Szíriusz ​kapitány fogságban (Szíriusz kapitány 4.) 42 csillagozás

László Endre: Szíriusz kapitány fogságban

Szíriusz kapitány és a Négyek Tanácsa – Pierre, Berci, Liuna és Pinton – újabb kalandba keverednek. Töredék rádióüzenet nyomán elindulnak megkeresni egy olyan népet, amelyet senki nem ismer. Az egyetlen „ember” viszont, aki felvilágosíthatná őket, névtelen táviratokat küld Szíriusz kapitánynak, hogy elvegye a kedvét a nyomozástól. Magától értetődik, hogy ez a kísérlet nem vezet eredményre, sőt! A nyomozásba Leonida néni is bekapcsolódik. Ahogyan az a Szíriusz-könyvekben már szokott lenni – sok-sok kaland után siker koronázza tevékenységüket.

Eredeti megjelenés éve: 1987

Tagok ajánlása: 10 éves kortól

>!
Móra, Budapest, 1987
214 oldal · puhatáblás · ISBN: 9631152251 · Illusztrálta: Eszik Alajos

Enciklopédia 5


Kedvencelte 1

Várólistára tette 7

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

vighagika>!
László Endre: Szíriusz kapitány fogságban

Így utólag visszagondolva fogalmam sincs, miért az utolsó kötettel kezdtem az olvasást. :D Talán csak az volt a legközelebb a polcon. Mindenesetre teljesen érthető volt az is, és most, egy korábbit olvasva sem voltam elveszett olvasás közben. Még mindig nem az én műfajom a sci-fi, de gyerekregényként sokkal élvezetesebb volt számomra.

cippo I>!
László Endre: Szíriusz kapitány fogságban

Meglehetősen rövid – hat kisüveg sima, és hat kisüveg rumos meggylekvárfőzés hosszúságú –, ám eléggé fantasztikus rádiójáték formában olvastam, és hát… időnként belesírtam a lekvárba.:)

4 hozzászólás
EssentialHencsi P>!
László Endre: Szíriusz kapitány fogságban

Imádom Szíriusz kapitányt, Leonida nénit és a Négyek Tanácsát. Itt is sok mindenben eltér a rádiójáték a könyvtől, egy-két „durvább” rész utólag lett hozzáírva. Viszont nem tudok elsiklani afelett, hogy amíg Leonida és Szíriusz idősödik, állandóan felhánytorgatják a korukat, a Négyek Tanácsa megállt a fejlődésben, egyfolytában tizenhat évesek (na jó, Pinton meg tíz, illetve öt plusz öt). Meg aztán egy csomó következetlenség is van benne az előző részekhez képest, mintha László Endre bácsi nem olvasta volna el a saját könyvének az előző részeit.
Azért sajnálom, hogy pont ebben az évben hunyt el, mikor megjelent a könyv, mert tervezte az összes rész kiadását, és bármennyire is gyermeteg, szívesen elovastam volna a Szíriusz haragszikot, a Szíriusz és Leonida nénit, a 12 nevelőnőről, a Holdon nyíló bársonyrózsáról és a rettenetes vendégről nem is beszélve. Egyébként bónusz infó, hogy én Lénus helyett sok ideig Leonidában gondolkoztam, de a jó uram leszavazott.

Erzsébet_Szászi>!
László Endre: Szíriusz kapitány fogságban

Ezt a könyvet teljesen rongyosra olvastam gyerekkoromban. Most teljes nosztalgiával vettem újra kézbe, és belemerültem az ismerős mondatokba. A történet elég kalandos egy kiskamasznak, Leonida néni gondoskodása utánozhatatlan, a gyerekek pedig üdítően jófejek (és mentesek a ya hősök hisztijeitől). A technikai fejlődés azért kissé megmosolyogtató.

