Jóholdat, ​Szíriusz kapitány! (Szíriusz kapitány 1.) 76 csillagozás

László Endre: Jóholdat, Szíriusz kapitány!

A 2480. esztendőben egy szép napon különös idegen érkezik a Holdra. Gyanús viselkedése szemet szúr a talpraesett kölykök egy kicsiny csapatának, nyomozni kezdenek utána, s kiderül hogy az illető csakugyan rosszban sántikálhat, mert álnéven jelentkezett be a holdbázison. A kedves és okos gyerekek ezután egy aranyos műpuli segítségével látnak felderítéshez, és Szíriusz kapitány – a százéves, de nagyon fiatalos, hős űrhajós – pártfogásával megtalálják a titokzatos férfit. Szomorú történet jut tudomásukra: Perez Casteiro, ez a nagyon derék, tudós ember néhány éve elvesztette feleségét és kisfiát egy végzetes űrbaleset során. Hogyan tudják ezt a szerencsétlen, zseniális feltalálót visszavezetni a társadalomba? Sikerül-e feltámasztani hibernált álmából a több éve halottnak hitt anyát és kisfiút? Erről szól ez a rendkívül izgalmas regény, amely rádiójáték formájában már oly sok örömet szerzett a fiataloknak.

Eredeti megjelenés éve: 1981

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Móra, Budapest, 1981
286 oldal · puhatáblás · ISBN: 9631127249 · Illusztrálta: Gönczi Béla

Enciklopédia 8

Szereplők népszerűség szerint

Liuna Steff · Viktor Szíriusz kapitány · Pierre Renard

Helyszínek népszerűség szerint

Párizs · Hold


Kedvencelte 14

Most olvassa 2

Várólistára tette 24

Kívánságlistára tette 19


Kiemelt értékelések

EssentialHencsi P>!
László Endre: Jóholdat, Szíriusz kapitány!

Imádom, imádom, imádom.
Először jöttek a rádiójátékok, minden nyáron remegve vártam a következő részt az aktuális sorozatból. (A Holdon nyíló bársonyrózsának két részét tudtam csak kazettára felvenni, így se füle, se farka nem volt a sztorinak, de ötezerszer meghallgattam téli estéken.)*
Szóval a könyvek jöttek később, csodálkoztam is, hogy Rita miért Liuna a könyvben, Kocsis Berci az első részben még Kovács Berci volt, Casteiro-ból Castuero lett a végére, meg ilyenek. Viszont olvasás közben a saját „hangjukon” hallottam a szereplőket.
A könyvek egy kicsit másabbak, mint a rádiójáték, kicsit „keményebbre” sikeredtek, több minden is történik bennük, de ez már csak így van, vannak epizódok, amit az úttörő ifjúság gyomra nem biztos, hogy bevett volna.**
Ez az első rész, itt megismerkedhetünk az összes állandó szereplővel, akik a sorozat többi részében majd jól megmentik mindig a világot.***
Kocsis Berci megérkezik a Holdra egy titokzatos látogatóval, Antonio Sao-Felipe úrral, akiről kiderül, hogy valamiben mesterkedik, mert álnéven utazott, meg a Csibész műpuli is megugatja, és neki van bioáram-érzékelője, amivel kiszúrja azokat, akik rosszban sántikálnak. A három gyerek (aki a tizenhárom rész alatt állandóan tizenhat éves, pedig mindenki más idősödik) utánaered, és Szíriusz kapitány segítségét kérik aki egyfolytában Csákányi László hangján duruzsolt a fejemben, ő meg segít is, mert nyugalmazott biológus, hibernológus, űrhajóskapitány, meg amit akartok, szóval van egy csomó ideje meg kapcsolata, hogy beszálljon a nyomozásba.
Nem mesélem el az egész könyvet, akit érdekel, úgyis elolvassa. Kicsit bugyuta, kicsit szocialista, de a miénk. És imádom, imádom, imádom.
*Azóta a teljes sorozat megvan, meghallgattam jó sokszor, megunhatatlan. Nekem. Az uram egy kicsit unja.
**spoiler
***A Szíriusz és a rettenetes vendégben László Endre megelőzte a korát, ő már akkor megírta, mit kellene tenni egy kisbolygóval, ami vészesen közeledik és be akar csapódni a Holdba, mikor Bruce Willis még az oviban homokozott.

