Lázár (Joona Linna 7.) 71 csillagozás

Lars Kepler: Lázár

Svédország leghírhedtebb sorozatgyilkosát, Jurek Waltert évekkel ezelőtt kiiktatták, de a nyomozók sosem pihenhetnek, hiszen valaki mindig a helyébe lép. Ezúttal egy rejtélyes gyilkos után kutatnak, aki egymás után végzi ki Európa leggyűlöltebb bűnözőit. A holttestek száma rohamosan nő, és a rendőrség legnagyobb döbbenetére a nyomok a halott Walterre utalnak. Joona Linna nyomozó úgy érzi, a legszörnyűbb rémálma válik valóra: az ember, aki szétszakította a családját, visszatért, hogy befejezze, amit elkezdett. Balsejtelme beigazolódik, amikor barátnőjét elrabolják, és iszonyú sorsot szánnak neki, lenn, a föld mélyén… Joonának két választása van: hagyja meghalni, akit szeret, vagy besétál legnagyobb ellenfele csapdájába.

Eredeti megjelenés éve: 2018

>!
Animus, Budapest, 2020
480 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633248027 · Fordította: Erdődy Andrea
>!
Animus, Budapest, 2020
480 oldal · ISBN: 9789633248034 · Fordította: Erdődy Andrea

Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

Joona Linna · Valeria de Castro


Kedvencelte 5

Most olvassa 6

Várólistára tette 34

Kívánságlistára tette 32

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

mate55 P>!
Lars Kepler: Lázár

Nem egyszerűen egy thriller, hanem egy brutális és rémisztő utazás a poklon keresztül. Mivel a könyv szinte egyetlen vállalt célja a feszültség felkeltése, fokozása és megfelelő adagolása, így nehéz más vonatkozásban beszélni róla. Mindenesetre ügyesség kell ennek a világnak a megteremtéséhez, ahol az akciókat nem a „cirkuszi ragyogás” kíséri, hanem kevés új elemszámmal, az előző részekből átvett azonos elemekből való építkezés. A holttestek funkciója nem feltétlenül az, hogy elijesszék az olvasót, hanem hogy részleteket áruljanak el az elkövető személyiségéről. A karakterrajzához járulnak hozzá, elmondanak valamit az őrült módszereiről árnyalva a természetrajzát. Öldököl a háttérben, miközben a szereplők sorsuk alakulásán, egymás után felbukkanó és elsüllyedő elméleteiken gondolkoznak. Számtalanszor állnak a siker kapujában, a kapu mégis legtöbb esetben zárva marad, és erre ki-ki a maga módján reagál. A színpadkép folyamatosan változik, a rövid tömör fejezetekben mindig történik valami, mintha az egészet egy illuzionista húzkodná elő óriási bűvész kalapjából, hogy végül természetesen sor kerülhessen a mindenki sorsát eldöntő??, végső leszámolásra. Más kérdés, ilyen formában meddig állja ki a sorozat ezt a mutatványt. Mert, spoiler

3 hozzászólás
Kókuszka>!
Lars Kepler: Lázár

Ördögi, rémisztő, sötét cselekmény, gyilkosságok halmaza, melyet nem árt időnként letenni, főleg elalvás előtt a rémálmok elkerülése végett. A sorozatgyilkos Jurek Walternek több élete van, mint a macskának, nem egy hétköznapi bűnöző, mindig egy lépéssel jár áldozatai előtt, bosszúhadjárata Joona Linna nyomozó ellen megkínzott áldozatok sokaságával jár. Pörgős, olyan, mint egy akciófilm, brutalitását a végén már soknak találtam, de hirtelen lett vége, a szerzőpáros már biztos a folytatásban mesterkedik.

