Erdei ​kunyhó (A farm, ahol élünk 1.) 41 csillagozás

Laura Ingalls Wilder: Erdei kunyhó Laura Ingalls Wilder: Erdei kunyhó

Az RTL-Klub nagysikerű sorozata az amerikai írónő önéletrajzi ihletésű A ház, ahol élünk könyvsorozata alapján készült. A sorozat első darabja, az Erdei kunyhó, az Ingalls-család – Édesapa, Édesanya, Laura, Mary és a kis Carrie életéről mesél, a wisconsini rengeteg erdőben.
Nem mese ez – hanem egy szerény, becsületes, nagy-nagy szeretetben élő család mindennapjainak szívet melengető krónikája: valamikor a múlt században játszódó igaz történet, melynek hangulatát Garth Williams bájos illusztrációi idézik fel.

Kicsi ház a nagy erdőben címmel is megjelent.

Eredeti megjelenés éve: 1932

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Könyvfalók Könyvtára

>!
Mágus, Budapest, 2002
146 oldal · puhatáblás · ISBN: 9639433004 · Fordította: Borbás Mária, N. Kiss Zsuzsa · Illusztrálta: Garth Williams
>!
Mágus, Budapest, 1998
146 oldal · puhatáblás · ISBN: 963827851X · Fordította: N. Kiss Zsuzsa, Borbás Mária · Illusztrálta: Fabó Attila László

Enciklopédia 5

Szereplők népszerűség szerint

Laura Ingalls Wilder · Caroline Ingalls · Charles Ingalls · Mary Ingalls · Carrie Ingalls


Várólistára tette 24

Kívánságlistára tette 16

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

>!
Ibanez MP
Laura Ingalls Wilder: Erdei kunyhó

Talán az első olyan könyv, amely egy olyan korosztálynak szól, amit tényleg „gyermekirodalomnak” érzek. Eddig valahogy nem találkoztam ilyennel, legalábbis nem mesében. Az eddig olvasottak inkább amolyan pöttyös regény / Anne … stílusában íródtak. Itt viszont végig érződött az, hogy ez kisebbeknek (akár olyanoknak, akik szeretik a mesét, de valami komolyabbat, reálisat olvasnánk) való. A megfogalmazás ehhez mérten kissé „gyerekes”, ugyanakkor mégis élvezetes, nagyon egyszerű történetek vannak benne. A történetek a mindennapokból vannak kiragadva, a disznóvágás, vaj köpülése, varrás, jávorfa nedvének beszerzése, az állatok megismertetése, aratás vagy a kalapfonás.

Négy évszakon keresztül folyik a cselekmény, téltől télig tart, megismerjük benne a „vadonban” élő családot, a három (inkább kettő, mert a legkisebb még baba) kislányt. A nem otthon folyó cselekményeket az apa mesében meséli el a lányoknak, gyakran tanulságot is levonva belőlük, vagy az aznapi eseményből. Egyik kedvenc jelenetem volt a komisz, lusta, az aratást hátráltató Charlie fiú jelenete, mely során többször lóvá tette a dolgozó férfiakat, míg végül hiába kiáltott „bárányt”, hoppon maradt (megérdemelten).

Külön tetszett a történetben az, hogy mennyire a gyerekkoromra emlékeztetett. Amikor még nem voltak drága ajándékok karácsonykor, hanem csak egy apróságot kaptunk, vagy ahogy nyáron kukoricababánk volt… mégis boldog gyerekkorunk volt, ahogy a könyvben lévő család is dolgos, mindene megvan, de – a korból adódóan – nincs dőzsölés, az évente egyszer-kétszeri városba látogatás a nagy esemény, vagy a szomszédban lévő táncmulatság. Mégis boldogok, pedig mindig dolgoznak, mindig van mit csinálni és a lányokat is bevonják. És mennyire tudnak örülni a lányok az apróságoknak is!

"Mindegyik harisnyában van egy pár szép, piros, meleg egyujjas kesztyű, meg egy gyönyörűséges, csavart, piros-fehér csíkos árpacukor. Örömükben először szóhoz sem jutnak, csak nézik csillogó szemmel a szép karácsonyi ajándékokat. De valamennyi gyerek közül Laura a legboldogabb – mert kapott egy rongybabát!
Ilyen szép rongybabát még sohasem látott. Az arca fehér vászon, a szeme fekete gomb. Fekete ceruzával húzták meg a szemöldökét, orcáját, száját alkörmösből főzött tintával festették pirosra. Haja felfejtett fekete kötőfonalból készült, és gyönyörűen göndörödik. A babának piros flanel harisnyája van, fekete posztócipője, a ruhája meg csinos rózsaszín- és kékmintás karton.
Annyira gyönyörű, hogy Laurának boldogságában elakad a szava. Öleli a babát, és minden másról megfeledkezik. Észre sem veszi, hogy őt nézi mindenki, míg Eliza néni meg nem szólal:
– Láttatok már ekkora boldogságot?"

