illetve szerző, aminek-akinek az összes könyvét el kell olvasnom. Szerintem ezzel mindent elmondtam. Nagyszerű krimi, és végre nem a pipázós brit detektív, aki hegedűn játszik és kokaint lő be magának, és nem is a Humphrey Bogart-féle ballonkabátos, whiskeyivó, rezignált, jó dumájú, folyton szexisen cigiző magándetektív oldja meg a rejtélyt, hanem éppenhogycsak… na, ki fogja kitalálni?… úgy van, a betörő!

Annyira megtetszett az egész, hogy egyszer csak úgy poénból be fogok törni… mondjuk magamhoz. Vigyáznom kell, föl ne ébresszem magamat.

18 hozzászólás
Hoacin>!
Lawrence Block: A betörő, aki parókát viselt

Bernie kalandjai a legjópofább krimik közé tartozik, amit valaha olvastam. Itt még holmi hulla se zavarja meg a kedélygörbét: maximum főhősünk berzenkedik miatta, hisz ő a fő gyanúsított. Így hát nyomozásba kezd és parókát húz, mert a műbajusz rémesen áll.
Vidám, felhőtlen olvasmány, talpraesett betörőnk pedig teljesen szimpatikus figura. Furcsán ismerős, rejtélyes megbízója egy hasonló mértékben titokzatos tartalmú kék doboz ellopásával bízza meg, ám a keresés eredménye „nulla. Illetve hulla.” (mondta volt Szivar az Ellopott futárban. :D)
Betörőket nyomozónak!
Egyszer nagyon belemerültem, és elkezdtem könyveket venni a lakatosmesterségről. Később meg egy levelező tanfolyamot is elvégeztem. Lakatostanfolyamot. Egy cég szervezte Ohióban. Szerintem csak betörők végzik el.
Könyv várólistám már eddig is a végtelenhez konvergált, és most még 9 újabb könyv nyújtja tovább ezt a befejezhetetlen sort… de egyszer akkor is végigolvasom Bernie összes kalandját!

„- Mennyi idôs vagy?
– Májusban leszek harmincöt. Miért?
– Bika vagy? – kérdezte Loren.
– Május vége. Ikrek.
– A feleségem bika – mondta Loren. Elôhúzta gumibotját a tokjából, és ritmusosan ütögette a tenyeréhez.
– Miért? – kérdeztem újra. Az elkövetkező pillanatok kicsit kaotikusra sikerültek: Loren igyekezett elmagyarázni, hogy a felesége azért bika, mert akkor született, mire én azt akartam megtudni, miért fontos, hogy milyen jegyben születtem, Ray meg piszkosul sajnálta, hogy feltette a kérdést. Úgy látszott, Loren vonzza magához az általános kavarodást.”

Kokuszka>!
Lawrence Block: A betörő, aki parókát viselt

Már elég régóta itt várakozik ez a könyv a polcomon és egy kihívás kellett hozzá, hogy el is olvassam végre, amit szerencsére nem bántam meg.
Főszereplőnk, Bernie, egy igencsak szerethető karakter, amin jómagam is meglepődtem, tekintettel arra, hogy mégiscsak egy betörő. Teljesen normális, hétköznapi figura, csak éppen a mindennapi betevőjét eme „foglalkozásból” finanszírozza. Amit viszont mesterien művel.
Egyik megbízása alkalmával viszont egy gyilkosság első számú gyanusítottja lesz, és innen kezdődnek főhősünk megpróbáltatásai.
Egy igazán szórakoztató, könnyű olvasmányt kaptam, kíváncsi vagyok a folytatásokra is.

Totti86>!
Lawrence Block: A betörő, aki parókát viselt

Két éve halogattam ennek a könyvnek az elolvasását. Nem is értem, hogy miért. Talán mert teljesen ismeretlen számomra az író, és a történetet sem tartottam túl meggyőzőnek a fülszöveg alapján. Szerencsére a könyv elfeledtette velem az előítéleteimet.
Ez a történet egy remekmű. Vannak túlírt regények, vannak sztorik, amik önmagukban nem érdemelnének nyomdafestéket, annyira vérszegények. És vannak az ehhez hasonló könyvek.
A történet bár próbál kibújni a kereteiből, részleteiben tipikus marad. A szó legjobb értelmében. A betörés, a zárak rejtelmei, mint központi motívumok végig stabil vázat alkotnak. Újra és újra visszatérnek bizonyos témák, állandó az ironikus önreflexió és a humor, és ahogy haladunk előre, egyre több rétegre bukkanunk a felszín alatt.
Tökéletesek az arányok, ebben a sztoriban ennyi volt. Ha ennél rövidebb vagy egyszerűbb lett volna, vagy ha hosszabb és lazább, akkor talán már holnap elfelejteném. Ezzel szemben így, ebben a formában és terjedelemben az egyik kedvencem lett, amit még valószínűleg sokszor el fogok olvasni.

koan12>!
Lawrence Block: A betörő, aki parókát viselt

Nagyon könnyed krimi, talán kissé unalmas is. Talán azért, mert nem a napjainkban, hanem még a ’70-es években íródott. A főszereplő, annak ellenére, hogy egy betörőről van szó, szimpatikus volt. Főhősünk kapott egy megbízást, és nagyon nagy slamasztikába keveredik. A spoiler ő maga oldja meg. Nem lett a kedvencem, de kíváncsi vagyok, hogy ezek után hogyan alakul Bernie karrierje és élete.

Mónika_Sándor>!
Lawrence Block: A betörő, aki parókát viselt

Könnyed, szórakoztató krimi, amely pár nap alatt elolvasható, és még a véres történetektől tartó olvasóknak is simán beleférhet.
Kedveltem a szereplőket, a főhős Berniet különösen. Tetszett ez a magát komolyan vevő betörő szerepkör, és sokszor meg is mosolyogtatott. :) Ha ilyen szintűek a sorozat következő kötetei is, elképzelhető, hogy folytatni fogom. Krimiből is jól esik néha a könnyedebb fajsúlyú.