6 hozzászólás
EssentialHencsi P>!
Lars Kepler: Lázár

Ez a Kepler házaspár száz százalék, hogy nem normális. Nem is szeretném magamra haragítani őket, mert ahogy most is kiderült, határtalan a fantáziájuk, ha emberek testi és lelki kínzásáról van szó.
A könyv címe többszörösen is találó. Nemcsak Jurek Walter tért vissza, aki az egyik legbetegebb sorozatgyilkos ever, hanem hozott magával új barátot is Hód személyében, aki meg a legbetegebb segéd, lehet, még Igort is túlszárnyalja. Aztán itt van Joonna Linna és Saga is, állandó nyomozóink, akik családjukat féltve országokon át üldözik a megtestesült gonoszt.
Nagyon kíváncsi voltam, hogyan oldják meg Jurek visszatérését, de egész jól sikerült, bár egy kicsit hihetetlen volt, vagy inkább a véletlenek összejátszása.
Igaz, hogy Keplerék védjegye a brutalitás naturalisztikus ábrázolása, de most mintha még magukon is túltettek volna, néha majdnem feleslegesnek tartottam a kínzások ecsetelését na jó, nem .
A stílusukat így a sokadik könyvük után is nehéz megszoknom, a jelen idejű cselemény, a rövid mondatok a feszültség megteremtése miatt olyan nyomasztó, hogy néha fel kellett jönnöm levegőt venni.
Így hét rész után (illetve hat, mert a A Paganini-szerződést még mindig nem olvastam) már igazán lehet kedvenc részt választani. Még mindig A bosszúálló az, de a Lázár szorosan mögötte van. Ha valaki most kezd ismerkedni velük, ezt a két részt ajánlanám, mert nyugodtan lehet külön könyvként is kezelni őket. De vigyázat, mert ha berángatnak a beteg világukba, nagyon nehéz kikászálódni onnan.

4 hozzászólás
robinson P>!
Lars Kepler: Lázár

undorítóan beteg, túlírt förmedvény. minden pozitívuma ellenére is vegyes érzésekkel tettem le ezt a könyvet. Ez valami vadhajtása a műfajnak, inkább volt zavaró, mint izgalmas. Az arányokkal baj van. Tudom, sajnos a világ is egyre durvább, tele van erőszakkal. Az összkép most vegyes nekem.
https://gaboolvas.blogspot.com/2020/11/lazar.html

15 hozzászólás
bokrichard>!
Lars Kepler: Lázár

Egyre nehezebb lesz a kedvenc könyv avatása nem csak ennél a sorozatnál, de erre az évre is! Mostanában hála a korábbi időhiánynak, felhalmozódtak nálam a jobbnál jobbnak titulált újdonságok, és Kepler-é nálam a képzeletbeli dobogón van, igaz, a sorszám azért nem egyértelmű. De a könyvről: az elhíresült szikár, letisztultan brutális, pörgős stílus, amit az írópáros képvisel, megint megérkezett. Csak azt vettem észre, hogy valahogy a pusztán leíró írásmód, a szikár érzelmekkel, most továbbfejlődött az igazi skandináv színvonalra. Tudjátok, ahol a torkodon szorul a kötél, a mellkasodat összenyomja a jéghideg levegő, és a gyomrodban sem a pillangók, hanem ezernyi károgó holló repked. Ez a kötet olyan szinten volt brutális, hogy az meglepő volt – néhol. Néhol azért nem olyan brutális, inkább a mai akciódússág a fő, és azt hozza, amit kell. Azért még Chris Carter-hez elmehet e házaspár néhány leckét venni az igazi véres beteg gondolatokból, ha tökélyre akarják fejleszteni ezt a vonalat, úgy érzem, persze nem feltétlen kell. Ja, és a végén a vészhelyzetes jelenetért külön köszönet. Cliffhanger „ááááááááá” érzéssel, avagy hol a folytatás??!!

