Mielőtt ​elmegyek 644 csillagozás

Lauren Oliver: Mielőtt elmegyek

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Samantha Kingstonnak mindene megvan: övé a világ legjobb pasija, a három legtutibb barátnő, valamint egy igazán kitüntetett helyzet a Thomas Jefferson Gimiben – a menza legjobb asztalától kezdve a legideálisabb parkolóhelyig. Február 12. péntek csak egy újabb napnak ígérkezik irigylésre méltó életében.
De végül kiderül, hogy a legutolsó.

Aztán kap egy második esélyt. Tulajdonképpen összesen hét esélyt kap. Egy elvarázsolt héten keresztül mindennap újraélheti élete utolsó napját, és kibogozhatja a halála köré fonódott rejtélyeket. Közben arra is rájön, mekkora a valódi értéke mindannak, amit elveszíthet.

Eredeti megjelenés éve: 2010

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Ciceró, Budapest, 2010
414 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635397228 · Fordította: Heinisch Mónika

Enciklopédia 22

Szereplők népszerűség szerint

Samantha Kingston · Kent McFuller · Ally Harris · Elody · Juliet Sykes · Lindsay Edgecombe · Mr. Daimler


Kedvencelte 114

Most olvassa 20

Várólistára tette 441

Kívánságlistára tette 373

Kölcsönkérné 15


Kiemelt értékelések

KönyvMoly_1989>!
Lauren Oliver: Mielőtt elmegyek

Az egyik kedvenc ifjúsági könyvem és nem írtam még hozzá értékelést?! Óriási hanyagság részemről!
6 éve olvastam először ezt a regényt és egyből beleszerelmesedtem.
Mosolyogtam, sírtam… Az írónő egyetlen kötete, ami után azt éreztem, hogy „ez igen”!
Mély tartalommal bír, gördülékeny, remek stílussal rendelkezik és hűen mutatja be a mai fiatalság problémáit.
Szerettem Samantha karakterét is. Az utolsó pillanatig reménykedtem benne, hogy nem a sejthető végkifejlet lesz a történetünk lezárása, de talán így felejthetetlenebb. Elgondolkodtató üzenetet hordoz, ezért nagyon ajánlom az olvasását!
Most készülök megnézni a könyvből készült filmet, remélem megüti a mércét!

3 hozzászólás
Algernon P>!
Lauren Oliver: Mielőtt elmegyek

Haragszom erre a könyvre, mert nagyon-nagyon akartam szeretni, és sokat vártam tőle, mégis kegyetlenül megszenvedtem vele. Alig tudtam elolvasni.

Most pedig következik az, hogy az értékelésembe nem veszem bele ezt a szenvedést, a „rosszkor olvasást”, a tökéletlen időzítést, nem keresem a miérteket, mi tartott ilyen sokáig, mi zavarhatott a stílusban.

Csupán a történetet fogom értékelni, a mondanivalót, az elsuttogott szavakat, ki nem mondott gondolatokat. Samnek megadatott az „esély”, hogy megláthassa az okokat a tettek mögött, ő valóban tudta, hogy ez a kávé az utolsó lesz, az a buli a végső. És nem lesz több.
Sok igazság van a könyvben, elcsépeltnek hangozhat, és meg sem az. Van néhány dolog ugyanis, ami időtlen. Ha megmented egy társad, ha kedves vagy a másikhoz, ha tudsz bocsánatot kérni, ha elismered, hibáztál – az sosem lehet égő, nem helyénvaló, ciki.
Az úgy helyes. Sokszor azonban ezt elfelejtjük.
És Samnek lehetősége volt minderre. Mielőtt elmegy. Neked is van. Kérdés csak az, élsz-e vele? A címválasztás remek, és a befejezésnek is nagyon „örültem”, tetszett, hogy nem habcukros.
Mert nem kerülhető minden el. A címből tudható. De az idővel Te rendelkezel, csakis Te.

