Vámpyr ​Vilma és az Úrikornisok (Vámpyr Vilma 2.) 11 csillagozás

Laura Ellen Anderson: Vámpyr Vilma és az Úrikornisok

Ismerd meg Vámpyr Vilmát, az elbűvölő vámpírlányt a sötét, borongós Noktürniából! Vilma és barátai nagy kalandra vállalkoznak. Elindulnak, hogy kiszabadítsák Napsugár királynét. A Napvilág Birodalmában azonban minden szivárvány mögül rémisztő angyalcicók és egyszarvúak leselkednek. Ki segíthet Vilmáéknak? Sikerül-e vajon leleplezniük a gonosztevőt, aki már az otthonukat is fenyegeti? Ne hagyd ki Vámpyr Vilma többi vérfagyasztó kalandját se!

Tagok ajánlása: 8 éves kortól

>!
Móra, Budapest, 2020
232 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634862451 · Fordította: Magyari Andrea

Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 13


Kiemelt értékelések

pveronika>!
Laura Ellen Anderson: Vámpyr Vilma és az Úrikornisok

Laura Ellen Anderson már a sorozat első részével, a Vámpyr Vilma és a barbárbállal belopta magát a szívembe, és már alig vártam, hogy olvashassak Vilma, Mandaré, Rémeó, Mona és Tökkencs legújabb kalandjairól.

A történet ott veszi fel a fonalat, ahol az előző kötet abbamaradt. Vilmáék elindulnak megkeresni Mandaré évekkel ezelőtt eltűnt anyukáját, aki egy tündér. Ehhez azonban el kell hagyniuk a Sötétség Birodalmát, és az addig félelmetesnek hitt Napvilág Birodalmába kell merészkedniük, ahol angyalcicók, koboldok és unikornisok várnak rájuk. Mindig is azt tanították nekik, hogy a Napvilág Birodalmának lényei veszélyesek, és ők is ugyanezt gondolják Noktürnia lakóiról. De vajon kinek áll érdekében ezt híresztelni? Útjuk során Vilmáékra rengeteg izgalmas kaland vár, és időközben számos titokra is fény derül.

Ismét egy ültő helyemben olvastam ki ezt a kötetet, mert annyira aranyos és izgalmas volt, hogy le sem tudtam tenni. A szerző humora és kreativitása ez alkalommal is kiemelkedő volt, nagyon sokszor mosolyogtam meg egy-egy találó ötletet és vicces szójátékot. A fordító most is kitett magáért, és nagyon ötletesen oldotta meg a sokszor nem egyszerű feladatokat. A könyvben lévő illusztrációkért továbbra is odavagyok, úgy tűnik, mindenben eszméletlenül tehetséges az írónő. Jó volt újra találkozni a szereplőkkel, bár ebben a részben Mona egy kicsit idegesítő karakter lett, de azért ő is nagyon szerethető. :)

Tetszik, hogy ez a könyv megtanítja a gyerekeket arra, hogy ne ítéljenek a külső alapján, hiszen itt az általában negatív színben feltüntetett vámpír, jeti vagy éppen a kaszás a jó megtestesítője, míg néhány mindig pozitív és vidám szereplőként feltüntetett figura kerül a cselszövő szerepébe.

Összességében ezt a kötetet is nagyon szerettem, és őszintén ajánlom mindenkinek, aki egy aranyos, vicces és izgalmas kikapcsolódásra vágyik!

http://veronikasreaderfeeder.com/laura-ellen-anderson-v…

kratas P>!
Laura Ellen Anderson: Vámpyr Vilma és az Úrikornisok

Mivel végig mosolyogva olvastam, abszolút megérdemli az öt csillagot. És már most tudom, hogy Rékának megint tudok olyan sorozatot küldeni, hogy az apja majd panaszkodik ismét, hogy a gyerekhez nem lehet szólni, mert olvas :)))

