Esztelen ​játékok 13 csillagozás

Laurie Elizabeth Flynn: Esztelen játékok

Ambrosia ​Turner élete maga a tökély: New Yorkban él, jól fizető állása van, a barátai szeretik, a férje isteníti. És ami a legfontosabb: senki sem ismeri a múltját.
Tizenkilenc éves korában New Jerseyből került a főiskolára, ahol mindjárt az első napokban rá kellett jönnie, hogy bár a gimnáziumban népszerűnek számított, itt esélye sincs az előkelő magániskolákban végzett, gyönyörű lányokkal szemben. Hamarosan magára vonja a karizmatikus és gátlástalan Sully figyelmét, és összebarátkoznak. Sully nagy élvezettel manipulál mindenkit, aki a közelébe kerül, és Ambrosia lelkesen asszisztál kegyetlen játszmáihoz. Egy alkalommal azonban túllőnek a célon, és az este borzalmas tragédiába torkollik. A két lány megússza következmények nélkül, Amb pedig mindent megtesz, hogy maga mögött hagyja a múltat.
Az évfolyam-találkozó közeledtével azonban egy nap rejtélyes üzenet landol a postaládájában: Beszélnünk kell arról, amit aznap éjjel tettünk! Mert az ostoba játékoknak ára van… és… (tovább)

>!
Libri, Budapest, 2021
420 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634337157 · Fordította: Bakonyi Berta

Várólistára tette 31

Kívánságlistára tette 24

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

whisperingwithwolves>!
Laurie Elizabeth Flynn: Esztelen játékok

Hűha, rendesen kiléptem ezzel a könyvvel a komfortzónámból. Műfaját tekintve thriller, egy kis krimis beütéssel. Alapvetően nem szoktam ilyen regényeket olvasni, viszont fülszöveg alapján rendesen felkeltette a figyelmemet, és úgy gondoltam érdemes lesz esélyt adnom neki. Vegyes véleményekkel találkoztam eddig, de úgy gondolom, laikusként, hogy nagyon is érdekes olvasmány volt, ami végig fenn tudta tartani a figyelmemet.

Nagyon tetszett a kötetben, hogy az alapoktól indít, és nem lövi le a poént már az elején, hanem hagyja, hogy ülepedjen, és a megfelelő helyeken hinti el az újabb és újabb információmorzsákat, amik segítenek kirakni a kirakós darabjait. Habár thriller, nem éreztem annak. Volt benne egy kis nyomozás is, de a legnagyobb hangsúlyt az árulás, a kegyetlenkedés és a másik megszégyenítése kapta. Mindezt egyetemi közegben, hiszen alapvető tény, hogy a legkegyetlenebb lények a nők, főleg ha úgy érzik kevesebbek, mint a másik, és tartozni akarnak valahova. Akkor nincsenek határok, mindent megtesznek az elismerésért, és azért, hogy mások szemében legyenek valakik. Az írónő tökéletesen építi fel az egyetemi közeget, a skatulyákat, és azokat a nehézségeket, amik nap mint nap kísérik a diákok életét. Sok film született már erről, és még fog is, de nem lehet eleget beszélni a mentális betegségekről és a másik elnyomásáról, megszégyenítéséről. Egy viszonylag komoly hangvételű regénnyel van dolgunk, ahol a múlt és a jelen pillanatai szépen lassan összeforrnak, és fényt derítenek egy szörnyű tragédiára, ami odafigyeléssel simán elkerülhető lett volna. Mint már említettem két idősíkon keresztül zajlanak az események, s minden egyes fejezet után egyre többet akar tudni az ember.

Feszültséggel teli, izgalmas, néhol elborzasztó regény tele kegyetlenkedéssel és verbális ütésekkel. A kötet Ambrosia szemszögéből játszódik, rajta keresztül ismerhetjük meg a történet szálát, s ő is az, aki segít kibogozni nekünk, mi is történt azon az ominózus estén, mi vezetett el a tragikus eseményhez, ami mindenki életét felbolygatta, és bizonyos szinten meg is változtatta.

Ambrosia, mint sok lány, elismerésre, és odafigyelésre vágyott, tartozni akart valahova, nem akart az a lány lenni, aki előtte volt. Azt hitte az egyetemi évek alatt majd minden megváltozik, de nem úgy, ahogy azt ő gondolta. Egyes fejezeteknél fájt olvasni mennyire nem figyelt oda a másikra, fájt ahogy átnézett a szobatársán, és ahogy mindig azt nézte, hogy lehetne több és jobb, mint ő.

Féltékenység, és a más akarok lenni fogalomköre erősen érződik a kötet soraiból. Emellett a szexnek, az érzelmek elfojtásának, és a nemi erőszaknak is jelentős szerep jut az Esztelen játékok alatt. Nem Ambrosia az áldozat, mégis ő meséli el nekünk az egyetemi éveit, majd rajta keresztül láthatjuk azt is, hogy forr össze a múlt a jelennel, és hogy derül fény az igazságra.

A kötet tökéletes példája annak, hogy mindig minden kiderül, semmi sem marad örökre homályban, de van a kötetben egyfajta megszállottság is, ami a romlás irányába sodorja az eseményeket, és ami egy újabb tragikus eseményhez is vezethet. Az írónő precízen, mindent szépen kidolgozva tár elénk egy olvasmányos, de annál inkább nehezebb témákat feldolgozó köteten keresztül.

