Az ​illatos kimonó (Sano Ichiro 9.) 40 csillagozás

Laura Joh Rowland: Az illatos kimonó

Lehet, ​hogy a Miami helyszínelők a hasukat fognák nevettükben, elolvasván L. J. Rowland krimijét, de azt el kellene ismerniük, hogy a történet sok tekintetben izgalmasabb, mint korunk detektívregényei. A pengeéles logika, amely Szano detektívet, a sógun legmegbízhatóbb nyomozóját jellemzi, mindenképpen tekintélyt parancsoló. 1694, a császárság központjának számító Edó vára körül tombol az erőszak. Két klán vetélkedik a hatalomért, ahol a feltételezett politikai gyilkosságok hátterében a legegyszerűbb emberi ösztönök, vágyak és akarások állnak. Főhősünk a két erő nyomása alatt, lényegében magára hagyatva boncolgatja a szálakat, amelyek nemegyszer nemi perverziókig, titkos légyottokig, törékeny szövetségeikg vezetik el. A mindenható érdekszövetségek – melyek a japán társadalomban ma is jelen vannak – számunkra is nagyon ismerősek, amire persze könnyűszerrel mondhatnánk, nincs új a nap alatt. Hogy ez Az illatos kimonó esetében mégsem teljesen igaz, az a szerző tökéletes kor- és… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2004

>!
Trivium, Budapest, 2006
390 oldal · ISBN: 9639367893 · Fordította: Tótisz András

Enciklopédia 2


Kedvencelte 7

Most olvassa 3

Várólistára tette 24

Kívánságlistára tette 23


Kiemelt értékelések

tündérrózsa>!
Laura Joh Rowland: Az illatos kimonó

Eltekintve attól a kis apróságtól, hogy a a borító megtévesztő /a gésákhoz se és az illatos kimonóhoz se sok köze van/, egy érdekes, szórakoztató könyv. Kölcsön kaptam, valószínűleg magamtól sosem olvastam volna el, könyvesboltban átsiklanék felette, észre sem venném. Ennek ellenére nem bántam meg, hogy elolvastam! :)

10 hozzászólás
Bélabá>!
Laura Joh Rowland: Az illatos kimonó

Le vagyok nyűgözve! Hihetetlen jó krimi és a hangulata is varázslatos volt számomra.
Japán forever! :-)

1 hozzászólás
SzVera>!
Laura Joh Rowland: Az illatos kimonó

Az első japán krimim.:) Érdekes, csavaros, kicsit már túlzottan is, de megállja a helyét. Kellemes kikapcsolódás volt.
Kicsit ledöbbentett, hogy a magasabb társadalmi osztályba tartozó nők nemcsak a szemöldöküket borotválták le, hanem a fogaikat is feketére festették…hát rémisztő.:)

Leah P>!
Laura Joh Rowland: Az illatos kimonó

Tanárom kérdezte milyen gyorsan olvastam ki és onnan tudni fogja h milyen jó a könyv. Mondom 2 hét . Hm akkor biztos jó, csak ő nem szereti krimit.

1 hozzászólás
kat_fromthemoon>!
Laura Joh Rowland: Az illatos kimonó

Tulajdonképpen nem nagy szám, de tetszett. Én személy szerint sem a címet, sem a borítót nem értem, de hát művészi szabadság…
Volt a regényben kellő mennyiségű izgalom, a kelleténél kicsivel több perverzió, egy jó adag korrajz, és a japán kultúrával kapcsolatos ismereteimet is sikerült kissé bővíteni :) (Például eddig nem tudtam, hogy az előkelő nőknek le kellett borotválni a szemöldöküket, és feketére kellett festeni a fogukat. Feketére, jesszusom, hát miféle szépérzékük volt ezeknek? :D)
Csak azért négy csillag, mert egy átlagos kriminél, ami japán köntösbe van bújtatva, nem igazán nyújt többet.

Khadris>!
Laura Joh Rowland: Az illatos kimonó

Jó könyv volt, bár valahogy nehezen éreztem át a felmerült helyzet komolyságát, néhol azt éreztem, hogy túl erőltetett az egész történet. A gyilkosság bonyolódik, mindenkinek van indoka, lehetősége, végül olyan könnyen derül ki minden a regény utolsó lapjain, mintha a nyomozóknak semmi köze sem lenne a végkifejlethez. A párbeszédek valahogy túl komolyak próbáltak lenni, a szereplők olyan dolgokért kockáztatnak, amikre én csak megvonnám a vállam, de ez biztosan az eltérő kor és kultúra oka, és a végkifejlet is, bár indokolt, de túl könnyen hull a főszereplő ölébe. Olyan az egész, mint egy színdarab, túlságosan nagy jelentősége van mindennek, a végletekig sarkítva, de következetesen.

TheDoctor P>!
Laura Joh Rowland: Az illatos kimonó

Többféle krimit olvastam, különböző helyszíneken játszódtak. Japán krimit viszont még nem olvastam. Először tartottam attól, hogy furcsa lesz a történet, ráadásul a 17. századi Japánba csöppentem. Már az elején megtetszett a könyv hangulata. Érdekesnek tartottam, hogy az akkori detektív, Szano milyen ügyesen göngyölíti fel az ügyet. Kis betekintést nyerhettem az akkori politikai viszonyokba. A társadalmi viszonyokról is kaptam egy kis részletet. Összességében tetszett a könyv. Japán varázslatos világa megtetszett.


Népszerű idézetek

Renkou P>!

Hirata rádöbbent, hogy sokat ártana a nyomozásnak, ha megölné az egyik gyanúsítottat.

276. oldal

TheDoctor P>!

Reiko porrá őrölt gerániumgyökeret szórt Szano sebére, hogy elállítsa a vérzést, aztán lonckenőcsöt tett rá, hogy megelőzze az üszkösödést.

9. oldal

Kapcsolódó szócikkek: gyógyítás
1 hozzászólás
TheDoctor P>!

Makino tanácsnok házának alaprajza ugyanaz volt, mint bármely szamurájbirtoké. A lakóterületek helyezkedtek el középen. A magánlakosztálynak külön ház jutott. Félig bevakolt fa falakkal, az ablakon vastag faredőnyökkel, széles verandával, körötte kerttel.

20. oldal

Leah P>!

Hirata érezte a feszültséget közte és Szano között, mintha valami áramlat futna szavaik és tetteik sima folyása alatt. Azóta, hogy Szano megfeddte engedetlensége miatt, valósággal megcsonkítva érezte magát, kisebbnek, mint volt. Mintha egy része elhalt volna


A sorozat következő kötete

Sano Ichiro sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Greg Iles: Lángoló kereszt
Steven Saylor: Caesar trónja
Shirley Palmer – Szepes Mária – Michael Connelly – Nicola Lindsay: Veszélyzóna / A vörös oroszlán / Elfelejtett hangok kórusa / Túl a felhőkön
Steve Berry: A tizennegyedik gyarmat
Leon Uris: A királynő törvényszéke
Jaime Jo Wright: A Foster-dombi ház
Elizabeth Kostova: A történész
Pam Jenoff: Elvesztek Párizsban
Elizabeth Peters: Óvakodj a múmiától!
Boston Teran: Kegyetlen kötelék