dianakruger>!
Laura Ellen Anderson: Vámpyr Vilma és az Úrikornisok

Egy kicsivel kevésbé tetszett, mint az előző kötet. A Barbárbálban sokkalta hangsúlyosabban érzékeltem, hogy Vilmáék tudják, mit csinálnak, elvégre a megszokott, ismerős közegükben élték át a kalandjaikat, és tették próbára a képességeiket. Szegény Rémeó ebben a részben olyan kis szerencsétlennek tűnt, amúgy is ijedős és félénk a lelkemben, itt meg aztán, a napvilági teremtmények között pláne visszahúzódott. Mona hozta a szokásos oldalát, rengeteget nevettem rajta, de azért még Vilmáékon is éreztem, hogy nem tudnak valami jól kiigazodni a csillámok, az úrikornisok és a többi, napvilági népség között. Ami teljesen érthető is, hiszen ebben a társaságban ők nem jártasak, nem tudják, mit hogyan tegyenek, mi a helyes, mi a nem. Egyetlen konkrét céljuk van: kiszabadítani Mandaré anyukáját, hogy újdonsült barátjuk családja végre újra egyesülhessen. Örült a kis szívem, amikor ez végre bekövetkezett.

Azért nekem innen hiányzott Draku gróf, meg a felesége az izgalmában folyamatosan kipotyogó szemgolyójával, és a szellemkomornyikot is hiányoltam, ahogyan a tanórákat is, amik esetenként azzal zárultak, hogy a csontváztanár darabjaira esett össze. Mindezek ellenére értékeltem azt, hogy az írónő belecsempészte a mindenkori társadalmat érintő problémát: a szándékos megvezetést. Mindig elismeréssel fogadom, amikor az ifjúsági regények szerzői a gyerekek számára is érthető és feldolgozható formában tálalják azokat a tipikus jelenségeket, mint a könyvek általi manipuláció, amik jellemzőek a világunkra.

Utószó_blogger>!
Laura Ellen Anderson: Vámpyr Vilma és az Úrikornisok

Vilma és barátai tehát a Napvilág Birodalmába látogatnak, és miközben teljesíteni próbálják küldetésüket, megismerik Csillámlakot, ahol az Úrikornisok kezében van a hatalom. Ez a birodalom, ahol varázslények élnek, és mindenki cukorkát eszik, valójában egy utópisztikusnak tűnő, de a felszín alatt nagyon is disztópikus világ. Bár már a sorozat előző részét is imádtam, ez a regény olyasmit valósított meg, amire nem is számítottam: egy brutálisan erős disztópiát kaptunk úgy, hogy az a gyerekek számára is izgalmas és befogadható legyen.
A könyv persze hozza a már megszokott remek humort, a szóviccek áradatát, és a viccesebbnél viccesebb szituációkat is. A szereplők nagyon aranyosak, és szinte valós karaktereknek tűnnek, mert mindegyiküknek vannak erősségeik és gyengeségeik, miközben nagyon is emberi érzéseket táplálnak. Már az előző részben is nagyon szerettem, hogy a sablonos karakterek helyett itt olyan lények kapnak főszerepet, akiktől akár félhetnénk is, ebben a kötetben pedig épp a gyerekek kedvencei, az unikornisok lesznek a rosszfiúk, amivel tovább rombolja a szerző a kliséket, és így mutatja meg a gyerekeknek, hogy nem minden az, aminek tűnik, és nem ítélhetünk első pillantásra. Persze a napvilág teremtményei sem mind gonoszak, sőt, többségük nagyon szimpatikus, így nemcsak a mi előítéleteink bizonyulnak hamisnak, hanem a Vilmáéké is.

Bővebb értékelés a blogomon: https://www.utoszo.hu/2020/09/12/laura-ellen-anderson-v…

Skubli P>!
Laura Ellen Anderson: Vámpyr Vilma és az Úrikornisok

Ki gondolta volna hogy az unikornikos füle mögött vaj van?
Tökkencs még mindig a legcukibb házitök.
Ugyan olyan szórakoztató kis mese mint az előző kötet.


Hasonló könyvek címkék alapján

Rick Riordan: Hádész Háza
Cressida Cowell: A behemót utolsó lehelete
Cressida Cowell: Így harcolj egy sárkány dühével
J. K. Rowling: Harry Potter és a bölcsek köve
Matt Haig: A fiú, akit Karácsonynak hívnak
Franziska Gehm: Egy zabálnivaló barátnő
Jessica Townsend: Nevermoor
Robert Paul Weston: Szörnyen Titkos Részleg
Terry Pratchett: Sofőrök
Marcus Sedgwick: Kísértetek és ketyerék