Egyszóval ajánlom bátran mindazoknak, akik az alsóbb korosztályok részére keresnek olvasmányt, akár tanító célzattal is. Mivel a fejezetek viszonylag elkülönülnek, ezért akár fel is lehet bontani őket egy-egy estére „mesének”.

>!
Baba082
Laura Ingalls Wilder: Erdei kunyhó

Rettenetesen bájos, nosztalgikus, minden ember titkos álma tipusú kötetecske.
Különösen az a rész, ahogy Édesapa öldökli az erdő állatait, ahogy disznóvágáskor szétkapják malackát, vadregényesen romantikus, amikor bőrszíjjal veri el a kislányait, roppant keresztényi és követendő, amikor édesapa megállapítja egy 7-8 éves forma kissrácról, hogy megérdemelte, amiért szétmarták a darazsak, mi az, hogy huncotkodni mert, és nem dolgozik, ahogy a felnőttek. Nagyokat sóhajtoztam, hogy de szeretnék én is úgy élni, hogy vasárnaponként még mosolyognom sem szabad, egyetlen program a templomba menés, de jókedvűen azt is tilos, utána meg ülni a fenekünkön és ha nagyon nem bírunk magunkkal, lehet olvasni a Bibliát. Szuper lehetett.
Azt mondjuk tényleg őszintén elirigyeltem, ahogy leírta a szerző Mrs Ingalls heti munkatervét. Minden napra egy feladat.
Igen, a fenti rész cinikus megjegyzések halmaza tőlem, ugyanis szerintem rettenetes ez a könyv, és nem adnám gyerek kezébe. Tudom, ezért előkapná a bőrszíját Mr. Ingalls… igazából kevesebbért is.
A nagy átlagnak tetszik a könyv, gondolom akkor társadalmilag teljesen normális dolgokról ír, csak nekem nem volt szimpatikus.

>!
WolfEinstein
Laura Ingalls Wilder: Erdei kunyhó

Gyerekkorom óta ismerem és szeretem A farm, ahol élünk című sorozatot, amely ebből a regénysorozatból készült, aminek most olvastam el az első kötetét. Nincsenek benne kalandok, nincsenek izgalmak, még olyan igazán komoly erkölcsi mondanivaló sincs. Csak hangulat. Az erdő közepén élő család mindennapjairól olvashatunk, hogyan köpülnek vajat, hogyan pucolnak puskát, hogyan játszanak. Mégis az egészből valami megfoghatatlan tüneményes báj árad! Olyan… emberi az egész! A talán már elvesztett nyugalmas, békés családi életről szól, amikor vasárnap ünneplőbe öltöznek és nem szabad hangoskodni, amikor rácsodálkoznak az őket körülvevő világra, például ahogyan megfagy a pára az ablakon, ahogy megdermed a juharszirup, a pástétomos tálba vésett eperformára, amikor a leghétköznapibb tevékenységeket is örömmel végzik és igyekeznek tökéleteset alkotni. Amikor minden nap olyan, mintha ünnep lenne…

>!
Kisanna
Laura Ingalls Wilder: Erdei kunyhó

A hatéves Laura szemszögéből látjuk a családja nagyjából egy évét ebben az erdei kis egyszobás házikóban. Ez alatt az idő alatt egyszer mennek el a városba, egyszer rokonokhoz, és a gyerekek egyszer kapnak ajándékot, karácsonykor. Az életük mégis színes, érdekes és változékony, mint az évszakok. Az egész családnak szorgalmasan kell dolgozni, a kislányoknak is, de ez így is volt rendjén. A szülőket nagy szeretettel ábrázolja az írónő, sokat meséltek, zenéltek, énekeltek a gyerekeiknek, igyekeztek őket jól megtanítani a házimunkára.

>!
Röfipingvin MP
Laura Ingalls Wilder: Erdei kunyhó

Az egész végtelenül romantikus volt, és áradt belőle egyfajta báj és az a fajta egyszerűség, amire valahol legbelül szerintem minden ember vágyik. Ám – talán a fordítás miatt – úgy istenigazából elvarázsolni mégsem tudott.

>!
Gazella
Laura Ingalls Wilder: Erdei kunyhó

Érdekel, hogyan éltek az emberek, amikor még nem volt áram, és a legtöbb dolgot maguk készítettek el. Ez a könyv igazából nem is annyira regény, mint egy pionírcsalád életmódjának a leírása, úgyhogy rengeteg dolgot megtudhattam belőle erről. Volt benne vadászat, táncmulatság, vajkészítés, karácsonyozás és még rengeteg dolog.

