A ​betörő, aki parókát viselt (A betörő, aki... 1.) 169 csillagozás

Lawrence Block: A betörő, aki parókát viselt

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Bernie ​Rhodenbarr barátságos fickó, megbízható szomszéd, aki mindig köszön, és elfogadhatóan pókerezik. Választott szakmája viszont sokak szemében nem igazán népszerű. Bernie betörő, aki modern Robin Hood módjára könnyedén szabadítja meg értékeitől New York tehetősebb lakóit. (A szegényektől, állítja Bernie, ugyanis nem lehet mit ellopni.) Bernie azonban nem tökéletes. Néha követ el hibákat. Most például azt, hogy egy ismeretlen megbízásából betör egy tehetős férfi lakásába. Aztán azt, hogy akkor is ott van, amikor a rendőrök rátörik az ajtót. Végül azt, hogy nem veszik észre a hálószobában a frissen megölt férfi holttesttét. Mivel minden afelé mutat, hogy ő a gyilkos, Bernie az egyetlen épeszű megoldást választja: elfut. Abból nem lehet nagy baj. Így veszik kezdetét Bernie Rhodenbarr első kalandja, amelyben meg kell találnia az igazi gyilkost, fel kell kutatnia egy titokzatos kék dobozt, el kell igazodnia korrupt rendőrök és cselszövő nők között, arról nem is beszélve, hogy a… (tovább)

Eredeti mű: Lawrence Block: Burglars Can't Be Choosers

Eredeti megjelenés éve: 1977

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2004
184 oldal · ISBN: 9637118012 · Fordította: Varga Bálint

Enciklopédia 3

Szereplők népszerűség szerint

Bernie Rhodenbarr


Kedvencelte 8

Most olvassa 4

Várólistára tette 82

Kívánságlistára tette 61

Kölcsönkérné 9


Kiemelt értékelések

>!
Kovaxka P
Lawrence Block: A betörő, aki parókát viselt

Nem is értem, hogy kerülhettük el eddig egymást Lawrence Blockkal?! Épp a zsánerem pedig az ironikus humorával! Bernie is azonnal belopta magát a szívembe, még szerencse, hogy rengeteg lehetőségünk lesz az ismeretség elmélyítésére. Fordulatos történet, 70-es évek, kevés vér, sok ötlet: nekem ennél több nem is kell egy jó krimihez. Beállok a rajongók közé!

>!
Frank_Spielmann I
Lawrence Block: A betörő, aki parókát viselt

Lett egy újabb kedvencem, és egy újabb sorozat, illetve szerző, aminek-akinek az összes könyvét el kell olvasnom. Szerintem ezzel mindent elmondtam. Nagyszerű krimi, és végre nem a pipázós brit detektív, aki hegedűn játszik és kokaint lő be magának, és nem is a Humphrey Bogart-féle ballonkabátos, whiskeyivó, rezignált, jó dumájú, folyton szexisen cigiző magándetektív oldja meg a rejtélyt, hanem éppenhogycsak… na, ki fogja kitalálni?… úgy van, a betörő!

Annyira megtetszett az egész, hogy egyszer csak úgy poénból be fogok törni… mondjuk magamhoz. Vigyáznom kell, föl ne ébresszem magamat.

18 hozzászólás
>!
Hoacin
Lawrence Block: A betörő, aki parókát viselt

Bernie kalandjai a legjópofább krimik közé tartozik, amit valaha olvastam. Itt még holmi hulla se zavarja meg a kedélygörbét: maximum főhősünk berzenkedik miatta, hisz ő a fő gyanúsított. Így hát nyomozásba kezd és parókát húz, mert a műbajusz rémesen áll.
Vidám, felhőtlen olvasmány, talpraesett betörőnk pedig teljesen szimpatikus figura. Furcsán ismerős, rejtélyes megbízója egy hasonló mértékben titokzatos tartalmú kék doboz ellopásával bízza meg, ám a keresés eredménye „nulla. Illetve hulla.” (mondta volt Szivar az Ellopott futárban. :D)
Betörőket nyomozónak!
Egyszer nagyon belemerültem, és elkezdtem könyveket venni a lakatosmesterségről. Később meg egy levelező tanfolyamot is elvégeztem. Lakatostanfolyamot. Egy cég szervezte Ohióban. Szerintem csak betörők végzik el.
Könyv várólistám már eddig is a végtelenhez konvergált, és most még 9 újabb könyv nyújtja tovább ezt a befejezhetetlen sort… de egyszer akkor is végigolvasom Bernie összes kalandját!

"- Mennyi idôs vagy?
– Májusban leszek harmincöt. Miért?
– Bika vagy? – kérdezte Loren.
– Május vége. Ikrek.
– A feleségem bika – mondta Loren. Elôhúzta gumibotját a tokjából, és ritmusosan ütögette a tenyeréhez.
– Miért? – kérdeztem újra. Az elkövetkező pillanatok kicsit kaotikusra sikerültek: Loren igyekezett elmagyarázni, hogy a felesége azért bika, mert akkor született, mire én azt akartam megtudni, miért fontos, hogy milyen jegyben születtem, Ray meg piszkosul sajnálta, hogy feltette a kérdést. Úgy látszott, Loren vonzza magához az általános kavarodást."

