Lesben (Joona Linna 5.) 99 csillagozás

Lars Kepler: Lesben

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A ​svéd rendőrség szokatlan e-mailt kap: egy videót, amelyen egy nő látszik, akit az ablakon keresztül vettek filmre, titokban, intim közelségből. Másnap a nőt holtan találják otthonában, és meggyilkolásának ördögi brutalitása még a sokat látott nyomozókat is sokkolja. Pár nappal később újabb hasonló videó érkezik a rendőrségre, ám esélyük sincs időben azonosítani a potenciális áldozatot – ő is megcsonkítva végzi. Holttestére a férje talál rá, aki annyira kiborul a látványtól, hogy a bűntett összes nyomát eltünteti, felesége testét lemossa, és ágyba fekteti, mintha csak aludna. A kihallgatásával sem sokra mennek: az átélt trauma hatására elveszíti emlékeit. Ekkor fordulnak Dr. Erik Maria Barkhoz, a hipnózisban jártas bűnügyi pszichiáterhez, abban a reményben, hogy neki talán sikerülhet feloldani a férfi emlékképeit. Erik azonban olyasmit derít ki a hipnózis során, amit nem akar megosztani a rendőrséggel. A testületnek nagy szüksége lenne Joona Linna felügyelő segítségére, ám ő a… (tovább)

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Skandináv krimik Animus

>!
Animus, Budapest, 2018
480 oldal · ISBN: 9789633245644 · Fordította: Papolczy Péter
>!
Animus, Budapest, 2018
480 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633245637 · Fordította: Papolczy Péter

Enciklopédia 3


Kedvencelte 12

Most olvassa 3

Várólistára tette 53

Kívánságlistára tette 57


Kiemelt értékelések

mate55 P>!
Lars Kepler: Lesben

Kitaposott utakon (majdnem) vánszorogva. A legfontosabb: ez nem egy önálló regény! Folytatás! Nem olyan krimi, amely jól működne önmagában. Ötödik könyv egy sorozatban, amelyben a cselekmény Joona Linna-ra összpontosít, de a regény igazi főszereplője, Erik a pszichiáter. Az északi nyers és brutális könyvek divatja a depresszív atmoszférával éppen kapóra jöhet, de úgy érzem, igazi átütő sikert nem fog elérni. Számomra kimondottan zavaró ez a nyilvánvaló hájphajszolás, hogy ha már így dübörög a dolog, akkor nyomjunk oda még egyszer, tök mindegy, hogy akarunk-e valamit, vagy, hogy érdemes-e még egy sztorit kihozni belőle. Ha már megvan a bejáratott sablon, addig toljuk, amíg csak lehet. Brutalitás, embertelenség, perverzió, elrejtett titkok, az olvasó meg már örülhet is, hogy titkos vágyai kielégítést nyernek. Na, azért ez azonban nem jellemző a könyv teljes egészére. Semmit nem lövök le, amikor elárulom, hogy (bebiztosítva magunkat) a gyilkosságokat már jó előre megkapjuk, ezek kellően brutálisak, kellően érthetetlenek és az elején spoiler még a székhez is szögeznek. De, a sztori előrehaladtával sajnos egyre feltűnőbbé válik, hogy az egésznek pont a lelke hiányzik – az a plusz, ami színt vinne a szürke kínálatba. Bár tisztességes munka, nem mérhetőek sem a svéd Stieg Larsson-hoz, sem a norvég Jo Nesbo-hoz, sem pedig az izlandi Arnaldur Indriđason-hoz. Többek között azért, mert hiába a brutális gyilkosságok, az volt az érzésem, hogy nem volt meg előre a gyilkos, hanem csak úgy alakult, írás közben. Az egész dolog úgy tűnik, hogy a valóságra törekszik, de ha még a könyv tökéletes normálisnak tekintett apró része is igaz, akkor Svédország ideális helyszín a jövőbeli Mad Max filmek számára.

