Ragály (Anita Blake, vámpírvadász 22.) 113 csillagozás

Laurell K. Hamilton: Ragály

Egyes zombikat felélesztenek, másokat meg elpusztítanak. Csak kérdezd meg erről a szakma legjobbját, Anita Blake-et, aki mostanáig inkább puszta kellemetlenségként tekintett rájuk, semmint potenciális veszélyforrásként. Persze, mert egészen eddig egyikőjük sem próbálta meg kegyetlenül elpusztítani az embereket. De most valami furcsa dolog történt velük.

Micah apja haldoklik, feltehetőleg egy húsevő zombi marta meg, és talán már csak napjai vannak hátra, mielőtt élve elrohad. Anita, Micah és Nathaniel a coloradói Boulderbe utazik, hogy Micah – közel húsz év után – újra találkozzon a családjával, és elbúcsúzhasson az apjától. A látogatásból azonban gyorsan nyomozás lesz, mert kiderül, hogy a zombik eddig sosem látott módon, tömegesen járnak a hegyekben, ráadásul halálos ragályt terjesztenek.

A kötet tartalmazza a Tánc című novellát is.

Eredeti megjelenés éve: 2013

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2015
624 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155522857 · Fordította: Török Krisztina

Enciklopédia 10

Szereplők népszerűség szerint

Anita Blake · Jean-Claude · Edward (Ted Forrester)


Kedvencelte 15

Most olvassa 6

Várólistára tette 47

Kívánságlistára tette 58

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Mrs_Curran_Lennart P>!
Laurell K. Hamilton: Ragály

Végre vissza az alapokhoz! A könyv túlnyomó része a gyilkos zombikkal foglalkozott. Lelkizés és szex csak annyi, hogy ne felejtsük el, mégiscsak Anitáról van szó. Edward szerepeltetésével pedig el rontani sem lehet a történetet. Micah családja sem volt piskóta, a zombik még sehol,de Anita már majdnem ölre ment a fanatikus nagynénivel. A tesói viszont aranyosak voltak. Jean-Claude nem sokat szerepelt, viszont Asher jön vissza. (Miért??) Most, hogy kaptunk egy ilyen szuper részt, remélem marad a színvonal.

16 hozzászólás
NightStar>!
Laurell K. Hamilton: Ragály

Legszívesebben örömtáncot járnék, mert Hamilton megint megcsinálta! Bebizonyította, hogy tud ő még nagyon jót és kiemelkedőt írni. Nem hiába ragaszkodtunk olyan sokan ehhez a sorozathoz.

Sajnos nem volt sok időm olvasni, így nagyon elhúzódott, de az utolsó 100 oldalnál arra eszméltem, hogy valószínűleg öntudatlanul is húzom az olvasást, mert nem akarom, hogy vége legyen. Az írónő ebben a részben összesűrített mindent, amit imádok a könyveiben. Végre nem volt hiány akcióban, mindenki szerepelt, aki számít és az érzelmi, romantikus zűrzavart is sikerült elviselhető, élvezhető szintre szorítania.

A kis meglepi Micah családjával kapcsolatban nagyon jó húzás volt Hamilton részéről, bevallom, én is néztem nagyokat. :D Olvastam volna még róluk többet is. Akit mostanra nagyon megszerettem az Nicky, remélem, ő is benne lesz a spoiler Edward szereplése hab volt a tortán, bár én még Olafékat is szívesen láttam volna de lehet, hogy így már sok lett volna a jóból :D.

Az egyetlen gondom a lezárással volt, kicsit gyorsnak éreztem, mint korábban mondtam, nagyon olvastam volna még tovább. A szerintem felesleges Tánc helyett egy kidolgozottabb befejezés jobban esett volna.

