Egyszervolt 142 csillagozás

László Zoltán: Egyszervolt

TE ​IS AZT HISZED, HOGY A MESÉK CSAK A KÉPZELET SZÜLÖTTEI?
TALÁN JOBB IS ÍGY.
AZ IGAZSÁG NÉHA KIFEJEZETTEN ÉLETVESZÉLYES.

Karsa Harlan egy budapesti kórház patológiai osztályán dolgozik, és időnként emlékezetkiesései vannak. E két tény önmagában is beárnyékolja az életét, na meg a nőkhöz való viszonyát. Amikor azonban akaratán kívül belekeveredik a mesehősök leszármazottainak belső intrikáiba, egy csapásra vonzóbbnak tűnik a korábbi józan, unalommal bélelt élete.

Csakhogy a normálishoz már nincs visszatérés, ha az ember megtudja, hogy elfeledett gyerekkora egyáltalán nem nevezhető hétköznapinak. Ha iratmániás hétfejű sárkányok, a parlamenti képviselőket manipuláló óriások és legalább két potenciális barátnő teszi kiszámíthatatlanná a mindennapjait.

Harlan csak úgy élheti túl az egyre veszélyesebb kalandokat, ha a maga kezébe veszi a dolgok irányítását, és dacolva az ellene szövetkezett erőkkel, fényt derít saját múltjára. A nyomok pedig a… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2013

Tartalomjegyzék

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2013
256 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155272240
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2013
206 oldal · ISBN: 9786155442599

Enciklopédia 19

Szereplők népszerűség szerint

Bruncik Tivadar · Faragós Ella · Karsa Harlan · Tótfalusi Réka · Vágó Károly

Helyszínek népszerűség szerint

Balaton · Lánchíd, Budapest · Vörösmarty tér


Kedvencelte 5

Most olvassa 4

Várólistára tette 72

Kívánságlistára tette 27

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

pat P>!
László Zoltán: Egyszervolt

Na most az van, hogy rettenetesen mérges vagyok.
Rettenetesen jó volna, ha meglenne az író telefonszáma, jól elhívhatnám sörözni, és alaposan beolvashatnék neki ezért a könyvért. Mert akinek ilyen jó ötletei vannak, ennyire jól ír mondat- és bekezdésszinten, meg elméletileg könyvet írni is tud (és gyakorlatilag is, bár még csak két könyvét próbáltam), az nekem ne okozzon ilyen csalódást! Mert a történet súlyos gerinc-gyengeségben szenved, nincs egy épkézláb szereplője, szálakat és poénokat hagy elsorvadni, és ami a dinamikáját illeti… A közepén azt akartam írni, hogy bizony vannak benne dinamikai mélypontok, de most már úgy látom, hogy az egész egy dinamikai fekete lyuk, hogy ne mondjam, szingularitás. Áááá!
Aztán, a második sör mellett jól elbeszélgetnénk és nagyokat röhögnénk, mert az azért látszik, hogy anyáink a szomszéd homokozóban terelgettek minket, abszolút egy nyelvet beszélünk, félszavakból is értjük egymást, a hiteldíjmutatótól a rovásíráson és az új építésű társasházakon át a barátságos savgerincig. Aztán jól megmutathatnánk egymásnak a sci-fi gyűjteményeinket… Egyszóval, kebelemre, de legközelebb aztán na!

31 hozzászólás
ViraMors P>!
László Zoltán: Egyszervolt

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy szegény, árva legény, Karsa Harlan, aki az ő meglehetősen furcsa nevével meglehetősen átlagos életet élt a XXI. század Budapestjén, míg be nem kopogtak az életébe a mesék. És amikor kiderült, hogy a világban sokkal több rejlik, mint amit az emberek többsége lát, és ezeknek is egy része ifjú hősünk életére tör, a szegény legény a nyakába vette a tarisznyát a hamuban sült pogácsával, és útra kelt, hogy rendet tegyen a jelenben, keressen magának egy kis múltat, meg némi jövőt…
Szerepet kap továbbá egy különös busz, egy dark beállítottságú lányzó, egy nyomozónő, néhány furcsa anomália, egy marék népmesei és sff utalás, meg persze a sárkány… és még sokan mások…

Tulajdonképpen tetszett. Az ötlet jó, a világ nagyon érdekes, a világ ábrázolása egyszerűen fenomenális. Csak éppen a főbb karakterekkel meg a történetvezetéssel nem vagyok kibékülve. Olyan kis egyszerű mindenki, és annyira gördülékenyen, nagyrészt előre kiszámíthatóan, de legalábbis sejthetően történnek az események. Hiányolok még plusz 50-100 oldalt, ami adna egy kis mélységet az egésznek.

