A ​keringés 91 csillagozás

László Zoltán: A keringés

Mit tegyünk, ha már nem tudunk megbirkózni az éghajlatváltozással?
Építsünk hatalmas időgépeket, amelyeken az emberiség a távoli jövő Földjére költözhet – olyan korokba, ahol a bolygó már begyógyította sebeit, és a termékeny szűzföldeket csak birtokba kell venni. Kezdetét veszi az emberiség legnagyobb kalandja, ám hamar kiderül: nem mindenkinek ugyanaz a célja az új világokkal…
Három kisember, egy paleontológusnő, egy újságíró és egy bárénekesnő sorsa fonódik össze a Keringés korokon átívelő világában, ahol új társadalmi kísérletek csapnak
össze a pénz hatalmával, és a benyújtott számlákért olykor évmilliók múlva fizetjük meg az árat.

A 2005-ös glasgow-i Eurocon kitüntetett szerzője regényével bebizonyítja, hogy a magyar SF semmivel sem marad el a nemzetközi élvonaltól.

Eredeti megjelenés éve: 2007

A következő kiadói sorozatban jelent meg: (Új) Galaktika Fantasztikus Könyvek

>!
Metropolis Media, Budapest, 2007
272 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789638735775

Enciklopédia 1


Kedvencelte 8

Most olvassa 2

Várólistára tette 42

Kívánságlistára tette 23


Kiemelt értékelések

>!
Oriente P
László Zoltán: A keringés

Ez egy cyberpunk alapokra épített, időparadoxonos geo-sci-fi.
Ami végül elég finom koktélnak bizonyult. :)
Alapvetően egy kalandregény, de amellett hogy egy igen termékeny ötletre épít, hatásosak és remekül vizualizálhatók a (jövőbeli) újvilági leírások, és a cselekmény bonyolódásával párhuzamosan egyre súlyosabb a mondanivaló társadalmi vetülete is. A legerősebb képek még biztosan sokáig elkísérnek, gyakran gondolok rájuk: ahogy dél felé hasít a szánvonat Oslóból a kontinens közepéig befagyott Európán keresztül, vagy ahogy a terepjárók zötykölődnek a Földközi-tenger helyén hullámzó végtelen, füves szavannán.

A három kulcsszereplő közül kettőt eléggé megkedveltem, nevezetesen az orruknál fogva vezetett ökoterroristák közé keveredett bloggert, illetve a megszállottan dolgozó paleontológusnőt. A harmadik főhősre, egy olyan kis semmilyen bárénekesnőre nagyjából azért volt szükség, hogy a fontosabb szereplőknek kapcsolódási pontot nyújtson. De mindhárom karakter „profin végezte a dolgát”, miszerint a jóféle cyberpunk hagyománynak megfelelően, alulról mutatták be a gépezetet, jelen esetben a Keringést, ami az embertömegek sorsát így vagy úgy mozgatta, manipulálta, terelte.

A legnagyobb paradoxonra, amin végig töprengtem spoiler egy igen elegáns megoldást kínál a szerző, búcsúzásképpen pedig az utolsó oldalakon jó kis hamubasült gondolkodnivalót tömköd az olvasó batyujába.
Első könyvem volt László Zoltántól, tudatosan teszteltem, hogy lássam, érdekelhet-e engem az idei új megjelenése. Meggyőzött, tetszett, várom az új könyvet! :)

>!
AfterEight
László Zoltán: A keringés

Furcsán kavarognak bennem a gondolatok.
Nagyszerű ez a könyv. Nem tudom letagadni, hogy spoiler az egyik
legfontosabb témáról szól, a Földünkről. Arról, hogy tönkretettük, hogy gyarlók
vagyunk és képtelenek szabadulni a magunknak teremtett „Istentől” a pénztől.
A legfontosabb továbbra is spoiler az, hogyan szerezzünk újabb energiaforrásokat,hogyan zsákmányoljuk ki. Az emberek nagy része az új helyeken
is nyomorog. Az újrakezdés számukra azt jelenti,hogy Ők újra kezdhetik, ismét
esélyük nyílik a klímaváltozás előtti életszínvonalat elérni és azt az eljövendő családjuknak is biztosítani.
Szeretném azt mondani,hogy a Firn földiek jövője megnyugvással tölt el, még
sincsen így. Lüktet az agyam, magam előtt látom a lehetséges jövőt ahogy a
könyv története kezdődik. Annyira kézzelfoghatónak látszik…
Nagyon jó filmet készíthetne Steven Spielberg belőle. spoiler
Több fülhöz eljuthatna általa a könyv mondanivalója, és sokan elgondolkodnának.
Nyilván az sem lenne elég, de személy szerint úgy gondolom, hogy bármilyen
apróságot is teszek, teszünk, az is számít.Hiszek magunkban, emberekben.
Hiszek, mert nem tehetek mást.

