50 ​rajz a honfoglalókról 43 csillagozás

László Gyula: 50 rajz a honfoglalókról László Gyula: 50 rajz a honfoglalókról László Gyula: 50 rajz a honfoglalókról

Egy évezreddel ezelőtti világba viszi el az olvasót ez a képeskönyv: honfoglaló eleink mindennapjaiba. Lapozgatunk, s hol a kardkovácsot, íjkészítőt lessük meg munka közben, hol a jurta mélyére pillantunk be, vendégei leszünk a menyegzői vigasságnak, vagy megismerjük a félelmetes pusztai harcmodor fortélyait. Egyszóval: a rajz és a magyarázó szöveg varázslatával részeseivé válunk az egykori magyar életnek. 1944-ben jelent meg a szerző korszakos jelentőségű könyve: A honfoglaló magyar nép élete. Ez a képeskönyv annak a nagy munkának dióhéjnyi s a művészi rajzokkal még meggyőzőbb erejű mondanivalóját adja a mai – ifjú és idősebb – olvasónak.

Eredeti megjelenés éve: 1982

>!
Kairosz, Budapest, 2019
112 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789636629915 · Illusztrálta: László Gyula
>!
Kairosz, Budapest, 2014
110 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789636626891 · Illusztrálta: László Gyula
>!
Kairosz, Budapest, 2007
keménytáblás · ISBN: 9789639484342 · Illusztrálta: László Gyula

4 további kiadás


Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

táltos


Kedvencelte 1

Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 17


Kiemelt értékelések

Jagika P>!
László Gyula: 50 rajz a honfoglalókról

László Gyula munkássága elismerést érdemel. Ez a könyve különösen értékes, hiszen a saját művészi illusztrációit tartalmazza. A magyarság mindennapi életmódját bemutató mű így nemcsak a régész-történész, hanem a képzőművész egységes munkája. Minden sorából és vonásából érződik a múlt szeretete, melyet nemcsak a történelmi tények bemutatásával, hanem a családi kötődések megjelenítésével is személyessé tesz.

Nienna001 P>!
László Gyula: 50 rajz a honfoglalókról

Nagyon hasznos könyv, hogy láthatóvá teszi a történelmet. László Gyula nemcsak régész volt, hanem tehetségesen rajzolt. Örülök ennek a könyvnek és nem is értem miért nem ajánlották annak idején az egyetemen vagy akár középiskolában. @Szürke_Medve javasolta, hogy olvassam el, mert szerinte tetszene nekem. Jól gondolta.

1 hozzászólás
Chöpp >!
László Gyula: 50 rajz a honfoglalókról

Fantasztikus kötet!
Mikor az ötödikesek tanulták a honfoglalást, akkor bukkantam rá. Szemléletes (és nagyon klassz) rajzokat tartalmaz elődeink életéből. De ez még nem minden: a másik oldalon levő szöveget is érdemes hozzáolvasni, mert új dolgokat tanulhatunk meg, kiegészítve történelem tudásunkat az általános, de még a középiskolából is!

borga>!
László Gyula: 50 rajz a honfoglalókról

Gyönyörű rajzok voltak benne, rövidke, de informatív leírásokkal.

2 hozzászólás
Alíz_Simon>!
László Gyula: 50 rajz a honfoglalókról

Mindig lenyűgözött László Gyula zsenialitása… mint régész-történész és mint művész is! Ebben a könyvecskében nemcsak korrekt és informatív leírásokat találhatunk, hanem gyönyörű, korhű rajzokat is. Nézegessétek csak minél többen! :))

attatoth P>!
László Gyula: 50 rajz a honfoglalókról

Évtizedekig alapmű volt, erősen meghatározta milyennek képzeljük a honfoglaló őseinket, legalábbis én még ma is ilyennek látom őket. Ugyanakkor az ismereteink gyarapodásával, e könyv tudásanyaga is kezd helyenként elavulni. Szép és hatásos rajzok, tömör és elgondolkodtató szöveg, igazán érdemes lapozgatni, olvasgatni. (A jurták ábrázolása azért engem zavart kicsit, túlságosan hajlított tetőrudakat rajzolt László Gyula, szerintem a valóságban nem ennyire félgömbszerű a tetejük.)

Emmi_Lotta I>!
László Gyula: 50 rajz a honfoglalókról

Nagy kedvenc. Felnőtteknek is ajánlott!

