A ​Szilva-patak partján (A farm, ahol élünk 4.) 17 csillagozás

Laura Ingalls Wilder: A Szilva-patak partján

Laura ​Ingalls Wilder kilencrészes Kicsi ház sorozatának negyedik kötete először 1937-ben látott napvilágot.
Laura Ingalls és családjának kalandjai folytatódnak, miután elhagyják a prérit, és fedett ekhós szekerükkel Minnesotába utaznak. Itt egy gyeppel fedett dombházba költöznek, amely a gyönyörű Szilva-patak partján épült. Papa hamarosan egy csodálatos kicsi házat épít, igazi ablaküveggel és zsanéros ajtóval. Laura és nővére, Mary iskolába járnak, segítenek a ház körül és a patakban fognak halat. Esténként a család papa vidám hegedűmuzsikáját hallgatja. A balszerencse ezúttal egy szöcskejárás, egy szörnyűséges hóvihar, Laurának pedig Nellie Oleson formájában érkezik, de a pionír család összetart, és továbbra is keményen helytáll, hogy túljussanak a nehézségeken.
Így folytatódik a regénysorozat negyedik kötete…
E népszerű könyvsorozatot több mint 40 nyelvre fordították le, világszerte 60 millió példányban jelent meg. Ajánljuk minden korosztály számára ezt az… (tovább)

Ház a patakparton címmel is megjelent.

Eredeti megjelenés éve: 1937

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

Tartalomjegyzék

>!
Pioneer Publishing, Budapest, 2016
420 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786158029636

Enciklopédia 3

Szereplők népszerűség szerint

Laura Ingalls Wilder · Charles Ingalls · Mary Ingalls


Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 7

Kívánságlistára tette 27


Kiemelt értékelések

BeliczaiMKata>!
Laura Ingalls Wilder: A Szilva-patak partján

Laura és családja letelepszik a prérin, a Szilva-patak mellett. Lenyűgöző és félelmetes is egyben, ahogyan az emberek ki vannak téve a természet erőinek és tulajdonképpen sokszor az ész is csak keveset nyom a latba, mert azon múlik az életük, hogy a természet mit „akar”. Hiába a megfeszített munka, ha jön a szöcskehad, oda a termés. Vagy ott a hóvihar, amibe ha belekeveredik valaki, könnyen az utolsó útja lehet, de még a házban rekedt emberek életét is megnehezíti. És színre lép Nellie Oleson is, Laura nagy örömére.
Charles nyugatra szeretne menni, s végül el is indul egyedül, a család többi tagja idővel követni fogják, de az majd csak a következő részben teljesül.

9 hozzászólás
kratas P>!
Laura Ingalls Wilder: A Szilva-patak partján

Ez a Laura igazi rosszcsont :)
Nagyon tetszett a piócás bosszú és rettenetes volt a sáskajárás leírása, remélem a következő kötetben minden szép és jó lesz, mert most rendesen kijutott nekik.

2 hozzászólás
rafaelo0824>!
Laura Ingalls Wilder: A Szilva-patak partján

Ezt a családot annyi szörnyűség éri, mégis mindig ott vannak egymásnak. Mindhárom karácsonyuk a Szilva-patak parti házban csodálatos volt, örültem Nellie Oleson felbukkanásának, a jelenetei mindig viccesek voltak. Ez a kötet is kedvenc, és végre jönnek azok, amiket még nem olvastam magyarul.

Mira_Skywalker>!
Laura Ingalls Wilder: A Szilva-patak partján

A farm ahol élünk a Váratlan utazás mellet a kedvenc filmsorozatom, ezért nem hagyhattam ki, hogy megismerjem Laura Ingalls Wilder eredeti könyveit.
Örülök, hogy elolvastam őket, de nem győztek meg maradéktalanul. Először is azt mondanám, hogy erre a könyvre nem érdemes regényként tekinteni, hanem inkább csak mint életrajzi könyvre (egyébként az is).
A könyvből nagyon alaposan megismerhetjük az amerikai telepesek életét, ezért érdemes elolvasni, viszont mint irodalmi mű, már valamivel kevésbé állja meg a helyét. Amik nagyon jók benne, azok a leírások, úgy érezheted, hogy te magad is ott vagy a családdal és átéled, amit ők. Viszont, amit mint irodalmi alkotásból nagyon hiányoltam, azok az alaposan megrajzolt karakterek, a családtagok kapcsolatának bensőségesebb leírása, és főként a gondolatoké és érzelmeké, Laura ugyanis igencsak távolságtartóan ír.