>!
ViraMors P
László Zoltán: A keringés

Egyik oldalról nézve, ez a regény határozottan aktuális: egyre jobban elhatalmasodó globális felmelegedés, az élhetetlen, háborús és kvázi háborús területekről akár illegálisan is tömegesen menekülő emberek, egy szebb, jobb jövőbe vetett remény, amibe mindenki görcsösen kapaszkodik. És az ötlet, hogy a jövő ezúttal szó szerint érthető, nekem nagyon tetszik. Érdekes a világ, érdekes kérdésekkel és problémákkal, érdekes történettel, mégis…

…mégis nehéz úgy olvasni egy könyvet, ha a három főszereplőt szinte állandó jelleggel szeretném tarkón verni valami nagyon keménnyel, mert mind a hárman annyira naivak, és annyira nem érzékelik a regény valóságát, hogy az hihetetlen. Sokkal értékelhetőbbek voltak a mellékkarakterek, példának okáért, Bill Jackman undorítóan remek médiahiéna volt.
…mégis nehéz úgy olvasni egy könyvet, hogy a technológia magyarázata sokáig csak lóg a levegőben, aztán meg annyiból áll, hogy spoiler
…mégis elég nehéz nem felbosszantanom magam, amikor a végső magyarázatnál a kérdések felére az a válasz, hogy spoiler

A végeredmény felemás. A világ tényleg nagyon tetszett, tele van remek lehetőségekkel. A főkaraktereket viszont ütném, ellenben a mellékkarakterek igazán jók. A történet nagyrészt okos, csak a befejezés kicsit összecsapott.
A borító viszont kivételesen telitalálat.

>!
Qedrák MP
László Zoltán: A keringés

Bevallom, hogy a magyar science fictiontól az aktivizálódásom körüli végtelenül hosszú diskurzusok riasztottak el, így akkoriban úgy döntöttem, hogy jó lesz nekem a külföldi is. Persze ez így nem maradhatott, úgyhogy kerestem azt a könyvet, amely startvonalul szolgálhat a későbbi olvasmányaim számára. A Keringés szinte tökéletes választásnak bizonyult erre. Egyfelől megfelelően rövid, és könnyen olvasható történetet kaptam. Másfelől számtalan olyan kérdéskör kerül terítékre, amely egy másik műben bizonyára központi kérdés lenne, például az időutazás, a transzhumanizmus, a migráció stb.

A kellemes történetet pont megfelelően fűszerezték a megfelelő mélységig színesen bemutatott helyszínek, és a karakterekre sem lehetett sok panasz. Egy kicsit aggódtam persze, hogy a tárgyalt időszeletek miként hatnak majd egymásra, de a szerző a legtöbb szálat ügyesen zárta le. Azért maradt bennem egy-két kérdőjel, de a könyv teljesítette a legfontosabb küldetését, és érdeklődővé tett a magyar sci-fi iránt.

5 hozzászólás
>!
Leonidas
László Zoltán: A keringés

A regény főbb témái a környezetszennyezés, éghajlatváltozás, ami ugye az emberiség romboló tevékenységének következménye, valamint ezekre az égető problémákra elsőre megoldásnak látszó időutazás.
Egész érdekes világot sikerült összehozni az írónak. Többnyire izgalmas, jól megírt regény. Minden fejezet tovább fokozza a feszültséget. Sokáig nem jöttem rá, hogy mi is zavart olvasás közben. Aztán idővel rájöttem, hogy a három főszereplő karaktere okozza ezt az érzést. Eleinte Baran volt a legérdekesebbnek, de fokozatosan megváltozott róla a véleményem. Naiv módon hagyta magát belerángatni szinte mindenbe, közben csak sodródott az eseményekkel. Hiányzott belőle az igazi újságírókra annyira jellemző pofátlan rámenősség. Nem volt túl hiteles.
A másik problémám, az összecsapott lezárás volt. Részletesebben is kilehetett voltan bontani.
Lényegében tetszett a történet. Érdemes elolvasni.

