A ​betörő, aki eladta Ted Williamst (A betörő, aki... 6.) 108 csillagozás

Lawrence Block: A betörő, aki eladta Ted Williamst

Bernie Rhodenbarr lassan egy éve jó útra tért. És le nem térne róla, ha fel nem bukkant volna a boltjában új főbérlője, aki az eddigi alig ezer dolláros bérleti díjat tízezerre akarja megemelni. Nincs mit tenni, ismét be kell törni valahova. A célpont egy lakás, a tulajdonosok Európában – a fürdőben meg egy pucér hulla. Ez nem is lenne baj, de közben rá akarnak kenni egy betörést, amit tényleg nem ô követett el. Ha tudta volna, hogy Martin Gilmartin baseballkártyái félmillió dollárt érnek, biztosan ellopja őket. De nem tudta. Azt viszont igen, ha most nem tesz valamit, akkor nemcsak a boltjának, hanem szabadságának is búcsút inthet, márpedig azt semmiképpen nem engedheti. Márcsak azért sem, mert van egy új alkalmazottja, akinek új állás után kellene néznie. Egy farokkal nem rendelkező macskának meg nincs sok esélye a munkaerőpiacon.

Eredeti megjelenés éve: 1994

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2008
240 oldal · ISBN: 9789639868045 · Fordította: Varga Bálint

Enciklopédia 6

Szereplők népszerűség szerint

Bernie Rhodenbarr · Humphrey Bogart


Kedvencelte 2

Most olvassa 3

Várólistára tette 25

Kívánságlistára tette 19

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Bla I>!
Lawrence Block: A betörő, aki eladta Ted Williamst

A kedves és szimpatikus betörő-antikvárius, Bernie Rhodenbarr, aki azért kényszerül jó útra térése után közel egy évvel újra beengednie magát egy idegen lakásba, hogy a fenyegető helyiségbérleti-díjemelés lehetséges következményei elől meneküljön, ismét egy hulla és egy kellemetlen zsarolás társaságában találja magát, s rendőrnyomozó ismerőse is megjelenik, hogy hűvösebb körülmények közé irányítsa. Szóval csőstől jön a baj, na meg a macska is bekerült a könyvesboltba, hogy a további rágcsálókár elhárítódjék. Egy nagyon kedves kis krimi a Bernie sorozatból. Kár, hogy a korrektor nem végezte megfelelően a munkáját, s számos elütést hagyott a szövegben. Agave-tól szokatlan, legalább is számomra, vagy ezért kaphattam a könyvet 690-ért a Postán?

Hoacin>!
Lawrence Block: A betörő, aki eladta Ted Williamst

Szerethető betörőnk újabb kalandjában ezúttal is igen tarka a szereplőpaletta: kapunk farkatlan macskát, vicces nevű figurát, pucér hullát, és persze vonzó hölgyeket. Bernie mindössze a könyvesboltját akarná megtartani, de mire felocsúdik, már baseballkártya lopással vádolják, és az ügy menetrendszerűen lesz egyre bonyolultabb. Ennél már csak a pulifürösztés nagyobb kihívás! Vagy tetszetős képet festeni egy szomorú bohócról.
A gyorsan olvasható, könnyed krimiből kiderül, hogy minden fiú baseballkártyákat gyűjt, hogy ötven dollár nem sok egy kockás plédért, hogy mi mindenre jó egy hajlékony kártyanaptár, és hogyha a kívánságok lovak volnának, betörők ülnének rajtuk.
Néha kicsit elvesztem a sok csavarban, de összességében kellemes időtöltés volt, párszor elmosolyodtam rajta, és megkívántam a mustárt.
És kérek egy cédrusberakásos rózsafa dobozt! :D Baseballkártyák nélkül. (Macskás kártya jöhet. Vagy tarokk kártya.)