Nem mondhatok mást, imádtam és remélem, az írónő még sok hasonló színvonalú könyvvel örvendeztet meg minket. Kedvenc!

deen>!
Laurell K. Hamilton: Ragály

Üdítő, hogy Hamilton végre kezd visszatérni a régi vonalakhoz. Végre egy tényleg izgalmas részt olvashattam, ami kivételesen nem a pasik nyavalygásáról szólt, hanem húsevő zombik inváziójáról. Külön köszönet, hogy Edward ismét színre lépett, a jól bevált lángszóróval és plusz hála, hogy Asher nem szerepelt. Bár azt sajnálom, hogy a leírtak szerint bizony megint szerves része lesz a sorozatnak. A cselekmény jó volt, bár néha úgy éreztem túl sok a beszéd, folyton ugyanazt ismételgették. Anita valahogy szinte már túl visszafogott volt, komolyan, még a buggyant rokonoknak sem szólt be semmit, pedig aztán keményen kiosztották. Micah egy új oldalát is megmutatja, a családját féltő fiúét, aki úgy tűnik már Anita előtt is titkol dolgokat. Kíváncsi vagyok ez még előkerül-e a továbbiakban. Nem tudom, hogy a korábbi részekbe bealudtam-e, de már nagyon úgy tűnik, hogy Anita kezd felesleges lenni ebben a hármasban, annyira összejött Micah és Nathaniel. Nicky viszont legalább olyan jó karakter lett, mint Edward. Remélem, legalább részben megmarad ez a vonal és nem térünk vissza a végeláthatatlan orgiák területére. Ez után a rész után nagy csalódás lenne.
A Tánc című novella egy kis cukiság volt a végére.

3 hozzászólás
ggizi P>!
Laurell K. Hamilton: Ragály

Aki eljutott már idáig a sorozatban, tisztában van vele, mire számíthat. Én is sejtettem, így egy szavam se lehetne. De az arányokkal nem vagyok kibékülve. A krimiszál és az ahhoz kapcsolódó háttér és minden egyéb infó (ki kit ölt meg, milyen formában, ez miért rohad, az miért nem, ez miért bírja a napfényt, az miképp tudja uralni a másikat, no meg a nekromancia úgy önmagában) mindig is érdekes, izgalmas és akciódús volt. Mint ahogy most is. De hát Anitával már sok egyéb más is együtt jár, főleg az „Anita és a pasik” bonyolult kapcsolatrendszere és az ehhez szorosan kapcsolódó ardeur táplálása, ami önmagában nem lenne gond, csak annyira eltorzultak az arányok, hogy ez a blokk rettentően sokk volt. És határozottan túlírt. Folyton csak lelkiztek, szócsatáztak és hisztiztek. Ez a része elég fárasztó volt. De az akció, a zombik okozta halálos fertőzés körüli műsor kicsit azért kompenzálta a történéseket.

7 hozzászólás
kicsiboszi P>!
Laurell K. Hamilton: Ragály

Hamilton végre összekaparta magát, mondhatni kimászott a sírjából. A vérbőség itt most nem az altestek tünete, igazi pergős, nyomozós, majdnem horror történetet kaptunk. Van itt tömegmészárlás, zombikeltés, élve felfalás, élve rothadás, ami csak kell. Az első könyvek hangulatát idéző borzalmakkal kell megküzdeni, Edward is leporolhatja a lángszóróját. A kaland lezárása szépen ki van fejtve, részletes, izgalmas, nem huszárvágással van minden elintézve, mint az előző néhány résznél. Meglepően kevés benne a szex, a feléig nem volt semmi ungabunga, és ami szerepel benne, az sem pornó részletességű. Ezt is megértük: több vér, mint szex!
Aki kiábrándult Anita Blake kalandjaiból a hullámzó minőség miatt, tegyen ezzel a kötettel még egy próbát. Ha a régi rajongóknak nem tetszene ez a kötet, én megeszem a kalapomat. (Vagy a kötött cicasapkámat, mert kalapom nincs.)

