A ​szamuráj asszonya (Sano Ichiro 5.) 19 csillagozás

Laura Joh Rowland: A szamuráj asszonya

Laura Joh Rowland erotikától fűtött krimijében a tizenhetedik századi Japán kel életre. A karakterek aprólékos jellemrajzának és a feszültséggel teli eseményeknek köszönhetően, A Szamuráj asszonya éppoly élénk, művészi és dicsőséges, mint az elveszett világ, amely feltárul hasábjain. Kioto császári városában a hatalom ceremoniális jellegű. Az ősi gonosz azonban továbbra sem nyugszik… Szano Icsiró, a sógun legfőbb nyomozója, az edói udvartól távol kezdi meg élete eddigi legveszélyesebb gyilkossági ügyét. Erős akaratú, gyönyörű felesége, Reiko oldalán érkezik meg a császár palotájába, hogy felderítse a gyilkos kilétét, aki birtokában van a halálos „szellemüvöltés”, a kiai titkának. A szamurájnak és asszonyának kémek, politikai intrikák, tiltott szenvedélyek és tekervényes bonyodalmak egész hálóján kell átverekedniük magukat, hogy megelőzzék a palotában készülő vihar kitörését és túljárjanak a ravasz gyilkos eszén.

Eredeti megjelenés éve: 2000

>!
Lektűr, Budapest, 2005
364 oldal · ISBN: 9639451096 · Fordította: Elekes Szentágotai Blanka

Enciklopédia 1

Helyszínek népszerűség szerint

Kiotó


Kedvencelte 2

Várólistára tette 16

Kívánságlistára tette 23

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

zsucika P>!
Laura Joh Rowland: A szamuráj asszonya

A magyarul megjelent részekből ezt sikerült utoljára megszerezni, így egy kicsit furcsa volt olvasni, de nagyon szeretem ezeket a történeteket és a kultúrát, így nem volt nagy fennakadás. Szano állása, és az élete ismét pengeélen, de nem az a típus, aki könnyen hagyja magát félreállítani. Ellenlábasa Janagiszava, most is terveket sző, hogy lejárassa, és akár még az életét is elvegye. Persze nem szemtől szembe. Ebben a részben nagy hangsúlyt kaptak a különböző harci képességek, amik inkább akarattal és szellemi erővel voltak irányíthatóak. A szellemüvöltés például nagyon fájdalmas halált okoz. Ezzel is kezdődik a történet, amit Szanonak ki kell nyomozni. Magával viszi a nyomozásra feleségét is, aki felajánlja a segítségét. Azonban abban az időben a nőknek otthon volt a helyük, és nem kotnyeleskedhettek bele az uraik dolgába. Reiko meg is próbálja titkolni, hogy segít a férjének, de nem minden asszony együgyű. Így leleplezik, de erős egyénisége tiszteletet ébreszt és kap némi segítséget. Sok minden félrevezető információ nyomában végül fényt derítenek egy lázadásra, amely a rendszer ellen indul, és közben megoldják a gyilkosságot is. Nem mondom, hogy nem sejtettem, ki az elkövető, de persze most is sok volt a gyanúsított. Janagiszava pedig hiába mesterkedett kénytelen kelletlen együtt kellet működnie Szanoval, ami meglepően eredményes volt.

juhaszadri>!
Laura Joh Rowland: A szamuráj asszonya

Szano kalandjai közül eddig ez tetszett a legjobban. Alig tudtam letenni a könyvet, pedig nem volt végtelenül izgalmas és a főhős is csak az utolsó oldalakon jött rá, hogy ki a tettes. Mégis megvolt a maga varázsa.
A fél pont levonás a helyesírási hibák miatt van csak. Szótagolással kapcsolatban rengeteg elírás volt, nem beszélve a kimaradt betűkről, sőt néha szavakról. Szerintem megérdemelt volna egy rendes kiadást a könyv.

