Ragály (Anita Blake, vámpírvadász 22.) 92 csillagozás

Laurell K. Hamilton: Ragály

Egyes zombikat felélesztenek, másokat meg elpusztítanak. Csak kérdezd meg erről a szakma legjobbját, Anita Blake-et, aki mostanáig inkább puszta kellemetlenségként tekintett rájuk, semmint potenciális veszélyforrásként. Persze, mert egészen eddig egyikőjük sem próbálta meg kegyetlenül elpusztítani az embereket. De most valami furcsa dolog történt velük.

Micah apja haldoklik, feltehetőleg egy húsevő zombi marta meg, és talán már csak napjai vannak hátra, mielőtt élve elrohad. Anita, Micah és Nathaniel a coloradói Boulderbe utazik, hogy Micah – közel húsz év után – újra találkozzon a családjával, és elbúcsúzhasson az apjától. A látogatásból azonban gyorsan nyomozás lesz, mert kiderül, hogy a zombik eddig sosem látott módon, tömegesen járnak a hegyekben, ráadásul halálos ragályt terjesztenek.

A kötet tartalmazza a Tánc című novellát is.

Eredeti megjelenés éve: 2013

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2015
624 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155522857 · Fordította: Török Krisztina

Enciklopédia 5

Szereplők népszerűség szerint

Edward (Ted Forrester)


Kedvencelte 12

Most olvassa 4

Várólistára tette 43

Kívánságlistára tette 63


Kiemelt értékelések

>!
Mrs_Curran_Lennart P
Laurell K. Hamilton: Ragály

Végre vissza az alapokhoz! A könyv túlnyomó része a gyilkos zombikkal foglalkozott. Lelkizés és szex csak annyi, hogy ne felejtsük el, mégiscsak Anitáról van szó. Edward szerepeltetésével pedig el rontani sem lehet a történetet. Micah családja sem volt piskóta, a zombik még sehol,de Anita már majdnem ölre ment a fanatikus nagynénivel. A tesói viszont aranyosak voltak. Jean-Claude nem sokat szerepelt, viszont Asher jön vissza. (Miért??) Most, hogy kaptunk egy ilyen szuper részt, remélem marad a színvonal.

16 hozzászólás
>!
NightStar
Laurell K. Hamilton: Ragály

Legszívesebben örömtáncot járnék, mert Hamilton megint megcsinálta! Bebizonyította, hogy tud ő még nagyon jót és kiemelkedőt írni. Nem hiába ragaszkodtunk olyan sokan ehhez a sorozathoz.

Sajnos nem volt sok időm olvasni, így nagyon elhúzódott, de az utolsó 100 oldalnál arra eszméltem, hogy valószínűleg öntudatlanul is húzom az olvasást, mert nem akarom, hogy vége legyen. Az írónő ebben a részben összesűrített mindent, amit imádok a könyveiben. Végre nem volt hiány akcióban, mindenki szerepelt, aki számít és az érzelmi, romantikus zűrzavart is sikerült elviselhető, élvezhető szintre szorítania.

A kis meglepi Micah családjával kapcsolatban nagyon jó húzás volt Hamilton részéről, bevallom, én is néztem nagyokat. :D Olvastam volna még róluk többet is. Akit mostanra nagyon megszerettem az Nicky, remélem, ő is benne lesz a spoiler Edward szereplése hab volt a tortán, bár én még Olafékat is szívesen láttam volna de lehet, hogy így már sok lett volna a jóból :D.

Az egyetlen gondom a lezárással volt, kicsit gyorsnak éreztem, mint korábban mondtam, nagyon olvastam volna még tovább. A szerintem felesleges Tánc helyett egy kidolgozottabb befejezés jobban esett volna.

Nem mondhatok mást, imádtam és remélem, az írónő még sok hasonló színvonalú könyvvel örvendeztet meg minket. Kedvenc!

