The ​Shining Girls 8 csillagozás

Lauren Beukes: The Shining Girls Lauren Beukes: The Shining Girls Lauren Beukes: The Shining Girls Lauren Beukes: The Shining Girls

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

The Time Traveler's Wife meets The Girl With the Dragon Tattoo in this story of a time-traveling serial killer who is impossible to trace--until one of his victims survives.
In Depression-era Chicago, Harper Curtis finds a key to a house that opens on to other times. But it comes at a cost. He has to kill the shining girls: bright young women, burning with potential. He stalks them through their lives across different eras until, in 1989, one of his victims, Kirby Mazrachi, survives and starts hunting him back.

Working with an ex-homicide reporter who is falling for her, Kirby has to unravel an impossible mystery.

THE SHINING GIRLS is a masterful twist on the classic serial killer tale: a violent quantum leap featuring a memorable and appealing girl in pursuit of a deadly crimina.

Eredeti megjelenés éve: 2013

>!
HarperCollins, UK, 2013
400 oldal · ISBN: 9780007464562
>!
HarperCollins, London, 2013
408 oldal · ISBN: 9780007464586
>!
384 oldal · ISBN: 9780316216852

1 további kiadás


Most olvassa 1

Várólistára tette 6

Kívánságlistára tette 4

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Juci P>!
Lauren Beukes: The Shining Girls

(Szerintem csak enyhén spoileres, ha nagyjából tudod, miről szól a könyv (lásd címkék), akkor nem nagyon árul el semmi újat.)
Nem ért ide időben a karácsonyi ajándékkönyv, amit a férjem rendelt nekem (ma kapom meg :3), úgyhogy betereltem őt a két ünnep között a Libribe, és rámutattam erre a könyvre, hogy kárpótlásul az átélt érzelmi trauma miatt erre van szükségem :)) Már egy múltkori könyvsimogatós-nyáladzós portya alkalmával (amikor nem vettünk semmit, csak felírtunk egy rakás címet, hogy mit fogunk beszerezni Jim bácsi online boltjából) kinéztem magamnak ezt a könyvet, mert nagyon guszta darab (a fekete alapon lángoló betűs, és ilyen selymes borítása van *-*), meg hát érdekelt is.
Na de hagyjuk az előjátékot. Nem olvastam még Beukestől semmit, és kicsit többet vártam. Az időutazós része nagyon jól van megoldva, végiggondolva, összefűzve, thrillerként is egész jól megállja a helyét, az utolsó 50 oldal letehetetlen, és a három főszereplő közül kettő (Dan és Kirby) nagyon jól sikerült, szerethető figura, de nekem pont a sorozatgyilkos, Harper alakja volt kevéske. Nem az a bajom persze, hogy ő nem szerethető, hanem inkább az, hogy nem mert igazán belemenni Beukes a figurába szerintem (de ezt írja is a regény végén, hogy nagyon utált a fejében lenni). Én mindig szeretem, ha van valami pszichológiai háttér vagy motiváció, és itt azt is hiányoltam.
A másik, ami zavart, hogy kicsit izzadságszagúnak éreztem a női szereplők összeválogatását. Mintha Beukes írt volna magának egy listát, hogy milyen erős vagy küzdelmes életű nőket szeretne bemutatni. Ami tök jó, meg még azt se mondhatom, hogy didaktikus volt, csak egy picit túl direkt. És több lehetőség lett volna még talán a különböző korok bemutatásában, bár valamennyire törekedett erre is. Mindezzel együtt is jó olvasmány, de célozhatott volna még magasabbra szerintem.
Viszont semmilyen körülmények között ne olvassátok el a fülszöveget. Legalábbis ha érdekel a könyv vagy annak bármely érdekesebb fordulata.

>!
HarperCollins, London, 2013
432 oldal · ISBN: 9780007464562
3 hozzászólás
Banditaa P>!
Lauren Beukes: The Shining Girls

Lehet, hogy velem van a baj, de egy kicsit sem izgultam rajta és nem igazán volt olyan pillanat, amikor azt éreztem volna, hogy én ezt nem tudom letenni. A hagymázas időutazós szálat leszámítva ez egy egyszerű sorozatgyilkosos sztori, kötelező romantikus mellékszállal is. Többet vártam volna az írónőtől a Zoo City után.
Plusz fél csillag a Chicago post punk zenei világért járt. Meg Steve Albini említésért (mondjuk).