Könnyed, esti mese típusú olvasmánynak remek, de sokkal többet ne várjatok.

Molymacska P>!
László Zoltán: Egyszervolt

Annyira… nem lehet!
Nagyon jól kezdődött a történet, majd még jobban folytatódott, igazán kellemes volt benne a népmesei vonal, az urban fantasy és azt gondoltam: igen, erre volt szükségem. Aztán jön a két nő, és ahogy a nők szokták, mindent elrontottak. Emiatt a nagy csatajelenet se volt számomra annyira menő, sőt… én ott nem bírtam magammal, hiszen ha az egészet nem 20 hanem még 100 oldalba írta volna le, akkor nem lett volna ennyire.. idegesítő? gyors? ilyesmi…
Mindent egybevéve a koncepció és a történet legalább háromnegyede tetszett, és jó volt, én elolvasnék egy ebben a világban játszódó könyvet. Többet is… mert jó :)
(extra információ: a borítóba és a rajta lévő srácba is beleszerettem :D )

1 hozzászólás
meseanyu P>!
László Zoltán: Egyszervolt

Egy zseniális alapötlet kitűnő megvalósítása. Hihetetlenül olvasmányos, pörgős könyv, nagyon szórakoztató. Vigyétek el nyaralni, nem fogjátok megbánni!

2 hozzászólás
pwz IP>!
László Zoltán: Egyszervolt

Na, na, na – de tényleg! :D Gaiman-es, de mégis olyan magyarosan az, már-már mondhatnám azt is, hogy Lászlósan az! :D
Ezek a mi világunkban, annak is a peremén, elmosódva látszó átjárók és a mögöttük levő giga- és mikro-zsebvilágok nem egy írót megmozgattak már Gaimantől Rowlingig és a jelek szerint erre a „világra” van kereslet az olvasók körében. Attól, hogy ez az Egyszervolt magyar, még jó! Azok a népmesei és való világból vett utalások, nemegyszer egy-egy fricskába oltva igenis ülnek – annak, aki veszi az adást!
Én vettem. Vétel.
Jöhet az újabb egytálétel!
Akár folytatás formájában is! :D

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2013
256 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155272240
Csöre P>!
László Zoltán: Egyszervolt

Lendületes történet, a maga helyenként esetlen valójában is szórakoztató. Hát, vagyis inkább szórakoztató, mint izgalmas, annak ellenére, hogy történnek benne meredek dolgok.
Tele zseniális ötlettel, beleszőve a mesevilágot (ezt akár a címéből is kitalálhattuk), Budapestet, a mai magyar valót (tömegközlekedéssel, munkahelyi helyzetképpel, stb…)
Szereplőink kissé esetlenek, bár emellett mindig több van bennük, mint mutatják.
A megalkotott világ Transzóperenciával, és annak megvalósításával ügyes, elképesztő spoiler

kvzs P>!
László Zoltán: Egyszervolt

Vicces, szórakoztató, pörgős, izgalmas, könnyed, igazi kikapcsolós olvasmány. Tényleg kicsit „gaimanes”, de leginkább nagyon magyar. A népmesei motívumoktól kezdve, a sztereotipikus mozzanatokon át a viccekig minden olyan hazai. Mintha egy klasszikus népmesét -a legkisebb fiúval és a pogácsáival együtt- átszűrtek volna egy fantasy és sci-fi rajongó agyán „nézzük meg mi történik?” felkiáltással (és lehet, hogy így is volt…).
A könyv humoráért külön köszönet, imádom az ilyen finoman fricskás poénokat, amik hemzsegtek a történetben.

chhaya P>!
László Zoltán: Egyszervolt

Tetszett! Az értékeléseket olvasva pedig gyengébb sztorira számítottam, így hát kellemes csalódás volt… A főhős karaktere szimpatikus, végre nem egy világot megmentő, magabiztos macsó; Harlan a maga félénk és visszahúzódó balfékségével annyira emberi, hogy könnyű azonosulni vele khm, nem lehet nem drukkolni neki. Vele együtt ismerjük meg Budapest (és a világ) egy olyan oldalát, ami kívülállók számára láthatatlan, ahol mindenki egy kicsit (vagy nagyon) más, mert birtokában van valamiféle csak rá jellemző természetfeletti képességnek. Kissé lassan indul be a cselekmény, de egyre érdekesebb, a végére viszont tényleg izgalmassá válik. Ami hiányérzetet okozott, az az urban fantasy világ részletesebb bemutatása, a miértek és hogyanok megmagyarázása, hogy hogyan is működik ez a realitás mögötti másik valóság. Ha mi úgysem látjuk, tessék má' leírni alaposabban. El tudnék veszni benne.