>!
pat P
László Zoltán: A keringés

Na. Mi is van azzal a sörözéssel? Ezért a könyvért már jár a nettó vállveregetés.
Igazán profi munka, sose olvassak rosszabb sci-fit. Angolszász szerzőket simán jelölnek mindenféle díjakra egy ilyenért.
Kicsit cyberpunk, kicsit öko, nagyon modern és nagyon elgondolkoztató sci-fi. A hangsúlyos ökológiai és társadalmi-politikai mondanivaló valahogy mégsem megy a szórakoztató és izgalmas cselekmény rovására (na jó, a végén még lehetett volna egy kis cizella). Ráadásul még egy villanásnyi poszthumanitás is belefért ebbe a nem egészen 300 oldalba – miközben a cselekmény három történetszálon bonyolódik, és még a karakterek is működőképesek. És még (tér)időkapu is van benne. Tényleg nagyon profi, nagyon tudatos munka.
Fentiekből következik az egyetlen lényeges kritikai észrevételem, ami egyébként tulajdonképpen maga is egy nagyon komoly dicséret. Miszerint, egy árnyalatnyit direktté és didaktikussá teszi a könyvet az üresjáratok, töltelék mondatok teljes hiánya. Itt minden szónak szerepe van: elsősorban a cselekmény előrehaladásának és a mondanivaló átadásának, másodsorban a világ vagy a karakterek leírásának szolgálatában áll. Valahogy ettől kevésbé érzelmi élmény, de persze annyi baj legyen.

2 hozzászólás
>!
vicomte P
László Zoltán: A keringés

László Zoltán nem véletlenül nyerte meg ezzel a regényével a Zsoldos-díjat, mert erre a kötetre már megszerezte a kellő írói rutint, és egyre erősebben hagyta megszólalni a saját hangját is.

Az általam előzőekben olvasott két Nagate regénye ötlet szempontjából kimagasló és egyedi volt, de a kivitelezésben még előfordultak zökkenők, mivel a Nagate esetében a történetvezetésben és a szerkesztésben, a Null-A-Pont estén főként a karakteralkotásban akadtak hiányosságok.

Szerencsére az író ebben a regényében nem küzd ezekkel a gyermekbetegségekkel, így kaptunk egy ötlet szempontjából remek, tudományos-társadalmi szempontból végiggondolt, a zsánerben megszokottnál jóval árnyaltabb karaktereket felvonultató igazán elgondolkoztató, és valóban modern sci-fit, amely felvállalhatóan jó minőséget képvisel nemzetközi szinten is.

A cselekmény három szálon bonyolódik, három narrátorral, három markánsan különböző sci-fi zsáner stílusában.
Az első, a cyberpunk volt érzésem szerint a legkevésbé egyedi – a CP Budapest természetesen továbbra is kedves a szívemnek, de az ennek a történetszálnak a lényegét adó „megatársaság minden piszkos eszközt megragad, hogy kimossa magát” motívum meglehetősen elcsépelt, s bár a végkifejlet szerencsére nem követi a sablonokat, de ezzel együtt sem sikerült markánsan újat adni a zsánerhez. (Viszont ezekben a részekben lehet a legtöbb, az íróra jellemző hommage-t találni: aki nem ismeri fel a Szárnyas fejvadászra történő utalást, az szégyellje el magát.)
A második történetvonal – a tudós, aki rejtéllyel találja magát szemben egy idegen bolygón – lényegében annyira klasszikus, hogy manapság már nagyon kevesen élnek vele, azonban mivel itt az „idegen bolygó” maga a Föld egy jövőbeli állapota, így mégis sikerült ennek is izgalmas színt adni.
A harmadik narrátorral, egy független politikai blogger sráccal történnek a legizgalmasabb és leginkább elgondolkodtató események. A manapság írt sci-fikben egyre gyakrabban találkozhatunk ezzel a témával, ami pedig nem más, mint a globális politikai, gazdasági és társadalmi feszültségek, a terrorizmus, és a radikalizálódás és az ezek kialakulásának felelőssége. Véleményem szerin az eseményláncnak ez a része volt a legjobban kidolgozva mind a karakterek, mind a történet szempontjából.

