Firenze ​és a Mediciek 3 csillagozás

Hatalom és összeesküvés a reneszánsz Itáliában
Lauro Martines: Firenze és a Mediciek

A ​Firenze melletti Mugello faluból származó, nem különösebben előkelő múlttal rendelkező Mediciek néhány generáció alatt a firenzei pénzügyletek befolyásos résztvevői, a pápai pénzügyek irányítói lettek. Azt mondják, a híres Cosimo a világ leggazdagabb embere volt a 15. század első harmadában, Lorenzo Medici ("Il Magnifico") pedig korának meghatározó politikusa. A véres intrikákkal, ravasz anyagi ügyletekkel, politikai fondorlatokkal, nagyszerű művészi teljesítményekkel teli, vérrel és arannyal írt reneszánsz drámába illő családtörténetet – Lorenzo alakját középpontba állítva – a neves történész, Lauro Martines lenyűgözően gazdag kortörténeti panorámába illesztve mutatja be. A számos forrást feldolgozó munka élénken varázsolja elénk a 15. századi Firenze mindennapjait és szemléletes portrét nyújt a művészpártoló, költő, államférfi és könyörtelen „főnök” Lorenzóról, s bemutatja az 1478. áprilisi ún. Pazzi-összeesküvés részleteit. Ez utóbbi támadásban Lorenzo éppen hogy csak… (tovább)

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Különleges könyvek

>!
General Press, Budapest, 2010
404 oldal · ISBN: 9789636432003 · Fordította: Tóth Árpád

Várólistára tette 12

Kívánságlistára tette 14

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Morzsa
Lauro Martines: Firenze és a Mediciek

Lauro Martines: Firenze és a Mediciek Hatalom és összeesküvés a reneszánsz Itáliában

Nem tudom, mennyi csillagot adjak rá… Mert hogy nagy, rágós falat ez, még akkor is, ha az olvasó történelem-bolond és úgy hiszi, jártas is valamennyire abban…. Egyszóval nem az a jól fogyasztható, könnyen emészthető, de mégis hiteles és pontos életrajz, mint pl. David Starkey I. Erzsébete, vagy Antonia Fraser életrajzai (Stuart Máriáról, XIV. Lajosról és hölgyeiről vagy VIII. Henrik feleségeiről)
Ritkán tudtam belőle egyszerre 20-30 oldalnál többet olvasni, mert egyszerűen vagy a fonalat vesztettem el, vagy elfáradtam. Kicsit kusza ugyanis a mesélés, ugrálunk térben, időben, családok (ahol értelemszerűen sokakat hasonlóan hívnak) és nézőpontok közt .
Ugyanakkor sajnáltam volna, ha nem olvasom el a könyvet, mert tényleg különleges módon mutatja be a kort és azokat, akik akkor a történelmet „csinálták”.
Érdekes hozadéka az itt olvasottaknak, hogy a történelmi regények nagy kedvelői, mint amilyen én is vagyok, megtudhatják belőle (amit gondolom azért sejtettünk eddig is ;-), hogy amikor kedvenceink szerzőiről azt írják, hogy a könyvükhöz alapos kutatásokat végeztek (ez most amúgy is divat, de sajnálatos módon nem garancia magának a regénynek a minőségére nézve), az legtöbbször annyit jelent, hogy a szigorúan vett történelmi tények rendben vannak a regénnyel kapcsolatban, viszont a szociális, társadalmi, morális viszonyokat legtöbbször a mai kor vélekedésének megfelelően bírálják el és írják meg és/vagy olyan cselekményeket mesélnek el, amik abban a korban egyszerűen elképzelhetetlenek lettek volna (pl.nagy kedvencem volt Robin Maxwelltől a Signora da Vinci, amiben nem, hogy egy szegény ember, de egy szegény nő kerül be Lorenzo Medici legbelsőbb köreibe)
Még annyit, hogy a cím megtévesztő: nem annyira a Mediciekről, mint családról, hanem leginkább az 1478-as Lorenzo és Guiliamo ellen végrehajtott merényletről (okairól, előzményeiről és következményeiről) mesél a könyv, a Lorenzo előtti és utáni Mediciekről pedig csak jelzés szerűen esik szó, Lorenzo egyéb cselekedeteiről is kevesebb szó esik.
Azt hiszem, tömören úgy fogalmaznám meg, hogy kétszeresen örülök a könyv elolvasásának: egyrészt mert tényleg különleges képet festett Firenzéről és polgárairól, egészen másképp fogok ilyen témájú könyveket olvasni, de másképp fogok -ha remélem lesz még rá megint alkalmam- a toszkán kisvárosokban mászkálni most, hogy kicsit jobban megismertem történelmük egy szeletét. Másrészt viszont annak is örülök, hogy BEFEJEZTEM a könyvet, és valami olvasmányosabba foghatok ;-)))

>!
Schneider_Ildikó
Lauro Martines: Firenze és a Mediciek

Lauro Martines: Firenze és a Mediciek Hatalom és összeesküvés a reneszánsz Itáliában

Ez egy részletes jól olvasható korrajz a Mediciekről. Szerintem nagyon szemléletesen írja le hogy mennyi fondorlat, kegyetlenség ugyanakkor tehetség mentén lehet befolyást szerezni és maradandót alkotni. A reneszánsz Firenze nem csak szép oldalát mutatja meg.


Népszerű idézetek

>!
Morzsa

A Medici-kormányzat úgy kezdődött, mint egy politikai csoportosulás újabb kísérlete egy másik klikk önhittségének megtörésére és leváltására. A küzdelem során azonban a színfalak mögött túlzottan nagy hatalom jutott Cosimo de Medicinek, amit a Medici-párt bizonyos vezetői, Luca Pitti, Tomasso Soderini és mások, valamint a polgárok azon köre juttatott neki, akik elégedetten gyülekeztek köréjük. Egy idő után a szereplők már maguk sem látták, hogy hosszabb távon mit áldoznak fel, és nem is ismerhették a végeredményt. Túl közel voltak a cselekvéshez, a hatalom bitorlása apró lépésekben haladt előre, még akkor is, ha végeredményben a zsarnokság egy fajtáját idézte elő, melynek kifejlett alakja a jövő zenéje volt.

377. oldal

Lauro Martines: Firenze és a Mediciek Hatalom és összeesküvés a reneszánsz Itáliában


Hasonló könyvek címkék alapján

Irving Stone: Michelangelo
Charles FitzRoy: Reneszánsz Firenze napi öt forintból
Juliette Benzoni: Fiora
Barabás Tibor: Máglyák Firenzében
Dan Brown: Inferno
Monica Bietti – Annamaria Giusti – Tátrai Vilmos (szerk.): A Mediciek fénykora – Élet és művészet a reneszánsz Firenzében
Girolamo Savonarola: Prédikációk Aggeus prófétáról
Tormay Cécile: Virágok városa / Szirének hazája
Oliver Bowden: Assassin's Creed – Reneszánsz
Ross King: Brunelleschi kupolája