Zanbar>!
Laura Joh Rowland: A szamuráj asszonya

„SamuRomance”

Nagy adósságom volt ez a kötet, lévén az utolsó az írónő magyarul megjelent könyvei közül, amit nem olvastam eddig.
Rowland „Szano” könyveiben az a jó – már ha az – hogy a stílus könnyen ki- és felismerhető, és ahogy haladunk előre a történetekben mind inkább ismerősként köszön ránk, igaz ennek kárát látja az adott történet „egyedisége”, ami bármilyen kényelmetlen is, de halovány.
Az írónőnél a korszak, a kultúra és az emberek mindig fontosabb szerepet játszanak az adott történetben, mint a tényleges cselekmény, vagy a krimik elengedhetetlen kelléke a bűntett és az, az után zajló nyomozás, ez utóbbit pedig hamar kiismerjük az egész szériára nézve. Ennek lényege az „a két ügy az egy ügy” kombináció, amit már jól bejáratott sajátja a noir zsáner kriminek, ám Rowland ezt az állandó toposzt is képes addig sablonosítani, amíg lényegében minden kötetben ugyanazt kapjuk nyomozás szintén, nevesül, hogy valaki megint a Tokugava rendszer ellen áskálódik -a szálnak nincs semmi értelme, mivel a sógunátus megdöntésére még sok évig ne kerül sor – illetve van egy „többszörösen összetett” egyéni, vagy csoportos szerelmi szál is, ami átjárja a „világrengető eseményt”, Szanónak pedig mind a kettőt meg kell oldania, s általában az utóbbi rejti az előbbi kulcsát.
Ez minden könyvben így van az „A szamuráj asszonyában” is.

A történet kereken annyi, mint a fülszövegben, és tényleg sajnos csak annyi, mivel a kötet bár megpróbálja hitelesen elmesélni Szano és Reiko házasságának korai időszakát és annak egyes zökkenőit, saját szűk időkerete és a világának eseménye nem teszik lehetővé, hogy bármilyen érzelem elég teret és időt kapjon a kibontakozásra, s így arra, hogy komolyan vegye az olvasó. Ehhez jön, hogy a sztoriban a belengetett misztikus szál is alulteljesít kissé.

Nem ez a sorozat legerősebb darabja, ám Rowlan elég jó író ahhoz – többnyire –, hogy elfogadható legyen ez a kötet is, minden szépség hibájával együtt.

Nata>!
Laura Joh Rowland: A szamuráj asszonya

Tökéletesen illik a sorozatba a Bundori és a Sógun ágyasa mellé.

myrte>!
Laura Joh Rowland: A szamuráj asszonya

Érdekes krimi volt, váratlan fordulatokkal. Természetesen főhősünk nem bír Sherlock Holmes megfigyelőképességével, ellenben szamuráj lélekkel már annál inkább.

Minden fejezet elején megtalálható az ai – szerelem kajni, mely tökéletesen illik a történethez. A szerelmi intrikák átjárják a művet, befolyásolják a nyomozás kimenetét.


Népszerű idézetek

Inimma >!

Kilencszáz esztendeje a Japán fölött uralkodó császárok székhelyeként alapították Heian-kyót, a Béke és Nyugalom Fővárosát. Most, amikor a hatalom már a távoli Edóban székelő Tokugava sógunok és udvartartásuk birtokában van, egyszerűen Miyakóként vagy Kiotóként ismert – a főváros.

(első mondat)

Kapcsolódó szócikkek: Kiotó

A sorozat következő kötete

Sano Ichiro sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Susan Spann: Macskakarmok
Amy Harmon: Az ismeretlen kedves
Brenda Joyce: Halálos vágy
Caleb Carr: A Halál angyala
Steven Saylor: Caesar trónja
Lynn Messina: Arcátlan kíváncsiság
Emily Brightwell: Mrs. Jeffries és a gyilkos bál
Steve Berry: A templomosok öröksége
Amanda Quick: Kristályok kertje
John Dickson Carr: A London Bridge rejtélye