Madárhatározó 8 csillagozás

Európa és Magyarország legátfogóbb terepi határozója
Lars Svensson – Killian Mullarney – Dan Zetterström – Peter J. Grant: Madárhatározó Lars Svensson – Killian Mullarney – Dan Zetterström – Peter J. Grant: Madárhatározó Lars Svensson – Killian Mullarney – Dan Zetterström – Peter J. Grant: Madárhatározó

Kötetünk ​valamennyi, Európában fészkelő vagy rendszeresen előforduló madárfajt bemutatja, de kitér a Közel-Kelet madaraira és a más földrészekről Európába tévedő ritkaságokra és kóborlókra is. Külön erőssége, hogy részletesen foglalkozik a magyarországi madárpopulációval. Világos és közérthető stílusban ad pontos és szakszerű leírást a megfigyelendő madár testméretéről, tollazatáról, élőhelyéről és előfordulási gyakoriságáról. Különlegessége a madárhangok részben külön e kötet számára készült átírása. A szövegben a fontosabb tulajdonságok dőlt betűvel szerepelnek, ez megkönnyíti a gyors eligazodást (ami terepi határozásnál elengedhetetlen), a színes képtáblák – a világ leghíresebb madárfestőinek művészi rajzai- pedig aprólékos részletességgel mutatják be a határozáshoz nélkülözhetetlen főbb jellemzőket. A több mint 3500 művészi rajzot és számos elterjedési térképet magában foglaló, a legfrissebb kutatási adatokat tartalmazó terepi madárhatározó szakemberek és az érdeklődő… (tovább)

>!
Park, Budapest, 2015
448 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633552278 · Fordította: Magyar Gábor, Schmidt András, Sós Endre
>!
Park, Budapest, 2013
448 oldal · ISBN: 9789635309641 · Fordította: Magyar András, Schmidt András, Sós Endre
>!
Park, Budapest, 2007
400 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635307890 · Fordította: Magyar Gábor, Schmidt András, Sós Endre

2 további kiadás


Kedvencelte 3

Most olvassa 1

Várólistára tette 3

Kívánságlistára tette 11


Kiemelt értékelések

>!
Amrita IP
Lars Svensson – Killian Mullarney – Dan Zetterström – Peter J. Grant: Madárhatározó

Szép ez, jó ez, de önmagában nem elég, ha az ember beszélni is akar tudni a madarakról. És a rajzolt képek mellett nekem mindig hiányoznak a fotók is, bár bőségesebb leírással plusz fényképekkel valóban inkább vaskos lexikon lenne. Terepi határozónak viszont így is súlyos darab, erről igazán lespórolhatták volna a kemény fedelet.

>!
lamucat
Lars Svensson – Killian Mullarney – Dan Zetterström – Peter J. Grant: Madárhatározó

Taratalmában kitűnő madárhatározó, kellemetlen, a használatot kényelmetlenné tevő, sőt megnehezítő technológiai hibákkal!
Tartalmilag azáltal emelkedik a többi – általam ismert és naponta használt – madárhatározók fölé, hogy nagyobb teret szentel az egyes madarak viselkedése leírására, és külön kis rovatot áldoz a madarak hangjának megismertetésére. És mind a viselkedési, mind a hang-rovatban jellemzően nagyon igényes, tartalmas ismertetőket találunk.
A könyv értékeléséből viszont nálam sokat levonnak a technológiai hibák, azaz a tipográfiai és a nyomdai kivitelezés tévedései. Mindenekelőtt, a legfőbb kifogásom:
– A belívek nyomtatására nehéz műnyomópapírt használtak, így a vaskos keményfedéllel együtt olyan súlyú a könyv, hogy terepi használatra teljességgel alkalmatlan!
Tipográfiai hibák:
– A leíró szöveg nyomtatására nem mély, teli fekete színt használtak, hanem valami gyengített, inkább sötétszürke-szerűt, és mivel a választott betűtípus sem a legszerencsésebb, így a szöveg olvashatósági foka igencsak gyenge, különösen, ha nem napfényes délidőben nézi az ember. De a napfényes délidőben sem a legjobb, mert akkor meg előjön a krétafehér műnyomópapír vakító hatása. Vagyis ezek az elemek sem segítik a könyv terepi használatát!
Otthon, éppen jó megvilágításban lehet olvasgatni, nézegetni!
– Az egyes madarak neve, ami pedig a legfontosabb keresési eszköz, a leíró oldalakon nem verzál betűkkel, hanem egy nagyobb fokozatú kurrenssel vannak szedve. Bár ezek legalább igazi feketék, de az emberek szeme úgy van begyakorolva, hogy a verzálist jobban észreveszi, mint az akár nagyobb betűmagassággal szedett kurrenst! És ez a megoldás annak is ellentmond, hogy a leíró oldallal szembeni, rajzos oldalon viszont – szerencsére – verzális a madarak neve, de ott meg egy sűrített, keskenyített betűt alkalmaztak, nehogy végre valami jól olvasható legyen!
És bizony találtam olyan madárkákat is, amelyek azonosítását nem segíti a közölt rajz, mert a színek eléggé eltérnek a jellemző valóságostól!
De, nem sorolom tovább, ennyi elég is, mert ezek a legfeltűnőbb hibák!

>!
pkdrogab
Lars Svensson – Killian Mullarney – Dan Zetterström – Peter J. Grant: Madárhatározó

Az európai és a magyarországi madárhatározás alfája és omegája.
Rendszeresen, 2-3 évente frissítik.
Egyes kiadásokhoz puha fedelű könyv is készült.


Hasonló könyvek címkék alapján

Richard Fitter – Hermann Heinzel – John Parslow: Európa madarai
Peter Hayman – Rob Hume: Madarak
Haraszthy László (szerk.): Magyarország madarainak határozója
Haraszthy László: Énekesmadarak
Romhányi Attila: Papagájok
Székessy Vilmos (szerk.): Aves / Madarak
Clara Staykova Svetoslava: Madarak
Alfred Limbrunner – Klaus Richarz: Milyen állatnyom ez?
David Carter: A világ lepkéi
Dick Mills: Akváriumi halak