>!
deen
Laurell K. Hamilton: Ragály

Üdítő, hogy Hamilton végre kezd visszatérni a régi vonalakhoz. Végre egy tényleg izgalmas részt olvashattam, ami kivételesen nem a pasik nyavalygásáról szólt, hanem húsevő zombik inváziójáról. Külön köszönet, hogy Edward ismét színre lépett, a jól bevált lángszóróval és plusz hála, hogy Asher nem szerepelt. Bár azt sajnálom, hogy a leírtak szerint bizony megint szerves része lesz a sorozatnak. A cselekmény jó volt, bár néha úgy éreztem túl sok a beszéd, folyton ugyanazt ismételgették. Anita valahogy szinte már túl visszafogott volt, komolyan, még a buggyant rokonoknak sem szólt be semmit, pedig aztán keményen kiosztották. Micah egy új oldalát is megmutatja, a családját féltő fiúét, aki úgy tűnik már Anita előtt is titkol dolgokat. Kíváncsi vagyok ez még előkerül-e a továbbiakban. Nem tudom, hogy a korábbi részekbe bealudtam-e, de már nagyon úgy tűnik, hogy Anita kezd felesleges lenni ebben a hármasban, annyira összejött Micah és Nathaniel. Nicky viszont legalább olyan jó karakter lett, mint Edward. Remélem, legalább részben megmarad ez a vonal és nem térünk vissza a végeláthatatlan orgiák területére. Ez után a rész után nagy csalódás lenne.
A Tánc című novella egy kis cukiság volt a végére.

3 hozzászólás
>!
ggizi P
Laurell K. Hamilton: Ragály

Aki eljutott már idáig a sorozatban, tisztában van vele, mire számíthat. Én is sejtettem, így egy szavam se lehetne. De az arányokkal nem vagyok kibékülve. A krimiszál és az ahhoz kapcsolódó háttér és minden egyéb infó (ki kit ölt meg, milyen formában, ez miért rohad, az miért nem, ez miért bírja a napfényt, az miképp tudja uralni a másikat, no meg a nekromancia úgy önmagában) mindig is érdekes, izgalmas és akciódús volt. Mint ahogy most is. De hát Anitával már sok egyéb más is együtt jár, főleg az „Anita és a pasik” bonyolult kapcsolatrendszere és az ehhez szorosan kapcsolódó ardeur táplálása, ami önmagában nem lenne gond, csak annyira eltorzultak az arányok, hogy ez a blokk rettentően sokk volt. És határozottan túlírt. Folyton csak lelkiztek, szócsatáztak és hisztiztek. Ez a része elég fárasztó volt. De az akció, a zombik okozta halálos fertőzés körüli műsor kicsit azért kompenzálta a történéseket.