1 hozzászólás
KingucK P>!
László Endre: Jóholdat, Szíriusz kapitány!

Ezzel a regénysorozattal, hogy nem találkoztam gyerek koromban?!
Izgalmas és mozgalmas a cselekménye a Holdon játszódó történetnek.
Nagyon szerethetők a karakterek, jól összeállított kis csapatot alkotnak.
Azoknak a gyerekeknek, akik a megfelelő időben olvassák, biztosan felkelti az érdeklődésüket a tudományok és az olvasás iránt.
A leendő gyerekeimnek mindenképpen ajánlani fogom :)

3 hozzászólás
metahari P>!
László Endre: Jóholdat, Szíriusz kapitány!

Gyerekkori kedvencem, számtalanszor elolvastam és szerintem ekkor fogalmazódott meg bennem, hogy vannak bizony a földi dolgoknál nagyobb dolgok is, mint például űrutazás. Azóta még az is bebizonyosodott – szigorúan magánhasználatra – hogy nem is kell a Holdig szállni, űrutazás lehetséges a Földön is, elég csak elkezdeni utazgatni és másik embereket megismerni.
A történet időtlen, nagyon jó ifjúsági regénynek tartom és bárkinek ajánlom.

1 hozzászólás
Erzsébet_Szászi>!
László Endre: Jóholdat, Szíriusz kapitány!

Gyermekkorom kedvence volt ez a sorozat, rongyosra olvastam a meglévő részeit ez a kötet pont nem volt közte, bár a későbbi visszautalásokból nagyjából ki lehetett találni mi történt. @Lénaanyukája kihívásába futottam bele, gondoltam nosztalgiázok egy kicsit. És hát nagyon jól esett. Megvannak a maga hibái, kicsit retró, kicsit szoci, kicsit szájbarágós. De benne van Leonida néni habos kakaója, Berci okossága, Liuna retorikája. Felejthetetlenek, mint ahogy Szíriusz bácsi, Csibész, Roberto és az összes szereplő (Tök jó, hogy Hold Államban milyen remekül együtt tudnak működni a különböző nemzetiségek, méghozzá úgy, hogy nem tagadják meg saját kultúrájuk)

Syssy922>!
László Endre: Jóholdat, Szíriusz kapitány!

Eddig még nem hallottam róla, egy kihívásnak köszönhető, hogy megismerkedtem eme történettel.
Őszintén szólva az ilyen tudományos-fantasztikus dolgokra nem nagyon figyeltem oda, inkább a történetre koncentráltam. Az viszont tetszett, bár volt benne néhány dolog, ami eléggé furcsa volt, de már nem emlékszem pontosan, hogy mi, csak olvasás közben volt néha ilyen érzésem.
Szerintem majd valamikor el fogom olvasni a többi könyvet is a sorozatból, de még nem vagyok benne biztos. De most úgy érzem, hogy mindenképp folytatni akarom. Kíváncsi vagyok a további kalandokra is.
Amúgy olvasás előtt sejtelmem se volt, hogy miért Jóholdat a címe, de elég hamar kiderül.

attatoth P>!
László Endre: Jóholdat, Szíriusz kapitány!

Gyerekként hatalmas kedvencem volt, szó szerint rongyosra olvastam. Felnőttként olvasva döcögősebb, néhol kisebb hibák vannak a történetben, és az is zavart, hogy az elképzett világ 500 év alatt nagyon keveset fejlődött. A szereplők kedvessége. ártatlansága az egész könyv gyermekien naiv hangulata viszont ma is hat az emberre. Jó elképzelni egy ilyen békés, jóságos jövőt, amiben ilyen felnőttek és gyerekek élnek. A könyvet @Hintafa emlékére olvastam.

1 hozzászólás
bagulia>!
László Endre: Jóholdat, Szíriusz kapitány!

Kedves történet, jó példa a magyar ifjúsági sci-fire, örülök, hogy már tudom, ilyen is van. Én még pont kiestem ebből a korosztályból, a szüleim meg már nem olvastak ifjúsági könyveket akkor amikor megjelent, de el tudom képzelni, hogy ez mekkora futurisztikus élményt jelenthetett anno.
Engem eléggé irritált a sok bácsizás-nénizés, tudom akkoriban úgy volt illendő. Az úttörő didaktika a tökéletes 15 évesek közötti párbeszéddel eléggé szájbarágós volt, de a történet érdekes, néha vicces, a karakterek szerethetőek. A kedvencem természetesen Csibész

kemiviki>!
László Endre: Jóholdat, Szíriusz kapitány!