5 hozzászólás
Rémálom P>!
Laurell K. Hamilton: Ragály

6 éve olvastam utoljára Anita Blake-et, és akkor annyira elkeserített az előző rész, hogy félre is tettem a sorozatot. Mivel valami könnyed szórakozásra vágytam, gondoltam, újrakezdem ezt, hiszen mégis csak Anitáról van szó, és ennyi év alatt az ember már nagyon hozzánő a karakterekhez. (Két dolog sosem fog véget érni: az Anita Blake sorozat és a Supernatural.)

Az értékelések miatt azt hittem, ez már tényleg jó kötet lesz, de csalódnom kellett. Ugyan már koherensebb a történet, mint az előző részben, de látszik, hogy Hamiltonnak nincs szerkesztője. Simán le lehetett volna húzni 300-400 oldalt, és rendes történet lett volna itt.

A rothadó zombi-vírus, a központi nyomozás még egész jó is lenne, bár a megoldása elég véletlenszerű és gyorsan összecsapott, de legalább ha csak ez lett volna a könyvben, akkor még egész szórakoztató limonádé lett volna.

De nem… kellett ide hatezer felesleges kapcsolati dráma beszélgetés, ami nevetségesen hiteltelenné teszi a sztori. Gyorsan, menjünk, minden perc számít!!! De azért álljunk le elemezgetni a saját lelkivilágunkat meg a hatezer poli kapcsolatot. Semmi gond a romantikus dráma subplottal, de ide, ennyi mértékben nem kellett volna. Másfelől sokszor nevetséges, felesleges, szerkesztetlen dialógushalmok vannak, olyan dolgokat mondanak el egymásnak, amit a két karakter már tud, nincs értelme erről beszélni – kb. mintha Hamilton csak a papírra hányta volna a mondatokat és újra se olvasta őket. (Bónuszként vannak ilyen szexuális beszélgetések, amiket mintha wikipédiáról másolt volna olyan szárazak.)

Nem akarok a kapcsolatokra kitérni, mert hülyeségek: Nem lehet szex nélkül férfi és nő között barátság, mert nem lehet. Edward és Donna kapcsolata abszolút egészségtelen – és tudom, Anita is megjegyzi, hogy wtf, de az író nem állítja be rossznak, hiszen Edward így boldog. spoiler

Lehetnének egészségtelen kapcsolatok a középpontban, nem lenne vele gondom, de Hamilton erről prédikál, hogy amiket ő leír, azokat ő szentül el is hiszi. Asher és a jajj, azért tudjuk, hogy szeretjük, mert hiányzik száltól a falra másztam – és felesleges is volt. Nicky és a köteléke Anitával még érdekes is lehetne, hiszen annyira etikátlan – de ha rájövünk, hogy Hamilton maga is 19 évessel kavart, már kevésbé lesz élvezhető ez a szál. (Főleg, hogy a saját pasijairól mintázza a karaktereket. T_T)

Egy csomó szál és karakter felesleges: Marhára untam, hogy a 70+ (MEGSZÁMOLTAM!) karakterről minden ízbe menő leírásokat kell olvasnom, és másfelől meg 80+ fejezetszámhoz, minek ennyi karakter? A fele – ha nem több – abszolút szükségtelen, és belógat szálakat, érzelmi dolgokat, amit aztán nem zár le, csak úgy elmismásol, és nem azért mert később fontos lesz. Annyira felesleges volt felépíteni a Micah hazatér és vajon elfogadják-e őt a szülei, mert olyan összehányt, nevetséges, lusta írói megoldása van, hogy ezért aztán tök kár volt meg is említeni. Akkor utána még ne is beszéljünk a random rendőrökről, akik megint utálják és bántalmazzák Anitát. Mindenki szála olyan fontosnak van beállítva, de közben Hamilton is elveszti az érdeklődését…

7 hozzászólás
Vicky3>!
Laurell K. Hamilton: Ragály

A véleményem azután se változott különösebben, hogy elolvastam magyarul is. talán csak annyi, hogy helyenként érdekes volt a fordítás. Meg amúgy is harapós kedvemben vagyok, de most kifejezetten irritált néhány 1000. ismétlés.
Eredeti olvasás:

5 dolog, ami nélkülözhetetlen egy zombi apokalipszishez:

1. Mindenképpen szükséges egy hatalomra éhes, lehetőség szerint őrült egyén (jelen helyzetben legjobb, ha még csak nem is ember), aki az eddig ismert törvényeket mind megszegi és persze nem utolsó sorban aki ki akarjon nyírni mindenkit, aki csak él és mozog… folytatás: http://three-points-of-view.blogspot.hu/2013/08/zombi-a…

Shanara>!
Laurell K. Hamilton: Ragály

"(…) ez a rész a pikáns jeleneteit tekintve eléggé visszafogott volt, csak éppen azok az összebújások totál feleslegesek voltak és nem is a legjobban időzítettek az események szempontjából. Nincs ezen mit tovább pörögni: üresjáratok és kész. Mégis volt a regény tartalmában, ami még kevésbé tetszett, ez pedig a szintén fölösleges erőszak, amely érzéseim szerint előrevetít valamit, amit nagyon nem kellene és amire semmi szükség nincs.

Ha lehámozom a történetről a felesleges, fentebb megnevezett részeket, akkor viszont egy nagyon mozgalmas, véres és akcióban bővelkedő sztori marad a végére – egy olyan igazi, a régi Anitára emlékeztető cselekmény, amelynek középpontjában a zombi és vámpírvadászat áll. Pozitívum, hogy Edward is megjelenik és besegít Anitának, bár a bérgyilkos sem igazán a régi már – hiába no, ő is öregszik és a törvényesség látszatát magára öltve igyekszik megfelelni a társadalmi elvárásoknak.

Van itt veszteség bőven, a kelleténél több lelki probléma és azok megoldására irányuló cselekmény, és az érzés, hogy Hamilton – még ha megtűzdelve mindenféle fölösleges jelenetekkel is – ilyen történetet tud összehozni, megmelengeti a lelkemet. Nem volt olyan jó, mint az első részek, de lényegesen élvezhetőbb, mint a sorozat közepének kötetei."
Bővebben: https://shanarablog.blogspot.hu/2016/08/laurell-k-hamil…

Gaby33>!
Laurell K. Hamilton: Ragály

Végre megint a kezdeti időkből való Anita féle nyomozós, zombis regény!!!! Nagyon tetszett és külön hatalmas nagy plusz pont, hogy imádott kedvenc szereplőm Edward is jó sokat szerepelt benne. Jó volt az egész történt, folyamatosan történt mindig valami, mondjuk a zombis jelenetek nekem néha egy kicsit túl részletesen voltak leírva, maximálisan magam előtt láttam az összes csúnyaságot, és kellő mértékben borzongtam is tőlük:D A fél csillag levonás leginkább a vége miatt van, mert szerintem azért a legvége egy picikét össze lett csapva, és a ráadás külön kis regény nem igazán nyerte el a tetszésemet…
Ennek ellenére, maradok továbbra is nagy-nagy rajongója ennek a sorozatnak!