„Szerinted mi történt? Egy ajtó becsípte a farkát? Vagy az állatorvosnak megszaladt a keze? Mondom én neked, Carolyn, ki van miskárolva, nincsenek karmai, a farka már csak emlék. Ha ezt mind összeadod, akkor nem sok maradt meg az eredeti macskából, igaz? Mert ez itt egy fapados modell. Van még valami, amiről tudnom kellene?”

vöri P>!
Lawrence Block: A betörő, aki eladta Ted Williamst

Még mindig imádnivaló.
Azért szeretem a betőrős sorozatot, mert megbízható. Ha valami teljesen kikapcsoló, bravúros, humoros, garantáltan jó könyvre vágyom, leveszem a polcról Bernie következő kalandját. Kár, hogy nincs belőle több. Csak ajánlani tudom!

voltam>!
Lawrence Block: A betörő, aki eladta Ted Williamst

A szokásos szórakoztató, könnyed, humoros, de ennek ellenére nekem ez most annyira nem jött be. Egyrészt kicsit túl volt bonyolítva, másrészt a végén pedig mindenki mehetett isten hírével függetlenül attól, hogy volt-e vétke/bűne, vagy sem. Bernie továbbra is szenzációs, nagyon kedvelhető figura. A macska-alkalmazott is remek ötlet, a humor pedig néha már-már abszurd. Amennyiben el tudunk tekinteni attól, hogy ez alapvetően egy krimi lenne, ahol normál esetben a rosszvégül elnyeri méltó büntetését, akkor ez is egy kiváló része lehet a sorozatnak. Nekem sajnos nem sikerült teljesen, ezért ez most csak 4 csillag.

Emmi_Lotta I>!
Lawrence Block: A betörő, aki eladta Ted Williamst

Block itt is hozta a megszokott színvonalat. Most, a 6. kötet után járva viszont nem árt pihentetnem a sorozatot, mert egy csöppet unom. Kicsit már egy kaptafa ez a lakásokban a betörés során talált hulla, a barátnő sikertelensége a leszbikus kalandokban és a macskák lelkivilágának tanulmányozása stb.

FZolee P>!
Lawrence Block: A betörő, aki eladta Ted Williamst

Tíz év telt el az ötödik és hatodik rész kiadása között, de ez egyáltalán nem látszódik meg sem az írásmódon, sem a világon. Pedig hozhatott volna egy kis frissességet, mert kezdenek a sablonok berögzülni: a szokásos gyilkosság, mindenki azt hiszi, hogy Bernie a tettes, aztán mikor rájön ki a tettes, a leleplezéshez természetesen össze kell csődíteni minden szereplőt. A gyilkos pedig egy idő, miután szorul a hurok, nem ügyvédet kér, hanem elmeséli mit tett. Így szokott történni ez mindig, nem? Szerencsére a korrupt zsaru mindig ott van mellette, akinek csurran-cseppen egy „kevés” pénz. Arról nem is beszélve, hogy örökös segítője, a leszbikus barátnő folyton beleszeret valakibe, aki természetesen a fejében azonnal leszbikussá válik.
Most úgy tűnik, hogy csak savazom a könyvet, pedig nem, igazából nem volt rosszabb, mint a többi rész, csak kezd megfáradni számomra a történet. Még négy rész van, remélem kis változatosságot fog belevinni Lawrence Block, jót tenne neki.

Virágszépe>!
Lawrence Block: A betörő, aki eladta Ted Williamst

Bernie, a címszereplő egy betörő, aki jó útra akar térni, de ez nem sikerül neki. A visszaeső, udvarias tolvaj igazán szeretni való, szimpatikus, hiszen sokat olvas. Kedves, humoros történet riposztozni szerető szereplőkkel, néha már fel sem tűnt, hogy krimit olvasok. Örülök, hogy megismerhettem Raffles-t a farkatlan macskát, aki tökéletes alkalmazottnak bizonyult. Csavaros, jó hangulatú könyv.

Aurore>!
Lawrence Block: A betörő, aki eladta Ted Williamst

Sue Grafton: R, mint főbérlő

***
Más, mint a minta, ezért üdítő kivétel: nincs in flagranti, nincs bilincs, nincs szex. Ezt még emésztenem kell.

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2008
240 oldal · ISBN: 9789639868045 · Fordította: Varga Bálint
4 hozzászólás

Népszerű idézetek

Bla I>!

