Lázár (Joona Linna 7.) 14 csillagozás

Lars Kepler: Lázár

Svédország leghírhedtebb sorozatgyilkosát, Jurek Waltert évekkel ezelőtt kiiktatták, de a nyomozók sosem pihenhetnek, hiszen valaki mindig a helyébe lép. Ezúttal egy rejtélyes gyilkos után kutatnak, aki egymás után végzi ki Európa leggyűlöltebb bűnözőit. A holttestek száma rohamosan nő, és a rendőrség legnagyobb döbbenetére a nyomok a halott Walterre utalnak. Joona Linna nyomozó úgy érzi, a legszörnyűbb rémálma válik valóra: az ember, aki szétszakította a családját, visszatért, hogy befejezze, amit elkezdett. Balsejtelme beigazolódik, amikor barátnőjét elrabolják, és iszonyú sorsot szánnak neki, lenn, a föld mélyén… Joonának két választása van: hagyja meghalni, akit szeret, vagy besétál legnagyobb ellenfele csapdájába.

>!
Animus, Budapest, 2020
480 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633248027 · Fordította: Erdődy Andrea
>!
Animus, Budapest, 2020
480 oldal · ISBN: 9789633248034 · Fordította: Erdődy Andrea

Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

Joona Linna · Valeria de Castro


Most olvassa 10

Várólistára tette 34

Kívánságlistára tette 28

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

mate55 P>!
Lars Kepler: Lázár

Nem egyszerűen egy thriller, hanem egy brutális és rémisztő utazás a poklon keresztül. Mivel a könyv szinte egyetlen vállalt célja a feszültség felkeltése, fokozása és megfelelő adagolása, így nehéz más vonatkozásban beszélni róla. Mindenesetre ügyesség kell ennek a világnak a megteremtéséhez, ahol az akciókat nem a „cirkuszi ragyogás” kíséri, hanem kevés új elemszámmal, az előző részekből átvett azonos elemekből való építkezés. A holttestek funkciója nem feltétlenül az, hogy elijesszék az olvasót, hanem hogy részleteket áruljanak el az elkövető személyiségéről. A karakterrajzához járulnak hozzá, elmondanak valamit az őrült módszereiről árnyalva a természetrajzát. Öldököl a háttérben, miközben a szereplők sorsuk alakulásán, egymás után felbukkanó és elsüllyedő elméleteiken gondolkoznak. Számtalanszor állnak a siker kapujában, a kapu mégis legtöbb esetben zárva marad, és erre ki-ki a maga módján reagál. A színpadkép folyamatosan változik, a rövid tömör fejezetekben mindig történik valami, mintha az egészet egy illuzionista húzkodná elő óriási bűvész kalapjából, hogy végül természetesen sor kerülhessen a mindenki sorsát eldöntő??, végső leszámolásra. Más kérdés, ilyen formában meddig állja ki a sorozat ezt a mutatványt. Mert, spoiler

3 hozzászólás
robinson >!
Lars Kepler: Lázár

undorítóan beteg, túlírt förmedvény. minden pozitívuma ellenére is vegyes érzésekkel tettem le ezt a könyvet. Ez valami vadhajtása a műfajnak, inkább volt zavaró, mint izgalmas. Az arányokkal baj van. Tudom, sajnos a világ is egyre durvább, tele van erőszakkal. Az összkép most vegyes nekem.
https://gaboolvas.blogspot.com/2020/11/lazar.html