7 hozzászólás
ViveEe P>!
Lauren Oliver: Mielőtt elmegyek

Azt gondoltam ennél jóval kevesebb csillagot adok, de Sam utolsó pár napja egész jól felhozta.
Én úgy érzem átvert a fülszöveg. Sam egyáltalán nem magától menő, csak bejutott egy olyan klikbe, a pasija minden csak nem jó, a barátnői is messze a nagyon kérdéses kategóriába tartozik. Nem csíptem őket. Szemét csajok..
Nos és ezt a csodát hagyja ott Sam, amikor meghal. És én úgy érzem nem baj, hogy ilyenek, mert így igazán van értelme annak, hogy Sam változtasson.
Nekem már az alap nap sem tetszett. Olyan igazi kegyetlen ki ha én nem tini nap…
Aztán ez megismétlődik, és Sam felfogja, hogy tényleg meghalt.
Aztán elkezd lázadni, hogy neki mindent szabad, hisz másnap ugyanazt kezdheti előlről. Egyáltalán nem tetszett. De aztán kezd előjönni valószínűleg a normális énje, akinek nem az a fontos, hogy senki se gondoljon rosszat róla.
Szívből örülök, hogy nekem nem egy amerikai gimiben kellett felnőni.. borzalom.
Kicsit álságosnak érzem a könyvet, mert soha eszébe nem jut segíteni senkin, ha nem tudja, hogy ennyi volt az élete.
De valahol, mikor letettem a könyvet mégis úgy éreztem adott nekem valami pluszt, és bár nem vidám a könyv, de megnyugvással és boldogsággal tettem le.
Ha ma meghalnék, lehet azt mondanák, de sok minden van, amit kihagytam az életemből eddig, és ami még eljönne, de tudom, hogy én senkinek nem tettem tönkre a gonoszkodásommal az életét, a családomat és a páromat szeretettel a szívemben hagynám itt. És tudom, hogy ők is így éreznék. Samantha is rájön, hogy ennek így kell lennie, és amennyire tud, tesz is érte.
Tegyen így mindenki, mert ez a fontos.
Újraolvasni nem fogom, de a filmet megnézem.

ggizi P>!
Lauren Oliver: Mielőtt elmegyek

Nagyon elgondolkodtató könyv.
Egy olyan helyzetben követhetjük végig a Samben lezajló változásokat, amik valójában már nincsenek hatással az égvilágon senkire, egyedül csakis Sam nézőpontjára. Gondolhatnánk azt is, hogy így van-e értelme az egésznek. Hiszen rajta kívül senkinek nem nyílik fel a szeme, senkire nem lesznek hatással azok az apróságok, amik összességében alapjaiban változtatták meg a lány hozzáállását. Hisz ez a hét nap élesen rávilágított, milyen mély sebeket tud okozni egy-egy komolytalanul odavetett szó, főleg ha némi rosszindulaton alapulnak. De nagyon is fontos volt ez az egész.
Alapjaiban Sam nem volt gonosz vagy rosszmájú, egyszerűen csak sodródott a barátnőivel, akiknek (vele együtt) egyszerűen eszébe se jutott belegondolni (jobban mondva inkább egyáltalán nem érdekelte őket), hogy szavaikkal és tetteikkel mit hagynak maguk után. Nagyon éles tükrök voltak Sam számára ezek az ismétlődő periódusok, ahol végre tisztábban látott rá a kapcsolataira, és az általa akarva-akaratlanul okozott sebekre. Igaz, a környezetére már nem bírt befolyással ez a hét nap, de jó volt látni, hogy ha számára túl későn is, de felismerte a hibáit.
Nagyon hatásos üzenete van a könyvnek. Remélem sokakhoz eljut, hogy még időben észbe kaphassanak.