16 hozzászólás
Kókuszka>!
Lars Kepler: Lesben

Joona Linna sorozatba most kapcsolódtam csak be. Jobb későn, mint soha. :) Így a Jurek Walter és Joona vonal sajnos hiányzik, jó lett volna egy kis előképzettség. A történet nyomasztó, brutális, elvezet a gyűlölet, és a személyiségzavarral spékelt megszállottság világába. Stockholmban egy sorozatgyilkos nyomába ered a nagy pocakjával tolató, terhes Margot felügyelő és Adam páros. Az áldozatokat nemcsak a helyszínelés során ismerhetjük meg, hanem már előtte is, ahogy a gyilkos lecsap rájuk. A szálak elvezetnek egy kilenc évvel ezelőtti esethez. Bekapcsolódik a nyomozásba dr Erik Maria Bark pszichológus, hipnotizőr, aki igencsak érintett az eseményekben, valamint nem hivatalosan, a volt kiváló rendőr Joona is. Rocky a salemi gyülekezet volt lelkésze is nagy szerepet kap. Ahogy haladunk előre egyre több adrenalint kapunk, néha már túl sokat, megspékelve képtelen dolgokkal. Erik és Joona ámokfutása a „mocskos prédikátor” után nekem túlírtnak tűnik. A vége pedig annyira horrorisztikus, hogy többször abba kellett hagynom, pedig nem ez az első olvasásom a műfajban.

3 hozzászólás
bokrichard>!
Lars Kepler: Lesben

Na végre, oly sok elvesztegetett idő után ma befejeztem az olvasást. Hosszú idő volt, talán túlontúl az is, épp ezért akartam volna neki kevesebbet adni, de végül azt kapta, amit megérdemelt. Paneles skandináv krimi, megfelelő mértékű, megfelelően időzített borzalmakkal, aberrált „főhőssel”. Nekem nagyon hajazott az első kötetre, sok volt Erikből, kicsit túlságosan bő lére is volt engedve a közepe felé a családi nyomora (ott vesztettem el sajnos az olvasási lendületem, és ott kerültem állóvízbe). Aztán a végére megint csak pörögtek az események, és a tetőfokra egy ismételt cliffhangeres pillanat került. Megpróbálok mihamarabb a Nyúlvadászra térni, talán a kötelező tanfolyam alatt sikerül is.

EssentialHencsi P>!
Lars Kepler: Lesben

Betegek ezek a Keplerek, én mondom. A bosszúállónál nem jobb a Lesben, kicsit túlírt, és ott motoszkált a fejemben a „minthaeztmárolvastamvolna” érzés. Aztán meglett, miért, Hjorth-Rosenfeldt Sebastian Bergmanjának van egy hasonló sztorija.
Azért Erik vergődhetett volna kevesebbet is, akkor egy picivel rövidebb is lehetett volna a könyv. Margot nyomozónő valamiért nem volt rokonszenves, sokkal jobban bírtam az előző részben Sagát, kár, hogy most éppencsak felbukkant. Ez a szegény Joona Linna meg, hát hogy ezzel állandóan történik valami… Már megint ez a cliffhanger a végén…
Bármennyire is nem tudok megbarátkozni a jelen idejű történetvezetésükkel, jöhet A nyúlvadász. Remélem, igazuk lesz az előttem értékelőknek, hogy zseniális.

