Bone ​Gap 26 csillagozás

Laura Ruby: Bone Gap

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Mindenki ​tudja, hogy BONE GAP tele van különös nyílásokkal – hasadékokkal, melyekbe könnyedén beletévedhetünk, melyeken átcsusszanhatunk, hogy aztán örökre eltűnjünk. Így amikor a fiatal és gyönyörű Rozának nyoma veszik, Bone Gap lakói egy cseppet sem lepődnek meg. Elvégre nem ez az első alkalom, amikor valaki köddé válik, és Finn és Sean O'Sullivan magára marad. Mindössze néhány év telt el azóta, hogy az anyjuk Oregonba költözött egy új fickóhoz, egy új élethez. Az emberek azt mondogatják, így megy ez. Kit is lehetne hibáztatni? Finn azonban tudja, hogy Rozával nem ez történt. Tudja, hogy elrabolták, elragadta a kukoricamezőkről egy veszélyes férfi, akinek az arcára nem emlékszik. Ám a kutatás nem járt eredménnyel, és már senki nem hisz neki. Még Sean sem, akinek bárki másnál nyomósabb oka lenne megtalálni a lányt, és minden oka megvan az öccsét hibáztatni, amiért hagyta elmenni.

A Bone Gap története Rozáról, egy gyönyörű lányról szól, akit egy titokzatos férfi elrabol… (tovább)

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
GABO, Budapest, 2016
332 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634062622 · Fordította: Frei-Kovács Judit
>!
GABO, Budapest, 2016
332 oldal · ISBN: 9789634063346 · Fordította: Frei-Kovács Judit

Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 36

Kívánságlistára tette 32


Kiemelt értékelések

Ibanez P>!
Laura Ruby: Bone Gap

Egy kihívás miatt választottam ki ezt a könyvet és bizony a címkéi alapján (főleg a mágikus realizmus) nem sok kedvem volt végül elolvasni. Aztán – mint sok más ilyen esetben – én lepődtem meg a legjobban, hogy mennyire behúzott magával. Sokan sok könyvhöz hasonlították, de molyok, most komolyan: kukoricaföld, Földek, fekete kabátos ember, misztikum, hát akinek erről nem Stephen King jut eszébe, az még nem olvasott Kinget :-D A Földeknél pláne, ahogy egyre inkább átjön, hogy van egy másik világ, teljesen a Setét Tornyok jutottak eszembe, a fekete ruhás ember meg ugye „állandó visszatérő” figura… úgyhogy a könyv harmadánál már jó kis thrilleres hangulatba kerültem, persze érezhető volt, hogy ifjúsági a kötet, de le merném fogadni, hogy Ruby King-rajongó és ezzel próbálja az ifjúságot „beedzeni” a mester műveire :-D Nagyon jók a karakterek is, igaz, Finn problémája jóval korábban kitalálható, mint ahogy lelepleződik, bár előtte pont volt egy olyan pont, ahol az futott át rajtam, hogy spoiler. A történetben fut a cselekmény, nem unatkozunk, ráadásul megjelenik egy csodás ló is, ott egyébként a Téli mese jutott eszembe és úgy gondoltam, a ló lesz a két világ közötti kapocs. Misztikus szál nélkül is jó lett volna az egész, de így még izgalmasabb és borzongósabb lett, a vége pedig nagyon frappánsan lett megoldva, a megmentés meseszerűsége spoiler. Egyszóval szerintem sokkal több százalékot érdemel, igazán élvezetes olvasmány volt!

Bori_L>!
Laura Ruby: Bone Gap

Az értékelést @pat -nak és @vicomte -nak ajánlom nem nyertetek.
Szóval, én ettől a könyvtől nem vártam sokat, sőt, kicsit tartottam is tőle, mert az „ifjúsági” meg a „misztikus” címkekombináció általában körülbelül azt jelenti, hogy valami kibogozhatatlan katyvasz az egész, körülbelül nulla történettel, és csak az író érti, hogy miről van szó (meg esetleg néhány vad fantáziával megáldott, összeesküvés elméletek felállítására alkalmas aggyal ellátott olvasó). Na, hát azt nem mondom, hogy minden kristálytiszta volt, mert hazudni bűn, de határozottan szólt valamiről a könyv. És miután sikerült belerázódnom a világba (igen, suttog a kukorica meg téridő-kapuk vannak a város mellett, tegyük túl magunkat ezen), egészen kikapcsoló volt olvasni. Kicsit olyan volt, mint az álmaim nagy része: majdnem olyan, mintha megtörténhetne, de van benne valami megfoghatatlan és természetfeletti, ami mégiscsak szürreálissá teszi az egészet.