15 hozzászólás
EssentialHencsi P>!
Lars Kepler: Lázár

Ez a Kepler házaspár száz százalék, hogy nem normális. Nem is szeretném magamra haragítani őket, mert ahogy most is kiderült, határtalan a fantáziájuk, ha emberek testi és lelki kínzásáról van szó.
A könyv címe többszörösen is találó. Nemcsak Jurek Walter tért vissza, aki az egyik legbetegebb sorozatgyilkos ever, hanem hozott magával új barátot is Hód személyében, aki meg a legbetegebb segéd, lehet, még Igort is túlszárnyalja. Aztán itt van Joonna Linna és Saga is, állandó nyomozóink, akik családjukat féltve országokon át üldözik a megtestesült gonoszt.
Nagyon kíváncsi voltam, hogyan oldják meg Jurek visszatérését, de egész jól sikerült, bár egy kicsit hihetetlen volt, vagy inkább a véletlenek összejátszása.
Igaz, hogy Keplerék védjegye a brutalitás naturalisztikus ábrázolása, de most mintha még magukon is túltettek volna, néha majdnem feleslegesnek tartottam a kínzások ecsetelését na jó, nem .
A stílusukat így a sokadik könyvük után is nehéz megszoknom, a jelen idejű cselemény, a rövid mondatok a feszültség megteremtése miatt olyan nyomasztó, hogy néha fel kellett jönnöm levegőt venni.
Így hét rész után (illetve hat, mert a A Paganini-szerződést még mindig nem olvastam) már igazán lehet kedvenc részt választani. Még mindig A bosszúálló az, de a Lázár szorosan mögötte van. Ha valaki most kezd ismerkedni velük, ezt a két részt ajánlanám, mert nyugodtan lehet külön könyvként is kezelni őket. De vigyázat, mert ha berángatnak a beteg világukba, nagyon nehéz kikászálódni onnan.

2 hozzászólás
PRicsmond>!
Lars Kepler: Lázár

Kepler-ék jöttek, láttak és ismételten egy lehengerlő Joona Linna történetet hoztak el Lázár című regényükkel. És hogy mennyire sikerült ez jóra? Hát számomra hihetetlenül. Nekem az abszolút kedvencem a Bosszúálló, ami negyedik rész volt, azóta várom, hogy sikerül-e nekik hasonlót alkotni (na már nem mintha a Lesben és a Nyúlvadász gyenge lett volna, de az a könyv kiemelkedően fantasztikus lett) hát kérem szépen a Lázár nagyon is hozza azt a hangulatot. Szerintem itt Kepler-ék egy lapra tettek fel mindent és ebbe a könyvbe bele sűrítették az előző kötetek összes feszültségét, fejezetről-fejezetre bontakozik ki a cselekmény, tárulnak fel a titkok, így a sztori végére érve egy hatalmas adrenalin löket lesz az egész történet.
Joona már-már visszarázódik a normális életben amikor egy nem várt esemény, felbolygatja életét. Egy Európa szerte tevékenykedő gyilkos nyomai főhősünk rettegett ellenfelére Jurek Walterre utalnak, akit pár éve kivontak a forgalomból.
Joonát újra elönti a félelem, hogy régi ellenfele visszatér és beteljesíti régi ígéretét, hogy elszakít tőle mindenkit akit szeret. Barátai kétkedve fogadják gyanúját, ezért nem marad más választása elhagyja új barátnőjét, hogy lányát biztonságba helyezze. Ám míg Joona elbujdokol addig Saga-ék feladta lesz, hogy az új sorozatgyilkos nyomára akadjanak. Ám ahogy haladnak az események, rájönnek, hogy kedvenc hősünk nélkül nem sok esélyük van a sikerre, és a nyomozónő még az ördöggel is hajlandó alkut kötni, hogy féket szabjon az őrült bestia ámokfutásának.
Külön öröm volt, hogy Saga Bauer újra főbb szerepben szerepel Joona mellett, és sokkal jobban megismerjük történetét. Hőseink szó szerint meg járják a poklot ebben brutális történetben. Ez a könyv csak erős idegzetűeknek ajánlott, de akik szeretik, ezt a fajta feszes történet vezetést, az izgalmakat, a meglepő fordulatokat, azok az előző részekhez hasonlóan ebben sem fognak csalódni. Remélem jövőre már a nyolcadik részt is olvashatjuk.:D

2 hozzászólás
Lobelin>!
Lars Kepler: Lázár

Rémisztő utazás volt a pokolba… túl brutális, túl kegyetlen, túl naturalisztikus, nyers… túl sok volt a vér, a fájdalom, a veszteség… sokszor nekem fájt..