A három szálat az író a történet végére korrektül összedolgozza, sőt még a kikerülhetetlen poszthumanizmust is sikerül egy enyhe balcsavarral a regénybe belevinnie.

7 hozzászólás
>!
pwz ISP
László Zoltán: A keringés

Rég olvastam ilyen minden szempontból jó magyar sci-fit! Én általában is mindig a jót keresem, még a mások által keményen lehúzott magyar sci-fiben is, de most könnyű dolgom volt, mert nem nagyon kellett keresni – ez tényleg tele van minden földi jóval. És ezt most szó szerint kell érteni, hiába vezet el bennünket az író különböző világokba, az mind a Földön van! :D :D :D
Hihető világok, hihető karakterekkel, zsánerekkel megvalósítva. Attól, hogy ezek közül az egyik-másik ismerős bizonyos filmekből, könyvekből, az egésszel mégis sikerült valami újat teremteni ebben a témában. Ez a téma pedig – az időutazás – sokak szerint már eléggé elcsépelt. Viszont a három fő karakterrel – és velük együtt a három, majd a végén összeérő történetszállal – különböző stílusokkal is játszik – méghozzá jól – az író. Többen említettek már itt néhány könyvet, ami egyrészt inspiráló tényező volt (Szárnyas fejvadász, A teremtés utolsó napja), másrészt tisztelgés is feléjük. Ezt most bővítem még két könyvvel (Kiálts farkast, A majmok bolygója) + a végére meg bizonyos fokig ez ugrott be: A legyőzhetetlen – lehet elmélkedni rajtuk :D!
Egy biztos: ez a könyv nyugodtan megállja a helyét nemzetközi sci-fis összehasonlításban is! 2007-ben, regény kategóriában biztos, hogy nem volt vetélytársa a Zsoldos-díjra jelöltek között.*

* – @Noro írta, hogy volt, méghozzá a Poszthumán döntés! Azt még nem olvastam, de ami késik, az nem múlik! :) Erre is sort kerítek! :D

>!
Metropolis Media, Budapest, 2007
272 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789638735775
2 hozzászólás
>!
Joshua182
László Zoltán: A keringés

Érdekes könyv volt ez, ugyanakkor valamiért nem tudott igazán magával ragadni, pedig az író kiinduló elképzelése nagyon tetszett, már csak azért is, mert végtelenül jellemző az emberi gondolkodásra: a globális felmelegedés elől meneküljünk a távoli jövőbe!
Kimondottan tetszett, hogy nem egy, hanem rögtön három különböző földtörténeti korban is elérhető a jövő (további bővítés lehetőségével), ami igencsak megdolgoztatja a képzelőerőt az ebből adódó lehetséges paradoxonok miatt, amiből néhányat említ is a könyv. Ami szintén kedvemre való volt, hogy a szerző számításba vette a több millió éves időugrások következményeit, földrajzi, biológiai, és csillagászati változások tekintetében is.
Egyrészt felüdítő volt, hogy nem minden Amerika és a nyugat körül forog, ugyanakkor kicsit nehéz volt beleélnem magam a regényben felvázolt hangulatba, a mai szuperhatalmak mellőzése egy ilyen technológia kapcsán, és az elképzelés, hogy az irányítás kizárólag mamutcégek kezében összpontosuljon, hát, nem is tudom… A pesti helyszín is kicsit erőltetettnek tűnt emiatt, bár az író érezhetően igyekezett, hogy egyedi hangulattal ruházza fel.
A szereplők terén voltak problémáim, Emilia és Baran karakterét leszámítva egyikük sem tudta megmozgatni a fantáziám, de ez utóbbi kettőnél sem volt minden tiszta, különösen Baran viselkedése és indítékai voltak számomra zavarosak. A szereplőknek köszönhetően egy közepes akció-thrillerré válik a regény, pedig szerintem sokkal több volt ebben az alapötletben. Az „idegenek” bevonása a történetbe kicsit hirtelennek és kidolgozatlannak tűnt, ez a része megérdemelt volna egy teljes cselekményszálat, különösen a közvetített üzenet léptékének és fontosságának tekintetében, kicsit úgy éreztem, hogy a végén gyorsan ledarál néhány közhelyet és mindenki mehet a dolgára.
Ezzel együtt is gondolatébresztő írás, bennem leginkább egy központi kérdés fogalmazódott meg közben, ami valójában költői kérdés: megérdemel-e az emberiség egy ilyen technológiát, elkövetné-e ugyanazokat a hibákat újra és újra?

