A ​betörő, aki Bogartnak képzelte magát (A betörő, aki... 7.) 94 csillagozás

Lawrence Block: A betörő, aki Bogartnak képzelte magát

A világ összes könyvesboltja közül pont ebbe kellett besétálnia. Pont a Barnegat Könyvesboltba. Különben Bernié Rhodenbarr soha nem találkozott volna álmai asszonyával, a gyönyörű és rejtélyes Ilonával. Mivel mindketten imádják Humphrey Bogartot, ezért minden estét együtt töltenek… Egy Bogart filmfesztiválon. A szerelem csodálatos dolog, de megélni nem lehet belőle, így aztán Bernié kapva kap az ajánlaton, amikor egy idegen, Hugó Candlemas néven, megbízza, hogy lopjon el egy dossziét. Bernie betör, ám nem elég, hogy ismét a szekrénybe szorul egy kis időre, még a dosszié is eltűnik. Üres kézzel kell visszatérnie megbízójához, aki ezt nem nagyon bánja. A halottak ugyanis nem szoktak bánni semmit sem. Bernié nyomozni kezd, és hamarosan egerek, nyulak és mormoták, anatruriai rojalisták, cserkesz orgazdák és asszír orgyilkosok közt találja magát. És ekkor kiderül róla, hogy ö egy menyét… Az összes állat közül… pont egy menyét.

Eredeti megjelenés éve: 1995

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2008
264 oldal · ISBN: 9789639868175 · Fordította: Varga Bálint

Enciklopédia 12

Szereplők népszerűség szerint

Bernie Rhodenbarr · Columbo · Sam Spade


Kedvencelte 3

Most olvassa 1

Várólistára tette 12

Kívánságlistára tette 20

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

akire P>!
Lawrence Block: A betörő, aki Bogartnak képzelte magát

Antikvárius szeretnék lenni, mint a betörő Bernié Rhodenbarr.
Szerintem többen választanák a betörő pályát, mint amennyien a (használt) könyvekkel való foglalkozást.
A Bogart-filmek nézői pedig nem töltenék meg az Örökmozgó vetítőtermét.
Egyébként már nem is működik ez a mozi, a Perpetum Mobile megállt.
Olvassunk!

gyuszi64>!
Lawrence Block: A betörő, aki Bogartnak képzelte magát

2020/193. könyvtár (28. értékelés)

A kedves úri betörő legújabb kalandjai hasonlítottak is a régebbiekre, meg nem is.
A kis és nagyobb bonyodalom kb. mindegyik regényben ugyanaz (betörés közben rajtakapják hősünket, illetve váratlanul hullák kerülnek az útjába). Most talán kevésbé volt izgalmas és veszélyes a burkolt nyomozás, mint máskor, viszont a végkifejlet és a megoldás számomra tetszetősebb lett.

modus_operandi>!
Lawrence Block: A betörő, aki Bogartnak képzelte magát

Ó, ez a kötet üdítően friss volt az előző két, enyhén fogalmazva bénácska kötet után! Ennek most volt értelme, rendes cselekménye és hangulata, amihez nagyban hozzájárult Humphrey Bogart „szelleme”, ami beragyogta a történéséket és megihlette a mi bájos kis betörőnket.
Igazán élveztem a könyvet, úgy meg főleg, hogy nagy Bogart-rajongó vagyok. És gyanítom, Block is. Mert csak úgy kisujjból nem lehet ám idézgetni az egész hollywood-i filmuniverzumot, amiben Bogart megfordult, csak ha kellően jártas a témában.

„…azt hiszem, ez egy gyönyörű barátság kezdete…”

2 hozzászólás
Frank_Spielmann I>!
Lawrence Block: A betörő, aki Bogartnak képzelte magát

Az egész sorozatot emiatt a könyv miatt kezdtem el, és jó döntés volt. Nem hiába vártam erre a kötetre, ez eddig a legtökélesebb, ezeken nevettem a legnagyobbakat, és rejtély sem volt olyan kusza, mint például a Mondrianosban, ahol aztán Einstein legyen a talpán, aki megérti, mi a helyzet (gyanítom, Block se értette).