Újraolvasás
Egy kihívás miatt vettem le újra a polcról ezt a könyvet.
Azt hiszem, a könyvsorozatból ez az egyik kedvencem, mivel a Pilot résznek alapjául szolgáló Kicsi ház a prérin mellett ennek van legtöbb kapcsolódási pontja a sorozattal, annak első néhány részével. Megtalálható benne, ahogyan az Ingalls család otthagyja a prérit és a Szilvapatak partjára költözik (Plum Creek), ahogyan Charles megveszi a földet Mr Hansontól, ahogyan kezdetben dombba vájt kunyhóban laknak mielőtt Charles felépíti a házukat, ahogyan a lányok iskolába mennek, ahogyan Laura a vödrét lóbálva rögtön ráripakodik az iskolaudvaron zajongó gyerekekre, ahogyan ellenségére talál Nelly Olesonban, aki rögtön megvetően „vidéki lányoknak” nevezi őket, emellett benne van Nelly partija, valamint Lauráéké, amelyen Laura megleckézteti Nellyt egy rákkal, csakhogy itt még piócák is vannak.
Szóval a sorozat rajongóinak – mint én – igazi csemege.

Kisanna>!
Laura Ingalls Wilder: A Szilva-patak partján

Különösen ennél a résznél tűnt fel nekem, hogy ebben a családban soha nincs hangos szóváltás, veszekedés. Akármilyen nehézség, vagy rémisztő dolog történik velük, ők nem esnek kétségbe és nem idegeskednek, sose panaszkodnak. Irigylésre méltó ez a bizalom a Gondviselésben.

molyocska13>!
Laura Ingalls Wilder: A Szilva-patak partján

Nagyon jó könyv, teljesen bele tudtam élni magam. Annyira visszamennék abba az időbe. :)


Népszerű idézetek

ReniK P>!

-Ha mindig mindenki azt akarná, hogy a másik legyen boldog, akkor mindig karácsony volna? – kérdezte Laura.
-Igen, Laura – válaszolta mama.

119. oldal, 12. fejezet - A karácsonyi lovak (Pioneer Publishing, 2016)

Kisanna>!

– Hát itt vagyok, Caroline! Merre is kóvályog az ember, mire hazaér? – tűnődött el.- Tudnál adni még egy kicsit ebből a levesből, mielőtt belekezdenék a történetembe?

A negyedik nap

Kapcsolódó szócikkek: Charles Ingalls
Mira_Skywalker>!

– Istenem! – mondta Mary. – Én nem tudnék ilyen közönséges lenni, mint ez a Nelly Oleson.
„Hát én tudnék. Még undokabb is tudnék vele lenni, mint ő velünk, ha mama és papa megengedné. ” – gondolta magában Laura.

205-206. oldal, 21. Fejezet- Nelly Oleson

Kapcsolódó szócikkek: Laura Ingalls Wilder · Mary Ingalls

A sorozat következő kötete

A farm, ahol élünk sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

L. Frank Baum: Óz, a csodák csodája
Scott O'Dell: Kék delfinek szigete
Mark Twain: Tom Sawyer kalandjai
Eleanor H. Porter: Az élet játéka
James Fenimore Cooper: A préri
Kate Douglas Wiggin: Becky sorsa
James Fenimore Cooper: A vadon útjain
James Fenimore Cooper: A kém
L. M. Montgomery: Anne otthonra talál
Jennifer Chambliss Bertman: A feltörhetetlen kód