Zárt ​ajtók mögött 6 csillagozás

Sztálin és a nyugat politikai játszmái
Laurence Rees: Zárt ajtók mögött

A ​neves történész, Laurence Rees rabul ejtő, új formában dolgozza fel a második világháború történetét, kezdve a titkos háttéralkuktól, amelyek lehetővé tették kirobbanását, egész a sorsfordító döntésekig, amelyek meghatározták menetét. A „Zárt ajtók mögött” megváltoztatja mindazt, amit a második világháborúról eddig gondoltunk.
Rees azon iratok alapján, amelyek csupán a keleti levéltárak megnyitása óta kutathatók, újraértékeli azokat a kulcsfontosságú döntéseket, amelyeket a háború során Sztálin, Churchill és Roosevelt hozott. S miközben leleplezi Sztálin nácikkal fenntartott titkos kapcsolatát, egyszerre megsemmisítő és meglepő képet fest a szovjet diktátorról.
A könyv gerincét a korszak tanúinak visszaemlékezései, a velük készült interjúk adják. Egykori szovjet titkosrendőrök beszélnek -most első ízben- elnyomó munkájukról, szövetséges tengerészek beszélnek az északi konvojok védelméről, a Vörös Hadsereg veteránjai idézik fel, hogyan vívtak közelharcot a németekkel… (tovább)

Eredeti cím: Behind Closed Doors / Stalin, the Nazis and the West

Eredeti megjelenés éve: 2008

>!
Alexandra, Pécs, 2011
390 oldal · ISBN: 9789632974002 · Fordította: Babits Péter

Kedvencelte 1

Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

robcsy>!
Laurence Rees: Zárt ajtók mögött

Laurence Rees: Zárt ajtók mögött Sztálin és a nyugat politikai játszmái

Nagyon jó könyv. Olvasmányos és tényleg egy új szemszögből mutatja be a döntési folyamatokat. Történelemtanárként is hasznos volt, hiszen sok minden esemény mögötti mozgatórugóra rávilágít.

Jozsga35>!
Laurence Rees: Zárt ajtók mögött

Laurence Rees: Zárt ajtók mögött Sztálin és a nyugat politikai játszmái

Nagyon jó könyv, szinte lehetetlen volt számomra, mert a 20.századi történelem egyik legmeghatározóbb eseményének hátterében zajlott történésekről sok kevésbé ismerttel „találkoztam”. Az utószó lezárása pedig nagyon sokat mondó:"A háborút övező legnépszerűbb mítosz, a történelem Hollywoodi változata szerint nem más történt, mint a jó emberek szövetsége összecsapott a rossz emberek szövetségével. Végtelen megnyugvás így tekinteni a múltra, ezért is nagy kár, hogy le kell számolnunk ezzel a tévhittel. Mégis meg kell tennünk. "


Hasonló könyvek címkék alapján

Frank Robin – Lars Ritter – Havassy Gergely: Politikai filozófiák zsebkönyve
Roger Moorhouse: 100 beszédes tárgy a Harmadik Birodalomból
Lynn Picknett – Clive Prince – Stephen Prior: Kettős mérce
Pierre Marchand (szerk.): A két nagy háború
Rodric Braithwaite: Moszkva 1941
George Orwell: Hódolat Katalóniának
Claudia Weber: A paktum
Pritz Pál: 100 év
Esterházy-Malfatti Alice – Török Bálint (szerk.): Esterházy János emlékkönyv
Santi Corvaja: Hitler és Mussolini