Látom az értékelésekből, hogy nem veszi be mindenkinek a gyomra ezt a XXI. századitól gyökeresen eltérő világot, de aki tud úgy tekinteni a múlt emberére, hogy nem lenézi, hanem elfogadja, hogy másképp gondolkozott, annak nagyon érdekes olvasmány. Azoknak meg igazi kincs, akik még vonzódnak is ehhez a fajta értékrendhez és életmódhoz.

Igazából egy valami volt, ami ellenszenvet keltett bennem, pontosabban sajnálatot éreztem, az pedig a vasárnaphoz való hozzáállás. L. M. Montgomery műveiből is tudom, hogy a protestánsoknál teljesen olyan volt akkoriban – fundamentalistáknál talán most is –, mint ami miatt Jézus a farizeusok szombatolását kárhoztatta, ez itt is megjelent.

Csodálatos, micsoda kitartó és áldozatkész emberek voltak a pionírok! Szegyellem magam, amiért tizedannyi értelmes dologhoz se értek, mint az akkori asszonyok, és hogy már a mai kényelmes, szupermarketes, mosogatógépes háztartásvezetés is nehezemre esik, ők meg még medvékkel is kénytelenek voltak hadakozni. Jöhet a következő rész!

14 hozzászólás
>!
Valcsa P
Laura Ingalls Wilder: Erdei kunyhó

„A farm, ahol élünk” az egyik legmeghatározóbb sorozata életemnek, tesómmal ezen nőttünk fel (eléggé bele tudtam élni magam Laura szerepébe már akkoriban is, mivel nekem is egy nővérem van, falusi környezetben éltünk, és személyiségi vonásokban is nagyon sok hasonló volt…). A sorozat összes részét láttam, és majdnem mindegyiket dvd-n is beszereztem – máig nagyon szeretem, megunhatatlan. :)
A könyv esetében én teljesen arra számítottam, hogy akárcsak a sorozatban, itt is Laura szemszögéből, az ő tolmácsolásában fogjuk hallani a történeteket, ehelyett viszont egy külső szemlélő volt az elbeszélő. Már ez az „Édesapa” meg „Édesanya” is zavart (akkor nem zavart volna, ha Laura mesél, de nem értem, hogy az elbeszélő miért nem „Charles” és „Caroline” elnevezéseket használt helyette… :/), az viszont végképp nem tetszett, hogy amit tudtak, magyarosítottak benne (pl. Jancsi kutya -.- Miért nem volt jó a Jack? Oké, hogy valószínűleg gyerekeknek íródott, de akkor is…)
Elég személytelen a könyv, leginkább a cselekményen van a hangsúly (pl. hogy hogyan készül a sajt, hogyan köpülik a vajat, hogyan zajlik a disznóvágás, stb…), és hiányoltam, hogy a szereplőkről alig volt szó. Egyébként viszont ezek a cselekményleírások tetszettek; sok új dolgot tudtam meg belőlük, de sok más folyamat viszont ismerős volt, mert anno falun mi is gyakran alkalmaztuk ezeket.
Mindenesetre a sorozat sokkal-sokkal jobb…

>!
bozs P
Laura Ingalls Wilder: Erdei kunyhó

Izgulni nem nagyon kell a könyv olvasása közben, de ez most nagyon jól esett a lelkemnek.
Első részben a család életét ismerhetjük meg egy nagy erdő mellett, egy kicsi kunyhóban. Édesapa a ház körüli munkát végzi, vadászik, szánt-vet-arat. Édesanya mindenhez ért. Ruhát varr, sajtot készít, játékbabát csinál a gyerekeknek, rengeteget főz, kosarat fon. A gyerekek nagyon rendesek, soha nem unatkoznak, nem zavarják a szülőket, játszanak. A nagybetűs IDILL!

34 hozzászólás
>!
ppeva P
Laura Ingalls Wilder: Erdei kunyhó

25 éve nagyon tetszett, igaz, az egy másik kiadás (és másik fordítás) volt. Ha megtalálom azt a régi könyvet, szívesen összehasonlítanám a kettőt. Már a címadás sem tetszett ennél a könyvnél – mi az, hogy Erdei kunyhó? Az angol cím Little House in the Big Woods – azaz: Kicsi ház a nagy erdőben, mint az előző kiadásé.
Ez most nagyon egyszerűnek tűnt. Nagyon szépen, idillikusan bemutatja, hogyan éltek a századforduló táján az amerikai telepes-farmerek, egy gyerek szemével nézve az akkori életet.
Az a baj, hogy a két előző olvasmányom – Sinclair Lewis: Fő utca és Anne Karin Elstad: Mert a napok gonoszok – most bezavart, és nem tudtam felhőtlenül élvezni a bájos, boldog, tevékeny, elégedett élet leírását. Folyton az járt az eszemben, hogyan érezheti magát az anya, aki a városból jött ide férjhez, az erdő közepébe, egy magányos házikóba, egy munkával és egyedülléttel teli életre. Ahol még a vasárnapokat se élvezhette az ember kedve szerint.
Na de biztos boldog volt, csak én vagyok ilyen elégedetlen…