borga>!
László Zoltán: Egyszervolt

Ja, hogy még te sem voltál Pesthidegkút hűvösebb felén? Amit a Hegyhengergető sziklája lyukasztott oda? És a Balatonnál sem futottál össze Tihany tündérrel, aki a sok műkecskeköröm közt nem találja az igazit? Nyilván még te sem kaptál (ahogy én sem) megfelelő lökést, hogy rájöjj, ők is ott láthatóak azokon a pontokon, amit épp kitakar egy villamos, vagy csak furcsa mód rendre átugrik rajta a tekintet.
Mondjuk, lehet, nem is baj. Elég ijesztő világ ez. Alku alku hátán, ami csupa apró betű, és többnyire még nem is tudod, mit veszítesz, amikor azt hiszed, jól jöttél ki. Rémisztő bürokrata keres fel, akinek a keze sosem lesz tiszta, de csak elvágólag intéz ügyet. Egy komplett polgárháború fogad, és akkor még nem beszéltünk a kacsalábon forgó palotáról, amibe se be, se ki. Ez pont így a biztonságos, láttam is, meg nem is. Bár, ha jobban belegondolok, a népmesék sem kevésbé rémisztőek.
Sodró, jó szövegezésű történet, amibe otthonosan simulnak a magyar néphagyományos – mesés elemek, kifejezetten élmény olvasni. Mint egy jó mesét; csak kicsit felakciósítva, szélesvásznon.

Nita_Könyvgalaxis>!
László Zoltán: Egyszervolt

Hiányérzet.

Sajnos ez az első szó, ami eszembe jut a könyvről. Varázslatot vártam, azt a fajtát, ami utána az ember csak pislog bele a saját valóságába, mert a könyvében ragadt. A varázslat ebben az esetben, nagy bánatomra, elmaradt.

Pedig az alaptörténet érdekes, és vannak a regénynek remek momentumai, mégis képtelen voltam maximálisan élvezni. Főhősünk, Harlan olyan távol maradt tőlem, mint ide a Hold, és a többiekért se tudtam izgulni, szinte teljesen érdektelen maradt a sorsuk számomra. Egyedül talán a Harlant segítő néni a kivétel, de az ő nevét se jegyeztem meg, ami sokat elárul…

A 3 és fél csillag mégis jár a jó pillanatokért, kár, hogy nem tudott ennél többet nyújtani a regény.

18 hozzászólás

Népszerű idézetek

Rémálom P>!

– Nem fontos. Figyelj, Réka, én… Nos, én igazán jól éreztem magam veled – Réka ismerte már annyira a pasikat, hogy tudja, ez azt jelenti: „kipróbáltam, nem működik” –, és szívesen találkoznék még veled, ha te is úgy gondolod – „egy patronra még jó lehetsz, ha unatkozom” –, de kicsit zűrös lett körülöttem minden – „lehet, hogy visszakönyörgöm magam a volt csajomhoz” – és… hát lehet, hogy meg akarnak ölni. De mindegy, szóval még egyszer: ne haragudj. Adsz még egy esélyt?
Réka a megöléses részt nem tudta dekódolni.

42. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Tótfalusi Réka
kacago_Morfinista I>!

Amikor a leghalálosabb dolog az életében az volt, hogy megnézte a Kör című horrort, és elalvás előtt azon töprengett, vajon a torrent mennyiben tér el a videószalag átmásolásától.

49. oldal

ViraMors P>!

Olyan ostobának érezte magát, mint még soha. Pedig volt gyakorlata benne.

219. oldal

ViraMors P>!

– Ha nem adsz azonnal egy kávét, meg kell hogy öljelek!

202. oldal

Kapcsolódó szócikkek: kávé
Szirmocska>!

Szóval, fiatalember, néha ott vannak a dolgok az orrunk előtt, csak nem vesszük észre. Azok a részei a világnak, amiket az utcán kitakar egy reklámtábla, vagy egy elhaladó autóbusz. A helyek, ahol senki nem jár, és ahol megbújnak a dolgok, amiket a legtöbb ember nem akar már észrevenni. A szobánk perspektívája, ahogy még sosem láttuk, csak amikor egy létrán felmászunk kicserélni az égőt a lámpában.

53. oldal

ppayter>!

– Valami titkos kormányhivatal? – Harlan úgy érezte, egy filmbe csöppent.
– Nem igazán titkos, csak nem kifejezetten ismert egyéb körök számára. Mint például a kormánykörök. Úgy képzelje ezt a szervet, mint ami az egyéb zsigereket veszélyeztető méreganyagokat szűri ki. Mint a vese. Szereti ön a veséjét, Karsa úr?
– Hát… nem nagyon szoktam a vesémre gondolni.
– Na látja. Egy órra múlva ott vagyok. És Karsa úr!
– Igen?
– Gondoljon azért időnként a veséire. Megérdemelnék: jó kis szervek, értékesek.

