Egy ​nap talán 156 csillagozás

Lauren Graham: Egy nap talán

Lauren ​Graham, a Szívek szállodája és a Vásott szülők rajongott sztárja szellemes, elbűvölő, humorosan szívhez szóló bemutatkozó regényt írt egy kezdő színésznőről, aki New Yorkban igyekszik előrelépni a pályáján, miközben ép elméjét is szeretné megőrizni. Az Egy nap talán reményekről és álmokról szól, arról, hogy milyen fiatalnak lenni a nagyvárosban, s valamire mélységesen, őrülten, elkeseredetten vágyakozni. Arról szól, hogyan talál rá egy fiatal színésznő a szerelemre, hogyan találja meg önmagát, s ami New Yorkban talán mindennél nehezebb: hogyan talál színészi munkát magának. „Graham tehetséggel ragadja meg, hogy milyen ambiciózus, reménnyel teli fiatalnak lenni New Yorkban." CANDACE BUSHNELL „Lauren Graham stílusa annyira friss és mulatságos, a könyv annyira tele van remek szövegekkel, hogy ez azonnal megragadott, ám hogy éjszaka is fennmaradtam olvasni, az főleg rokonszenves szereplőinek (plusz a telefirkált filofax lapoknak), az ellenállhatatlan romantikus fordulatoknak és… (tovább)

Eredeti mű: Lauren Graham: Someday, Someday, Maybe

Eredeti megjelenés éve: 2013

>!
GABO, Budapest, 2013
464 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789636897246 · Fordította: Gázsity Mila

Enciklopédia 5

Szereplők népszerűség szerint

Frances Banks (Franny)

Helyszínek népszerűség szerint

New York · Brooklyn (New York City, USA) · Manhattan


Kedvencelte 12

Most olvassa 10

Várólistára tette 184

Kívánságlistára tette 170

Kölcsönkérné 6


Kiemelt értékelések

>!
Csoszi
Lauren Graham: Egy nap talán

Szenvedtem és untam nagyjából a feléig. Biztos voltam benne, hogy két csillagnál többet bizony nem adok rá. Aztán valahogy érdekelni kezdett, és sikerült feltornázni a csillagok számát, de nem volt az igazi. Pedig nagyon akartam szeretni. Különösen az írónő személye miatt. A könyv egy fiatal, kezdő színésznő mindennapjait mutatja be, a vágyát, hogy felfedezzék. Sok belső gondolat, agymenés egy-egy szituációról. Némelyik nagyon vicces volt, de a legtöbb unalmas. Érdekes volt látni, hogy milyen nagy a versengés, még a legapróbb szerepért is mennyire meg kell küzdeni. Talán, ha 100 – 150 oldallal rövidebb, élvezhetőbb lett volna.

>!
Any P
Lauren Graham: Egy nap talán

Ettől a könyvtől sokkal de sokkal többet vártam. Szeretnék Lauren miatt elfogult lenni, de nem megy… a 70 %-át untam. Igazábòl nagyon kevés érdembeli dolog történik benne. Franny gondolatainak értelmetlen kalandozása összefűzve, egy csokorban…

>!
Nüx_Játékterme P
Lauren Graham: Egy nap talán

Üzenem Deborah Meylernek http://moly.hu/ertekelesek/1876730, hogy ha ezek után egy lányfőszereplős, New York-os romatikus könyvet akar írni, akkor kezdje ott, hogy először elolvassa az Egy nap talánt. Hátha úgy sikerül neki. Nem fog.
Le a kalappal Lauren Graham előtt. Amilyen tehetségesen játszik, olyan tehetségesen ír. A főszereplő Franny olyan női karakter volt, amilyent Laurentől vártam, bohókás, önkritikus, szórakozott, de okos és jó megfigyelő. Könnyű volt azonosulni vele.
A sztori nagyon tetszett, mert izgalmas volt, aranyos, és nem utolsó sorban bepillantást engedett nyerni a színészet világába. Kivételesen tetszett, hogy a sztori feloldja azt az ellentétet, amit az okoz, hogy Franny nagyon bizonytalan, önbizalomhiányos, mégis a szereplés az élete: spoiler
A szerelmi szálról nem írok, mert már a név megemlítésével is spoilerezek, de annyit írok, hogy nagyon-nagyon jól választott Franny! Imádtam a szusi-éttermes részt, a lagzit, és persze a végét. De azért meg kell hogy mondjam, az is jó volt, amikor spoiler
A naplóbejegyzéseket imádtam!