>!
Móra, Budapest, 1982
104 oldal · ISBN: 9631127184
Aliko P>!
László Gyula: 50 rajz a honfoglalókról

Egy unokaöcsémnek vett könyv, amiről egyébként kb. 1 héttel később az is kiderült, hogy bizony az én polcomon is ott van, csak sose olvastam, ugyanis nem érdekelt… Így végül mondhatni párhozamosan, illetve vele együtt is olvastam a könyvet. Hogy mért? Büszkeségből…

Vicces módon ő is történelem mániás (ez örökletes?) és kb 5 éves kora óta falja az ilyen könyveket. Na jó akkor még csak olvastatta, de már egy ideje önjáró ezen a téren (is). Így most aztán ott a kihívás, hogy pótoljam a hiányosságaimat, ugyanis ahhoz, hogy ne mondjak nagy hülyeséget nekem is tanulni kell. Valahogy ez a kor (honfoglalás és a török éra) nálam sose volt akkora kedvenc, hogy beleássam magam (mondjuk a török kor még inkább), így most aztán enyém a pálya!

A könyvet letéve azt kell mondanom, hogy ez a kis kötet izgalmas és informatív lehet nem csak a gyerekeknek hanem a felnőtteknek is. Olyan, igaz nyúlfarknyi, de érdekes információhalmazt tartalmaz, amit a történelemkönyvekben nem igazán találunk meg. Bemutatja a fiúk és lányok játékait és szép betekintést ad a mindennapi életbe is kezdve az élelemszerzéstől (vadászat, halászat, szántás, lófejés) a különböző művészeteken át ( a kardtánc, nemezkészítés) egészen a házasságig (leányrablás és a szülőknek bemutatás) persze mindezt a szokásos történeteken (Emese álma, A vérszerződés stb) túl. A mondanivaló érdekes,a rajzok tetszetősek, a 9 éves unokaöcsém pedig egyszerűen imádta és ez a lényeg!

Fainthoar>!
László Gyula: 50 rajz a honfoglalókról

Szuper könyv volt, érdekesen megírt, informatív – az egyetlen, amit sajnáltam, hogy néha csak úgy elém dobott megjegyzéseket, és nem kezdett el hosszabban magyarázni (ilyen volt pl. a gyerekek mondókájában megőrzött kun nyelvemlék, még nem találtam meg, melyik mondókánk az). Persze, a könyv felépítése lekorlátozza az információmennyiséget, meg biztos ezek az elejtett félmondatok is késztetik az érdeklődő olvasót arra, hogy kutasson. Csak olyan dühítő mégis, hogy az ember nem kaphat meg azonnal mindent… :)

5 hozzászólás

Népszerű idézetek

Jagika P>!

Bár a magyar táltos szerepe egészen más, mint a sámáné, lehetséges, hogy néhány nemzetségünkben, néprészünkben megvolt az ázsiai sámánhittel rokon táltosképzet is.

101. oldal

Kapcsolódó szócikkek: sámán · táltos
Fainthoar>!

A magyar gyermek tehát évezredes, ősi soron való hagyományokat őriz – anélkül, hogy tudna róla. Érdekes esete ennek a hagyományőrzésnek, hogy a nyelvüket magyarra cserélő kunok ősi kun miatyánkját s a gyermekszáj őrizte meg, amolyan „értelmetlen” mondóka formájában. Ez az egyetlen élő kun nyelvemlékünk.

47. oldal

1 hozzászólás
Fainthoar>!

Érdekesek azok a nyomok, amelyeket a nyelv őrzött meg: a vogulban és az osztják hősi énekekben pedig egy szó jelöli a lakodalmat és a háborút.

90. oldal - A leányrablás

Fainthoar>!

Se szeri, se száma nem volt a zengő nyilaknak: „… a röptében fütyülő, zizegő, zúgó, brummogó hangot kibocsátó nyíl ijedt felugrásra vagy figyelő megtorpanásra késztette a vadat, a nyíl vasa pedig azonnal súlyos vagy éppen halálos sebzést okozott. A hím szarvasokat bőgés idején a nőstény állat hangját utánzó nyíllal megállásra késztették, ugyanúgy a nőstényt a szopós állat hangját utánzóval. Vízen, nád, káka között rejtőző víziszárnyast a ragadozó madár rikkantását hallató nyíllal felreppentettek…”

50. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Petkes Zsolt (szerk.): Honfoglalók fegyverben
Hegedüs Géza: Korona és kard
Fodor István: Mikor volt a honfoglalás?
Fodor István: Őstörténet és honfoglalás
Csorba Csaba: „Árpád jöve magyar néppel”
Róna-Tas András: Kis magyar őstörténet
Fodor István – Diószegi György – Legeza László: Őseink nyomában
B. Szabó János – Sudár Balázs: Honfoglalás
Tóth Dóra (szerk.): Honfoglalás és őstörténet
Visy Zsolt (szerk.): Magyar régészet az ezredfordulón