>!
alaurent P
Lawrence Block: A betörő, aki parókát viselt

Élveztem a betörő kalandját. Maga a bűnügy nem volt túl nagy intellektuális kaland, de még így is csak a felét találtam ki, mielőtt Bernie megoldotta volna. Vidám figura a betörő, aki megélhetésből lop, ettől még nem kellene persze, hogy ilyen szimpatikus legyen, és az sem, hogy megértők legyünk a szakmájával szemben, mégis…
Magamban abban maradtam, hogy ez fikció, és egy fikcióban még a betörő is ember aki szerethető, a kalandja lehet szórakoztató, sőt, még szurkolhatok is neki, hogy kimásszon a slamasztikából, és végre visszatérhessen a dolgos hétköznapokhoz. Fő, hogy maradjon mindez fikció. (Sajnos mesélhetnék, hogyan is néz ki ez a valóságban).

>!
hencsa06
Lawrence Block: A betörő, aki parókát viselt

Hű, de jó kis krimi volt. Nagyon jól szórakoztam rajta. Egyszerű , nem túl véres , nem könnyen kiszámítható. Pont nekem lett írva.

>!
Ardnazil P
Lawrence Block: A betörő, aki parókát viselt

Humor, bűnözés és krimi. Ha valaki azt mondja, hogy ezt meg lehet valósítani egy regényen belül, nem hiszek neki. Pedig ebben a regényben még ez is lehetséges, a főszereplő pedig egy nagyon szimpatikus betörő, aki mellesleg olvasni is szeret. Bernie Rhodenbarr személyében új kedvenc szereplőm lett, és már alig várom, hogy visszavigyék a könyvtárba a második részt is. Pályaválasztás előtt állóknak nem ajánlom, mert elhiteti az emberrel, hogy betörőnek lenni jó dolog. Én is eljátszottam a gondolattal.

>!
kávésbögre P
Lawrence Block: A betörő, aki parókát viselt

Jól megszokott Bernie :) Ez kellett nekem Tolsztoj Háború és békéje után – egy laza könnyed egydélutános szórakoztató olvasmány.

>!
Zonyika P
Lawrence Block: A betörő, aki parókát viselt

A betörő, aki túl szimpatikus, hogy ne neki szurkolj, ugyanakkor a rendőrök ellen. :D

>!
jezsek P
Lawrence Block: A betörő, aki parókát viselt

Végre valami, amiben nem volt semmi, ami csorbította volna a szórakozást, és meg volt minden, ami miatt – már megint – egy újabb sorozat elolvasása vár rám.
Érdekes a főszereplő, pont annyira, hogy kíváncsiak legyünk, mi fog még vele a jövőben történni, hogy vágja ki magát a kutyaszorítóból, és a mellékszereplők sem csak statiszták voltak Bernie mellett. A krimi-szállal sem volt gond, elég csavaros ahhoz, hogy meglepetésszerű legyen a vége. És ki ne felejtsem New Yorkot, ami kellemes háttért biztosított a történethez.


Népszerű idézetek

>!
Frank_Spielmann I

Körülbelül annyi esélyem volt megvesztegetni pénzzel, mint egy rabbit egy disznóhúsos szendviccsel.

60. oldal

>!
Aurore

Az elidegenedés modern betegség, amelyet csak súlyosbít egy visszavonult életet élő betörő magányos természete.

29. oldal

1 hozzászólás
>!
taylor95

Még azelőtt megemlítettem, hogy a repülőtársaság elhagyta a csomagjaimat, mielőtt Ruth jogosan megkérdezhette volna, hol a cuccom. – Mindig ezt csinálják – tette hozzá, majd lelkesen egyetértettünk abban, hogy annak a civilizációnak, amelyik embert volt képes a Holdra lőni, talán képesnek kellene lennie az ember csomagját A-ból eljuttatni B-be.

51. oldal, 5. fejezet, Agave (2004)

Kapcsolódó szócikkek: Hold
>!
Frank_Spielmann I

Az idő körülbelül olyan gyorsan múlt, mint a középkorban.

116. oldal

>!
Aurore

Elég nyilvánvaló, hogy sokkal értelmesebb és kifizetődőbb több pénzzel kijönni a lakásból, mint amennyivel bementem.

84. oldal

>!
jancsibohi +SP

Egyszer nagyon belemerültem, és elkezdtem könyveket venni a lakatosmesterségről. Később meg egy levelező tanfolyamot is elvégeztem. Lakatostanfolyamot. Egy cég szervezte Ohióban. Szerintem csak betörők végzik el. A börtönben volt egy pali, aki szintén beiratkozott egy ilyenre, és minden hónapban kapott egy zárat teljes leírással. Ott ült a cellájában, és órákon keresztül gyakorolta, hogyan kell kinyitni.

82. oldal

>!
AgiJovi

A szentségit neki, micsoda rendetlenség! Én mindig rendszerető betörő voltam, tiszteletben tartottam mások tulajdonát, függetlenül attól, hogy elvittem-e magammal vagy sem.

>!
Bagameri69

Rod hifitornyán bekapcsoltam a rádiót, halkra állítottam, és vártam, hogy véget érjen a zene, s meghallgathassam a híreket. Nincs annál idegesítőbb, mint amikor az ember szeretne csak zenét hallgatni, de negyedóránként híreket mondanak. A fordítottja éppoly igaz. Ez a közös a rendőrökben, a taxikban és a hírekben: pont akkor nem talál az ember egyet sem, amikor tényleg szüksége lenne rá.

46. oldal


A sorozat következő kötete

A betörő, aki... sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

J. D. Robb: Halálos rögeszme
Ross Thomas: Hittérítőragu
Gail Carriger: Soulless – Lélektelen
Janet Evanovich: A szingli fejvadász 1.
David Rosenfelt: Előre megfontolt szándékkal
Julie Garwood: Árnyéktánc
Stephenie Meyer: A Vegyész
Gregory McDonald: Zárt körű gyilkosságok
John Dickson Carr: A sorozatos öngyilkosságok esete