1 hozzászólás
Szimirza P>!
Laurie Elizabeth Flynn: Esztelen játékok

Bajban vagyok ezzel a könyvvel, mert nem tudom… izgalmas volt, vagyis gyorsan haladós, ugyanakkor néha le kellett tennem, mert egyszerűen nem tudtam megkedvelni a szereplőket. Talán az volt a legnagyobb bajom vele, hogy vártam valami olyat, amit eddig még nem olvastam, vagy valami extrát. Megértettem és átéreztem a gondokat, a lelki vívódásokat, de valahogy mégsem éreztem azt a „wow” faktort…

konyvkritika>!
Laurie Elizabeth Flynn: Esztelen játékok

A thriller vagy a krimi kategóriába sorolnám be ezt a könyvet, ugyanis van benne egy bűncselekmény, egy nyomozási szál, valamint izgalmas és csavaros megoldások is helyet kapnak ebben a könyvben.⁣⁣
⁣⁣
A könyv két idősíkban meséli el azoknak a lányoknak a történetét, akik fiatal egyetemistaként rossz társaságba keverednek, emiatt rossz döntéseik egy életre meghatározzák sorsuk alakulását.⁣⁣
⁣⁣
Fiatal lányok kiszolgáltatottságáról, manipulációjáról és mentális instabilitásáról szól ez a regény, megmutatva azt, hogy mennyire nehéz helyzetben vannak azok a lányok, akik valamilyen oknál fogva egy társaság perifériájára kerülnek, és emiatt bármit megtesznek azért, hogy kedveltek és szerethetőek legyenek.⁣⁣

Bővebben a blogomon: https://konyvmoly.com/laurie-elizabeth-flynn-esztelen-jatekok/

Manka96>!
Laurie Elizabeth Flynn: Esztelen játékok

Őszintén szólva, ez volt az egyik legnehezebb olvasmányom idén. Nem a sztori miatt, mert az izgalmas, fordulatos volt, hanem a karakterek elviselhetetlensége miatt. Ennyire még nem gyűlöltem főszereplőt (meg úgy kb minden karaktert, mert ebben a könyvben még a jó karakterek is kiállhatatlanok voltak valamilyen módon), már nagyon kívántam kb 20 oldal után hogy essen pofára vagy a karma adjon már neki, mert ilyen rosszindulattal életben maradni sem lenne szabad, nem hogy ennyi szemétséget, gyűlölködést elkövetni. Valójában lehet hogy már „öreg” vagyok a 25 évemmel ehhez a tinis „18-évesen-körülöttem-forog-a-világ-és-a-tetteimnek-tutira-semmi-következménye-nincs” felfogáshoz, de a karakterek stílusa miatt az első 200 oldal számomra az önmagammal való megküzdésről szólt, hogy ne tegyem le ezt a könyvet. Végül nem bánom hogy kiolvastam, szóval olyanoknak ajánlom, akik még a pletykázós-bulizós-dráma vonalat szeretik meg a krimit is, de akik kicsit mélyebb szálakra vágynak, azoknak nem lesz kielégítő ez a könyv.


Népszerű idézetek

pribrgre P>!

Nem is tudom, gusztustalan-e vagy inkább impozáns, hogy mit meg nem tesznek egymásért a lányok. Hogy a nővériség nevében ilyen szintű álnokságra vagyunk képesek.

329. oldal

konyvkritika>!

Az embereknek fogalmuk sincs, hogy a képzeletük mekkora hegyeket tud megmozgatni.

konyvkritika>!

Vágyni valamire együtt jár azzal, hogy elfogadjuk a lehetőségét, nem biztos, hogy megkapjuk. De semmire sem vágyni még rosszabb.

Manka96>!

Azok az igazi barátok, akikkel korántsem találkozol olyan sűrűn, mint szeretnél, de amikor igen, ugyanúgy érzed magad velük, mint a régi szép időkben

224. oldal

whisperingwithwolves>!

Nem tehetem meg nem történtté mindazt, amit tettünk. Amit tettem. Szörnyeteg lett belőlem, de a világ jól tudja, hogyan csináljon szörnyeteget a lányokból, akik arra vágynak, amit sosem érhetnek el.

whisperingwithwolves>!

Zokon vettem, hogy Flora vált az életem középpontjává. Mintha Flora és Sully lenne a Nap és a Hold, én pedig engedelmesen keringenék körülöttük.

whisperingwithwolves>!

Ha én akartam a hősnő lenni, le kellett taszítanom a királynőt a trónjáról.


Hasonló könyvek címkék alapján

Stephen King: A halálsoron
Agatha Christie: Tíz kicsi néger
Mario Puzo: A Keresztapa
Tom Rob Smith: A 44. gyermek
Thomas Harris: A bárányok hallgatnak
Eva García Sáenz de Urturi: A fehér város csöndje
Stieg Larsson: A lány, aki a tűzzel játszik
Dolores Redondo: Áldozat a viharnak
Stephen King: Minden sötét, csillag sehol
Michael Connelly: Az igazság ára