PRicsmond>!
Lars Kepler: Lesben

Az előző rész óta vártam az új kötet megjelenését. Először is nagy köszönet az @Animus_Kiadó -nak, hogy gondozásába vette a sorozat további részeit. Szuper lett a borító. Előttem már @mate55 és az @Anarchia_Könyvblog említették, hogy itt már muszáj sorban olvasni a sorozat köteteit, hogy naprakészek legyünk az események folyamában. A bosszúálló mindenképp kell hozzá, mert annak a cselekménye megalapozza ezt a részt is, plusz érdemes a Hipnotizőrt is mindenképp elolvasni, mert Erik karaktere ott tűnik fel először és ebben a részben is ő az egyik főszereplő, lehetett volna ennek a könyvnek a címe Hipnotizőr 2. is, bár itt kevesebbet kapunk a hipnotizálásból, de Keplerék itt se hagyták ki a cselekményből az elfeledett emlékek hipnózis általi felelevenítését.
Erik házasságának vége lett, közben dolgozik, de ismét a tablettáihoz fordul segítségért ha pihenni szeretne, miközben egy vak zongoratanárnővel kezdődő viszonyának is szemtanúi lehetünk. Joona Linna-t halottnak nyilvánították. Miután a Jurekkel folytatott küzdelem során elvesztette Disa-t eltűnik a kórházból és senki sem hal felőle. Én leginkább emiatt a történet szál miatt vártam ezt a könyvet, hogy megtudjam mi történt Joonával. Pedig emelet Stockholmban újabb sorozatgyilkos garázdálkodik és bár Margot és Adam kedvelhető karakterek Joona nélkül nem igen van esély a prédikátor kézre kerítésére. Tényleg nehéz spoiler nélkül írni a könyvről, de megpróbálom.
Keplerék fantáziája ismét az ember ingerküszöbét súrolja a gyilkosságokkal. Brutális, vérben gazdag módszerrel likvidálja áldozatait a prédikátor, miután a rendőrségnek egy pár perces videót küld a gyilkosságok előtt. Miközben Erik is bekapcsolódik a nyomozásba, hasonlóságot vél felfedezni egy 9 éve hasonlóan elkövetett bűntény között. Akkor az ő szakvéleménye alapján ítéltek el egy embert, és most felüti fejében a kétely, hogy lehet nem Rocky volt az elkövető, ha viszont ez igaz akkor a gyilkos visszatért. Ahogy haladunk előre a történetben és gyarapodnak az áldozatok, Erik rájön, hogy az áldozatok köthetőek hozzá, sőt első helyre kerül a gyanúsítottak listáján, amikor pedig egy helyben topog a nyomozás egy régi barát Erik segítségére siet.
Ez a rész nem sikerült olyan jóra, mint A bosszúálló, már akkor éreztem, hogy amit ott megalkottak Keplerék, azt nagyon nehéz lesz felülmúlni, itt ez nem sikerült, de így is kiváló darabja a sorozatnak. Nagyon feszült, idegszálakat borzolgató sztorit kapunk, fordulatokkal megfűszerezve, amihez még hozzájönnek a hajszák. Egy dolgot hiányoltam nagyon az pedig Saga Bauer szerepeltetése. Ő csak a történet elején jelenik meg, pedig már az előző részben főszereplő volt, és itt is jó lett volna ha többet szerepel, az ő karaktere nagyon sokat tud lendíteni egy történeten.
Hasonlóan a 4. részhez az utolsó oldalak ismét elgondolkodtatóak, most ismét agyalhat az olvasó mi lesz itt a következő részben, mi várható a folytatásban. Remélem nem kell rá sokat várni!:D

2 hozzászólás
Anarchia_Könyvblog>!
Lars Kepler: Lesben

Még viszonylag új vagyok a skandináv krimik terén, és Lars Kepler páros volt akik megszeretették velem, ezt a zsánert. Szeretem a stílusukat, ahogy borongósan mégis csábítóan tudják bemutatni a helyszíneket, ezáltal az ember nem süpped letargiába. Ez az az egyensúly, ami által újra és újra a kezembe akarok fogni egy Lars Kepler könyvet. Szeretem a karaktereket is, bár még csak a harmadik könyvem a párostól, Joona az abszolút kedvencem, egy tökéletes férfi a maga tökéletlenségében. A Lesben című könyvvel kapcsolatban amit biztosan tudni kell, hogy jobb ha itt ez előzmény könyvet is elolvassuk, hisz az eddigieket bármennyire is lehetett különálló kötetként olvasni, itt azért nem árt, ha tudjuk a múltat, hogy megértsünk dolgokat.
Ajánló folytatása a honlapon:
http://anarchiakonyvblog.cafeblog.hu/2018/04/28/lars-ke…

hofeherke11>!
Lars Kepler: Lesben

Méltán a kedvenc krimi/thriller írópárosom Lars Kepler, mert ez a könyve is zseniális volt! Talán az első két része gyengébb a sorozatnak, de azóta…
Nem tudom megmondani mitől annyira jó, és kiemelkedő a könyv, mint a többi skandináv thriller. Az biztos, hogy az elejétől fenntartja a feszültséget, egy pillanatig sem unalmas, és bár nincsen agyon csűrve-csavarva a sztori, de ami csavar van benne, az óriásit üt.
Nagyon kedvelem a nyomozónkat, Joona Linnát is, a maga hűvös, finn stílusával, mert a nyomozói tehetsége kimagasló. Illetve Erik, a pszichológus is egy érdekes karakter, a hipnózis pedig szerintem baromi érdekes abból a szempontból, hogy ezzel a módszerrel (is) próbálják felgöngyölíteni a gyilkosságokat.
Ha valaki szeretne igazán jó skandináv thrillert olvasni, annak nagyon ajánlom ezt a sorozatot, még ha az első két rész picit gyengébb is, de megéri eljutni a 3-4-5. részig. És izgatottan várom a folytatásokat!