PRicsmond>!
Lars Kepler: Lázár

Kepler-ék jöttek, láttak és ismételten egy lehengerlő Joona Linna történetet hoztak el Lázár című regényükkel. És hogy mennyire sikerült ez jóra? Hát számomra hihetetlenül. Nekem az abszolút kedvencem a Bosszúálló, ami negyedik rész volt, azóta várom, hogy sikerül-e nekik hasonlót alkotni (na már nem mintha a Lesben és a Nyúlvadász gyenge lett volna, de az a könyv kiemelkedően fantasztikus lett) hát kérem szépen a Lázár nagyon is hozza azt a hangulatot. Szerintem itt Kepler-ék egy lapra tettek fel mindent és ebbe a könyvbe bele sűrítették az előző kötetek összes feszültségét, fejezetről-fejezetre bontakozik ki a cselekmény, tárulnak fel a titkok, így a sztori végére érve egy hatalmas adrenalin löket lesz az egész történet.
Joona már-már visszarázódik a normális életben amikor egy nem várt esemény, felbolygatja életét. Egy Európa szerte tevékenykedő gyilkos nyomai főhősünk rettegett ellenfelére Jurek Walterre utalnak, akit pár éve kivontak a forgalomból.
Joonát újra elönti a félelem, hogy régi ellenfele visszatér és beteljesíti régi ígéretét, hogy elszakít tőle mindenkit akit szeret. Barátai kétkedve fogadják gyanúját, ezért nem marad más választása elhagyja új barátnőjét, hogy lányát biztonságba helyezze. Ám míg Joona elbujdokol addig Saga-ék feladta lesz, hogy az új sorozatgyilkos nyomára akadjanak. Ám ahogy haladnak az események, rájönnek, hogy kedvenc hősünk nélkül nem sok esélyük van a sikerre, és a nyomozónő még az ördöggel is hajlandó alkut kötni, hogy féket szabjon az őrült bestia ámokfutásának.
Külön öröm volt, hogy Saga Bauer újra főbb szerepben szerepel Joona mellett, és sokkal jobban megismerjük történetét. Hőseink szó szerint meg járják a poklot ebben brutális történetben. Ez a könyv csak erős idegzetűeknek ajánlott, de akik szeretik, ezt a fajta feszes történet vezetést, az izgalmakat, a meglepő fordulatokat, azok az előző részekhez hasonlóan ebben sem fognak csalódni. Remélem jövőre már a nyolcadik részt is olvashatjuk.:D

2 hozzászólás
BBetti86 >!
Lars Kepler: Lázár

Elég vegyes érzéseim vannak. Egyrészt, ez egy erős része a Joona Linna sorozatnak, és nagyon sok minden a helyén van benne. Ugyanakkor már zavar ez a visszatérő téma.

Hiszen megint Jurek és az ő bosszúja a fő szál. Értem, ő Joona nemezise, a nagy fő ellenség, de még a halálból is vissza kell térnie? Ráadásul ezzel a kötettel sem spoiler Hiába élveztem a regényt, és izgalmas is, feszült is, már kezdem unni, hogy Jurek a nagy főgonosz, aki mindig visszatér, mint egy olcsó horror gyilkosa.

Különben annyira átvesz a történet minden előzményt, hogy ez a regény érthető akkor is, ha a korábbi 6 részt nem olvasta valaki. Természetesen jobb, ha azokat is olvasta az ember, de maga a nyomozás, a hajsza, a nagy feszültség működik előismeret nélkül is.

Kepler osztja a nézőpontot, hiszen a kiemelt szereplőket helyezi a mindentudó elbeszélő fókuszába. Az új gyilkossegéd, Joona és Saga, de a köröttük levők is megkapják a maguk részeit. Így a cselekményben nagyobb a változatosság is: a nyomozás, a gyilkolás, a visszatámadás, a bujkálás – ha az egyik szereplővel kevesebb dolog történik, valahol máshol bizonyosan felpörögnek az események. Meglepően mozgalmas is lett ez a regény.

Bár fárasztónak érzem, hogy megint Jurek, azt el kell ismerni, hogy magas szinten hozza a frászt az olvasóra. Kegyetlen módszerei vannak, és lélekgyilkos, amit művel. Van dráma és feszültség a történetben, megvan az a skandináv krimis kegyetlenség.
Pipa az is, hogy a szereplők élete sok tekintetben nyomorult. Igaz, ezt a vonalat most nem Joona viszi, ő egészen rendben van. Saga viszont… Pedig Joona, Saga is jó emberek, akik összeszedték magukat, igyekeznek boldog életet élni, miközben jó rendőrök is. Nem ezt érdemelnék, de a skandináv krimik hősei szenvednek.
Talán csak a társadalmi üzenet nincs most benne, de nem is hiányzott.

Sok párbeszéd, lényegre törő leírások, gyors tempó. A főszereplők lelki útja is le van követve. Így most egy cselekmény- és karakterközpontú regényt kaptunk, különös és sötét befejezéssel.