7 hozzászólás
>!
lilla_csanyi
Laurell K. Hamilton: Ragály

Miért olvastam el?
A fülszöveg alapján abban reménykedtem, hogy Hamilton végre úgy döntött, lassan ideje elköszönni Anita Blake-től. Ez a hitem persze már az ajánlóban megdőlt, mikor megláttam, hogy az írónő ezt a könyvet Anitának szánja, és reméli hogy még egyszer ennyi kalandban lesz részük, majdnem felsírtam. No de semmi pánik, elvégre zombiapokalipszist ígértek, akkor csak nem lesz olyan rossz, ugye?
Hát, egyébként tényleg nem. Annó a Lidérces álmokat mélységes csalódással vágtam a falhoz, „Mi ez a sz***?” felkiáltással. Hál'istennek Hamilton idő közben rájött, hogy a szex önmagában még nem cselekmény. Ahhoz képest kellemes meglepetés volt, és bevallom őszintén, a nyomozgatós akciózós jeleneteket kislányos lelkesedéssel olvastam.
Meg Edward jeleneteit. Edward még ennyi kötet után is annyira de annyira jó karakter, minden megszólalása aranyat ér. No és ott van Jean-Claude. Anno nekem felfoghatatlan trauma volt, hogy miért lett ő háttérbe szorítva, miután az első kötetekben annyira szurkoltunk neki. Ebben a kötetben viszont kapunk belőle rendesen.
Amit én nagyon hiányolok Hamilton mellől, az egy erős kezű szerkesztő. Ez a könyv sokkal élvezetesebb lett volna 300 oldalban, én simán a felét az erőfitogtatásoknak kihúztam volna. Annyira hiteltelen számomra, hogy itt van Anita Blake, a világhírű sztár, aki nem tudom hány száz ember életét mentette meg, és mégis, az utolsó Piripócsfalván is belékötnek a totál ismeretlen újonc rendőrök is. Ez olyan, mintha Andy Vajnához itthon odamenne egy ismeretlen színész tanonc, és odaszólna neki, hogy „Héj, hörcsögpofa! Nem tűnt még fel, hogy a kedves nejed csak a pénzed miatt van veled?” És még ez is enyhe hasonlat, mert Andy Vajna – javítsatok ki, ha tévedek – szerintem soha kiujját se mozgatta azért, hogy megmenthessen egy másik életet.
Szexjelenetek. A jó hír, hogy kevés van belőle, végre nem központi elem. A rossz hír, hogy számomra élvezhetetlenek. Nem tudom, hogy az eredeti is ennyire vulgáris, vagy csak Török Krisztina fordítása teszi azzá, de én egyiket se bírtam végigolvasni.
Szerelem. Kövezzetek meg, de engem kiborított Anitának az ehhez való hozzáállása. Egyszerűen annyira nevetséges, hogy kb. 30 embernek őszintén a szemébe mondja, hogy „szeretlek”, ezzel nevetségessé téve a szerelem fogalmát. Ez nem szerelem, ez kéjvágy. Esetleg barátság extrákkal. Nem tudtam komolyan venni, amikor minden második karakternek szerelmet vallott.
Zombi apokalipszis. No, abból viszont lehetett volna több, mert azok a részek kifejezetten jók lettek. Nagyon filmes, nagyon hatásvadász, nagyon epic. A vége csatát kifejezetten rövidnek éreztem.
Ennek ellenére továbbra is az az érzésem, hogy ebből az alapkoncepcióból még én is többet tudnék kihozni. Szóval ez a kötet nyújt némi enyhülést a régi rajongóknak, de azért nem érzem azt a régi lelkesedést. Valószínűleg azóta túl sok jó könyvet olvastam, és más lett az igényszintem. XD

17 hozzászólás
>!
kicsiboszi
Laurell K. Hamilton: Ragály

Hamilton végre összekaparta magát, mondhatni kimászott a sírjából. A vérbőség itt most nem az altestek tünete, igazi pergős, nyomozós, majdnem horror történetet kaptunk. Van itt tömegmészárlás, zombikeltés, élve felfalás, élve rothadás, ami csak kell. Az első könyvek hangulatát idéző borzalmakkal kell megküzdeni, Edward is leporolhatja a lángszóróját. A kaland lezárása szépen ki van fejtve, részletes, izgalmas, nem huszárvágással van minden elintézve, mint az előző néhány résznél. Meglepően kevés benne a szex, a feléig nem volt semmi ungabunga, és ami szerepel benne, az sem pornó részletességű. Ezt is megértük: több vér, mint szex!
Aki kiábrándult Anita Blake kalandjaiból a hullámzó minőség miatt, tegyen ezzel a kötettel még egy próbát. Ha a régi rajongóknak nem tetszene ez a kötet, én megeszem a kalapomat. (Vagy a kötött cicasapkámat, mert kalapom nincs.)