kocybaba P>!
Lauren Oliver: Mielőtt elmegyek

Nem aratott nagy sikert nálam ez a könyv, pedig a fülszövege alapján nagyon lelkesen álltam neki. Iszonyatosan lassan haladtam vele, főleg mert az első pár nap nagyon tinis lett, unalmas és a szereplők egytől-egyig ellenszenvesek voltak, még Samantha is. El tudom hinni, hogy idő kellett neki mire rájött és felfogta mi történik vele, de akkor is jobban kihasználhatta volna azt a hét napot. Onnantól kezdve kezdtem nyitni felé, hogy mert más lenni, hogy ráébredt, hogy mennyi minden nem helyes, amit tett, hogy rájött még saját énjét is képes volt elnyomni, csak hogy elfogadják, hogy mert a valódi önmaga lenni, mert változtatni. Szomorú és sajnálatos, hogy egy ilyen dolog és annyi elpazarolt idő kellett hozzá, hogy felnyíljon a szeme. A végül azt a lányt, aki lett belőle, már meg tudtam valamennyire kedvelni, míg a többieket Kenten kívül egyáltalán nem. A történet pedig úgy végződött, ahogy számítottam is rá, de a számtalan megválaszolatlan kérdés zavart. spoiler Végeredményben az utolsó másfél nap volt, amiről szívesen olvastam, és örültem neki, hogy végül Sam élt azzal a páratlan lehetőséggel, ami megadatott neki.

lena91>!
Lauren Oliver: Mielőtt elmegyek

Nagyon jó hangulata van a könyvnek. A csacsogós, csajos, pörgős eseményeket szépen lassan fokozatosan váltja fel egy mélyebb és őszintébb érzés végigkövetve azt, ahogy Sam változik.
Azt hittem hogy unni fogom ugyanazt a napot hétszer újraolvasni, de egyáltalán nem így történt.
Tetszett, ahogy Sam próbálkozott újra és újra, mire rálelt a megoldásra. Viszont én NEM ilyen véget vártam:(

9 hozzászólás
KBCsilla P>!
Lauren Oliver: Mielőtt elmegyek

Bizony csudajó lenne, ha az embernek lenne lehetősége arra, hogy a halála előtt – ráadásul egy egész héten keresztül – újra és újra kezdhesse az utolsó napot.
Főleg úgy, hogy még akár változtathat is.
Szép mese.
Mindenesetre a jellemfejlődés bemutatásának teljesen megfelelő volt, persze ez nem azt jelenti, hogy lányregénynek ne lett volna tökéletes.
A stílus, a kamaszlányok vagánysága, éretlensége, oda-oda mondogatása, sértegetése teljesen a helyén volt. Valahogy annak így kell lennie.
De a kor mintha elcsúszott volna kicsit, én már néha „öregnek” éreztem őket némelyik lökdösődéshez, gúnyolódáshoz. Két-három év csúszást érzek.
Ettől függetlenül kellemes időtöltés volt, igyekeztem nem túl komolyan venni a valóságos témáját, és nem elmerülni a halál gondolatában.

WindStorm>!
Lauren Oliver: Mielőtt elmegyek

Te talán megengedheted magadnak, hogy várj. Neked talán van holnapod. Rád talán ezer holnap vár vagy háromezer, vagy tízezer, olyan sok idő, hogy lubickolhatsz benne, foroghatsz benne, átengedheted az ujjaid között, mint az érméket. Olyan rengeteg időd lehet, hogy akár pazarolhatod is. Egyesek számára viszont csak a ma létezik.

Régen olvastam, úgy három éve. (Most viszont újra a kezembe akadt, barátnőmnek hála)
Jobb volt, mint Jay Asher könyve. Tetszett. Igaz, nem egy limonádés könyvélmény, de gazdagabb lettem általa.
Kiskorunkba sokan királynőnek, előkelőnek, többre tartottuk magunkat, mint akik valójában voltunk. A mi szemünk előtt is felragyogott minden, ami Samanthanak megadatott az életben. Csodás külső, három barátnő, legjobb pasi, a suli legjobb csaja, a figyelem középpontjában való hely. Első olvasásra tökéletes. Aztán hopp.
Hét alkalom adatik meg, hogy Sam újra élje élete utolsó napját. Hét teljes nap arra, hogy rájöjjön mindenre. Megértse, hogy az, amit a világról, a barátairól, és az emberekről hitt, az bizony nem pontosan igaz. Hét lehetőség, hogy külső szemmel megnézze milyen is volt ő valójában, mit tartott addig fontosnak és mit nélkülözött. S hét esély, hogy megtalálja és elfogadja azt, ami tényleg fontos az életében, és hogy önmagát adja.
Mégha túl késő is van már hozzá.