vyvienne P>!
Lars Kepler: Lesben

Kicsit nehéz volt az elején megértenem, hogy hol járunk és néha vissza kellett ugranom pár sort, de a kezdeti skandináv nehézségeket leküzdve sikeresen végigolvastam egy újabb briliáns Lars Kepler kötetet. Nagyon szeretem az írópáros könyveit, eddig egyikben sem csalódtam, ahogyan most sem. Tetszett, hogy kicsit vérfrissítést kapott a könyv, új nyomozók léptek be, de persze a jó öreg Jonna-tól sem kellett megválnom, akinek sikerült a szívemhez nőnie. Ami plusz pont volt még nálam, hogy Erik itt is szerepet kapott, nem is kicsit. A könyv hozta a szokott színvonalat, kellőképpen fordulatos, csavaros és izgalmas volt. Az oldalak előre haladtával egyre nehezebben tudtam letenni és csak faltam a sorokat. Maga a bűncselekmény hátborzongató és vérfagyasztó volt. Amikor kiderült az elkövető kiléte csak annyit bírtam hozzáfűzni, hogy azt a k**** életbe! spoiler Újabb kedvencet avattam ezzel a könyvvel, remélem minél előbb jön a folytatás!

nyolcadikutas>!
Lars Kepler: Lesben

Csúcskategória.
A sorozat és műfaja egyik legjobbja.
Ilyenkor az ember nem tud, mit írni. Az ajnározás szócséplés lenne és felesleges az elemezgetés is. Hagyni kell, hogy a sorok letaglózzanak és felemeljenek, aztán… Aztán csak csendesen hallgatni a napsütésben a madarak tavaszi trilláját és merengeni a napsütötte távolban…


Népszerű idézetek

mate55 P>!

Minden lélegzetvétellel közelebb kerülünk a halálhoz, a munkában és a mindennapi teendőkben keresünk vigaszt, de olykor a feje tetejére kell állítanunk a szabályokat meg a létünket – talán csak azért, hogy magunknak bizonyítsuk a szabadságunkat.

151. oldal

Kókuszka>!

Joona arra gondol, hogy a rejtély csak addig rejtély, amíg meg nem tisztítjuk a képtelenségtől.

211. oldal, 62.fejezet

mate55 P>!

– Tudja, az ablak furcsa dolog a vakok számára.

146. oldal

Kókuszka>!

– Nincsenek kollégáim – feleli Rocky borongós hangon. – Mert Isten engem elveszített az úton…és nem fordult vissza megkeresni.

199. oldal, 59.fejezet

mate55 P>!

Előbb elő kellett kerülnie az első holttestnek, csak azután vették komolyan a videót.

(első mondat)

mate55 P>!

Rettenetesen sajnálom, már mondtam, de van úgy, hogy valaki hibázik…

310. oldal

robinson P>!

Furcsa hangulat telepszik a szobára, mintha hirtelen vak csend állt volna be.
A függönyök lengedeznek az ablak előtt, és őt kirázza a hideg, amikor hátat fordít nekik.

17. oldal

robinson P>!

Korábban nem is gondolt arra, hogy az emberek mennyire egyformák.

robinson P>!

Leül a kanapéra, nézi tovább a filmet.
John Travolta és Nicolas Cage arcot cserélt egymással, de pont ugyanúgy néznek ki, ahogy szoktak

Kapcsolódó szócikkek: John Travolta · Nicolas Cage
mate55 P>!

Minden területen a legjobbaknak jár a legkevesebb tisztelet, így igazságos.

417. oldal


A sorozat következő kötete

Joona Linna sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Niklas Natt och Dag: 1793
Kristina Ohlsson: Beteg lelkek
Ingar Johnsrud: Kalüpszó
Karin Fossum: Az Ördög tartja a gyertyát
Salla Simukka: Ébenfekete
Mons Kallentoft: Halálos nyár
Kati Hiekkapelto: Védtelenül
Jørn Lier Horst: Fekete nap
Alexander Söderberg: Andalúziai szerető
Sissel-Jo Gazan: A dinoszaurusz tolla