mohapapa I>!
László Endre: Szíriusz kapitány fogságban

Juj!
Kamaszkorom egyik legkedvesebb olvasmánya volt a Szíriusz -sorozat első néhány darabja. Ezt nem olvastam akkoriban.
S most kicsit van kétségem, hogy milyen volt az, amit olvastam. Eddig felnőtt fejjel sem csalódtam a gerekkori kedvencekben. Ez nagyon nagy csalódás volt.
E. R. Burroughs könyvei egyfelől árnyaltak, a párbeszédek hihetetlenül kidolgozattak és a szereplők végtelenül finomak ehhez képest. Őt nemrégen olvastam, és még tudtam élvezni. Szíriusz kapitányt nem. Pedig akartam.
Leginkább a párbeszédek akasztottak ki. Nem is tudom, hogyan mondjam, nem akarok erős szót használni, de… egyszerűen dilettánsok.
A cselekmény, pedig az alapötlet voltaképpen nagyon jó, valami olyan szinten naiv, hogy az hihetetlen. Pl.: amikor a szereplők nem tudják, mit tegyenek, merre keressék a keresnivalót, Csibész, a robotkutya éppen akkor talál egy elefántcsont-darabot, amiről perceken belül kiderül, rájönnek, hogy voltaképpen térkép, hol találják a keresendőket. Mindig éppen pont valaki, pont akkor, pont azt, pont ott, pont jól, pont pontosan, pont, pont pont….

Nem akartam lehúzni a könyvet. De nem tudtam nem… Lehet, @Eta-nak volt igaza: kegyeletből nem szöveges-értékel.

De mi tetszett nekem ebben gyerek-koromban? Egyszerűen fel nem fogom. Pedig a Tarzan-könyveken éreztem, hogy bár élvezetesek, egyszerűen nem komoly, nem jó irodalom.

5 hozzászólás
regulat>!
László Endre: Szíriusz kapitány fogságban

Eleve nem szerencsés egy sorozat közepével kezdeni, de mentségemre legyen mondva, hogy a rádiójátékot annak idején hallgattam. Talán ezért is maradtak ki a könyvek.
Most meg az volt a baj, hogy azért annyira nem emlékeztem a történetre meg a szereplőkre, meg… szóval nagyon nyögve-nyelősen indult.
[Az, hogy mai szemmel mennyire vicces a jövőről alkotott elképzelése László Endrének egy dolog, feltehetőleg az Alfa Holdbázist is megmosolyognánk ma már…]
Végig olyan érzésem volt, mint amikor a műugró felmegy a toronyba, és lendületet vesz, de még nem ugrik. Nekikészül, rugózik éééés… nem ugrik.
Persze a végén csak ugrik. De akkor meg feszített testtel zuhan a vízbe. Se egy csavar, se egy bukfenc a levegőben…
Na, ilyen volt most olvasni, az egykori kedvenc rádiójátékot.

>!
Móra, Budapest, 1987
214 oldal · puhatáblás · ISBN: 9631152251 · Illusztrálta: Eszik Alajos
1 hozzászólás
Jávori_István I>!
László Endre: Szíriusz kapitány fogságban

A történetfolyam negyedik része sem okozott csalódást. A Szíriusz kapitány és Csillaglány (2. rész) mellett – szerintem – a legjobb epizód.
Szervesen épül az előző részekre, Szíriusz, a Négyek Tanácsa és Leonida néni mellett – a korábban megismert – Csillaglány a történet főszereplője.No, meg a titokzatos Csui-Sut és népe, akik keresésére indulnak Hold Állam nevezetes lakói.
Új „vonal” a kötetben a szerelmi szál: bájosan, kedvesen, szemérmesen beleszőve a cselekmény menetébe.

Szomorú, hogy abban az évben – 1987-ben –, amikor ez a fantasztikus regény megjelent, halt meg a szerző: László Endre…

De jó lenne, ha Magyar Rádió újra adására tűzné a Szíriusz-sorozatot!

Péter_Szombati>!
László Endre: Szíriusz kapitány fogságban

Körülbelül a Corinta szintjén van, ez sem annyira jó, mint az első kettő…


Népszerű idézetek

pwz IP>!

– Van egy régi sulu közmondás: a múlt megszépül, a jelen izgalmas, a jövő bizonytalan.

27. oldal

Kapcsolódó szócikkek: jelen · jövő · közmondás · múlt
Erzsébet_Szászi>!

A szerelem úgy jön, mint Hold Államban Nox után a Sol. Törvényszerűen.

Kapcsolódó szócikkek: szerelem

A sorozat következő kötete

Szíriusz kapitány sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Gimesi Dóra – Jeli Viktória – Tasnádi István – Vészits Andrea: A próbák palotája
Kertész Erzsi: A küldetés
Riley E. Raines: Chloe, a titokzatos
Nemere István: A kozmosz lovagjai
Mészöly Ágnes: Slutty az űrből
Kántor Zsuzsa: Matekária
Majoros Nóra: Bolygóvadászok
Teknős Péter: Jártunk a jövőben
Fehér Klára: A földrengések szigete
Scott Westerfeld: Behemót