Örök kedvenc marad a könyv, öt csillag.

5 hozzászólás
>!
sztinus P
Lauren Graham: Egy nap talán

Rettenetesen gyenge. Még egynek se megy el, sajnos.
Többnyire unalmas sztori egy nagyon kezdő színésznőcskéről, aki keresi az útját a szakmában, az életben.
Semmi jót nem tudok kiragadni belőle.
Amikor elképzeltem, hogy Lorelai meséli, kicsit jobban működött, ezért a 2 csillag.

>!
Lanore P
Lauren Graham: Egy nap talán

Franny egy olyan karakter, akitől a való életben öt perc után égnek állna az összes hajam, mégis el tudtam merülni a történetében, mert szórakoztató, humoros és stílusos volt. Egy kicsit olyan, mint a Graham által megformált Lorelai a Gilmore Girls -ben, akinek semmi sem akart hibátlanul összejönni, de ha valami mégis, akkor azt tuti elszúrta saját magának. Tetszett a határidőnaplós firkálás, az üzenetrögzítős szösszenetek, és persze Dan, Jane és a többiek, minden szereplőnek megvolt a maga tökéletlensége. Jó volt belelátni a castingok, a színészek életébe, a karrierjük elindulásába, az ezzel kapcsolatos vicces, vagy néha szánalomra méltó jelenetekbe, mindezt a kilencvenes évek hátterével. Kedvenc nem lett, de ettől függetlenül jólesett a könnyedsége, és szívesen olvasnék még az írónőtől.

2 hozzászólás
>!
Laura_Bakos
Lauren Graham: Egy nap talán

Lauren könyvét már évek óta listáztam, hogy egyszer, ha alkalmam nyílik rá elolvasom.
Most sikerült kölcsönkérnem, és szakítottam rá pár órácskát.
Jelentem, nagyon imádtam. A fordítás nekem nagyon tetszett. A karakterek közti történet nagyon izgalmas volt és az érzelmek engem is megfogtak. Lauren nem csak remek színésznő, de fantasztikus írónő is. Remélem több könyvét is elolvashatom majd.

>!
Gyöngyi0309 P
Lauren Graham: Egy nap talán

Könnyű történetet kerestem, megkaptam. Elvonatkoztattam a Szívek szállodájától, muszáj volt.
Mindig is érdekelt a filmes miliő, és a könyvet olvasva ismét konstatáltam, hogy „mocskos a show-business világa”. Főként New Yorkban lehet durva a helyet, rengeteg álom, rengeteg felszolgált étel, illetve rengeteg remény és naivitás temetője lehet.
Ez sem szól másról, egy kezdő színészpalánta bizonytalan szárnypróbálgatásai, aki az önbizalomhiány szülte optimizmussal küszködik. Sablonos, kiszámítható„ mégis szórakoztató, strandra való olvasmány, egynek elmegy kategória. ( Mondjuk így február végén is élvezetes)

>!
BoneB
Lauren Graham: Egy nap talán

Annyira akartam, hogy legalább egy kicsit Lorelai-t tudjam a csajszi helyett elképzelni, helyette inkább valami Bridget Jones-t sikerült csak odavetítenem. Valahogy nekem ez olyan nem gyere be könyv lett. Hogy lehet valaki ennyire … nem tisztában önmagával. portfólión szerinte komolyan néz ki, mindenki más szerint vigyorog, mint egy komika. Szerinte így csinálta, így jelent meg, kívülről meg teljesen más visszajelzéseket kap A csaj totál képzavarban szenved és egyáltalán nem egy szerethető esetlenke, inkább egy idegesítő nőci. Nem veszi észre, hogy a pasija csak kihasználja a másik meg bele van habarodva. spoiler Meg amúgy mégis milyen befejezés ez?

U.i.: Van, aki végig olvasta azokat a jegyzeteket? Remélem nem maradtam le valami lényegesről. :D

>!
estimese24
Lauren Graham: Egy nap talán

Imádom. Nem csak a borító tökéletes hanem a könyv is. :)
Romantikus, vicces, elgondolkodtató és remek egy történet.

Egy nap talán megtalálom a helyem a világban.
Egy nap talán egy baráti környezetben lesz egy jó munkám .
Egy nap talán megtalálom a szerelmet. Egy társat, akivel kölcsönösen szeretjük, becsüljük és tiszteljük egymást.
Egy nap talán mindenkinek sikerül minden, amit szeretne.
De az biztos, hogy egy nap újraolvasom ezt a könyvet.