>!
Ciceró, Budapest, 2010
414 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635397228 · Fordította: Heinisch Mónika
4 hozzászólás
Destinee>!
Lauren Oliver: Mielőtt elmegyek

Mindenkit meg lehet javítani. Ez a könyv csodás változáson ment keresztül a kezdettől a végéig.

Véda P>!
Lauren Oliver: Mielőtt elmegyek

Olyan sok minden lesz szép, ha jobban megnézed. Ezt kellene sokkal tudatosabban elsajátítanunk és gyakorolnunk, gyakorolnunk a mindennapok során is. Ezt a jobban megnézést. Szép és gondolatébresztő könyv volt, örülök, hogy olvashattam…

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

brena>!

Olyan sok minden lesz szép, ha jobban megnézed.

134. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Samantha Kingston · szépség
7 hozzászólás
Melia>!

Egy jóbarát meghagyja neked a titkaidat. A legjobb barátaid pedig segítenek megtartani azokat.

96. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Samantha Kingston
Lolle>!

Ez már csak így van a barátokkal. Törvényszerű. Visszatartanak a szakadék szélén.

225. oldal

Kapcsolódó szócikkek: barátság · Samantha Kingston
Melia>!

Ez az egyik dolog, amit aznap reggel megtanultam: ha átlépsz egy határt és nem történik semmi, a határ elveszti a jelentését. Hasonló ez ahhoz a régi találós kérdéshez, hogy ha egy fa eldől egy erdőben, ad-e valami hangot, ha senki nincs a közelben, aki hallja.

174. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Samantha Kingston
Lolle>!

– Néha félek attól, hogy magam mögött hagyok dolgokat.

365. oldal

Petra_c33 I>!

Elborzadok azon, hogy milyen könnyű tévedni az emberekkel kapcsolatban. Egyetlen, apró szeletet látunk belőlük, és azt hisszük egésznek. Az okot látjuk, és azt hisszük okozatnak, vagy fordítva.
Még ha látjuk is az egészet…

340. oldal

Belle_Maundrell >!

Azt hiszem, a búcsú mindig ilyen – mint leugrani a szakadék széléről. A legrosszabb az egészben meghozni a döntést, hogy leugrunk. Ha már a levegőben vagyunk, semmit sem tehetünk, csak engedjük megtörténni.

162. oldal, Hét

Kapcsolódó szócikkek: Samantha Kingston
Petra_c33 I>!

[…] meg kell tenni, amit lehet, és akkor, amikor lehet.

248. oldal

jmolnar>!

Egy újabb dolog, amit érdemes megjegyezni: a remény életben tart. Még ha meg is haltál, ez az egyetlen dolog, ami életben tarthat.

123. oldal

Kapcsolódó szócikkek: remény · Samantha Kingston

Hasonló könyvek címkék alapján

Amy Harmon: Arctalan szerelem
Simone Elkeles: Perfect Chemistry – Tökéletes kémia
Karen M. McManus: Lehull a lepel
John Green: Alaska nyomában
Mats Strandberg – Sara B. Elfgren: Tűz
Anita Gayn: Senkinek sem kellesz!
Julie Buxbaum: Három dolgot mondj
Becky Albertalli: Simon és a Homo sapiens-lobbi
Meg Cabot: A neveletlen hercegnő naplója 3. – Karácsonyi őrület
Richelle Mead: Vámpírakadémia