LázadóIrodalom P>!
Lars Kepler: Lázár

No, jó szokásomhoz híven sikerült egy sorozat hetedik (?) részébe bekapcsolódnom. Így járok, hogyha nem nézek a dolgok után, csak a fülszöveg hatására nekiállok olvasni. De ez sem von le az élmény értékéből, hisz nem éreztem azt, hogy mindenképpen muszáj lenne értetlenkednem, hisz minden szépen el van magyarázva az olyan kis butusoknak, mint én, akik rögtön a legutóbbi résszel kezdik a menetet.

Ez volt életem legelső Skandináv Krimije. Jellemzően minden partiról elkések, szóval ez most nem meglepő, mégis most ostorozom magam, hogy miért is vártam eddig.
Szerintem egy thriller attól is lehet jó, hogy inkább az olvasó érzelmeire, mintsem a józan észre próbál hatni. Mert ebben az esetben ez volt igaz. Attól még ugyanúgy átjött az üzenet: a világ elcseszett és very much szemét.

Kíváncsi vagyok a többire is, szóval mindenképpen el fogom olvasni az előző köteteket is, emellett pedig izgatottan várom, hogy legközelebb mivel rukkol elő ez a remek írópáros.


Népszerű idézetek

mate55 P>!

A fehér égboltról leszűrődő fény a maga mezítelen és legszörnyűbb valóságában mutatja meg a világot, amilyennek a feltámasztott Lázár is láthatta a barlangból kilépve.

(első mondat)

robinson >!

A középkori templom környéke teljes csendbe burkolózik.
A félhold remeg a tó vastag jegén.

mate55 P>!

Joona a folyosó mellett ül, és Keith Richards önéletrajzi írását olvassa.

127. oldal

robinson >!

A szürke színű tenger álmosan hullámzik, akár egy szélfútta sátorponyva.

robinson >!

A biztonsági őr egy nagydarab nő, tokás, borotvált fejű, kerek szemüveget visel és fekete bőrnadrágot.
A fiúk röhögnek, amikor megmotozza őket.

robinson >!

A rossz végül győzedelmeskedik, a játék pedig folytatódik tovább.

robinson >!

Egyszer, amikor Joona még gyerek volt, az Oxkangar nevű szigeten járt a finn partoknál. Este volt, és a víz csillogott az öbölben.
Joona szokás szerint a part mentén sétált, és palackpostát keresett.

EssentialHencsi P>!

Sosem rejtegette a tűnyomokat, és nem is áll szándékában plasztikáztatni, mivel úgy érzi, megérdemli azt a megvetést, amelyet olykor mások arcán lát.
Ő úgyis sokkal inkább megveti saját magát.

LázadóIrodalom P>!

– Sokáig nehéz sorod volt, de nincs megírva a csillagokban, hogy ennek örökké így kell lennie.

Kapcsolódó szócikkek: Valeria de Castro
LázadóIrodalom P>!

Bármelyik utat válassza is a másik, rosszul dönt.
Vagy feladja, vagy elárulja magát.


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Kristina Ohlsson: Őrangyalok
Arne Dahl: Rossz vér
Mari Jungstedt: Észrevétlen
Henning Mankell: Szent Iván-éji gyilkosság
Carin Gerhardsen: A mézeskalács ház
Søren Sveistrup: A gesztenyeember
Samuel Bjørk: Magányos utazó
Erik Axl Sund: Bomlás
Liza Marklund – James Patterson: Üdvözlet a gyilkostól
Stieg Larsson: A lány, aki a tűzzel játszik