maevis>!
Laurell K. Hamilton: Ragály

Végre ismét a lapokon üdvözölhetjük régi ismerősünket, Edwardot! Annyira örültem a szereplésének, hogy még azt is hajlandó vagyok elnézni Hamiltonnak, hogy ő is lelkizett Anitával. Be kell látnunk, hogy már soha nem lesz a régi a sorozat, de ez a rész vissza-vissza kacsintgatott a kezdeti minőség felé. Új szereplőkként Micah családját ismerhettem meg, akikről szívesebben olvastam volna többet, de ez minden bizonnyal annak rovására ment volna, hogy az írónő századjára is felvilágosítson bennünket a kedvesei és testőrei fizikai megjelenéséről. Ha még egyszer el kell olvasnom, hogy Nicky milyen széles vállú, vagy Micah milyen hasonló testfelépítésű Anitához vagy milyen Nathaniel haja, esküszöm morci leszek. Szóval felesleges leírásokból volt elég, talán száz oldalt is ki lehetett volna húzni a könyvből, de a nyomozós – öldöklős rész viszont nagyon hajaz a régi stílusra, ami persze a legnagyobb öröm és boldogság pici szívemnek. Volt térdig vér és repültek a testrészek, már csak azt szerettem volna, ha picit előkerül az a bozótvágó Anita hátáról, de nem leszek telhetetlen. :)
Most a szex sem volt olyan mennyiségben, ami nagyon zavaró lett volna, szóval majdnem tökéletes kötetet kaptunk, és én is elégedett lehetek.
Nagyon félve megjegyzem, hogy szívesen olvasnék újra Olafról és Bernardóról egy kicsit, még ha csak a mostanában divatosan a végéhez toldott novella mértékéig is.


Népszerű idézetek

lilla_csanyi>!

– Damiant nem akartam magunkkal vinni. Ő nem a szerelmem.
– De alkalmi szeretőd.
– Ha minden alkalmi szeretőmet vinném, csapatszállító géppel kéne utaznunk.

21. oldal

3 hozzászólás
Abygél>!

Az őrület az őrült fején kívül már soha nem logikus.

blankaveronika IP>!

Ha megtanulsz táncolni, büntetlenül ölelgetheted a lányokat. Nagy igazság.

607. oldal (Tánc c. novella)

Darolyn>!

– Csak azt nem értem, hogy miért nem hívtál már korábban.
– Miért hívtalak volna? – ráncoltam a homlokomat.
– Kitör a zombiapokalipszis, és nem hívsz meg.

33. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Edward (Ted Forrester) · zombi
Abygél>!

-Nohát, mint tiszta forrásból, úgy csörgedeznek a szádból a párkapcsolati bölcsességek.

Abygél>!

Gyakran nem láthatjuk előre tetteink következményét, ma petite. Törekszünk a jóra, de a legtöbbször ott rejlik a cselekedeteink mögött a rossz lehetősége is.

Röfipingvin P>!

– Tőlünk Matthew azt tanulja, hogy nincs rossz szexuális beállítottság és hogy a felnőttek közös beleegyezésen alapuló szerelme értékes adomány, kincs. Cyrus mit tanul magától?

602. oldal (Tánc c. novella)

Sweet666>!

– Van egy nagyon okos barátom, aki szerint nincs semmi baj a sírással, mert az ember néha annyira boldog, hogy egyszerűen kibuggyan a szemén a boldogság.
– Jason, Nathaniel vagy Micah?
– Az egyikük – feleltem talányos mosollyal.
– Tényleg rendkívül okos barátaid vannak.

27. oldal, 3. fejezet

Ezerarcú>!

Nem hittem a „boldogan éltek, míg meg nem haltak”–ban, de a „boldogan éltek, mint korábban”–ban igen, mert velem megtörtént.

5. fejezet

AnitaL>!

-Én szociopata vagyok, nem kell figyelmesnek lennem – vágta rá.
Elég csúnyán nézhettem rá, mert pontosított:
-Haragszol rá, éreztem, szóval tényleg nem kell vele kedvesnek lennem.
-Azt hittem, barátok vagytok.
-A szociót vagy a patát nem értetted?

349. oldal


A sorozat következő kötete

Anita Blake, vámpírvadász sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Sarah J. Maas: Föld és vér háza
Gail Carriger: Szívtelen
Nalini Singh: Angyalcsók
Rachel Vincent: Rogue – Latrok
Ilona Andrews: Magic Bites – Pusztító mágia
Darynda Jones: Második sírhant
Charlaine Harris: Holtak klubja
Csóti Lili: Hetedvérig
J. D. Robb: Halálos születésnap
Amanda Stevens: Örök kísértés