Tudod, nem azért szálltam be a könyvüzletbe, mert pénzt akartam keresni. Csak arra számítottam, hogy megélek belőle. A komoly pénzt mindig is betöréssel kerestem, a bolt viszont kiváló arra, hogy igazolni tudjam miből élek. Emellett meg ingyen olvashatok, amennyit akarok. Meg arra is gondoltam, hogy majd jó nőkkel fogok találkozni.

21. oldal

hogica>!

– Abbahagytad a futást, igaz? Nem tudom, hogyan voltál képes rá. Rá lehet szokni, tudod? A tudósok kimutatták.
– Tudom.
– És hogyan szoktál le róla?
– Nem szoktam le – feleltem. – Csak lecseréltem egy másik szokásra. Valamire, ami még ennél is addiktívabb.
– Mire?
– A nem futásra – válaszoltam. – Ennél addiktívabb dolog a világon nincs. Pár napig nem futottam, és teljesen rászoktam.

102. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Bernie Rhodenbarr
Frank_Spielmann I>!

– Szóval érzelmileg zavart emberekkel dolgozik, megtanítja nekik, hogyan fejezzék ki legbensőbb érzéseiket a költészet segítségével. És így soha senki nem veszi észre, hogy őrültek. Azt hiszi mindenki, hogy költők.

27. oldal

Kapcsolódó szócikkek: költő
Bla I>!

– Én olyan embereknek adok el könyveket, akik szeretnek olvasni. Tudom, hogy anakronisztikus dolog, de mit tehetnék, ebből élek. Aztán olyanoknak is adok el könyveket, akik kedvenc szerzőik ritka könyveit gyűjtik, meg néha olyanoknak is, akik csak azért vesznek könyvet, mert jól néz ki a kanndalló melletti könyvespolcon. Elismerem, volt pár vásárlóm, aki talán befektetési céllal vett könyvet…De olyan vásárlóm még nem volt, aki nyíltan lenézte azt, amit megvett, és nekem nincs szükségem ilyen vevőkre.

16. oldal

Bla I>!

Az asztalt bámultam, ahol a poharam aljával alkottam vizes köröket. Az olimpiai ötkarikán dolgoztam.

21. oldal

Bla I>!

Szóval Graftont veszek, Nansy Pickardot, Linda Barnest. A Murder Inkben leadtam a rendelést minden női szerző összes első könyvére. Mert ki tudja megmondani melyik fog befutni? A legtöbben elvesznek, elsikkadnak, így legalább amiatt nem fogom a fejem a falba verni, hogy nem voltam hajlandó húsz dollárt fizetni egy könyvért, ami pár év múlva ezret is érhet.
– Szóval csak a befektetés érdekli.
– Semmi más. Azt hiszi elolvasom ezt a szemetet?

15. oldal

Bla I>!

Betörés előtt még egy sört sem ittam soha. Most meg ez a harmadik whyskim, nem?
– Három és feledik egészen pontosan. Mert már az enyémet iszod.

24. oldal

mazsolafa>!

– Az elején csak egy macskád van – magyarázta Carolyn. – Oké, nem gond, nincs ezzel semmi baj. Aztán jön egy második, és ez még jobb, mert nem unatkoznak. Hülyeség, de egyszerűbb két macskát tartani, mint egyet.
– Hiszek neked.
– Aztán jön a harmadik, ez is rendben van, a helyzet még kezelhető, aztán arra leszel figyelmes, hogy hozod haza a negyediket, és akkor kész, véged van.
– Végem?
– Átlépted a határt.
– Miféle határt? És te átlépted?
– Az ember lassan a Macskás Nővé válik.

67. oldal

Kapcsolódó szócikkek: macska
5 hozzászólás

A sorozat következő kötete

A betörő, aki... sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Paul Auster: New York trilógia
Raymond Chandler: Örök álom
J. D. Robb: Halálos rögeszme
John Dickson Carr: A sorozatos öngyilkosságok esete
Janet Evanovich: A négy fejvadász
Douglas Preston – Lincoln Child: Kénköves pokol
Robin Cook: Génhiba
Brenda Joyce: Halálos szerelem
Ed McBain: A szélhámos
Erle Stanley Gardner: Perry Mason és a hosszú combú énekesnő esete