Igaz, ahhoz, hogy a könyvet értékelni tudja valaki, nem árt egy kis filmes alapműveltség, ugyanis az egész ironikus játék a Casablancával, meg úgy az egész Bogart-életművel. Nem lövöm le a poént, de van itt függetlenségért harcoló közép-európai (a csehszlovák Victor Laszlo után), „egzotikus szépség”, aki bolondul a hüje szabadságharcosokért, de beleszeret a sokkal vonzóbb hősünkbe is (Ilsa Lund [Ingrid Bergman], illetve Rick Blaine [Humphrey Bogart]), de vannak állatfigurák is, akárcsak a híres máltai sólyom, vannak titokzatos iratok, amelyek valószínűleg fontosak „Victor Laszlo”-nak, van apró termetű keleti emberkénk (Ugarte, azaz Peter Lorre)…

A történet mégis az egész Bernie-univerzumba (na jó, elég kicsi univerzum, New Yorkot jelenti, abból sem az egészet) beleillik, nem lóg ki a sorból, ugyanazok a főszereplők, mint eddig, a sablonokat viszont, amiket eddig is ironikusan játszott ki Block, most hirtelen értelemmel töltötte meg. Vagy csak én nem ittam egy kortyot sem olvasás közben.

Mivel az előző 6 könyvben legalább 1 darab Casablanca-utalás el van rejtve, eléggé egyértelmű számomra, hogy Block talán már nagyon régóta készült erre a könyvre, vagy legalábbis nagy örömmel írhatta, mint nagy Bogart- és Casablanca-rajongó. Mi pedig szintén örömmel olvassuk. (Azért a végére rakhatott volna egy ködös repülőtéri jelenetet…)

4 hozzászólás
Emmi_Lotta I>!
Lawrence Block: A betörő, aki Bogartnak képzelte magát

Ez a hetedik Bernie-regény nem bizonyult annyira egy kaptafának, mint a többi. Bernie végre nem gyanúsítottja a gyilkosságoknak, mint az első öt kötetben (már a hatodikban sem volt az), hanem érzelmi indítékból nyomoz. Üdítő különbség mindegyikkel, még a hatodik résszel szemben is, hogy itt nem vádolják semmilyen bűncselekménnyel. Az utolsó fejezetekben a szokásostól kisebb mértékű volt a ködösítés is. Kicsit hihetetlennek tűnt, hogy a KAPHOB szó „rejtélyét” sem az egyébként művelt Bernie, sem Carolyn nem fejtette meg azonnal, sőt egyáltalán nem fejtették meg. Gyanítom, hogy a magyar olvasók nagy része – akik még ismerhetik a cirill betűket – első pillanatban rájöttek, miről is van voltaképpen szó.
Ez a kötet romantikusabb és humorosabb az előzőeknél, így most nem vonom le a majdnem szokásos fél pontot sem. Remek szórakozást nyújtott.

Sheeana>!
Lawrence Block: A betörő, aki Bogartnak képzelte magát

Szórakoztató, de sajnos nem tudtam meg ki a hunyó, mert pont a leleplezős oldalak hiányoztak a könyvből.

nyirog>!
Lawrence Block: A betörő, aki Bogartnak képzelte magát

Érdekes módon ez a könyv most nem fogott meg, pedig szeretem a sorozatot. Az eddigi részekhez viszonyítva valahogy kuszábbnak és erőltetettebbnek hatott, hiányzott belőle valami. Talán az izgalom, és a humor. Pedig a szokásos Bernie elemek itt is megvannak, kedvenc betörőnk akaratán kívül egy hullába botlik, aztán kapkodnia kell magát ha nem akar börtönbe kerülni. Szintén megkaphatjuk New York azt a fajta hangulatát, amit Blockon kívül szerintem senki nem tud így bemutatni (bár a Scudder sorozat ebben sokkal jobb). Kár hogy most ez így is kevés volt…