5 hozzászólás
>!
Vicky3 P
Laurell K. Hamilton: Ragály

A véleményem azután se változott különösebben, hogy elolvastam magyarul is. talán csak annyi, hogy helyenként érdekes volt a fordítás. Meg amúgy is harapós kedvemben vagyok, de most kifejezetten irritált néhány 1000. ismétlés.
Eredeti olvasás:

5 dolog, ami nélkülözhetetlen egy zombi apokalipszishez:

1. Mindenképpen szükséges egy hatalomra éhes, lehetőség szerint őrült egyén (jelen helyzetben legjobb, ha még csak nem is ember), aki az eddig ismert törvényeket mind megszegi és persze nem utolsó sorban aki ki akarjon nyírni mindenkit, aki csak él és mozog… folytatás: http://three-points-of-view.blogspot.hu/2013/08/zombi-a…

>!
Shanara
Laurell K. Hamilton: Ragály

"(…) ez a rész a pikáns jeleneteit tekintve eléggé visszafogott volt, csak éppen azok az összebújások totál feleslegesek voltak és nem is a legjobban időzítettek az események szempontjából. Nincs ezen mit tovább pörögni: üresjáratok és kész. Mégis volt a regény tartalmában, ami még kevésbé tetszett, ez pedig a szintén fölösleges erőszak, amely érzéseim szerint előrevetít valamit, amit nagyon nem kellene és amire semmi szükség nincs.

Ha lehámozom a történetről a felesleges, fentebb megnevezett részeket, akkor viszont egy nagyon mozgalmas, véres és akcióban bővelkedő sztori marad a végére – egy olyan igazi, a régi Anitára emlékeztető cselekmény, amelynek középpontjában a zombi és vámpírvadászat áll. Pozitívum, hogy Edward is megjelenik és besegít Anitának, bár a bérgyilkos sem igazán a régi már – hiába no, ő is öregszik és a törvényesség látszatát magára öltve igyekszik megfelelni a társadalmi elvárásoknak.

Van itt veszteség bőven, a kelleténél több lelki probléma és azok megoldására irányuló cselekmény, és az érzés, hogy Hamilton – még ha megtűzdelve mindenféle fölösleges jelenetekkel is – ilyen történetet tud összehozni, megmelengeti a lelkemet. Nem volt olyan jó, mint az első részek, de lényegesen élvezhetőbb, mint a sorozat közepének kötetei."
Bővebben: https://shanarablog.blogspot.hu/2016/08/laurell-k-hamil…

>!
Gaby33
Laurell K. Hamilton: Ragály

Végre megint a kezdeti időkből való Anita féle nyomozós, zombis regény!!!! Nagyon tetszett és külön hatalmas nagy plusz pont, hogy imádott kedvenc szereplőm Edward is jó sokat szerepelt benne. Jó volt az egész történt, folyamatosan történt mindig valami, mondjuk a zombis jelenetek nekem néha egy kicsit túl részletesen voltak leírva, maximálisan magam előtt láttam az összes csúnyaságot, és kellő mértékben borzongtam is tőlük:D A fél csillag levonás leginkább a vége miatt van, mert szerintem azért a legvége egy picikét össze lett csapva, és a ráadás külön kis regény nem igazán nyerte el a tetszésemet…
Ennek ellenére, maradok továbbra is nagy-nagy rajongója ennek a sorozatnak!

>!
maevis
Laurell K. Hamilton: Ragály

Végre ismét a lapokon üdvözölhetjük régi ismerősünket, Edwardot! Annyira örültem a szereplésének, hogy még azt is hajlandó vagyok elnézni Hamiltonnak, hogy ő is lelkizett Anitával. Be kell látnunk, hogy már soha nem lesz a régi a sorozat, de ez a rész vissza-vissza kacsintgatott a kezdeti minőség felé. Új szereplőkként Micah családját ismerhettem meg, akikről szívesebben olvastam volna többet, de ez minden bizonnyal annak rovására ment volna, hogy az írónő századjára is felvilágosítson bennünket a kedvesei és testőrei fizikai megjelenéséről. Ha még egyszer el kell olvasnom, hogy Nicky milyen széles vállú, vagy Micah milyen hasonló testfelépítésű Anitához vagy milyen Nathaniel haja, esküszöm morci leszek. Szóval felesleges leírásokból volt elég, talán száz oldalt is ki lehetett volna húzni a könyvből, de a nyomozós – öldöklős rész viszont nagyon hajaz a régi stílusra, ami persze a legnagyobb öröm és boldogság pici szívemnek. Volt térdig vér és repültek a testrészek, már csak azt szerettem volna, ha picit előkerül az a bozótvágó Anita hátáról, de nem leszek telhetetlen. :)
Most a szex sem volt olyan mennyiségben, ami nagyon zavaró lett volna, szóval majdnem tökéletes kötetet kaptunk, és én is elégedett lehetek.
Nagyon félve megjegyzem, hogy szívesen olvasnék újra Olafról és Bernardóról egy kicsit, még ha csak a mostanában divatosan a végéhez toldott novella mértékéig is.