>!
Ditta P
László Zoltán: A keringés

Ez a könyv nagyon ott van, igazi csemege volt számomra.
Az alapötlet zseniális, a történet összeszedett és fordulatos, és ami külön tetszett, hogy egyáltalán nincs elnyújtva.
Budapest a jövőben. Ez mindig olyan kíváncsivá tesz, és itt egy jól kidolgozott képet kapunk róla, ami még egy kis pluszt ad a történethez.
Az alaphelyzet, hogy a klímváltozás miatt a Föld lassan élhetetlenné válik. A megoldás: hagyjuk az egészet és kezdjünk mindent újra. Hogy hol? Hát a Földön, csak éppen pár millió évvel később, amikor a Föld már kigyógyult az ember nevű betegségéből (ami azért egy kicsit mellbevágó). Ráadásul erre 3 különböző időben lévő Föld is a rendelkezésre áll (persze nem mindenki számára).
A cselekmény 3 szálon fut, amik szépen lassan egybeszövődnek, és a végére nem maradnak elvarratlan részek, csak egy igen érdekes befejezés (amiről szívesen olvastam volna még egy kicsit).
Fontos, aktuális témákat érint a szerző, tanulságos könyv, mindamellett az élvezeti értéke is igen magas, kiváló film alapanyag lehetne.


Népszerű idézetek

>!
Lunemorte MP

Azt vallom, hogy a műveltség mindenekelőtt tájékozottságot jelent a világ dolgaiban.

208. oldal

Kapcsolódó szócikkek: műveltség
>!
pwz ISP

Az vagy, amit végigböngészel, tartja a régi mondás…

17. oldal

>!
Lunemorte MP

Ha egyszer eljön a világvége, a többség otthon, tévén fogja végignézni, a kameraállások között szörfözve.

1 hozzászólás
>!
pwz ISP

– Ezt szeretem az időutazásban: a relatív determinizmus érdekes színezetet ad a vitáknak!

110. oldal

>!
Lunemorte MP

Talán nem feltétlenül kell a saját képünkre formálni a világot magunk körül.

>!
Ananiila

Egymillió év. Meddig jut az ember, ha ennyi ideje adatik? Ember-e még?

269. oldal

>!
AfterEight

Persze ez csak önámítás, tudta jól. De szép önámítás. Dalba illik.

>!
Lunemorte MP

Ha tenni akarsz, ott kell tenni, ahol igazán szükség van rá, nem otthon.

>!
csartak MP

– Gondoljunk csak a katasztrófa sújtotta területekre: a civilizáció úgy mállik le az emberekről, akár a festék az esőben…

198. oldal

>!
Lunemorte MP

– Talán nem vagy kész meghalni egy új világért?


Hasonló könyvek címkék alapján

Gimesi Dóra – Jeli Viktória – Tasnádi István – Vészits Andrea: A próbák palotája
Gabriel Wolf: A halhatatlanság hullámhosszán
Gabriel Wolf: Gépisten
Brandon Hackett: Az időutazás tegnapja
Gabriel Wolf: Hit
Robin O'Wrightly: Andrea & Andrea
L. J. Wesley: Egy űrállomás-takarító naplója – A teljes történet
Ransom Riggs: Lelkek könyvtára
Félix J. Palma: Az idő térképe
Rafał Kosik: Félix, Net, Nika és az elméletileg lehetséges katasztrófa