3 hozzászólás
Dors_Peabody>!
Lawrence Block: A betörő, aki parókát viselt

Végre!!!!!Hogy én mennyire ki voltam éhezve egy ilyen típusú krimire! Tény, hogy mostanság jobbnál jobb, többnél több zseniális krimi jelenik meg. Azonban érezhető, hogy az emberek ingerküszöbe mennyire megnőtt, hisz lassan egy jó krimihez elengedhetetlen a brutális, lehetőleg részletgazdagon leírt sorozatgyilkosság. Mondjuk ezzel nem értek egyet, de ugye ízlések és pofonok. Én meg öregszem (na ezzel se értek egyet). Engem a krimikben a nyomozás menete, a csavarok és meglepetések fognak meg. És bizony jól esik, ha az író átver, miközben szentül meg vagyok győződve nyomozói zsenialitásomról és azt hiszem tudom ki a gyilkos, aztán jól pofára esek. Block regényétől mindezt megkaptam, plusz a humort is, amire nem számítottam. Igazi klasszikus krimi. Imádtam és természetesen folytatom.

KKincső>!
Lawrence Block: A betörő, aki parókát viselt

A betörő, aki… sorozat első, 1977-ben megjelent része volt az első olvasásom Lawrence Blocktól. A rövidke, sziporkázó humorral és váratlan fordulatokkal teli könyv az első pár oldal után megvett kilóra. Azoknak az olvasóknak például tökéletes, akik ódzkodnak a túlságosan véres krimiktől, de azért kívánnak olvasni ebben a műfajban is. Nekik melegen ajánlom. Nagyon sajnálom, hogy a közeljövőben nem tudok hozzájutni a sorozat többi részéhez, nagyon szívesen olvasnám.
A történet egy igazán szeretetre méltó és barátságos betörőről, Bernie Rhodenbarr kalandjairól szól. Ő a kedvenc tolvajom. off Mindenki követ el hibákat. Én is. off Ahogy a fülszövegben olvasható, Bernie is. Nem elég, hogy egy ismeretlen tag megbízásából tör be dúsgazdag férfi lakásába s nem veszi észre a tulaj hulláját (gondolom, senkit sem lep meg az, hogy őt gyanúsítják), még spoiler. Bizony! spoiler


Népszerű idézetek

Aurore>!

Az elidegenedés modern betegség, amelyet csak súlyosbít egy visszavonult életet élő betörő magányos természete.

29. oldal

1 hozzászólás
Frank_Waters I>!

Körülbelül annyi esélyem volt megvesztegetni pénzzel, mint egy rabbit egy disznóhúsos szendviccsel.

60. oldal

taylor95>!

Még azelőtt megemlítettem, hogy a repülőtársaság elhagyta a csomagjaimat, mielőtt Ruth jogosan megkérdezhette volna, hol a cuccom. – Mindig ezt csinálják – tette hozzá, majd lelkesen egyetértettünk abban, hogy annak a civilizációnak, amelyik embert volt képes a Holdra lőni, talán képesnek kellene lennie az ember csomagját A-ból eljuttatni B-be.

51. oldal, 5. fejezet, Agave (2004)

Kapcsolódó szócikkek: Hold
Totti86>!

Minden reggel emelt fővel kell felkelni, és ha csak az adott napra koncentrál az ember, akkor ki lehet bírni.

Totti86>!

Az ötven szövetségi állam mindegyikében számos intézmény öltözteti és látja el koszttal meg kvartéllyal mindazokat a fickókat, akik nem csöngettek.

verone>!

Mindegy, nekem megéri az a havi kilencven dolcsi, hogy valami hülye ne aludjon az ágyamban vagy üljön a vécémre.
Vagy úgy.
Rodney nem tudta, de az a hülye, aki a színes lepedői közt édesen szuszog, és elégedetten trónol a fajanszán, nem lesz más, mint Bernie Rhodenbarr. És még csak nem is fizetek neki kilencven dollárt, hogy ilyen kiváltságos életben legyen részem.

31. oldal, 3. fejezet (Agave Könyvek, 2004)

Kapcsolódó szócikkek: Bernie Rhodenbarr · WC
Frank_Waters I>!

Az idő körülbelül olyan gyorsan múlt, mint a középkorban.

116. oldal

jancsibohi P>!

Egyszer nagyon belemerültem, és elkezdtem könyveket venni a lakatosmesterségről. Később meg egy levelező tanfolyamot is elvégeztem. Lakatostanfolyamot. Egy cég szervezte Ohióban. Szerintem csak betörők végzik el. A börtönben volt egy pali, aki szintén beiratkozott egy ilyenre, és minden hónapban kapott egy zárat teljes leírással. Ott ült a cellájában, és órákon keresztül gyakorolta, hogyan kell kinyitni.

82. oldal

AgiJovi P>!

A szentségit neki, micsoda rendetlenség! Én mindig rendszerető betörő voltam, tiszteletben tartottam mások tulajdonát, függetlenül attól, hogy elvittem-e magammal vagy sem.


A sorozat következő kötete

A betörő, aki... sorozat · Összehasonlítás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Böszörményi Gyula: A hullaházi skandalum
Darynda Jones: Első sírhant
Isaac Asimov: Gyilkosság a könyvvásáron
Rita Falk: Szilváspite-összeesküvés
J. D. Robb: Halálos rögeszme
Réti László: Kaméleon
Janet Evanovich: A négy fejvadász
Julie James: A hamis partner
Susan M. Boyer: Délvidéki pezsgés