Még a fordítást is meg merem említeni, mert egyáltalán nem olyan pocsék, mint ami az általam mostanában olvasott ifjúsági regényekre jellemző, sőt!

Ezen kívül – a hosszas filozofálások elkerülése végett – csak egy dolgot említenék meg: tök jó volt, hogy erre a történetre nem a szuperfiú – gyengelány / szuperlány – gyengefiú karakterfelosztás volt jellemző. A főszereplők mind kamaszok, ennek az erősségeivel és gyengeségeivel, mindegyikben van szeretnivaló és olyan is, amitől a haját tépi az olvasó, remekül kiegészítik egymást. Összességében kellemes csalódás volt ez a könyv.

A többit meg itt elolvashatjátok: http://ekultura.hu/olvasnivalo/ajanlok/cikk/2016-11-11+…

csokitorta P>!
Laura Ruby: Bone Gap

Régóta várok már arra, hogy kezemben tarthassam ezt a könyvet, szerencsére viszonylag hamar be tudtam szerezni. Sikerült pont a nyár kezdetére, suli végére időzítenem, a történet júniustól augusztusig mutatja be a cselekményt. Szeretem a kisvárosokat, mindig is titokzatosnak, és sejtelmesnek találtam őket. A hangulata misztikus volt, szinte érezni lehetett olvasás közben, ahogyan áramlik a varázslat a sorokból. A „beszélő” kukoricák, a vidéki házak, végtelen szántóföldek… Olyan helyszínek, ahol csodák történnek. A hangulatát Sarah Addison Allen könyveihez, és Neil Gaiman Coraline c. regényéhez hasonlítanám, úgy érzed, hogy veled is megtörténhetnének ezek a cselekmények.
Bővebb értékelés: http://varazstinta.blogspot.hu/2016/07/kivarosi-misztik…

NewL P>!
Laura Ruby: Bone Gap

Nehéz ezt a könyvet értelmezni, olvasni, szeretni. Túl misztikus, sok réteg épül egymásra, amit nagyon nyitott elmével kell olvasni. Nem volt rossz, de nem is igazán érintett meg, többet vártam tőle.

tizkicsikonyv>!
Laura Ruby: Bone Gap

A Bone Gapben Laura Ruby egy különleges hangulatú amerikai kisvárosba kalauzolja az olvasót, ahol mintha mindig túl erősen sütne a nap, mindenütt kukorica terem és lágy szellő fúj, amely egyszerre idilli és mégis ijesztő susogással járja át a levegőt. Az egész könyv emiatt valahogy egyszerre kelt bennem amolyan álmos hatást, és mégis annyira telítve van feszültséggel, hogy szinte érzem, ahogy szikrázik. Bone Gap, a történet, maga a könyv, minden.

A Bone Gap egy egészen elbűvölő, számomra semmihez sem fogható, rendkívül eredeti regény, amely egyfelől meglehetősen elvont, másfelől viszont ennek ellenére – vagy éppen ezért? – igencsak olvastatja magát. Ez a könyv tényleg ad valamit az olvasónak – ha hagyjuk neki.

Bővebben: http://tizkicsikonyv.blogspot.hu/2016/08/a-vilag-amelyb…

Leapuf>!
Laura Ruby: Bone Gap

Szerintem ez tipikusan olyan könyv, amit vagy nagyon szeret az ember vagy nagyon utál. Engem pont jókor talált meg, úgyhogy IMÁDTAM, de megértem azt is, aki csak a fejét fogja, hogy mégis mi a szösz volt ez.
Ajánlom mindenkinek, aki nyitott valami újra, kissé furcsára, és nem zavarja, ha nincs minden megmagyarázva, és szeret csodálatos karakterekről olvasni!
(Roza és Petey is az idei év legjobb női karakterei, esendőek, ugyanakkor hihető módon tudnak erősek lenni)

M_Betti>!
Laura Ruby: Bone Gap

Ez egy furcsa élmény volt így a borongós őszi napokra, habár a történet nagyrészt nyáron játszódik egy kisvárosban. Igazából több szál is nagyon élvezhető volt a könyv elejétől a végéig, azonban a fő cselekményszál az utolsó kb 60-70 oldalig egy hatalmas kérdőjel, és számomra az írónő túlságosan a végére hagyta ennek magyarázatát. Kissé úgy éreztem, hogy kevés volt a végén a történet kibontása és megoldása, már ha nevezhetjük egyáltalán így egy misztikus regénynél. Értékeltem volna, ha ez a misztikus vonal jobban kifejtésre kerül a könyv utolsó negyedében. A sztori egyébként izgalmas, a karakterek is számomra elég mélységgel bírtak.

kaede>!
Laura Ruby: Bone Gap

Egészen az utolsó 60 oldalig azt hittem, hogy kedvenc lesz, mert valahogy nagyon megfogott a hangulatával, humorával. De aztàn amit kihozott belőle az írónő… nos, nem az amit vártam (nem is tudom mit vártam igazán – de talán valami értelmes magyarázatot…?). Mindenesetre nem bánom, hogy elolvastam, de a vége számomra elrontotta az élményt.

