Egy ​macska története 2 csillagozás

Laura Agustí: Egy macska története

„Állítólag ​az állatok érzékelik, ha nem vagyunk jól, ilyenkor ösztönösen a nyomunkban maradnak, hogy megvédjenek minket, és ez a macskákra hatványozottan igaz. Ahányszor csak megbetegedtem, Hékás nem mozdult mellőlem. Ha pedig szomorú voltam és kicsordult a könnyem, Hékás sietve lenyalogatta az arcomról a bánatot, mert tudta: rózsaszín, érdes nyelve elég ahhoz, hogy egy pillanatra megfeledkezzem a világról.”

Vajon mi teszi olyan különlegessé a macskákat? Miért nyűgöz le annyi embert eleganciájuk, közömbösségük és gőgös viselkedésük? És hogyan képesek segíteni nekünk, embereknek megküzdeni a szorongással, a magánnyal és a szomorúsággal?

Laura Agustí spanyol grafikus meseszép illusztrációkkal teli könyvében saját élettörténetét mondja el, amelyben gyermekkorától kezdve kitüntetett szerep jutott az állatoknak – különösen a macskáknak. Laura Barcelonába költözve vette magához Hékást, a nehéz természetű sziámi macskát, akivel tizennyolc éven át osztotta meg az életét. S… (tovább)

>!
Helikon, Budapest, 2022
156 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789636200114 · Fordította: Eőry Zsófia · Illusztrálta: Laura Agustí

Kedvencelte 1

Most olvassa 4

Várólistára tette 31

Kívánságlistára tette 93

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Bianka_s_treasures>!
Laura Agustí: Egy macska története

Laura Agustí grafikus, sok csodálatos borítót tervezett már, most viszont saját történetét írta meg, és illusztrálta. Fantasztikus rajzai megfogják az olvasó tekintetét, úgy éreztem a története megelevenedik a lapokon.

Laura egészen a gyerekkorától kezdi elmesélni életét.

Nagyon tetszett, ahogy az írónő beleszőtte nagy szenvedélyét a művészetet a történetébe. Nagyon jó volt, ahogy bemutatta hogyan jelentek meg a macskák a különböző kultúrákban, festményekben.

Laura nem csak egy macska történetét mutatja be ebben a könyvében, hanem minden állattartó történetét. Szeretet, humor, együttélés, a búcsú, a gyász és az újra kezdés mind megjelent ebbe a történetben.

Nekem az év egyik nagy kedvence lett ez a könyv. Csak ajánlani tudom!

Bővebben a blogomon írtam erről a könyvről is :)
https://biankakincsei.blogspot.com/2022/11/2022-novembe…


Népszerű idézetek

Zyta88>!

[…] a macskák kiváló ápolók: a begyújtott motort idéző hangjuk rezgése növeli testünkben az endorfintermelést, amely erősíti az immunrendszert, emellett természetes élénkítőként és fájdalomcsillapítóként is működik: jó közérzetet kelt és enyhíti a fájdalmat.

74. oldal

Bianka_s_treasures>!

Sohasem szerettem, ha címkézik az embereket, mert úgy érzem, ezzel egészen apróvá változtatják őket, mintha egyik pillanatról a másikra bekerülnének egy antik szekrény ezernyi fiókjának egyikébe – mint a rövidáruüzletben, ahová kiskoromban gyakran benéztem az anyukámmal és a húgommal tanítás után.

(első mondat)

Bianka_s_treasures>!

A tiltó 7-es számú záradék felébresztette bennem a vágyat, hogy macskaféléket keressek minden olyan műalkotásban és festményben, amely művészettörténeti tanulmányaim alatt a szemem elé került. Arra a következtetésre jutottam, hogy a macskák évszázadok óta a világon mindenhol megihletik és csábítják a művészeket – az ókori Egyiptomtól kezdve, ahol istenek megtestesülésének tartották őket, egészen napjainkig, amikor is mi, földi haladók továbbra is ugyanolyan csodálattal tekintünk rájuk.

Bianka_s_treasures>!

Japán azokhoz az országokhoz tartozik, ahol a legmélyebb tisztelet övezi a macskákat, a macskás képeknek pedig szerencsehozó hatást tulajdonít a néphiedelem.

Bianka_s_treasures>!

Leonardo da Vinci – neki tulajdonítjuk a mondást, amely szerint „Már a legkisebb macska is valóságos műalkotás” – egyike volt a macskák első nagy csodálóinak. Az állatokról készített vázlatok segítségével tanulmányozta az érzelmek fizikai kifejeződését – ennek példája a Macskák és sárkányok (1513), amely rajzokon keresztül hasonlítja össze a két állat mozgását.

Bianka_s_treasures>!

Hékásnak neveztem el, hátha így nagyobb eséllyel figyel majd rám, ha kimondom a nevét, de jól tudtam, hogy ez inkább vágy, mintsem valós lehetőség. A macskák nagy részének ugyanis – a kifejezetten fejlett fülük ellenére – különösen szelektív a hallása: csak azt hallják meg és arra figyelnek, ami felkelti az érdeklődésüket.

Bianka_s_treasures>!

Aznap, amikor először hallottam a „macskaterápiának” nevezett dologról, megértettem azt a kiegyensúlyozottságot, amelyet a Hékással való kapcsolatom hozott az életembe. Attól, hogy nálam lakott, testileg és mentálisan is jobban éreztem magam […]

Bianka_s_treasures>!

Amikor egy állat az életed szerves részévé válik, a végsőkig elkísér téged, és amikor már nincs többé, a pigment, amely örökre a bőröd alá ivódott, jelenlétté változtatja a hiányát. Ez sokakkal megtörténik – és en sem vagyok kivétel.

Bianka_s_treasures>!

Mi, akik annyira szerencsések vagyunk, hogy állatokkal lakhatunk együtt, tudjuk, hogy ők választanak ki minket. Nevezhetjük ezt köteléknek, energiának, szeretetnek, címkézhetjük bárhogy – pontosan ismerjük az érzést.


Hasonló könyvek címkék alapján

Sven Nordqvist: Findusz elköltözik
Katherine Applegate: Kívánságfa
Harcos Bálint: A boszorkánycica
Fredrik Backman: Az ember, akit Ovénak hívnak
Timo Parvela: Miú és Vau
Jessica Townsend: Csudamíves
Cassandra Clare: A hercegnő
Gimesi Dóra: A macskaherceg kilencedik élete
Belinda Alexandra: Zafír égbolt
Varga Gy. Brian: Két nap az élet