>!
Renkou
Laura Ingalls Wilder: Erdei kunyhó

Hihetetlenül édes könyvecske, pont ez kellett most a lelkemnek.
El nem tudom képzelni, hogy létezik család, ahol ekkora az egyetértés és a boldogság, de jól esett róla olvasni. Szeretem az ilyen kis nyugalmas történeteket, amikben igazán semmi váratlan nem történik, csak nyomon követhetem egy kis család békés mindennapjait. Az életük nem könnyű, mert tele van kemény munkával, aggodalommal, hogy kitart-e az élelem tavaszig, vagy, hogy miért nem jött még haza Édesapa, pedig már lement a nap. Itt a gyerekek még igazi gyerekek lehettek és a felnőttek is megtalálták a boldogságot az egyszerű dolgokban, mint a muzsika lefekvés előtt.
Nem lehet a filmsorozattal nem összehasonlítani, bár a szereplőkön kívül sok közös nincs bennük. Azért nekem így is nagyon tetszett és kíváncsi vagyok a folytatásra is.


Népszerű idézetek

>!
Kisanna

Laura a magáénak pontosan a felét eszegette meg, Mary is pontosan a felét a magáénak, és a maradék felet mind a ketten eltették Carrie babának. Odahaza tehát Carrie baba két fél süteményt kap – ami annyi, mint egy egész.

49. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Carrie Ingalls
>!
Kisanna

Édesanya egész nap süt-főz karácsonyra. Tejeskenyeret süt, rozslisztből indiánkenyeret, svéd kekszet, főz egy óriási fazék babot, füstölt hússal, és melaszt is készít. Savanyú tésztát főz, almás lepényt süt, telerakja a nagy dobozt süteménnyel, és megengedi, hogy Laura és Mary tisztára nyalja a krémes kanalat.

18. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Caroline Ingalls
>!
Kisanna

És egy szép napon Laura egy csupasz foltot pillant meg az udvaron. Egész nap csak
növekszik, és estére az egész udvar sártengerré válik. Csak az ösvényt lepi még jég, és az ösvény meg a kerítés mentén s a farakás mellett maradt még hókupac.
– Ki akarok menni játszani, Édesanya – mondja Laura.
– Ki szeretnék menni, Laura.
– Ki szeretnék menni játszani – ismétli Laura. – Szabad?
– Majd holnap – ígéri Édesanya.
Éjjel Laura dideregve felriad. Fázik a takaró alatt, jéghideg az orra. Édesanya ráborít egy
dunnát.
– Bújj közelebb Maryhez – mondja Édesanya. – Akkor felmelegszel.
Reggel meleget ad a házban a tűzhely, de amikor Laura kinéz az ablakon,

7. fejezet A cukorhó

Kapcsolódó szócikkek: Laura Ingalls Wilder
>!
Kisanna

Nyári estéken Édesapa nem mesél, nem is hegedül. Hosszúak a nyári napok, Édesapa fáradtan jön haza, mert egész nap keményen dolgozott a földeken.
Édesanyának is sok a dolga. Laura és Mary segít gyomlálni, megetetni a bocikat, a tyúkokat. Összegyűjtik a tojásokat, és segítenek a sajtkészítésnél.

Kapcsolódó szócikkek: Charles Ingalls
>!
Kisanna

Maryvel bezzeg nem történhet ilyesmi. Mary jó kislány, mindig vigyáz a ruhájára, és nagyon illedelmes. Marynek aranyszőkék a fürtjei, és a cukorszívére verset írtak.
Mary illedelmesen, csendesen ül Laura mellett, a ruhája tiszta, még csak össze sem gyűrte.
Laura úgy érzi, hogy ez nem igazság.

48. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Mary Ingalls

A sorozat következő kötete

A farm, ahol élünk sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

R. J. Palacio: Az igazi csoda
Eleanor H. Porter: Az élet játéka
Bogáti Péter: Az ágasvári csata
Kéri Katalin: Decemberi csillagok
Dunajcsik Mátyás: A Szemüveges Szirén
Michael Ende: A Végtelen Történet
Jules Verne: Kétévi vakáció
Theodore Taylor: A homokzátony
Rick Riordan: Tűztrónus
Edmondo De Amicis: Szív