Lobelin P>!
Lars Kepler: Lázár

Rémisztő utazás volt a pokolba… túl brutális, túl kegyetlen, túl naturalisztikus, nyers… túl sok volt a vér, a fájdalom, a veszteség… sokszor nekem fájt..

nyolcadikutas>!
Lars Kepler: Lázár

Teringettét!
Az Alexandra és Alexander Ahndoril házaspár – mert, hogy ők bújnak meg a csillagászról felvett Kepler név mögött – olyan magasra emelték a bűnügyi thriller műfaját, amit valljuk be, nagyon nehéz lesz megugrani.
Már a sorozat első darabja, a Hipnotizőr is megmutatta, hogy más minőség vár ránk, mint amihez addig szoktunk – ajánlom a belőle készült filmet, mert az is kiemelkedőre sikeredett –, de a második, a Paganini-szerződés már olyan magasságokat és mélységeket tárt fel, hogy „muszáj” volt a könyvet kedvencelnem. Amit egyébként krimivel, thrillerrel ritkán teszek. Terry Hayes Nevem Pilgrimje volt számomra eddig az egyetlen, műfajában megugorhatatlan szuperlatívusz. (Még most is az.)
De a Lázár most „ment” a kedvencek közé, fityiszt mutatva Barkernek, Nesbonek és Ahnheimnek.
A cím biblikus, de telitalálat.
A regény pedig, mondhatni, tökéletes.
Írni felesleges róla, hisz valójában minden mondat csak spoiler lehet. Ez a könyv kiált azután, hogy az ember információmentesen lásson neki. És az sem baj, ha tisztában vagyunk az előzményekkel. Tény, hogy önmagában is megállja a helyét, de igazából sorozatában mutat komplexitást.
Mestermunka.

colman>!
Lars Kepler: Lázár

És igen! Keplerék megint jöttek, láttak és (meg)győztek! Engem mindenképpen! Számomra most már az elsőszámú skandináv írók, Hjorth és Rosenfeldt előtt. Tetszik ez a jelen időben történő cselekménymesélés is, fokozza a feszültséget és a történéseket. Azért remélem ezzel a Jurek Walter vonal végre lezárul (persze már ott az új követő), mert már lassan halhatatlan szintre emelkedett volna. Bízom benne, hogy Sagával is találkozunk még. Epekedve várom a folytatást! :)

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

PRicsmond>!

Egy trauma sosem múlik el nyomtalanul, csak rejtőzködik az árnyékban, majd villámgyorsan előpattan.

1 hozzászólás
mate55 P>!

A fehér égboltról leszűrődő fény a maga mezítelen és legszörnyűbb valóságában mutatja meg a világot, amilyennek a feltámasztott Lázár is láthatta a barlangból kilépve.

(első mondat)

robinson P>!

A középkori templom környéke teljes csendbe burkolózik.
A félhold remeg a tó vastag jegén.

mate55 P>!

Joona a folyosó mellett ül, és Keith Richards önéletrajzi írását olvassa.

127. oldal

PRicsmond>!

Ha sokáig pillantasz a mélységbe, a mélység is beléd pillant…

robinson P>!

A szürke színű tenger álmosan hullámzik, akár egy szélfútta sátorponyva.

robinson P>!

A biztonsági őr egy nagydarab nő, tokás, borotvált fejű, kerek szemüveget visel és fekete bőrnadrágot.
A fiúk röhögnek, amikor megmotozza őket.

PRicsmond>!

Az emberek folyton azzal hízelegnek maguknak, hogy hangoztatják, létezik egyfajta emberséges etikai kódex… Pedig valahol mélyen valamennyien féltékenyek, gyávák és gyűlölködők… Erősen kötődnek az életterükhöz, készek hihetetlen agresszivitással védeni a vadászterületüket, és közben kiirtani mindenki mást… Mert végül, ha az ember életben marad, és együtt ülheti körül a családjával a vacsoraasztalt, mások szenvedése hirtelen semmivé foszlik.

PRicsmond>!

A hó fülsiketítő csendbe burkolja a tájat.
A ház elég tágas és modern, kétszintes, fekete bádogtetővel, bejárati homlokzata pedig szürke panelból épült.
Erőszakra és halálra semmi sem utal.

robinson P>!

A rossz végül győzedelmeskedik, a játék pedig folytatódik tovább.


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Yrsa Sigurðardóttir: Gének
Mari Jungstedt: Észrevétlen
J.D. Barker: A hatodik éjszaka
M. J. Arlidge: Bújócska
Thomas Harris: A bárányok hallgatnak
Helena Silence: Ezüsthíd
Chris Carter: A halál szobrásza
Dot Hutchison: Pillangók kertje
Ker Dukey – K. Webster: Pretty Stolen Dolls – Ellopott babácskák
Daniel Cole: Rongybaba