Csak ajánlani tudom.Olvassátok! Megéri.

>!
theodora
Lauren Graham: Egy nap talán

Alapvetően LG a saját élményeiből dolgozva építette fel ezt a regényt, amiben Franny Banks, a fiatal színésznő karrierjét követhetjük nyomon. Franny adott magának egy határidőt, amikor New Yorkba költözött – a regény a határidő utolsó fél évében játszódik. A fiatal lány ez alatt az idő alatt alkalmi munkákból és pincérkedésből tartja fenn magát, legjobb barátnőjével és egy új ismerősével él, egy brooklyni házban. A szerelmi élete – persze – nem a legjobb, és próbál sikeresen egyensúlyozni a fix munkája, a színészórák és a különféle bemutatkozási lehetőségek között.
A regény a karrierjének beindulásáról szól, ami tele van hullámvölgyekkel és folyamatos bizonytalansággal. Na meg persze vicces szituációkkal és beszólásokkal, mert LG hozza a regényben is a stílusát :) Érdekes volt bepillantani a színészéletnek ebben a formájában – a castingokba, a különféle meghallgatásokba.
Összességében humoros, könnyed chicklitről van szó, ami sokkal jobb mint több bugyuta társa ebben a 'műfajban'. Nekem tetszett, néhol persze teljesen nyilvánvaló volt melyik karaktertől mit várhatunk. LG rajongóknak kötelező olvasmány ;)


Népszerű idézetek

>!
Trudiz 

(…) a nagyszerű Broadway-rendező mindig azt mondta: „Senkinek nem jelent gondot mosolyogni élete legjobb napján. De én azokat szeretem, akik erre a LEGROSSZABB NAPJUKON is képesek”

139. oldal

>!
Wildfire

Tanulj a kudarcból, de ne tölts vele sok időt. Lépj tovább.

143. oldal

>!
shadowhunter1975 P

Arra vágyom, hogy olyan valamit érezzek, ami ténylegesen létezik. Valami azonosítható, valóságos érzést.

85. oldal, 5. fejezet (Gabo, 2013)

>!
Spepa

Nem szabad az egész világ jóváhagyását hajszolnom, sőt leginkább senkiét sem kéne.

37. oldal

2 hozzászólás
>!
minnie

Egy színésznő legyen magabiztos és kiegyensúlyozott, mint Meryl Streep vagy Diane Keaton.

37. oldal

>!
shadowhunter1975 P

BÍÍÍP
Frances, én vagyok az, az apád. Legjobb tudomásom szerint ma este lépsz fel a Bemutatóban. Ha néha sikerülne beszélnünk is, akkor személyesen kívánnék neked sok szerencsét, ám úgy látom, a rohamléptekben fejlődő technológia korában kénytelen leszek beérni azzal, hogy magnószalagon rögzítem jókívánságaimat. Jövő héten kezdjük a Sötétség mélyént. Kérlek szépen, legkésőbb a Legyek uráig próbálj meg felhívni.

78. oldal, 5. fejezet (Gabo, 2013)

Kapcsolódó szócikkek: Frances Banks (Franny)
>!
Csoszi

– Előre is bocsánat a holnap rád köszöntő, iszonyú másnaposságért!

107. oldal

>!
Trudiz 

Olyan este ez, amelyet követően bármi – vagy legalább valami – történhet.

>!
justafairytale

– Franny? Itt az apád.
– Apa. Pontosan tudom.
– Honnan tudtad, hogy én vagyok az?
– Egyszer már elmagyaráztam. Hívásazonosítónk van.
– De legalább gyógyítható?

29. oldal

>!
shadowhunter1975 P

Azért jöttem New Yorkba, hogy színésznő legyek, nem pedig azért, hogy valaki barátnője vagy boldog ember váljék belőlem.
Munkával kapcsolatos pozitív gondolatok.

39. oldal, 2. fejezet (Gabo, 2013)


Hasonló könyvek címkék alapján

Vi Keeland: A beosztott
J. D. Robb: Halálos rögeszme
Julianne Donaldson: Edenbrooke
Jennifer Crusie: Fogadj rám
Tara Sivec: Életek és édességek
Meggin Cabot: A fiú a házból
Janet Evanovich: A négy fejvadász
Susan Elizabeth Phillips: A szeretőm a First Lady