Egy igazán kellemes olvasmány az idősebb (9-10) körüli gyerekeknek, legalábbis szerintem. Kicsit butuska, vannak hibái, de annyira szerethető az egész egyben.
A közmondások megmagyarázása nekem tetszett, különösen úgy, hogy a mai fiatalok közül sok azt se tudja, melyik hogy alakult ki, sőt néha még tévesen is használják.
A karakterek szerethetőek, nagy kedvencem lett Szírius kapitány, Liuna, és a mindenki szívét megdobogtató Csibész. Szeretnék, egy saját Csibészt:)
Szerintem érdemes gyermekünk kezébe adni, de így huszonéves fejjel is öröm volt olvasni (és izgulni, hogy mi lesz a vége:) ).


Népszerű idézetek

pwz IP>!

Egész életedben vigyázz arra, hogy robotjaid ne legyenek akik, nehogy a fejedre nőjének. A múlt héten itt Párizsban egy háztartási robot megölte a gazdáját. Ez a szegény fickó emberszámba vette a masináját, megtanította olvasni, levelezett vele. Egy helytelenül leírt szó miatt kellett meghalnia. Amikor megvizsgálták a robotot, központi agyában erre az utasításra bukkantak: „Reggel hétkor köss fel!” Költs fel helyett. A gép teljesítette a parancsot…

60. oldal

Kapcsolódó szócikkek: parancs · Párizs · robot
Wheel>!

Te valamiben sántikálsz! A szeplőid sokkal pirosabbak lettek!…

kemiviki>!

Ma 2479. július 15-ike, csütörtök van. Pontosan száz éve született az újkori űrhajózás egyik legnagyobb egyénisége, Viktor Szíriusz kapitány, akinek ez alkalommal jó egészséget és hosszú életet kívánunk.

9. oldal

kemiviki>!

Én ugyan megígértem Szíriusz bácsinak, hogy nem szólok bele a felnőttek tanácskozásába, de édesanyámtól tudom: a nők nem szokták megtartani az ígéretüket. Ezért beleszólok.

139-140. oldal

KingucK P>!

Pierre Renard, a „Hírköz” első osztályú tanulója most feláll, nyújtózik. Szőke haja a kilátóharang mennyezetét súrolja. Hirtelen sípolni kezd a videfon, élesen, kellemetlenül. Pierre-nek nincs kedve jelentkezni. Sípolj csak, sípolj! Majd abbahagyod. Bizonyára a karbantartó szerelőt keresik… vagy Tom Allent, azt a különös rendfenntartót, aki néha innen távcsövezi a Holdat meg a Földet… A piros kis masina azonban nem hagyja abba: sípol szakadatlanul. A fiú végül megunja, benyomja a fogadógombot.

ELSŐ FEJEZET

Kapcsolódó szócikkek: Hold · Pierre Renard
KingucK P>!

Liuna kicsit mosolyog, aztán váratlanul a népszerű plasztivizorsztár: Rosa Mariny hangját utánozza:
– Ma 2479. július 15-ike, csütörtök van. Pontosan száz éve született az újkori űrhajózás egyik legnagyobb egyénisége, Viktor Szíriusz kapitány, akinek ez alkalommal jó egészséget és hosszú életet kívánunk.

ELSŐ FEJEZET

Kapcsolódó szócikkek: 2479 · Liuna Steff · Viktor Szíriusz kapitány

A sorozat következő kötete

Szíriusz kapitány sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Kertész Erzsi: A küldetés
Bobbie Peers: Az Elveszett Város
Majoros Nóra: Bolygóvadászok
Mészöly Ágnes: Slutty az űrből
Scott Westerfeld: Behemót
Philip Pullman: Az arany iránytű
Ransom Riggs: Üresek városa
Dan Krokos: Hamis emlékek
Gimesi Dóra – Jeli Viktória – Tasnádi István – Vészits Andrea: A próbák palotája
Riley E. Raines: Chloe, a titokzatos