Népszerű idézetek

>!
lilla_csanyi

– Damiant nem akartam magunkkal vinni. Ő nem a szerelmem.
– De alkalmi szeretőd.
– Ha minden alkalmi szeretőmet vinném, csapatszállító géppel kéne utaznunk.

21. oldal

3 hozzászólás
>!
Abygél P

Az őrület az őrült fején kívül már soha nem logikus.

>!
Darolyn

– Csak azt nem értem, hogy miért nem hívtál már korábban.
– Miért hívtalak volna? – ráncoltam a homlokomat.
– Kitör a zombiapokalipszis, és nem hívsz meg.

33. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Edward (Ted Forrester) · zombi
>!
Abygél P

-Nohát, mint tiszta forrásból, úgy csörgedeznek a szádból a párkapcsolati bölcsességek.

>!
blankaveronika IP

Ha megtanulsz táncolni, büntetlenül ölelgetheted a lányokat. Nagy igazság.

607. oldal (Tánc c. novella)

>!
Abygél P

Gyakran nem láthatjuk előre tetteink következményét, ma petite. Törekszünk a jóra, de a legtöbbször ott rejlik a cselekedeteink mögött a rossz lehetősége is.

>!
Röfipingvin MP

– Tőlünk Matthew azt tanulja, hogy nincs rossz szexuális beállítottság és hogy a felnőttek közös beleegyezésen alapuló szerelme értékes adomány, kincs. Cyrus mit tanul magától?

602. oldal (Tánc c. novella)

>!
Abygél P

– Mit tesznek a sorozatgyilkosok, amikor sarokba szorulnak?
– Öngyilkosok lesznek, vagy még nagyobb öldöklésbe fognak.
– Hát ez az.
– Ó. A fenébe is, ez semmi jót nem jelent.
– Ha pipacsokra és lágyan lengedező szellőre vágyik, elcseszte a pályaválasztást, Hatfield.

>!
Röfipingvin MP

– Köszönjük, hogy vigyáztál a kislányunkra, Matthew. Nagyon bátor voltál.
Nem igazán tetszett ez a megközelítés, hogy a kislányra vigyázni kellett, és hogy a kisfiú lehet csak a megmentő és a bátor, de nem szívóztam. Elég szexista megközelítés volt, pláne, hogy hatéves kor alatt még nincsenek komoly fizikális különbségek fiúk és lányok között. Jeannette simán meg tudta volna „védeni” magát, Matthew-nál is jobban talán, ha éppenséggel karatézni jár.
– Azt tudod, ugye – hajoltam le hozzá –, hogy a kislányok is meg tudják védeni magukat?

604. oldal (Tánc c. novella)

>!
blankaveronika IP

Fiatalon az emberek annál idősebbnek feltételeznek, minél magasabb vagy, mintha a centikkel az évek száma is szükségszerűen gyarapodna, így az alacsonyakat meg mindenki hajlamos fiatalabbnak hinni.

10.fejezet, 69.oldal


A sorozat következő kötete

Anita Blake, vámpírvadász sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Gena Showalter: Éjsötét titkok
Karen Chance: Árnyak vonzásában
Charlaine Harris: Holtak klubja
Ilona Andrews: Magic Bites – Pusztító mágia
Amanda Stevens: Örök kísértés
Anne Bishop: Vörös betűkkel
Karen Marie Moning: Keserű ébredés
Christopher Moore: Totál szívás
Sherrilyn Kenyon: A Hold sötét oldalán
Richelle Mead: A halál csókja