Saku28>!
Lauren Beukes: The Shining Girls

Valószínűleg velem van a gond, de én ezt valami pokolian untam. Nem, nem is csak hogy untam, de igazán néha érdekesebb volt azt számolgatni, „mennyi van még hátra”, vagy egyszerűen kénytelen voltam elmenni sétálni a könyvvel, hogy ne legyen minden más vonzóbb, mint ennek a befejezése. És őszintén az sem egy jó jel, amikor már olvasás közben is azon kapom magam, hogy olyan szinten elkalandoztam, hogy ötletem sincs mit olvastam az előző három oldalon, viszont nem is érdekel annyira, hogy újraolvassam, inkább megpróbálom felvenni a fonalat, hátha így is értem. Szóval nem, kicsit sem voltam jóban a könyvvel, pedig most nem az angollal volt gondom. A téma kifejezetten érdekes volt, a krimit szoktam szeretni… akkor hát mi okozta, hogy egyszerűen képtelen voltam igazán évezni az olvasást? Pedig amikor már elolvastam egy ültő helyben vagy 40-50 oldalt, akkor valahogy belerázkódtam, onnantól már jobban ment… na de az elkezdések!
Egy részt valószínűleg a fenti „figyelmetlenségek” miatt, de engem totálisan bekavart ez az ugrálás… ami a két fő szálat, Kirby és Harpert illeti még értelmesen fel is tudtam építeni az idővonalat, de amikor közben jöttek a lányok sorban, na az nekem a világ káosza lett. És őszintén annyira nem is érdekelt, hogy teljesen helyrerakjam, hogy kit pontosan mikor, hogyan, mit hagyott hátra jelnek… egyszerűen csak elengedtem a kezét. Elhittem. Biztos pontos meg logikus. Elhiszem. Komolyan. Csak haladjunk, legyen vége.
Nem tudnám igazán megmondani mi nem tetszett – egyszerűen nekem ez most csak valahogy semmilyen lett. A karakterek nem győztek meg, Kirby nevétől ráz a hideg (komolyan egy rózsaszín gombócról kapta a nevét?!), Dan egyszerűen nekem üres volt, Harper egy elmebeteg, de se igazán utálni se megérteni nem tudtam, csak volt és ehhh?! A „tündöklő lányaink” egyszerűen egy lista megszemélyesítései, semmi emberi nem volt bennük, mintha az adatlapjukat nyomták volna elém… és egyiküket sem szerettem meg annyira, hogy komolyan érdekeljen mi lesz velük, főleg mivel előre tudta az ember lánya a végét. Undorítónak undorító volt, felkavaró nem is egy helyen, de hogy őszinte legyek, ez most több reakciót nem váltott ki belőlem. Igazán nem tudtam izgulni értük, igazán nem tudtam drukkolni. Csak olvastam, és túl akartam esni rajta. Legalább ez sikerült.

flynn>!
Lauren Beukes: The Shining Girls

Lauren Beukes korábbi regényeit nem éreztem a magaménak, de ezzel nagyon jól elvoltam. Talán az tetszett benne leginkább, hogy nincsen részletesen kidolgozva – több kérdést is megválaszolatlanul hagy a szerző, az olvasó fantáziájára bízva a válaszokat. Jó kis időutazós thriller, amiből nekem csak egy pici plusz hiányzik ahhoz, hogy igazán emlékezetes legyen, de így is érdemes nekifutni. Különböző korok jelennek meg különböző hangulattal, számomra ez a The Shining Girls igazi erőssége.

Dorka57>!
Lauren Beukes: The Shining Girls

Tetszett, jó volt, jöhet még Beukes.

A végén lévő kerek lezárás, vagy visszakapcsolás váratlanul ért, bár utólag visszatekintve gondolhattam volna rá.

4 és fél, mert nem egy Gone Girl.


Népszerű idézetek

kacago_Morfinista I>!

'We need to talk about your enthusiasm for commas. You can't stick them anywhere you like.'
'That's what my gender studies professor said.'

131. oldal

Banditaa P>!

'Actually, I was thinking about trying to write something about all this. Call it the Murder Diaries.'
'Sun-Times would never run it.'
'No, but maybe a zine would. The Lumpen Times or Steve Albini Thinks We Suck.'
'Sometimes you speak a foreign language,' Dan says, through a mouthful of food.

237. oldal

Dorka57>!

Her face is drawn and gray in the kerosene glow – like everyone else's around here – as if the dust storms out there in the country blew away all traces of people's character along with their crops.

Harper, 20 November 1931 (Chapter 2)

Saku28>!

The light from the fireplace behind her shines in her hair like a prophecy.

378. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Dan Wells: The Devil's Only Friend
Chuck Wendig: Blackbirds
Stephen King – Peter Straub: Black house
Stephen King: The Outsider
Stephen King: The Green Mile
Robert R. McCammon: Boy's Life
Stephen King: Pet Sematary
Kendare Blake: Anna Dressed in Blood
Joe Hill: Horns
Stephen King: Doctor Sleep