Mió>!
Laura Ruby: Bone Gap

Fura történet. Biztos vagyok benne,hogy az olvasók nem egyformán értelmezik a cselekményt,hiába olvassák ugyanazt a könyvet.
Talán éppen ez a jó benne…

juditnagy>!
Laura Ruby: Bone Gap

Hát ez elég érdekes élmény volt. Nagyon vártam már, hogy elolvassam, de nem erre számítottam, az biztos. Vegyünk egy kisvárost, és rakjunk bele mindenkit, aki kicsit máshogy gondolkozik, mint az emberek általában. Vagy csak más. Szerintem az egész akár egy álom is lehetne, akkor talán még érthető is lenne ez az egész. Komolyan nem tudom mit gondoljak erről a könyvről, és hány csillagot adjak neki. Egyrészt nem tudtam félbehagyni, mert érdekelt, hogy mégis mi a csuda történt, és hogy hogyan is oldja meg ezt az egészet, másrészt néha nem értettem, hogy ennek az egésznek mi köze a történethez, miért is olvasom én ezt még mindig. Ennek ellenére nem bántam meg, hogy elolvastam, nem mondom, hogy tanulságos volt, de az biztos, hogy egy élmény..


Népszerű idézetek

SchizoVampire P>!

    Roza úgy gondolta, inkább kövér lesz, minthogy úgy nézzen ki, mint egy mogorva csirke, amiből éppen mogorva húsleves készül, de nem szólt vissza.

115. oldal

Bori_L>!

Bone Gap lakói azt mondták, az öreg hölgy szelleme garázdálkodik, aki ötven évvel azelőtt abban a házban halt meg. Miguel szerint azonban csakis valami kísértet lehetett, egy gonosz lélek, aki előszeretettel szórakozik az élőkkel. És ha nem kísértet, akkor egy elszabadult kukorica.

tizkicsikonyv>!

… Wisława Szymborska egyik verssora zakatolt a fejében: senki sem boldog hajnali négykor.

173. oldal

tizkicsikonyv>!

Neki csak olyan képei voltak, melyek az emlékezetébe égtek, érzések, melyek a bőrébe égtek, és hogy lehetne az ilyesmit megsemmisíteni? Másszunk be a fagyasztóba? Költözzünk az Északi-sarkra? Fordítsuk ki magunkat, és dörzsöljük le a zuhany alatt?

287. oldal

SchizoVampire P>!

    Mrs. Lonogannek meg kellett kapaszkodnia az asztalban, mintha Finn bejelentette volna, hogy unikornisokat szándékozik idomítani egy tündércirkusz számára.

38. oldal

juditnagy>!

„Igen, az a fiú komolyabb csodabogár, mint egy balettozó csótány!”– mondogatták talán.

Agymanó>!

Harminchat évet töltöttek együtt. A legtöbb ember számára ez meglehetősen hosszú idő volt. Charlie-nak azonban mindössze néhány pillanat.

268. oldal

tizkicsikonyv>!

– Csak látsz engem, ennyi az egész.
Hát nem ez a szerelem? Meglátni, amit senki más nem lát?

245. oldal

tizkicsikonyv>!

Petey csak állt ott egy ideig, a lovat ölelgette, ami elég furcsának is tűnhetett volna, ám valamiért mégsem volt az. Igazán dédelgetni való jószág volt, amikor éppen nem rugdosott pajtaajtókat, és nem száguldott keresztül a prérin százötven kilométer per órás sebességgel.

69. oldal

tizkicsikonyv>!

Érzései a hála és az elképedés közt hánykolódtak, amikor felfogta, hogy a mézet továbbra is ki kell szállítani, a kutyák még mindig az úton alszanak, és az emberek teszik a dolgukat, miközben egy lány kitépte a saját szívét, majd két lábbal széttiporta.

290. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Shea Ernshaw: The Wicked Deep – Gonosz mélység
Kendare Blake: Vérbe öltözött Anna
Alexandra Bracken: Sötét elmék
Lydia Kang: A kétszívű lány
Michelle Hodkin: The Retribution of Mara Dyer – Mara Dyer végzete
Josh Malerman: Ház a tó mélyén
Aria Brighton: Vérvörös rabság
Bella Thorne: Autumn ajándéka
Jacqueline West: Csal minden álom
Papp Dóra: Fénytörés