45. oldal - Második - A Klubtagság

Kapcsolódó szócikkek: Karsa Harlan · Vágó Károly
Shanara>!

– Biztos, hogy ezeknek a deszkáknak kellett volna megtartaniuk a zuhanytálcát? – kérdezte óvatosan. – Eléggé elkorhadtak.
– Persze, hogy elkorhadtak, mert víz érte őket! – fogott a magyarázatba Szabó úr. – Látja, a lefolyó víz nem mind a csatornába került, hanem egy része körbe kifolyt a zuhanytálca alá.
– De miért van ott a hézag? Nem kellene a lefolyónak és a csatornának hézagmentesen találkozni?
– Az a hézag nem szándékosan kialakított. Nem része a technológiának, tehát semmilyen szín alatt nem lehet garanciális a meghibásodás.
Harlan feltérdelt, és a vállalkozóra nézett. Szinte biztos volt benne, hogy a hiba nem lesz garanciális, mégis különösnek találta az érvelést.
– Úgy érti, hogy mivel szakszerű munka esetén a hézag nem lehetne ott, ezért nyilvánvalóan a beszerelés után alakult ki?
– Természetesen. Hát kóklernek néz minket? Nézzen körbe, ez a ház áll! Úgy értem, masszív! Nem végeztünk fércmunkát, mi bizonyítja jobban?
Harlan rámutatott, hogy egy hároméves ház esetében nem sok bizonyító ereje van annak, hogy még nem dőlt össze.

59-60. oldal (Agave könyvek, 2013.)

4 hozzászólás
Shanara>!

– Szóval nekem úgy tűnik, hogy valami gond lehet ott a bekötéssel – kezdte Harlan. – Ilyen fiatal háznál nem hinném, hogy eltörne a cső…
– Nem hinném! – forgatta a szemét Szabó úr sértett önérzettel. – Egy ilyen szivárgásnak sok oka lehet. – Kis ideig töprengett, aztán láthatólag felderült attól, ami az eszébe jutott: – Biztos ránehezkedett.
Harlant kezdte elönteni a méreg. (…)
– Hát hogy a fenébe ne nehezkedtem volna rá?! Mégis hogy zuhanyozzak? Csimpaszkodjak a zuhanyrózsába?
Szabó úr felháborodva pislantott fel a szóban forgó szerelvényre: – Csimpaszkodni? Arra nem terjed ki a garancia!
– Nem csimpaszkodtam! Pont hogy nem csimpaszkodtam! Ráálltam a zuhanytálcára, ahogy mindenki, aki rendeltetésszerűen használja a zuhanytálcát!
– Jól van na, nem kell itt idegeskedni meg kiabálni. csak azt mondom, hogy a zuhanyfej meg a cső a falban nem arra van méretezve, hogy csimpaszkodjanak rajta. Örülök, hogy nem tette. Remélem, a jövőben se teszi, mert könnyen kiszakadhat a falból az egész felmenő cső.
– Kiszakadhat?
– Persze nem magától. Fogja az a csempe meg a ragasztó alatta. Ez egy mai technológia, a csövet nem véssük bele a falba mélyen. Inkább csak mélyítjük. Egy kicsit. Kevésbé kopik a vésőfej, kisebb a gép áramfogyasztása. Környezetvédelem, mert tudja, mi erre is gondosan ügyelünk. De ehhez maga, gondolom, nem ért. Teljesen szabályos minden. És hadd emlékeztessem, hogy átvette a beköltözéskor.
Harlan szerette volna viszontemlékeztetni, hogy már a beköltözéskor sem rendelkezett röntgenszemmel, így nem látta, hogy mi van a csempe alatt, de letett róla.

57-58. oldal (Agave Könyvek, 2013.)

Rémálom P>!

– Mit tetszik ezzel mondani?
– Azt, fiam, hogy ami elsőre különös, az később egészen megszokottá válhat. Mint egy új íz a süteményben. Nem kell félni tőle.
– Egyszer ettem Csokolicát. – Harlan némileg összezavarodott.
– Hogy?
– Mangalicatepertő csokiba mártva. Édességnek szánták. Nem olyan rossz, mint amilyennek hallatszik.

53. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Virág Emília: Sárkánycsalogató
Gaura Ágnes: Túlontúl
Böszörményi Gyula: Gergő és a táltosviadal
On Sai: Apa, randizhatok egy lovaggal?
Gaura Ágnes: Vámpírok múzsája
Böszörményi Gyula: 3… 2… 1…
Hernád Péter: Hollóember
Horváth György: Ólompegazus
Meiszner Krisztina: MásValaki problémája