Ardid>!
Lawrence Block: A betörő, aki Bogartnak képzelte magát

Nem tudok betelni Block könyveivel. Már tudom a legelején, hogy túl lesz bonyolítva a cselekmény és magamtól nem tudok rájönni, hogy mi is történt valójában, de ez nem egy agyalós krimi, én itt csak olvasó vagyok és hátra dőlve élvezem, hogy más agya dolgozik. És közben persze nevetek.


Népszerű idézetek

Lobo P>!

Elképesztő, hogy az ember mennyi mindent meg nem tud egy bélyegkatalógusból. Ennél már csak az az elképesztőbb, hogy milyen felesleges ez az információ.

89. oldal

2 hozzászólás
kávésbögre P>!

– Ma délután – mondta – azt mondtad, hogy ugyan moziba jártunk, de csak barátok vagyunk.
– Jó barátok.
– Lefeküdtünk.
– Hát mire valók a barátok?

254. oldal

Frank_Spielmann I>!

Vánszorogtak a percek. megkérdeztem magamtól, mit tett volna Bogart a helyemben. Rögtön tudtam. Rögtön. Rágyújtott volna.

202. oldal

Kapcsolódó szócikkek: cigaretta · Humphrey Bogart
1 hozzászólás
Aurore>!

– Attól tartok valótlant állítottam.
– A valótlan olyan, mint a hazugság?

129. oldal (Agave, 2008)

Kapcsolódó szócikkek: Bernie Rhodenbarr · hazugság
1 hozzászólás
dr_Eminens >!

A város összes könyvesboltja közül pont az enyémbe kellett besétálnia.

41. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Casablanca
4 hozzászólás
Frank_Spielmann I>!

– Mit érdekel engem az élete? Nem érdekel, hogy hol született, ahogy az sem, hogy szerette-e az anyját. Hidegen hagy, hogy hány felesége volt, hogy mennyit ivott, és hogy miben halt meg.
– Hidegen hagyja?
– Én azt szeretem – felelte –, amit a vásznon lehet látni. Azt a Humphrey Bogartot. Ricket a Casablancában. Sam Spade-et A máltai sólyomban.

45. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Casablanca · Humphrey Bogart · Sam Spade
Frank_Spielmann I>!

És elvégre Bogartról van szó. Őt még olyan filmben is érdemes megnézni, amiről senki sem hallott. De akkor is érdemes, ha olyan filmről van szó, amit tucatszor láttam már. Ki tudná megunni A máltai sólymot vagy a Casablancát? Minél többször látja őket az ember, annál jobbak.

60. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Casablanca
minnie>!

– Nem szeretek holttesteket nézegetni – fintorogtam.
– Akkor szerencse, hogy nem vagy kórboncnok.

85. oldal

Aurore>!

Ekkor bejött egy kis ember a boltomba, és egy fegyvert dugott az arcomba.
[…]
– Mondja meg, mi az ára – szólított meg.
Egy pillanatig sem haboztam.
– Sajnálom – feleltem –, de attól tartok, nem vagyok eladó.

92-93. oldal (Agave, 2008)

Kapcsolódó szócikkek: Bernie Rhodenbarr
1 hozzászólás

A sorozat következő kötete

A betörő, aki... sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Darynda Jones: Első sírhant
Stephen King: Aki kapja, marja
M. C. Beaton: Agatha Raisin és az életveszélyes esküvő
Gabriel Wolf: Something Sickly Unique
Gabriel Wolf: Valami betegesen más
Douglas Adams: Dirk Gently holisztikus nyomozóirodája
Leslie L. Lawrence: A rodzsungok kolostora
John Dickson Carr: A sorozatos öngyilkosságok esete
Jeff Lindsay: Drága, dolgos Dexter
J. D. Robb: Halálos testvériség